Why is displaying a profile EXTREMELY slow?

+2 votes
122 views

WikiTree has been EXTREMELY slow in a peculiar way for several days.  I have not experienced any problem with any other website. If I attempt to display a profile, the first part of the profile appears immediately.  Below it appears a large gray area. Gradually (VERY gradually) chunks of the profile appear in the gray area, and finally I see the whole profile.  Two days ago it took 10 minutes to display a whole profile.

in WikiTree Tech by Neal Parker G2G Crew (650 points)
In addition to what Laura has said, it may be a browser issue.  What browser, or browsers, do you use?
Are you using a VPN?
Google Chrome, latest version
I don't use VPN.
During this period of slowness I have observed that at times the problem is not present. Then it returns. At this precise moment WikiTree works completely normally.
I have seen the same problem using Chrome, no VPN, over the past few days.  I had the same 'large' grey area, then a large blank area, and another grey area below it.  If I refreshed the browser, it would usually clear. I have seen it on Space pages, as well as profile pages. I haven't had the problem today, but it wasn't consistent when I saw it also.

2 Answers

+4 votes
They are updating and working on some improvements to the WikiTree system.
by Laura DeSpain G2G6 Pilot (356k points)
The update took place this morning, and wouldn't have caused the extreme slowness that Neal has been experiencing for days.
I saw the post about it not long ago. WikiTree has been working slow for me all day too. I don't usually have that problem.
+1 vote
I experimented a bit and found that I did not have the problem in Firefox or in Google Chrome on another device.  That led me to believe that the problem was with the copy of Chrome on my main computer.  I uninstalled it and downloaded another copy.  I took the risk of NOT removing bookmarks and other settings and then replacing them.  I have used WikiTree quite a bit since replacing Chrome.  It seems to behave normally.
by Neal Parker G2G Crew (650 points)
After downloading another copy of Chrome I had no problems for about 2 weeks.  Then the problem returned.  I then tried a less extreme remedy.  I cleared 'cookies & other site data' and 'cached images & files'.  The problem went away.

Related questions

+8 votes
4 answers
192 views asked Jun 12, 2015 in WikiTree Tech by Jillaine Smith G2G6 Pilot (781k points)
+8 votes
2 answers
234 views asked Jun 23 in WikiTree Tech by Julie Kelts G2G6 Pilot (434k points)
+1 vote
1 answer
85 views asked Jun 1, 2019 in WikiTree Tech by Harry Ide G2G6 Mach 1 (19.3k points)
+9 votes
1 answer
137 views asked Sep 26, 2017 in WikiTree Help by Betty Tindle G2G6 Mach 7 (79.9k points)
+5 votes
1 answer
+8 votes
2 answers
66 views asked Sep 12, 2015 in WikiTree Tech by Michael Stills G2G6 Pilot (402k points)
+3 votes
1 answer
97 views asked Dec 2, 2014 in WikiTree Tech by Jillaine Smith G2G6 Pilot (781k points)
+3 votes
3 answers
+3 votes
1 answer
74 views asked Nov 1, 2013 in WikiTree Tech by Vic Watt G2G6 Pilot (330k points)

WikiTree  ~  About  ~  Help Help  ~  Search Person Search  ~  Surname:

disclaimer - terms - copyright

...