Zoektocht naar overgrootouders: Nederlands Architecten Editie

+14 votes
594 views

Hallo allemaal,

Voor de komende lock down ga ik in navolging van Greg Slade jullie hulp vragen de volgende architecten van voorouders te voorzien. Alle architecten van naam zijn voorzien van een profiel en connectie met de main tree, maar een zeer basale biografie en weinig voorouders:

Naam Overgrootouders
K.P.C de Bazel A 5
Hendrik Petrus Berlage A 8!
Pieter Blom A Prix de Rome 1962 8!
Petrus Josephus Hubertus Cuijpers A 8!
Cornelis van Eesteren A PdR 1921 8!
Marinus Jan Granpré Moliere A 8!
Joost van der Grinten A PdR 1954 8!
Michiel de Klerk A 4
Johan Melchior van der Meij A PdR 1906 8!
J.J.P. Oud A 8!
Cornelis Hendrik Peters A 4
Gerrit Thomas Rietveld A 8!
Arthur Staal A PdR 1935 8!
H.P.J. de Vries A PdR 1918 8!

in Requests for Project Volunteers by B. W. J. Molier G2G6 Mach 7 (77.5k points)
edited by B. W. J. Molier

De lijst is wel erg "mannelijk" valt me nu op, gelukkig is de stiefmoeder van Arthus Staal 's Nederlands eerste vrouwelijke architect: Margaret Staal-Kropholler.

Ja, het "wereldje" was volgens mij ook erg mannelijk, maar dat kan mijn beperkte ervaring zijn. Leuke uitdaging!
3 volle kaarten en nog maar 4 van de 14 architecten zonder overgrootouders, dat gaat de goede kant op! Ruim een derde van de overgrootouders is inmiddels gevonden.
5 complete sets overgrootouders en nog maar twee zonder, mooie score aan het eind van het weekend. Bedankt allemaal, ook voor het oppakken van J.J.P. Oud.
8 architecten hebben inmiddels hun overgrootouders compleet! Ik vrees dat we nog een paar moeilijke trajecten overhebben. Een Limburger, een paar Zeeuwen en altijd weer die Amsterdammers.

De Klerk zal heel moeilijk worden, Joodse voorouders, geen originele bronnen te vinden pre-BS. Zie Max van Dam.

Inderdaad! Ook Cuijpers uit Roermond is pittig. Helaas niet veel kunnen doen vandaag, maar gestaag stijgt het aantal overgrootouders: 77 = 68,75%
Na een week is deze challenge goed gevorderd. Op de Limburger na, heeft iedere architect één of meer overgrootouders, 10 hebben 8/8! Met een totale score van 91 zijn we in de top 4 beland van alle challenges die Greg heeft gepost.

7 Answers

+9 votes

Ik ben blij om weer een Zoektocht naar overgrootouders te zien!

by Greg Slade G2G6 Pilot (545k points)
Zeker, je hebt navolging, Greg!

Petrus Josephus Hubertus Cuijpers heeft nu de volledige set van acht overgrootouders.

Hoi Greg, dat had ik nog niet gezien. Nu bijgewerkt, nog 11 voorouders nodig voor een volle kaart. Met 1 onecht kind zal er onzekerheid blijven in de reeks voor De Bazel.

Ik besloot alle uitdagingen voor overgrootouders te controleren omdat ik ze al zo lang niet had ingecheckt. Het was goed om vooruitgang te zien bij zoveel van hen.

(Er is nog steeds behoefte aan Team Nederland voor de eerste goodie-uitvinderschallenge, omdat Coenraad van Houten de meeste van zijn overgrootouders nog steeds mist.)

+7 votes
Prima Bart, ik doe mee en start met Joost (Gijs) van der Grinten.

P.S. Wat betekent de letters A en Pdr ... achter de namen?
by Joop van Belzen G2G6 Pilot (133k points)

PdR = Prix de Rome (als ik het goed heb).

A = Ancestors, de link naar de tab  "Family Tree & Genealogy Tools" van dat profiel. En inderdaad PdR staat voor Prix de Rome. Dit om te laten zien waarom deze architect in de lijst voorkomt.

Joost (Gijs) van der Grinten zijn overgrootouders zijn compleet.

Enne, super snel Joop! Bedankt voor de eerste "8" op het bord.
+8 votes
Erg jammer dat mijn opa Johannes Antonius Lelieveldt er niet tussen staat hij was een belangrijke na oorlogse architect bekend om onder meer kerken, gebouwen enz. Zijn profiel incl Bio staat op wikitree. Hij heeft ook een pagina op Wikipedia dus dat zou toch genoeg Notable moeten zijn!
by Living Lelieveldt G2G6 (6.9k points)

Dank voor je bericht, Jan Cees! Ik zie dat alle 8 overgrootouders gevonden zijn, dus hij valt buiten de opzet van deze uitdaging. Desondanks: bedankt voor de tip!

Ja hoor geen dank zal nog wel eens kijken of ik wat aanvullingen kan doen bij de namen die op het lijstje staan!
Ik heb wat (oudere) voorouders bijgewerkt. Mogen nog wel wat primaire bronnen bij (er zijn alleen links naar externe bomen te zien bij de meeste profielen).
Bedankt Michel ik zal er dit weekend nog eens verder kijken of ik meer bronnen kan toevoegen!
+7 votes
Ik ga aan de slag met Arthur Staal en neem ook Margaret Kropholler mee. Ben ik even zoet :D
by B. W. J. Molier G2G6 Mach 7 (77.5k points)
+6 votes

Hermanus Petrus Josephus de Vries (1895 - 1965) heeft een achterban gekregen. Mag nog wel flink uitgebreid worden.

by Michel Vorenhout G2G6 Pilot (267k points)
Goed bezig, Michel! Er waren erg weinig ouders in de set architecten, dus alles is welkom
+4 votes
Ik ga verder met van der Meij....
by Joop van Belzen G2G6 Pilot (133k points)
Het kan zijn dat het kind later expliciet door de moeder erkend diende te worden omdat er verder niemand bij de geboorte aanwezig was, althans niet in de oorspronkelijke akte vermeld.
Dat is duidelijk! Bedankt Jan, ik was nog niet zover, bezig met de laatste grootouders van Akke toe te voegen. We kunnen in ieder geval het profiel van Edelman toevoegen en vermelden dat hij de vermoedelijke vader is van Johan.

Ok Joop, ik neem aan dat je geen bezwaar hebt als ik de Edelman-tak doe? Of was het pluralis majestatis ("we")wink

Vind ik Prima Jan, ga rustig je gang. Die Friezen zijn een beetje lastig maar ben er nu wel uit. Het profiel van opoe Trijntje nog wat opleuken en dan zijn de grootouders van Akke compleet.
Doe ik Joop, bedankt en succes met opoe Trijntje!
De grootouders van Akke zijn compleet met bronnen voor geboorte/doop en huwelijk.

Klasse weer Joopsmileyyes

Mooi gevonden weer mannen, de regels van de naamgeving kon hier worden toegepast om zeker te stellen dat het inderdaad de vader betrof. Dank voor al het zoekwerk!
Ook de Edelman-tak is nu compleet, met bronnen voor geboorte/doop, huwelijk, en overlijden/begrafenis.

Klasse weer Jan yessmiley als we jouw niet hadden.... 

+3 votes

Omdat ik het zo zielig vind voor "onze" Bazel met maar drie grootouders ben ik er nog maar even ingedoken.

Het spoor liep dood bij de Heiltje de Brune die een buitenechtelijk kind kreeg genaamd Pieternella de Brune, en Pieternella kreeg een profiel op WT van B.W.J.

Gevonden documenten en zoekmachines leverden geen resultaten dus maar op zoek gegaan op het net. Daar kwam ik verschillende leads tegen dat Heiltje de Brune als Heiltje de Bruijne gedoopt/geboren is in 1791 in Middelburg en getrouwd is in 1830 met ene Cornelis Jacobus van den/der Beek.

Brune en Bruijne. Dat ruikt naar dialect. Bruin in Midden-Walchers wordt uitgesproken als "BRUUN". Dialecten in Zeeland opgezocht o.a.in Mijnwoordenboek.nl/dialecten - Zeeland geen woord bruin vertaald maar wel "een huisje" als "oan huusje" en het Zeeuwswoordenboek; Zeeuwse vertaling van bruin is bruun, o.a. zo uitgesproken in Borssele. Hmm. Borssele Zuid-Beveland, Middelburg Walcheren. Maar ligt zo'n 20 km van elkaar.

Cornelis Jacobus, timmerman, 31 jaar was eerder getrouwd in 1822 in Middelburg met Elizabeth Jacoba Kroes die tien jaar ouder was dan Cornelis.

Elizabeth Jacoba Kroes overlijdt in 1829 in Middelburg. Leeftijd 42!! jaar en Jacobus, timmerman,  wordt er ook steeds jonger op, leeftijd: 29 jaar. Misschien moet ik die aktes nog eens wat nader bekijken en is er iets misgegaan met de transcriptie. Zo ook de huwelijksbijlagen misschien.

Cornelis Jacobus, geboren in Steenbergen in 1790, blijkt uit de huwelijskbijlagen van het huwelijk met Heiltje ook een buitenechtelijk kind te zijn maar in het extract is wel een vader genoemd.

Is onze Heiltje de Brune dezelfde persoon als Heiltje de Brui(j)ne?

De orginele doopboeken van Middelburg zijn niet online te raadplegen en waarschijnlijk verloren gegaan.

Maar een nadere blik op de huwelijksakte van Pieternella en Lambertus de Bazel levert twee dingen op.

Ten eerste: een van de getuigen bij het huwelijk van Pieternella en Lambertus is ene Cornelis Jacobus van der Beek, timmerman, 53 jaren. Hij was 31 als hij trouwt in 1822 met Elisabeth. Bij het huwelijk van Pieternella in 1844 is hij 53. Dat zou kunnen kloppen!

En ten tweede: Pieternella tekent de akte met P.de Bruine.

Niet genoeg bewijs? Dan speur ik nog wat verder. Of toch? Graag julie mening.

by Astrid Spaargaren G2G6 Pilot (259k points)
edited by Astrid Spaargaren

4 nu? surprise

laugh!

Hoi Nachtploeg! Ik was daar inderdaad even gestopt vanwege de veranderende achternamen. Het lijkt er inderdaad op dat de timmerman de vader is van Pieternella. Dank voor je onderzoek en toevoeging!

Related questions

+10 votes
10 answers
+18 votes
3 answers

WikiTree  ~  About  ~  Help Help  ~  Search Person Search  ~  Surname:

disclaimer - terms - copyright

...