Waarom kunnen kinderen geen genealogen zijn zonder ouderlijk toezicht?

+7 votes
88 views

Dag allemaal,

Ik kreeg gisteren dit berichtje van Admin Wikitree:

Hello Tiko,

Unfortunately, you are not quite old enough to have an account on WikiTree unless you also have a parent who is a member. Please ask one of your parents to join as members, or we'll end up having to close your account. We'll check back in about a week to see if one has joined.

Thanks, The WikiTree Team

Ik vind dit nogal raar. Waarom is er ouderlijk toezicht nodig? Ik zie daar geen enkele reden voor. De enige mensen die namelijk op Wikitree actief zijn, zijn mensen die weten wat ze aan het doen zijn. En als ze slecht bronnen vermelden ofzo, dan zijn kinderen op dat gebied niet oververtegenwoordig dat ik me kan herinneren. Sowieso zijn er weinig jonge genealogen. Willen we niet juist meer mensen van mijn leeftijd (15)?

Ik wil best wel mijn ouders een account laten aanmaken, maar dat zullen ze vervolgens nooit gebruiken. Ik informeer ze namelijk af en toe over dingetjes die ik over hun voorouders heb ontdekt, maar voor de rest weet ik hier veel meer vanaf dan zij.

Dus, wat raden jullie aan? Is het slim om Wikitree te contacteren om uitleggen dat ik al een half jaar bij de community hoor en geen reden zie voor ouderlijk toezicht omdat ik inmiddels mooie profielen kan maken met goede bronnen? Is het slimmer om gewoon de regels te volgen, ondanks dat mijn ouders helemaal niet actief zijn op Wikitree? Wat raden jullie aan?

De Dutch_Roots community heeft me al vaker geholpen en ook zeer liefdevol ontvangen, dus ik hoop dat jullie me ook hiermee kunnen helpen. Ik wil namelijk graag op Wikitree blijven meehelpen en niet mezelf laten belemmeren alleen maar omdat ik nog onder de 20 ben!

Vriendelijke groet Tiko

in The Tree House by Tiko Verhelst G2G2 (2.4k points)

Hallo Tiko. Zou er een misverstand zijn geweest?  De minimumleeftijd op de WikiTree is 13, niet 15. Zie deze webpagina onder "Authorized Members" (Geautoriseerde leden). Ook mogen kinderen tussen 13 en 16 jaar WikiTree gebruiken met toestemming van de ouders.  Zie de tweede link hieronder.

https://www.wikitree.com/about/terms.html

https://www.wikitree.com/wiki/Help:Children_on_WikiTree

1 Answer

+4 votes
Iedereen wil actieve leden van alle leeftijden hebben en helpen, en zeker de jongeren daaronder. We maken geen onderscheid in leeftijd.

Wel zijn er helaas een paar regels en wetten te volgen. Op WikiTree wordt een beetje het gemiddelde van het strengste aan gehouden. Er is heel veel kritiiek (geweest) op websites/sociale media waar vooral jongeren van alles kunnen zonder dat ze voldoende bescherming krijgen tegen de negatieve kanten. Dat wordt in de praktijk dan opgelost door 'ouderlijk toezicht'. Elke website gebruikt zijn eigen definitie voor wat een jongere is, en als 15 jarige hang je dan vaak tussen verschillende definities in en voelt dat natuurlijk als een keurslijf.

Het makkelijkste is daarom om te vragen om minimaal 1 van de ouders uit te nodigen op hun eigen profiel en zo dan aan de ouder te laten of het kind onder de 17 zelfstandig mag werken in WikiTree, of niet.

Mocht dat niet mogelijk zijn, voor wat voor reden dan ook, stuur mij dan even een prive berichtje, dan zal ik kijken wat ik persoonlijk voor je kan betekenen (zonder dat ik nu publiekelijk enige belofte kan/mag maken).
by Michel Vorenhout G2G6 Pilot (175k points)
Ik heb al een berichtje naar Wikitree zelf gestuurd. Ik zal even kijken wat daaruit komt.

Ik snap wel dat Wikitree zich aan de wet moet houden, en het klopt dat je daar als 15-jarige vaak net tussenvalt. Ze moeten ergens die lijn zetten. Dan vindt ik het wel logisch.

Hi Tiko, 

Hou ons even op de hoogte a.j.b. hoe dit verder verloopt. 

Ik ga ondertussen eens even horen wat er gebeurd als je onder een Mentor valt bijv.

Hou vol. smiley

Lieve groeten

uh... tiko,

Ik weet niet of het je bedoeling is maar iedereen kan je biografie lezen en daar staat privacygevoelige info in oa je geboortedatum woonplaats en waar je naar school staat. Als ik jouw was zou ik of dit verwijderen of het privacyniveau van mijn profiel aanpassen.
Woonplaats kun je van iedereen online vinden. Adres niet, maar door je naam in een lokale krant weet mensen toch al snel in welke plaats je woont.

Mensen laten ook vaak weten waar ze werken, dus daarom besloot ik het zo te doen. Ik vraag me af wat mensen met mijn geboortedatum kunnen though. Behalve zeuren dat ik een kind ben, denk ik.

IDK, ik zal hem wel even herschrijven. Ik zit al tijden te dubben wat ik er neer zal zetten. Misschien alleen maar dingen over mijn voorouders. Er stond biografie, dus besloot ik er ook een biografie van te maken. Maar ik zal het even aanpassen. :)
De privacy instellingen voor de datavelden schermen de persoons gegevens af. Dat is bijvoorbeeld de combinatie naam en geboorte datum. Die gegevens worden bijvoorbeeld online te koop aangeboden om je identiteit over te nemen voor bijvoorbeeld phishing, bank fraude of om je password te ontfutselen (die geboortedatum is bijvoorbeeld een kenmerk dat wordt gevraagd als je je moet identificeren).

Ik zou het nergens openbaar zetten.

Klopt, had er nog niet aan gedacht dat soms je geboortedatum als identiteitsding wordt gebruikt.

Zit sowieso weinig op sociale media dus hoe er vaak helemaal niet op te letten. Heb de biografie aangepast en hij is nu alsnog leuk.

yes, opgelost.

Related questions

+8 votes
3 answers
+3 votes
2 answers
+6 votes
1 answer
+6 votes
1 answer
+6 votes
6 answers

WikiTree  ~  About  ~  Help Help  ~  Search Person Search  ~  Surname:

disclaimer - terms - copyright

...