Nederlanders vinden voor uitdagingen is een uitdaging

+8 votes
766 views

Ook al ben ik de afgelopen weken niet op WikiTree geweest, ik heb nagedacht over meer uitdagingen. En aangezien degenen onder jullie die deel uitmaken van het Dutch Roots Project zo actief en enthousiast zijn geweest bij het vinden van overgrootouders voor premiers, denk ik dat ik ervoor moet zorgen dat er een Nederlander is in elke challenge die ik plaats vanaf nu. (Nou ja, behalve in gevallen waarin ik een uitdaging doe op bijvoorbeeld premiers van Finland.)

Sterker nog, ik zou waarschijnlijk Nederlanders kunnen toevoegen aan bestaande uitdagingen. Het probleem is dat ik gewoon niet genoeg Nederlanders ken. (Nou, ik wil zeker meer Nederlanders leren kennen, maar in dit geval moet ik iets weten over overleden Nederlanders ...)

Dus hier zijn enkele bestaande en geplande uitdagingen waarvoor ik enkele Nederlandse kandidaten nodig heb. Kun je helpen?

 • computerpioniers (mensen die invloed hebben gehad op de ontwikkeling van computers, hoe eerder hoe beter)
 • goodie-uitvinders (mensen die een soort snoep of snackvoedsel hebben uitgevonden, hoe populairder, hoe beter)
 • hymneschrijvers (mensen die hymnen hebben geschreven, hoe meer talen een hymne is vertaald, hoe beter)
 • medische figuren (artsen, verpleegsters of medische onderzoekers, en vooral degenen die verband houden met epidemieën of virussen)
 • Nobelprijswinnaars in de literatuur (ik zal waarschijnlijk uiteindelijk Nobelprijswinnaars op andere gebieden uitwerken)
 • raketwetenschappers (mensen die invloed hebben gehad op de ontwikkeling van raketten)
 • uitvinders van frisdrank (zoals de man die Coca-Cola heeft uitgevonden, alleen iets Nederlands)
in The Tree House by Greg Slade G2G6 Pilot (513k points)
edited by Greg Slade
There is a little joke that the Dutch invented nothing, but passed the blame onto the French.

Oh ja. Ik had moeten zeggen dat er al een Nederlandse goodie-uitvinder is in de bestaande goodie-maker challenge. Coenraad van Houten is nog overgrootouderloos.

Is de familie van Coenraad van Houten om de een of andere reden moeilijk te traceren? Je hebt de grootouders van iedereen zo snel gevonden.

ik denk dat de meesten van ons niet door hadden dat je die had toegevoegd. Door alle activiteiten rond de andere uitdagingen. De meesten zijn nu druk met de kinderboekenauteurs. Misschien helpt het als je dutch roots  als tag bij die uitdaging zet.

Ik had alle toegestane tags gebruikt, maar ik heb global_outreach uitgeschakeld, aangezien waarschijnlijk niet veel mensen die tag toch volgen, en heb dutch_roots op zijn plaats gezet.

16 Answers

+6 votes
Do you mean our anthem when "google translate"  uses hymne?

the text a bit younger (somewhere between 1568 and 1572) but still ancient and no one knows for sure who the writer is. Two names are associated wih it:

Pieter Datheen

Phillips van Marnix Lord of St Aldegonde
by Eef van Hout G2G6 Pilot (159k points)
edited by Eef van Hout
Nee, ik bedoelde hymne zoals mensen zingen in de kerk.
Huub Oosterhuis (has a wikipediapage in dutch, english and german) born 1933 (still  alive)

parents Anton( Antonius Dominicus Leonardus Willibrordus) Oosterhuis and Eugenie (Eugenie Alijda Maria Hortensia) Randag. Their marriage 31 june 1931 in Amsterdam
Hendrik Andriessen (1892 - 1982) has wikipedia pages in 7 languages  including dutch and english. The dutch one is the most elaborate.

He already has a profile on wikitree [[Andriessen-113| Hendrik Andriessen]]
Hendrik Andriessen would be a great choice, since his family has a lot of notables (music and art) in it.
oosterhuis too although he is still alive. Trijntje and Tjeerd Oosterhuis are his children

Ik ging met Andriessen mee, aangezien Oosterhuis nog leeft. Het blijkt dat ik 19 mensen in de hymnwriter-uitdaging heb geplaatst (wat misschien verklaart waarom het zo langzaam gaat), dus ik ben van plan er 5 uit te halen om 14 te verlaten (dat is het nummer waar ik meestal voor ga), voeg Andriessen toe en een paar anderen, en doe volgende week een Hymnwriters challenge Part II.

Ik heb "Zoektocht naar overgrootouders: uitgave van hymne-schrijver - Vers 2" gelanceerd. En ik heb zelfs een andere in Nederland geboren liedjesschrijver gevonden om aan de lijst toe te voegen, dus er zijn twee Nederlandse gezinnen om mee te spelen. (Hoewel als je met gezinnen uit andere landen wilt spelen, laat me je dan niet tegenhouden!)

Fred kaan is difficult te get started. He was born on a date that's not available dua to the privacy laws and his obituaries don't mention the names of his parents.

I Think I have found his parents but it is a guess. I started to look for a couple where 3 of the 4 parents died during the Hungerwinter of 44/45 because that's the only thing mentioned about his family in the Netherlands..

Not only the 3 grandparents died during that period but also his sister and his father. Very harsh. (if I got the right Kaan family)
Nu hendrik Andriessen  nog verbinden met de tree. Die in de Hymne schrijvers challenge.... eerste overgrootouders staan er op. rest moet ook niet zo moeilijk zijn. Ik hou echter van bio's  schrijven waardoor het me wat meer tijd kost.

Ik ben absoluut voor biografieën!

+6 votes
no dutchies among nobelprice winners for literature
by Eef van Hout G2G6 Pilot (159k points)
+4 votes

Ik werk aan een andere uitdaging. Deze zijn auteurs. Het is helemaal geen volledige lijst van auteurs. Meestal zijn het auteurs van wie ik boeken geniet. De meeste van die boeken werden gepubliceerd tussen het einde van de 19e eeuw en het midden van de 20e eeuw, en een aantal daarvan waren wat nu "dime novels" of "penny dreadfuls" wordt genoemd. De meeste auteurs op de lijst schreven sciencefiction, avonturenverhalen en wat kinderliteratuur. Maar ik bewaar een plek voor een Nederlandse auteur. Dus als je een oud-Nederlandse auteur hebt wiens verhalen je leuk vindt, zelfs als ze nooit een prijs hebben gewonnen, en als die auteur een profiel heeft op WikiTree, laat het me dan weten, zodat ik ze kan toevoegen aan de uitdaging.

by Greg Slade G2G6 Pilot (513k points)
Dick Bruna has a profile: bruna-7

Ook is het profiel van van der Hulst gemarkeerd als Groen (Openbaar), niet Wit (Open), dus iemand zal de Profielmanager moeten overtuigen om het Open te maken

Heb hem met een private message verzocht dat te doen.

goed bezig, Jan!!

@Koen

Heb heel basaal profiel van Annie M.G. Schmidt opgevoerd.

Dick Laan en Paul Biegel zojuist geconnect. Mijn buurvrouw vertelde vanmiddag dat WG van de Hulst de oom van haar oma was. Daar moet ik induiken...

Mooi, BWJ!

Heb zojuist Anna Hubert van Beusekom opgevoerd. Nog gelieerd aan Nederland's Patriciaat ook.

En Cissy van Marxveldt (Setske de Haan)

@allen. Het is fantastisch weer wat we met elkaar voor elkaar krijgen!

heart

Thea Beckman has 8 grandparents thanks to Eef, B.W.J. and  if I am right.
+9 votes

Computerpioniers:

- Edsger Dijkstra. Dijkstra's algoritme is nog steeds een van de belangrijkste manieren om een kortste route te vinden in bijvoorbeeld een navigatiesysteem.

Medische figuren:

- Antoni van Leeuwenhoek. Uitvinder van microscoop en daarmee de microbiologie.

- Samuel Sarphati. Vooral van belang voor volksgezondheid en hygiene in Amsterdam

- Willem Einthoven. Uitvinder van de elektrocardiogram (ECG)

- Pieter van Foreest. Dokter uit 16e eeuw, groot tegenstander van kwakzalverij, wat toen veel voorkwam

- Aletta Jacobs. Eerste vrouwelijke arts (en eerste vrouwelijke universitaire student)

- Hendrik Wiegersma. Vooral bekend uit de boeken van Toon Kortooms en Antoon Coolen, maar een goed voorbeeld van een dorpsdokter aan het begin van de 20e eeuw. Deze dokters waren vaak de eerste dokter ooit in zo'n dorp en hebben veel levens gered bij normale mensen.

Nobelprijswinnaars. We hebben er 21, maar helaas geen literatuur.

'Uitvinders' van frisdrank:

- Anton Bruinsma. Frisdrankmerk Raak

- George Frederik Martinus Becht. Frisdrankmerk Sisi

by Koen van Hoof G2G6 Mach 6 (60.2k points)

Bedankt, Koen.

Ik heb Edsger Dijkstra toegevoegd aan de lijst van computerpioniers, die nog niet compleet is, dus het kan even duren voordat ik die challenge lanceer.

Wauw! Je hebt daar bijna genoeg medische cijfers voor ons om een uitdaging aan te gaan, alleen op Nederlandse medische cijfers!

Argh! Noch Anton Bruinsma, noch George Frederik Martinus Becht hebben profielen op Wikipedia, in het Nederlands of in het Engels. Het artikel over SiSi geeft in ieder geval de geboorte- en doodjaren van Becht. Deze twee gaan meer werk vergen dan ik vanavond kan doen, maar bedankt voor de leads.

Ik heb een paar jaar geleden Aletta een profiel gegeven met haar ouders en haar 10 broers en zussen, maar zonders opa's en oma's en of overgrootouders. Dus dat moet nog. Zij is wel connected aan de boom.

Ik denk dat in Nederland de oprichters van bedrijven een stuk minder bekend zijn dan de bedrijven zelf. Misschien dat verschil in de Verenigde Staten minder is. Op Wikipedia zijn bij meer Nederlandse bedrijven wel artikelen over de bedrijven zelf, maar niet over belangrijke personen binnen het bedrijf.

Over de geboorte- en overlijdensdatum van Anton Bruinsma kan ik eigenlijk helemaal geen betrouwbare bronnen vinden. Op verschillende online stambomen vind ik: Amsterdam, 5 feb 1921 - Frankrijk, 30 apr 1984. Hem koppelen aan de boom is misschien ook leuk voor het Black Sheep Project. Zijn zoon Klaas was namelijk de grootste drugscrimineel van Nederland.

"Raak", geweldige naam als je dat in verband ziet met Klaas Bruinsma! Ik zie diverse stambomen die Anton een plek geven:

http://genealogie-raamsdonk.nl/family.php?database=humo_&id=F19984

https://www.stamboomonderzoek.com/jwvdhurk/getperson.php?personID=I6564&tree=jwvdhurk

Maar weinig in de vorm van echte archiefstukken. Ik zie het gezin waar Anton uit kwam in Bevolkingsregisters geannexeerde gemeenten, archiefnummer 5008, inventarisnummer 236 met zijn geboortedatum, maar alleen omdat ik de eerdergenoemde leads opvolg.

+7 votes

in plaats van Overgrootouders zou je ook kunnen denken aan nageslacht of nageslacht van broers/zussen. Er zijn veel prominente Nederlanders zoals, schilders, wetenschappers, zeehelden etc. waarvan een deel ook profielen zijn op WikiTree waarvan het nageslacht nauwelijks is uitgezocht. Ik sluit mij aan bij Koen. Van Leeuwenhoeck bijvoorbeeld heeft al een profiel..zie: Anthoni Philipsz  met 5 kinderen. Verder nageslacht, als dat er is, is niet ingevuld. Een oudoom Huijch Thomasz heeft wel nageslacht tot heden. 

by Joop van Belzen G2G6 Pilot (129k points)

Oh, ik ben het ermee eens dat notabelen hun familielijnen naar voren moeten laten invullen (kinderen, kleinkinderen, enz.), En ook zijwaarts (broers en zussen, schoonouders, enz.). De uitdagingen van mijn overgrootouders hebben echter een specifiek doel voor ogen: een paar jaar geleden merkte ik dat de pagina met snelkoppelingen naar de relatiezoeker maar een handvol keuzes had:

 • Amerikaanse presidenten
 • WikiTree-team
 • U
 • Magna Carta zekerheden
 • Mayflower-passagiers

Van die lijsten is er één eigenlijk alleen interessant voor Amerikanen, één voor Engelsen, één voor zowel Amerikanen als Engelsen, en slechts twee (de kleinste) waren mogelijk zelfs interessant voor iedereen die geen Amerikaan of Engels is.

Dus ik deed de suggestie dat we misschien een grotere verscheidenheid aan lijsten zouden willen hebben om het feit weer te geven dat WikiTree bedoeld is voor iedereen in de wereld. Chris vond mijn idee leuk en zei dat ik lijsten moest maken, maar hij had twee voorwaarden:

 1. elke persoon op een lijst moest verbonden zijn met de hoofdboom (anders zou alleen iemand binnen zijn branche überhaupt met hen kunnen verbinden), en
 2. elke persoon op een lijst moest minstens één overgrootouder hebben die op WikiTree vermeld staat (om het waarschijnlijker te maken dat mensen een familierelatie met hen zouden kunnen vinden)

Dus ik begon deze uitdagingen aan te gaan, want als ik profielen voor al deze mensen zou moeten maken, ze aan de hoofdboom zou moeten verbinden en overgrootouders voor hen zou zoeken, zou je nog steeds wachten op de eerste lijst!

Nu, strikt genomen, is er maar één overgrootouder nodig om iemand in aanmerking te laten komen voor een lijst, dus het is niet echt nodig om voor elke persoon alle acht overgrootouders te vinden, maar hoe meer overgrootouders elke persoon heeft vermeld, de waarschijnlijker dat iemand een familierelatie kan vinden. (En natuurlijk zou het toevoegen van betovergrootouders de kans nog groter maken, maar zelfs het vinden van overgrootouders maakt deze uitdagingen al moeilijk genoeg. Ik ga ze niet nog moeilijker maken.)

Dus ja, ik ben het ermee eens, de profielen in deze uitdagingen hadden nog meer voor hen kunnen doen. Ik zou nooit iemand ontmoedigen om een ​​van die stambomen op te bouwen op welke manier dan ook. En als iemand een paar 'kindervragen'-uitdagingen wil verzinnen, denk ik dat die ook leuk kunnen zijn. Maar ik probeer me te concentreren op het internationaler maken van die lijsten op de pagina met snelkoppelingen naar de relatiezoeker.

Bedankt voor de uitleg Greg, dus in principe overgrootouders. Dat houd in dat je niet verder terug in de tijd kunt gaan  dan c.a. 1575 (verschijnen de eerste doopinschrijvingen) 3 generaties verder kom je uit op start profielen vanaf 1650.
+6 votes

Kandidaat: Willem Johan Wolf 

uitvinder van de kunstnier, de hart-longmachine, het kunsthart en ontwikkelde de kunstarm, de kunstlong, het kunstoog en het kunstoor.

invented the artificial kidney, the heart-lung machine, the artificial heart and developed the artificial arm, the artificial lung, the artificial eye and the artificial ear.
by Joop van Belzen G2G6 Pilot (129k points)

Bedankt, Joop! Door me iemand te geven die al een WikiTree-profiel heeft, was het gemakkelijk. De medische uitdaging is nu voorbij.

7 van de 8 overgrootouders ontbreken nog bij hem...... dus wie zich geroepen voelt.
Aha Kolff, die had ik ooit verbonden en nu voorzien van de andere 7 overgrootouders.
+6 votes
by Joop van Belzen G2G6 Pilot (129k points)

Op de DRP Challenge workspace pagina staat ook nog een flinke lijst van grote Nederlandse ondernemers voor een challenge.

Zoals

Daniel George van Beuningen (haven Rotterdam)

Anton Philips.

Maar ook Freddy Heineken en zijn familie mist nog op WT, Freddy's grootvader Gerard Adriaan Heineken, die het bedrijf gestart is, heeft wel een onafgemaakt profiel met alleen een zoon maar zonder ouders (terwijl die het geld hadden om de brouwerij de Hooiberg te kopen dacht ik gelezen te hebben) en zonder verdere familie.

en niet te vergeten: Huub van Doorne oprichter DAF autofabriek.

Ja! Oh er zijn er zoveel nog die een plaatsje op WT verdienen!

De familie van Anton Philips staat al in WikiTree, maar nog niet tot alle overgrootouders.

Mooi Koen! Zie dat ouders en grootouders van Anton ook geen reliable BMD docs hebben.
+6 votes

Heel oud-Nederlands:

David Polak van de C.P. fabriek in Groningen. Uitvinder van Ranja. Van het Nederlandse liedje:  Zij dronk ranja met een rietje.......

En natuurlijk Freddy Heineken. Heineken bier known all over the world. Zijn grootvader Gerard Adriaan Heineken (founder of the brewery) heeft al een onaf profiel met alleen een zoon op WT. Hoog tijd om die te pimpen lijket me.

by Astrid Spaargaren G2G6 Pilot (257k points)
+7 votes

De beroemde Nederlandse vliegtuigbouwer en luchtvaart pionier Antonij Herman Gerard (Anthony) Fokker 

by Joop van Belzen G2G6 Pilot (129k points)

O ja. Ik ben een totale vliegtuigmoer. Ik zou zeker een lijst met luchtvaartcijfers moeten maken!

I don't know what you mean by "vliegtuigmoer" but you're telling us you're an airplane nut. Lol..... Translate is not always reliable. smiley

It's completely accurate in this case (as long as "nut" means "crazy person", rather than something that screws onto a bolt).

Frits Koolhoven is een andere NL vliegtuigontwerper met zijn eigen merk: https://en.wikipedia.org/wiki/Frederick_Koolhoven

Verder nog de familie Pander: https://en.wikipedia.org/wiki/Pander_%26_Son
+5 votes

Nederlanders vinden voor uitdagingen is een uitdaging

Not at all George. We have to many that do not have a profile yet at WT. I am happy you re back with us. And you are very good at it!

We love to work on puzzles as you already experienced. Challenge us. laugh

We love what you do. Thank you again so much!

by Astrid Spaargaren G2G6 Pilot (257k points)

George? Who's George?

Oeps! I think George left the room a while ago. laugh

I am soo sorry Greg. Blame my age. wink

+4 votes

Oké, ik heb nog een uitdaging klaar om te lanceren, maar ik wacht nog vier dagen om mensen meer tijd te geven om aan de medische cijfers te werken. Dit zijn ontdekkingsreizigers. Ik voegde twee Nederlandse ontdekkingsreizigers toe, en twee andere ontdekkingsreizigers die Nederlandse connecties hebben.

by Greg Slade G2G6 Pilot (513k points)

Willie van der Steen (Suske en Wiske) Vlaamse schrijver uit Antwerpen, woonde 20 kilometer verderop bij mij vandaan.

 Georges Prosper Remi, Hergé (Kuifje) ook Vlaams

Kinderboeken voor volwassenen.... laugh

Als je ze nu niet kunt gebruiken bewaar je ze toch voor de volgende keer...

Zoeken naar grootouders Abel.......... laugh

Willem Barentsz lastig om te verbinden. Weinig namen bekend van zijn gezin en/of familie. We gaan het zien.

Ik moet toegeven dat ik heb gezocht naar ontdekkingsreizigers met belangrijke geografische kenmerken die naar hen zijn vernoemd, en die zijn meestal vrij vroeg.

Dit kan helpen met de stamboom van George Vancouver: http://www.vancouverhistory.ca/archives_coevorden.htm

Ik zit volledig in de Gordon familie. Ook behoorlijk interessant! Hou ik van.

Vond net een mooie website met al zijn (Robert Jacob Gordon's)verzamelde werk na een tentoonstelling in het Rijks in Amsterdam. Samenwerking van de Brenthurst Libary in Johannisburg, Rijksmuseum in Amsterdam en Nationaal Archief Den Haag. Dit maakt het zoooo leuk!

Ben vrouwen van broers aan het toevoegen. Kan niet lang duren of B.W.J. ziet een connectie. heartlaugh

Die jongens Gordon hebben hard gevochten als republikeinen, geliefd en ook gehaat. Sloegen dure dames aan de haak dus gaat gauw goedkomen.

Ali,

De naam Maria Abresch doet me ergens een bel rinkelen. Ik Vond zojuist een verband met een Titanic-slachtoffer Johan George Reuchlin maar iets zegt me dat er een betere verbinding mogelijk is omdat ook Heijdenrijck bij één van de premiers of DNB-directeuren is langsgekomen. Nog even puzzelen.

+3 votes

Jullie hebben me allemaal laten zien dat Nederland heel goed vertegenwoordigd is op WikiTree. Je zou trots op jezelf moeten zijn. (Ik ben zeker trots op je.)

De opmerking van B.W.J. daarover in een andere thread zette me ertoe aan om wat cijfers te kraken en te kijken of ik kon identificeren welke landen goed vertegenwoordigd zijn en welke niet. Nederland heeft namelijk bijna 6,6 keer zoveel profielen op WikiTree als het zou zijn als de profielen gelijk verdeeld zouden zijn over landen op basis van de huidige bevolking, maar Indonesië doet het lang niet zo goed. Het heeft minder dan een derde van de profielen die het zou hebben als de profielen gelijk zouden worden verdeeld.

Dus kwam de vraag bij mij op: zijn er vanwege de geschiedenis tussen Nederland en Indonesië, in Nederland gegevens beschikbaar van mensen die in Indonesië woonden toen het Nederlands-Indië was? (Of zijn dit nog steeds slechte gevoelens en ik zou het niet eens moeten vragen?)

by Greg Slade G2G6 Pilot (513k points)
Volgens mij zijn alle lokale archieven van voormalig Nederlands-Indië in nog steeds in Indonesië, net als dat de Surinaamse archieven in Suriname zijn. Alleen afschriften van aktes zullen in archieven in Nederland te vinden zijn.

Enkele particuliere archieven zijn wel in Nederland te vinden.
op de site van "roosje roos" zijn  gegevens uit de burgelijke stand uit het vroegere Nederlands Indie te vinden.Niet de orginelen maar beter dan niets. Verder zijn  bij het Rijksarchief in Den Haag opvarenden van de VOC te vinden die eeuwenlang de baas was  in die omgeving.

Hier vind je een paar links naar Indonesische archieven: https://www.wikitree.com/wiki/Project:Nederlands_Portaal/Nederland-Wereld#Indonesi.C3.AB

Hoofdzakelijk gegevens van Nederlanders die daar woonden.

+3 votes

In de "Quest for Great-Grandparents: Hymn Writer Edition - Verse 2" -uitdagingen liet B. W. J. me weten dat alle acht overgrootouders waren gevonden voor zowel Fred Kaan als Henk Andriessen, en vroeg: "What's next?"

Dit is wat ik weet:

 • Coenraad van Houten (van de Quest for Great-Grandparents: Goodie Edition challenge) is aangesloten, maar heeft nog geen overgrootouders vermeld op WikiTree.
 • In het gedeelte "Kunt u helpen een verkenner te verbinden?" uitdaging, geen van Willem Barentsz, Jacob Roggeveen of Abel Tasman is verbonden, en geen van hen heeft zelfs ouders vermeld, laat staan ​​overgrootouders. Astrid en B. W. J. hebben gewerkt aan Robert Jacob Gordon, die nu verbonden is en twee overgrootouders heeft. George Vancouver is nu verbonden, maar zijn Nederlandse afkomst is nog niet uitgewerkt, dus er zijn mogelijk vier Nederlandse overgrootouders te vinden.

Dit is wat ik niet weet:

 • Nadat hij de Nederlandse premiers van de pagina Unconnected Notables had gehaald en de hele serie had uitgewerkt, begon B. W. J. de National Chief Archivists uit te werken. Heb je die serie voltooid, B. W. J.? Zijn ze klaar voor een uitdaging?
 • Ook in de "Wat te doen als de Nederlandse premiers op zijn?" thread, B. W. J. zei dat hij een lijst van presidenten van De Nederlandse Bank had. Zijn die profielen klaar voor een uitdaging, B. W. J.?

Afgezien daarvan, hoe leuk het ook is om samen aan deze Nederlandse uitdagingen te werken, nu ik besef hoe goed Nederland vertegenwoordigd is op WikiTree, denk ik dat ik mijn aandacht meer moet richten op ondervertegenwoordigde landen.

 • België is bijna exact gelijk vertegenwoordigd op WikiTree (100,5% van de profielen die het zou hebben als de profielen gelijkelijk verdeeld zouden zijn over de bevolking), dus we zouden misschien kunnen overwegen om uitdagingen aan te gaan met Belgische premiers en nationale hoofdarchivarissen, als je dat wilt. deel uw vaardigheden, tijd en energie met uw buren.
 • Indonesië is jammerlijk ondervertegenwoordigd, dus ik ben er zeker van dat sommige Indonesische uitdagingen daarbij zouden helpen, maar ik weet niet zeker hoeveel je zou kunnen bereiken met de bronnen waartoe je toegang hebt. (Hoewel zelfs uitdagingen voor koloniale gouverneurs en officieren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie op zijn minst een kader zouden kunnen bieden om sommige Indonesische families mee te verbinden.)
 • Ik heb de cijfers voor Suriname niet gecontroleerd, maar ik vermoed dat ook Suriname erg ondervertegenwoordigd is en baat zou kunnen hebben bij dezelfde soort hulp.

Dus in wezen het antwoord op de vraag: "Wat nu?" hangt van jullie allemaal af. Ik heb hier niet de leiding, ik veroorzaak alleen onheil, zoals ik gewoonlijk doe. Er zijn nog steeds enkele Nederlandse profielen die hulp nodig hebben, dus we zouden gewoon kunnen zoeken naar bestaande niet-verbonden Nederlandse notabelen, ze kunnen verbinden en zoveel mogelijk overgrootouders voor hen kunnen vinden (en dat zouden we waarschijnlijk toch moeten doen). Maar als je zin hebt om onheil ook in andere landen te verspreiden, denk ik dat er voor ons veel meer plezier te beleven is. En wie weet? Misschien vinden we zelfs mensen uit andere landen die ook wat onheil willen.

by Greg Slade G2G6 Pilot (513k points)

Ik heb net een andere manier bedacht waarop iemand kan helpen kattenkwaad uit te halen, als je wilt:

Het Connectors Project (dat me nog niet heeft weggegooid) heeft een pagina met de naam "Laat anderen weten op welke locaties je werkt". Op die pagina probeer ik minimaal 5 niet-verbonden filialen voor elk land op de pagina te laten staan. Ik moest een paar dagen geleden een branch toevoegen, en toen ik het zojuist controleerde, ontdekte ik dat er een andere branch was aangesloten. (Toegegeven, het is een goed probleem om te hebben, maar ik kan gewoon niet bijhouden hoe snel branches verbonden worden!) Maar we hoeven het niet te beperken tot 5 branches. We zouden er zeven kunnen hebben, één voor elke oorspronkelijke provincie. Of misschien een voor elke huidige provincie en een voor elk Caribisch eiland. Waarom niet?

Dus als iemand de Wiki-syntaxis goed genoeg kent, zodat tabellen je niet bang maken, en voldoende gedetailleerd is dat dit soort werk je aanspreekt, heb ik een reeks instructies gepost over het onderhouden van delen van die pagina onder de titel "Het toevoegen van niet-verbonden branches aan de 'Laat anderen weten op welke locaties u werkt'."

Er is een andere pagina genaamd "Unconnected Notables" die ongeveer op dezelfde manier werkt, behalve dat de standaardsortering op branchegrootte is, in plaats van op land. Momenteel staan ​​er vier Nederlandse notabelen op vermeld. Ik houd ervan om er minimaal twee per land te houden, maar er is geen reden om geen enkele niet-verbonden Nederlandse notabelen op te sommen die je kunt vinden. Blijkbaar houden Nederlanders van puzzels!

Ik heb even een kijkje genomen De vier vermelde Nederlanders zijn Leonardus Jansen, Desiderius Erasmus, Willem Barentz en Jan Luyken.
Ik denk dat het in Nederland ook relatief gemakkelijk is om voorouders te vinden. Genealogische gegevens worden al zeer lang bijgehouden en archieven zijn goed bewaard gebleven. Ook zijn veel primaire bronnen gratis digitaal beschikbaar, vaak zowel de scan als de index. Dit is in veel landen slechter geregeld.

Suriname heeft net als Nederland veel gegevens bijgehouden. Deze zijn zover ik kan zien online beschikbaar, maar vaak alleen als index, niet als scan. Bedenk wel dat Suriname een relatief kleine bevolking heeft (op dit moment ongeveer 575.000), dus het aantal profielen op WikiTree zal ook relatief klein zijn.

In voormalig Nederlands-Indië werd de burgerlijke stand alleen bijgehouden voor Europeanen. Er waren veel kinderen van een Nederlandse vader en een Indonesische moeder, maar hun nakomelingen wonen vaak in Nederland. Ik weet niet of het mogelijk om veel verbindingen te vinden huidige Indonesische bevolking en de Nederlandse bewoners van Nederlands-Indië, laat staan Nederlanders in de VOC-tijd.

Ah. Ik heb een uitdaging gemist. "Quest for Great-Grandparents: Archivist Edition" heeft Jaap van der Gouw uit Nederland en Louis-Prosper Gachard uit België.

Dit zijn twee sites die ik voor Suriname heb:

* [http://www.gahetna.nl/collectie/index/pagina/2 Gahetna.nl Surinaamse Archieven, online]

*[http://nationaalarchief.sr/collecties/archieven-on-line SURINAAMSE ARCHIEVEN ONLINE]

Ah! Ik heb een uitdaging gemist! 'Laat me zinken! Kun je helpen een piraat te verbinden?' heeft twee Nederlandse piraten vermeld (hoewel een van hen, Simon 'de Danser' Simonszoon, werd geboren in 1577, dus het zal waarschijnlijk moeilijk zijn om iemand te vinden vóór zijn ouders).

Bedankt voor de links voor Suriname, Joop!

+5 votes
How about other scientists? I ran into Antonie Philip's van Leeuwenhoek (1632-1723) yesterday for an unrelated reason. He does not have a profile in wikitree. He is known as the father of microbiology (per wikipedia)
by W Robertson G2G6 Mach 9 (94.2k points)

Antonie van Leeuwenhoek has a profile: Philipsz-3. He's connected to the tree.

Thanks for link. I didn't find him but that is probably due to my poor phone typing + patronimics.
+4 votes
Architecten wellicht? Volgens dit lijstje hebben er een paar in Nederland: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_architecten
by B. W. J. Molier G2G6 Mach 7 (74.2k points)

Archivarissen, architecten, archeologen ... zolang het begint met "arch" is het allemaal goed. wink

Eens! Zal ik een shortlist maken van 14 personen? Op de Wikipedia-pagina zie je ook een foto van jouw favoriete museum in Amsterdam: het Scheepvaartmuseum. De architect van 's Lands Zeemagazijn, Amsterdam, Daniël Stalpaert levert voor de challenge wel een probleem op, want er zal pre-1500 gewerkt moeten worden.

Mijn eigen top 14 levert twee architecten op die al een profiel hebben:

Willem Marinus Dudok met 8/8 overgrootouders

Gerrit Thomas Rietveld met 6/8

en de rest kennen we nog niet op WikiTree

+1 vote

Ik heb een idee waar ik aan werk voor een andere uitdaging. Zou iemand bereid zijn een profiel aan te maken voor Herman Boerhaave?

by Greg Slade G2G6 Pilot (513k points)
Greg,

Ik heb zijn Doopakte gevonden, dus ik zal hem aanmaken.
Greg,

I don't know if you've found him, but it is [[Boerhaven-2|Hermannus Boerhaven]]

Bedankt voor het maken ervan, Margreet. Ik heb bijna genoeg mensen om de uitdaging aan te gaan. Ik heb om hulp gevraagd in de weekendchat om een aantal Italiaanse profielen te maken, en ik moet nog een Duits profiel toevoegen. Er zullen twee Nederlanders zijn als ik de challenge lanceer, dus er moet voor jullie allemaal wat lol zijn.

Related questions

+4 votes
3 answers
+6 votes
1 answer
102 views asked May 20, 2021 in The Tree House by Eef van Hout G2G6 Pilot (159k points)
+7 votes
3 answers
+4 votes
1 answer
191 views asked Apr 21, 2020 in Genealogy Help by Koen van Hoof G2G6 Mach 6 (60.2k points)

WikiTree  ~  About  ~  Help Help  ~  Search Person Search  ~  Surname:

disclaimer - terms - copyright

...