Zoektocht naar overgrootouders: kinderauteurs editie

+10 votes
725 views

Deze uitdaging is om de overgrootouders van kinderauteurs te vinden. De meeste van deze mensen zijn verbonden met de hoofdboom, maar geen van hen heeft een volledige reeks overgrootouders vermeld op WikiTree. Om een lijst toe te voegen aan de pagina met snelkoppelingen naar de relatiezoeker, moet elke persoon erop minstens één regel hebben die teruggaat tot zijn overgrootouders (en bij voorkeur alle acht overgrootouders).

Naam Verbonden? Overgrootouders
Pieter Oege Bakker Ja! 8!
Thea Beckmann Ja 8!
Paul Biegel Ja! 8!
Dick Bruna Ja 8!
Cornelis Johannes Kieviet Ja! 8!
Dirk Laan Ja 8!
Anna M. G. Schmidt Ja! 8!
Chris van Abkoude Ja 8!
Anna Hubert van Beusekom Ja! 8!
W. G. Van de Hulst Ja 6
Nynke van Hichtum Ja 8!

in The Tree House by Greg Slade G2G6 Pilot (513k points)
edited by Greg Slade
Selma Lagerlöf: schrijfster van Nils Holgersson, uit Zweden, Nobelprijs voor Literatuur;

Hans Christian Andersen: Deense schrijver van sprookjes;

Gebroeders Grimm: Duitsland

Astrid Lindgren staat op WikiTree, op mijn lijst, en klaar om de verbindingsuitdaging aan te gaan, omdat ze, hoewel ze een volledige set overgrootouders heeft, geen verbinding heeft.

Selma Lagerlöf staat op WikiTree en heeft vijf overgrootouders vermeld. Hans Christian Andersen is op WikiTree en heeft zes overgrootouders vermeld. Jacob en Wilhelm Grimm staan op WikiTree en hebben één overgrootouder vermeld. Helaas (althans voor de verbindingsuitdaging) zijn ze allemaal al verbonden met de hoofdboom, maar ik zal ze bewaren voor een latere zoektocht naar overgrootouders.

OK, nog een paar Nederlandse kinderboekenschrijvers die nog geen profiel op WT hebben:

  • Miep Diekmann
  • Henk Barnard
  • Johan Fabricius (De scheepsjongens van Bontekoe)
  • Jaap ter Haar
  • Jan Nowee en zoon Paul: Arendsoog

Deze uitdaging staat nu op de vijfde plaats qua percentage voltooid, met 65%, en op de vierde plaats qua overgrootouders die nog te vinden zijn.

Ik merkte net dat drie van de top vijf uitdagingen Nederlanders in zich hebben. (Of ik nu sorteer op percentage voltooid of overgrootouders die nog moeten worden gevonden.) En dat is nog niet de twee uitdagingen die zijn voltooid!

Oké, als je de zes overgrootouders van W. G. van de Hulst meetelt die Joop heeft geïdentificeerd en toegevoegd, ook al zijn ze nog niet aangesloten (want ik tel ze wel), staat deze challenge nu op de tweede plaats beide procentueel voltooid, op 91,3%, en in termen van overgrootouders die nog moeten worden gevonden, op 7. (je raadt nooit welke uitdaging het zou moeten doorstaan om de eerste plaats te behalen.)

Paul Biegel inmiddels 5 overgrootouders. Wanhopig zoekend naar primaire bronnen voor de drie  resterende (waarvan namen bekend zijn).

Juist. Ik had mijn spreadsheet bijgewerkt, maar miste het bijwerken van de tabel.

famous german kids author: Michael Ende. Has wikipedia pages in german, english dutch and more. No profile on wikitree

Het profiel van Van de Hulst is nu open!

10 Answers

+7 votes
Ik heb een beginnetje gemaakt met Nynke.

Wikipedia gebruikt grotendeels de Nederlandse spelling van haar pseudoniem. Wat heeft hier de voorkeur? Gezien er maar 1 vakje Nickname is...
by Michel Vorenhout G2G6 Pilot (255k points)
Nu wel ja. Goede nachtshift gehad?

Komen jouw voorouders uit Friesland, Michel Vorenhout, ik ben een fries geboren en getogensmiley, heb je hulp nodig met friese voorouders ?

Dat is een wat ingewikkelder verhaal. Ben er op de een of andere manier nog niet aan toegekomen om mijn eigen naamsonderzoek te uploaden naar WikiTree (hoe zou dat nou komen?). Dan kan ik ook hulp vragen.

Is een voorvader (stamvader?) die in Leeuwarden trouwt, met de medeling 'van Zwol'.Als je dan zoekt is het een militair die via Brabant is aangekomen. Maar... de link naar Zwolle is een erg lastige en loop ook via diverse spellingen.

ja, off topic ;)

Een ieder die beter is dan ik in pre 1811 mag zich wel uitleven op Nynke. Er zijn wat LNAB probleempjes en bijvoorbeeld https://www.wikitree.com/wiki/Klaasesz-6 is een leuke zoektocht in Friesland. Voel je vrij!

Inmiddels zijn voor Nynke 6 van de 8 overgrootouders aanwezig. Alleen die van kleur verschietende Meindert Alberts Wijnsma/Bokma/de Boer heeft nog ouders nodig. Er is een Albert die trouwt met Hiltie Meinerts in Leeuwarden, 1770. Hij woont in Holwerd, zou hij gedoopt kunnen zijn in Bolsward? De enige goede kandidaat voor zijn doop is volgens mij Albert geboren 15-02-1743 te Bolsward.

BWJ,

Was er (in mijn slakkentempo, en veel afgeleid) nog mee doende. Moet nog inbrengen (zie Genealogysk Jierboekje 1970 - Fryske Akademy, pagina 53, link hierboven):

III. ALBERT BAUKES (1811) DE BOER, ged. Brantgum 2 maart 1738, boer
te Holwerd, 1773 te Rijperkerk, 1786-1807 te Wijns, + Leeuwarden 23 dec. 1817, tr. Holwerd 20 mei 1770 Hiltje Minderts, geb. Bergum 28 sept. 1738,
+ Leeuwarden 25 juni 1826, dr. van Mindert Emkes, boer te Bergum, en Leentje Martens.

Dank! Mooie bron. Dan resten nog de buitenlanders in de bomen van Biegel en Bruna. Nog weinig beweging bij WG?
Van profile manager van WG nog geen antwoord op private message ontvangen...

Wel twee overgrootouders Biegel opgevoerd.
Dus het is geen Parijs maar Le Havre, mooi. Dank je wel voor de toevoegingen!

Heb de twee Franse overgrootouders van Paul Biegel zoveel mogelijk van originele bronnen voorzien. Maar zie geen mogelijkheden om iets van de Duitse voorouders te vinden. Hetzelfde geldt voor die van Dick Bruna.

Ik gooi dus de handdoek in de ring bij deze challenge...

+6 votes
Bedankt Greg voor deze uitdaging! Ik begin met Paul Biegel.
by Joop van Belzen G2G6 Pilot (129k points)

Ik zie dat BWJ  al Biegel aan werkt, ik ga beginnen met Pieter Bakker. laugh

Ga je gang hoor, ik heb gisteren de connectie gemaakt: meer niet.

Bedankt Bart, maar ik ben nu al aardig op weg met de Bakkers, inmiddels op Texel beland dus de Biegel familie laat ik over aan iemand anders. smiley

Is goed, ga zover ik niet in Frankrijk en Duitsland terecht kom. Oma aan moeders kant kwam uit Parijs en aan vaders kant zijn we al snel in Duitsland. Was ik maar op Texel, tijd niet geweest (famile Kikkert geloof ik).
+6 votes
by Living Terink G2G6 Pilot (276k points)
Ik heb twee weken geleden burgemeester Serraris van Heeze met de Tree verbonden. Leuk om te zien dat er al zo snel een ander bekend persoon aan de familie gehangen kan worden.
Zeker, Koen. Ik was blij verrast door de al aanwezige profielen aan moederskant!

Dat maakt allemaal deel uit van mijn sluwe plan. Zoals ik het zie, hoe meer Nederlanders er worden toegevoegd, gevonden en verbonden, hoe gemakkelijker het is om elke opeenvolgende persoon te verbinden, omdat er meer profielen zijn waarmee ze kunnen verbinden. Toegegeven, het hoeven geen Nederlandse notabelen te zijn. Iedereen wiens Nederlands zou helpen, maar mensen kunnen al niet-opmerkelijke niet-verbonden Nederlandse vestigingen vinden op de pagina "Laat anderen weten op welke locaties je werkt". (En ik kan zien dat ik daar nog een filiaal moet toevoegen.)

uh, Greg

This didn't translate well. Can you give the english version?Especially te last few sentences.
That is all part of my cunning plan. The way I figure it, the more Dutch people who are added, sourced, and connected, the easier it is to connect each successive person, because there are more profiles for them to connect them to. Granted, it doesn't have to be Dutch notables. Anybody whose Dutch would help the cause, but people can already find non-notable unconnected Dutch branches on the "Let others know what locations you are working on" page. (And I can see that I need to add another branch there.)
Ah. I think I see why the translation didn't work. I should have said, "who's", not "whose". So maybe that sentence should have read, "Iedereen die Nederlands is, zou de zaak helpen, maar mensen kunnen al niet-opmerkelijke niet-verbonden Nederlandse vestigingen vinden op de pagina 'Laat anderen weten op welke locaties je werkt'."

Ik moet er waarschijnlijk ook op wijzen dat mijn sluwe plan op de pagina "Hoe de aanwezigheid van een land op WikiTree te vergroten" staat. Het geldt niet alleen voor Nederland, maar voor elk land ter wereld. Het is gewoon dat B.W.J. was de eerste die begreep wat ik aan het doen was en ermee wegging. Ik hoop dat iemand uit een ander land zal aanslaan zoals hij deed, en dat we in dat land dezelfde verbazingwekkende vooruitgang zullen zien als in Nederland. (Hoewel het misschien te veel is om te hopen dat een ander land een groep mensen zou hebben die net zo enthousiast en hard werken als jij.)

Hi Greg, prachtig Translate proza! Zoals je weet ben ik al tijden bezig de DataDoctors pagina Unconnected_NLD kleiner te krijgen (met hulp van Elsa en Monique) en lukte me dat redelijk tot er wekelijks meer dan 2000 Nederlandse profielen werden aangemaakt en ene Greg allerlei challenges begon voor te stellen. Maar we klagen niet: er is met ruim 360000 NL profielen voor iedereen een verbinding te vinden en ook nieuwe vrijwilligers kunnen snel een connectie maken met de MainTree. Zo ben ik hier ook terechtgekomen en niet meer weg te krijgen.

Mannen jullie zijn gewoon geweldig. En het gaat zelfs een beetje ruiken hier........... Kan er een raam open? laugh

Ik baal zo van mensen die gewoon weer duplicaten kunnen uploaden via een gedcom. Zag dat jij ook weer merges voorstelde B.W.J. van duplicaten. En degenen die mooie profielen die AF ZIJN  gemaakt hebben na hard werken weer moeten mergen en opknappen en de "f#@4g" manager daardoor als co-manager op het profiel krijgen en vaak geen idee hebben van wat ze veroorzaakt hebben en mogelijk nog zullen.......... Grrrrrrrrrrrr. 

Iemand splendid ideas how to solve this endless story?

Toppie!
+6 votes

Ik ga aan de slag met Cornelis Johannes Kieviet

by Elsa van der Velde G2G6 Mach 2 (21.1k points)
Mooi, Elsa. Succes!

Zet hem op allemaal. Ik zit nog in de "can you help to connect an explorer" van de familie Gordon. En bijnaaaaaaaaaaaaaaaaa connecting.

Aangetrouwde vrouw (van Joan Gordon) een Abresch...... Denk kleinzoon al op WT en connected. Probleem is dat sources must be found in Middelburg. JOOP! laugh

Leads op het internet zegt dat ze doopsgezind waren. Maar ik kan at Doopsgezinde notes in Middelburg niets vinden van de familie Abresch. (Johanna) Maria Abresch getrouwd met Joan Gordon , mogelijk dochter van Frederik Lodewijk (Friedrich Ludwig!!!  born in Germany, if we believe leads) Abresch en Rebecca Trouilllard.Maria was born acording to leads in 1737 in Middelburg.

Already at WT is Frederik Lodewijk Abresch. Seems like a grandson of Friedrich Ludwig Abresch. Frederik is connected to our tree. Tried to find family so the Gordon's would be connnected. Well you all know......... Not all church books are saved in Zeeland....... Or I did not search enough, or I did but just did not look at the right sources.

As mother and speech therapist/pathologist I am just sorry I m in the "explorers"challenge (do not feel wrong as I love it very much) as I love reading books for children soooo much! Just make them all a wonderful profile guys!

Verbinding voor C.J. Kievit is gemaakt! Bedankt Elsa voor de samenwerking :D
+6 votes
Pieter Oeges Bakker is compleet wat betreft Overgrootouders.

Verbonden? Volgens mij niet in tegenstelling tot wat het schema aangeeft.
by Joop van Belzen G2G6 Pilot (129k points)

Pieter Oeges Bakker is nu verbonden via Breeuwsma. smiley

Zou je dat nog na willen kijken. Ik heb het geprobeerd via de connectionfinder maar kan geen connection vinden tussen mij en Pieter Oeges en dat zou moeten als we allebei met de wikitree verbonden zijn. Misschien was breeuwsma een losse tak?..... of ik moet ergens iets fout  gedaan hebben.
Klopt, heeft 24 uur nodig bij WikiTree om verwerkt te worden. Dus de connectie zal er morgen we zijn denk ik.
De Breeuwsma connectie zie ik nu ook, wel een enorme omweg. Siets Jansz Bakker is voor mij 38 stappen, via de families Kikkert en Van de Vis kom ik waarschijnlijk op 26 uit. Even wat profielen voor Texelaars aanmaken.

Jopie! Gefeliciteerd! heart

+4 votes
Willem Gerrit van de Hulst wordt mijn volgende uitdaging.
by Joop van Belzen G2G6 Pilot (129k points)
het profiel is nog steeds niet open. Weet je al hoe je dat verdergaat aanpakken?
Ik maak alvast de stamboom tot en met de overgroot ouders. Heb een verzoek verzonden om aan de Trusted List te worden toegevoegd. Wacht dit ff af en zie dan verder.

Zie op het profiel van de man met familiewapen, manager van van der Hulst sinds mei dit jaar lid is van WT en in zijn contributions dat hij tot 14 juni actief was maar daarna de boel de boel gelaten heeft.........

Je weet nooit wat de reden is. Misschien wel erg ziek of erger. Of hopelijk gewoon geen tijd/zin meer.

Ik duim dattie gauw reageert Joop. Grrr! W.G. hoort wat mij betreft wel in de (opvoedende) lijst van kinderauteurs van de 20ste eeuw.

Korte lijntjes gebruiken naar de top? Ben er spaarzaam mee. Maar als je geen reactie krijgt........... Mail me dan.

Lieve literaire groeten,

A.

Ben hier ook weer zo blij mee Greg! Dank je wel.

Dat is de reden dat ik gevraagd heb om op de Trusted list te worden geplaatst. Hoeft hij in de e-mail die hij krijgt alleen maar op desbetreffende toestemming link te klikken. Wacht nog even een paar dagen af. 

Ik heb al zes overgroot ouders. De laatste twee wordt lastig. Cleve Duitsland is vemeld als geboorteplaats van een grootmoeder. 

Heb jij een kort lontje... naar de top Astrid? devil

Cleve is hoogstwaarschijnlijk het huidige Kleve, net over de grens bij Nijmegen.

Ja denk ik ook, Cleve, Rheinland, Preußen, Germany. Ik heb verschillende kerkboeken daar gevonden via Familysearch. Bij de Evangelisch-Reformierte Kirche kon ik geen doopaantekening van Johanna Catharina Grovers of een trouwinschrijving van haar ouders vinden.

+5 votes
Annie M.G. krijgt zodadelijk een verbinding, via Friesland. Dat zou onze hele lijst morgen geheel verbonden tonen.
by B. W. J. Molier G2G6 Mach 7 (74.2k points)

heart

Please provide more information - at least 5 characters.......

Okay:

heartheartheartheartheart laughwink

Laatste B.W.J. Komt goed dus!

Dat zijn er meteen genoeg! Leuke puzzels. Bij Pieter Oege Bakker is de verbinding voor mij teruggebracht tot 17 stappen. Annie M.G. is 34 stappen.
mocht je nog een puzzletje zoeken: ik ben bezig met Fred kaan bij de Hymneschrijversuitdageing. Hij is nog niet verbonden met de boom (en ik hoop dat ik zijn ouders goed heb.

Zeker! Ik kom eraan laugh

Ouders heb ik puur op basis van een paar krantenartikelen zoals deze volgens mij wel weten te vinden: Hermanus Kaan en Brandina Prinsen. Mooi artikel trouwens!

Mevrouw Philine Polak verdient ook een profiel!

@ B.W.J. ik zag dat je de ouders verwijderd hebt.... had ik toch de verkeerde te pakken? wat heb jij gevonden?
hermanus  en brandina.... zelfde grootouders aan zijn kant. Dat was broer nummer 4 die ik pas later ontdekte.... en niet meer gecontroleerd heb op overlijdensdata van grootouders
Mooi! Die kant van Kaan was dus inderdaad goed, de moeders kant was dus niet in Haarlem
En Fred Kaan zal morgen zijn connectie laten zien met de WikiTree, verbinden is gelukt via Wageningen.
Snelle Jelle!!!

Ik zag de verbinding: via de familie Beumer.

Fijn dat het zo snel gelukt is.
+4 votes

Jullie hebben mij helemaal niet nodig! sad

laugh Ik nog steeds volop in de Gordon's en vind zoveel juweeltjes. Dus ik blijf deze keer daar hoewel ik jullie zo hard zie werken op ook mijn favoriete schrijvers.

Zie nog maar een te verbinden en nog een aantal die grootouders nodig hebben. Toi-toi-toi allemaal!

by Astrid Spaargaren G2G6 Pilot (257k points)
+3 votes
Dick/Dirk Laan behoeft nog wat liefde. De verre voorouders zijn slecht gedocumenteerd en de data geeft foutmeldingen.
by Michel Vorenhout G2G6 Pilot (255k points)
edited by Michel Vorenhout
Zie ik ook, ik ben ermee aan de slag. Ik schat in dat aan het eind van de avond een 8 genoteerd mag worden bij Dirk Laan.

En ik zie: it is done! Jeetje wat ben je snel. Kan ik je ook voor andere klussen inhuren wink?

Graag gedaan, jouw formatting tool helpt ook goed. De overgrootvader van Chris van Abkoude komt er ook nog aan.

Enne, vragen kan altijd!
Dank. Ik heb in mijn hoofd een lijstje met extra's zoals meer standaard tekstjes die je dan kunt kopieren. Zal binnen kort eens een poll houden.
Geweldig Michel, alles heel welkom!
+1 vote

sad Nothing left here to do?

laugh Okay back to the Gordon's then for me, although they - thanks to B.W.J. - are connected now. But the profiles can use some more.

by Astrid Spaargaren G2G6 Pilot (257k points)

Als je wil, mag je Miep Diekmann wat meer optuigen. Ik heb haar profiel zojuist aangemaakt. De mannen Nowee wil ik ook nog een plekje geven op WT.

Bedoel je haar profiel opleuken? Of familie toevoegen of misschien beiden?

Ik ga es kijken wat ik kan vinden.
Inderdaad, iets erbij zetten. Ik zie trouwens dat ik de verkeerde moeder had: Maria Jozina moest ik hebben in plaats van Jozina Maria. Beide zijn met een Diekmann getrouwd, Johannes Lambertus en Johannes Mathias waren neven.
Is hierna Thea Beckman misschien een ideetje? Grote favoriet van mij persoonlijk.

Ja lastig met die voornamen B.W.J. Ook in de Diekmann lijn zitten meerdere mannen met dezelfde voornaam.

En Eef ik ben voor hoor.

Ik zie dat Dick Bruna ook een profiel heeft op WT, gemaakt in 2017, maar dat de linken op het profiel naar "biografie/biography" niet meer werken. Er missen ook twee grootouders maar die moeten weer gezocht worden in Duitsland dus die zullen nog wel even onbekend blijven.

Ja! "Kruistocht in spijkerbroek", zeker gelezen toen ik jong was. Dochter van Petrus Johannes Petie (1889-1976), kantoorbediende, en Johanna Hendrika van der Waarden (1898-1981).

En de links heb ik gefixt voor Dick Bruna.

Thea Beckman is inmiddels op WT aanwezig en verbonden met de boom. Toevoegingen zijn welkom!

yes!!!

maar pas vanavond tijd om te hobbyen. Zal dan kijken wat de stand van zaken is.
Ik heb inmiddels een paar profielen toegevoegd in de vrouwelijke lijn. Veel Rotterdam.

ga even wat anders doen. huishoudelijke klusjes en zo.

Related questions

+6 votes
1 answer

WikiTree  ~  About  ~  Help Help  ~  Search Person Search  ~  Surname:

disclaimer - terms - copyright

...