Nederlands Portaal Test Fase

+10 votes
301 views
This message is addressed to Dutch-speakers in which comment is sought on Dutch texts.

Het Nederlands Portaal is ontworpen om WikiTree toegankelijker te maken voor Nederlandstaligen. Daarvoor is zijn er een aantal onderwerpen in het Nederlands vertaald en zijn er hulp pagina's voor beginners en gevorderden gemaakt. De opzet is klaar en is nu in de beoordelingsfase en is mijn verzoek aan alle Nederlandstalige WikiTreers om de pagina's te bekijken. Niemand is perfect en er zijn ongetwijfeld foutjes ingelopen, beweringen die beter kunnen, links die niet werken of onderwerpen die jullie missen.  

http://www.wikitree.com/wiki/Project:Nederlands_Portaal

Graag commentaar, dus mochten jullie iets tegenkomen wat beter kan laat het weten. Met name is dit verzoek gericht aan beginners voor onderwerpen die misschien onduidelijk zijn en beter uitgelegd kunnen worden.

Plaats dan hier je commentaar.

bij voorbaat dank, Joop

Het Nederlands Portaal is gerealiseerd door Joop van Belzen en Bea Wijma met bijdragen van: Johan Boonstra, Astrid Schellenberger en Jan Terink.
in The Tree House by Joop van Belzen G2G6 Pilot (147k points)
edited by Joop van Belzen
Ik zal even een paar berichten posten bij Nederlandse leden met een link naar deze G2G :)
Yes, I agree with Philip. Complimenten! Knap gedaan! ;-)
Thanks, Alison.
I don't speak the language but from a design standpoint it looks good. Easy to navigate.

Mags
Thanks for your comment.

Mooi werk Joop!

Nu het af is zal ik de komende tijd alle pagina's even doorlopen op typo's, taalfoutjes, en het consequent gebruik van 'je' i.p.v. 'u'. Ben net zo'n mieren liefhebber als Philip...

Als ik m.i. ernstiger dingen tegen kom overleg ik uiteraard. Akkoord?

Graag, bedankt alvast Jan hoe meer mieren hoe beter.

2 Answers

+4 votes
 
Best answer

Plaats dan hier je commentaar :

http://www.wikitree.com/g2g/tag/nederlands_portaal  

Dan kom ik in een loop terecht. Dus dan maar hier mijn antwoord.

Complimenten want:

  1. Is veel meer overzichtelijk dan voorheen
  2. veel minder lappen text
  3. veel minder onnavolgbare (qua navigatie) sub-pagina's
  4. heel leuk vorm gegeven indexen, misschien de beste aan het hele portaal

Min-punten:

  1. Font is te klein en lastig te lezen
  2. nog steeds té veel afleidende plaatsjes, kleurtjes en frummeltjes (versieringen)
  3. Ik snap nog steeds niet hoe de "Tags" werken (wel WikiTree algemeen en informatiekundig algemeen - alleen niet in de context van jullie portaal en deze specifieke G2G)
  4. De functie "Taken" is moeilijk leesbaar (font!) en ook lijkt mij overbodig - wat voegt het toe? Wie is hier de doelgroep? Voor wie is dit van belang dit allemaal te weten? Moet taken (en de tabel met taken) niet eerder naar een sub-pagina?

Nog steeds - complimenten - knap gedaan!

 

by Philip van der Walt G2G6 Pilot (171k points)
selected by Joop van Belzen

Bedankt voor je commentaar Philip. Dat van die loop heb ik uitgeprobeerd maar ik kan gewoon een bericht plaatsen bij g2g Nederlands_Portaal,  weet dus niet precies wat je bedoeld en heb deze kwestie even doorgespeeld naar onze Goeroe Bea. De tag nederlands_portaal is bedoeld om commentaar op het Nederlands Portaal te scheiden van het normale berichtenverkeer bij Dutch_roots en vervalt op termijn.

De font grootte is de standaard grootte van Wikitree,  zelf heb ik dit opgelost door mijn beeldscherm (Windows 10 Edge] op 125% in te stellen. 

De Taaklijst zou ik ook wel van af willen maar aangezien Nederlands_Portaal onder de (Sub)Projecten valt is dit een "eis" van de hoger WikiTree leiding dit op de "Projectpagina" te zetten. Had al voorgesteld om het als project af te melden maar dat stuit kennelijk op problemen. 

De meeste kleurtjes in de tekst zijn bedoeld ter verduidelijking van de uitleg. Een code, voor een Template bijvoorbeeld, wordt Blueviolet getoond, en een link naar een Nederlandstalige pagina blauw. Gewone links zijn groen van zichzelf. Bevorderd de herkenbaarheid en het gemak voor de lezer. 

De afbeeldingen en plaatjes, tja..kwestie van smaak, proberen een beetje grote saaie Lappen tekst op vrolijken met bijpassende plaatjes. Het versiersel onder het Nederlands Portaal logo is misschien een beetje veel, twijfelde daar al over om het weg te halen.

Philip bedankt voor het meekijken, wat de lettergrootte betreft wil ik graag weten hoe anderen dit ervaren, is ook afhankelijk van de grootte van het beeldscherm. 

Gr. Joop

 

 

 

Loop is verwijderd.
Bedankt Joop en Philip :)

De taken zouden misschien naar onderen verplaatst kunnen worden nog en minder uitgebreid ? Dat zal geen probleem zijn denk ik ;) Dus de taken en dan alleen de nog relevante, blijvende , onder de index misschien ? Als er echt helemaal geen taken meer zijn kun je ze ook rustig weg halen hoor (= niet van toepassing dan voor dit project )

Loop is (of was) de link in je vraag , die leidde naar de G2G Nederlands_Portaal , als mensen daarop klikken komen ze dus wel in de G2G waar alle vragen met betrekking tot het Nederlands Portaal staan, maar om je te kunnen antwoorden moeten ze dan dus weer de vraag aanklikken (ze worden dus rondgeleid=loop)

Heb ook even een paar extra tags toegevoegd aan je vraag , zodat meer mensen hem zullen kunnen vinden :)

En Philip, weet niet zeker of je dit bedoelt , maar de tag Nederlands_Portaal maakt dat er een aparte plaats binnen G2G is waar alle vragen met betrekking tot het Nederlands Portaal te vinden zullen zijn . Als je bij search G2G zoekt met de tags, krijg je alleen die onderwerpen te zien, die te maken hebben met of waarin dit onderwerp of project genoemd is .
Bedankt Bea, ik haal de takenlijst wel weg en zal hem verplaatsen naar de Nederlands Portaal Managers pagina om eventuele dingen die we nog moeten aanpassen te kunnen noteren.
ja, ik merk nu dat jullie gelijk hebben wat de font grootte betreft. Voor het andere - minder is meer (minder franje en [té contrasterende] kleur) - ik ben namelijk ook een van de weinige die last kan hebben van epilepsie - daarom stoort te véél kleurrijke "activiteit" mijn leesplezier.

Ik begrijp nog steeds niet waarom jullie een eigen tag-feed hebben. Als het voor jullie project werkt, dan goed, maar het is niet voor iemand buiten dit project logisch om daarin onderwerpen te gaan zoeken ... Maar goed - ik ben z'n mierenneuker type wat altijd een beetje achter de feiten aanloop :-/ {:-)}
Wat die kleuren betreft ben ik wel met je eens, moet functioneel blijven.

Wat je ziet is ook afhankelijk van je beeldscherm, bijvoorbeeld het Welkom Nederlands Portaal ziet er op mijn tablet strak uit maar heeft op mijn PC de krullen van het lettertype monrovia. Heb dat lettertype verwijderd en de, onnodige, blauwe kaderlijntjes van de Index zwart gemaakt.

Lijkt mij beter zo.

Je kan het niet iedereen naar de zin maken maar wel zoveel mogelijk.

Gr Joop
helemaal goed hoor , ff eten nu , en ben er nog niet aan toe gekomen maar zal vanavond even wat berichtjes posten hoor .
@ Philip Elk Project heeft automatisch ook een eigen tag, dus ook sub projecten hebben ieder een eigen tag, zo worden er bijvoorbeeld ook redirect tags gemaakt door project leiders om, bijvoorbeeld als iemand op zoek is naar het Kaap de Goede Hoop project ervoor te zorgen dat iemand daar ook met bijvoorbeeld alleen de woorden / de tag:  Zuid_Afrika of South_Africa of Good_Hope , Goede_Hoop enz. naar het project of de project pagina geleid wordt .

Hoi Bea, dat klopt. Wij hebben er 1: Dutch_Cape_Colony (niet Dutch_Cape_Colony_Project [de laatste is een categorie als ik het goed begrijp]).

Ik ben niet bekend met Goede_Hoop noch met Good_Hope en ook niet met Zuid_Afrika (deze zijn niet wat wij in vaktermen noemen geaccepteeerde descriptoren - in ieder geval nog niet algemeen geaccepteerd / gebruikt / aanvaard - zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Thesaurus en anders http://www.encyclo.nl/begrip/trefwoord - ik doel hier op woordsystemen en classificaties).

Als het om het Dutch Roots gaat zijn er 2 (en dat is het verwarrende):

Dutch_Roots

Dutch_Roots_Project

Zelf ben ik ook project-lid van de Dutch_Roots_Project, maar wanneer ik welke tag moet toepassen, volgen en gebruiken, is mij volstrekt onduidelijk. Hoewel ik begrijp dat een eigen G2G-feed handig zou kunnen zijn (maar daar zijn ook nu juist de Google-groups uitermate geschikt voor).

 

 

Philip,

Iedereen die op G2G een "question' (slechte benaming, maar dat terzijde) plaatst kan daar tags aan toevoegen. Voor zover ik me kan herinneren (ik ben ook geen twintig meer) is bij de start van het project afgesproken dat voor project-gerelateerde vragen de tag dutch_roots gebruikt wordt, en leden volgen die tag dus ook. Het staat je volkomen vriij om bij vragen de tag dutch_roots_project of pietje_puk te gebruiken, maar de kans op een ter zake doend antwoord is dan aanzienlijk kleiner...

@ Philip Ik zal proberen het iets beter uit te leggen, stel je bent nieuw en begint dus net bij Wikitree, nieuwe leden moeten nu ook een of meerdere tags (steekwoorden) toevoegen aan hun followed tags met een kleine omschrijving .

Als je hier net begint weet je natuurlijk nog niet wat voor projecten er allemaal zijn, dus..stel je bent nieuw en geinteresseerd in Zuid Afrika (omdat je voorouders of jij zelf daar vandaan komt of om welke reden ook) dan zul je waarschijnlijk Zuid Afrika aan je followed tags toevoegen (en dus niet meteen Kaap de Goede Hoop of iets dergelijks), als er een redirect tag is gemaakt voor jullie project door de leider dan zal dit nieuwe lid als hij of zij op de Zuid Afrika of South Africa tag klikt automatisch naar het Kaap de Goede Hoop project geleid (redirect) worden. Dus de woorden Zuid Afrika zijn gekoppeld aan de Project pagina van het Kaap de Goede Hoop Project . Dat is dus het handige van de redirect tags, op deze manier kunnen nieuwe leden dus heel makkelijk en snel geleid worden naar projecten die voor hem of haar interessant zouden kunnen zijn .

Voorbeelden : Tag Nederland of tag Portaal zoals je ziet leiden deze tags mensen direct naar projecten die voor hen interessant of handig kunnen zijn. En heb net even gekeken er was nog geen andere tag die naar het Kaap de Goede Hoop Project leidde , dus voorbeeld Zuid Afrika en South Africa

zijn nu tags die mensen zullen leiden naar het Kaap de Goede Hoop Project en ook als mensen op zoek gaan naar Zuid Afrika of South Africa in de G2G zal dit nu leiden naar vragen gerelateerd aan of waarin deze onderwerpen genoemd worden . Dus je hebt nu ook twee eenvoudiger alternatieve tags die mensen/projectleden ook zouden kunnen gebruiken eventueel.

Tags zijn dus vooral ook een manier om mensen met mogelijk dezelfde interesses of afkomstig uit hetzelfde land, met elkaar in contact te brengen

Bea, bedankt voor de heldere uitleg, ik begrijp nu ook een stuk beter wat tags en redirects doen.
Graag gedaan hoor :) Nog steeds geen bericht gepost hier, ga morgen ff mijn best doen :P

Bea, begrijp ik allemaal. Ik ben in mijn vak bekend met tags, hashtags, trefwoorden, thesaurustermen. Dit is mijn vakgebied. Ik verdien er mijn dagelijks kost mee. Daar heb ik voor geleerd.

Voor wat betreft de ontsluiting van onderwerpen in de feed, als de vragen gaan over de Dutch_Cape_Colony - dan zijn al de andere tags niet alleen overbodig, maar ook vervuilend. Zuid-Afrika en South Africa (keuze?) zal meer duiden op het tijdperk 1900-heden. Cape_of_Good_Hope of Good_Hope zijn géén descriptoren [met andere woorden: USEDutch_Cape_Colony]

En voor wat betreft de Dutch_Roots, jullie hebben er nu zelfs een bij: http://www.wikitree.com/g2g/tag/nederlands_portaal - met welgeteld 3 feeds. Ik ga zeker niet nederlands_portaal nog ook overwegen om achter een vraag te plakken. Het is binnen WikiTree gebruikelijk om maximaal 5 tags te plakken. 1 voor ieder project, 1 voor het achternaam bijvoorbeeld, en 2 ander descriptoren, bijv. LNAB ; MERGES ; enz.

Sorry mensen, ik wist niet dat de tag nederlands_portaal tot problemen zou leiden. Wat mij beteft maakt het niets uit, ik wilde het commentaar, in het Nederland, op het Nederlands Portaal gescheiden houden van de hoofdzakelijk Engelstalige teksten in het Dutch_roots forum. Ook omdat je daar af en toe commentaar krijgt van onze Engelstalige vrienden dat men het niet kan lezen.

Het is te wijten aan mijn onervarenheid op dit gebied dat ik die tag  heb gebruikt. Loop nog niet eens een jaar mee bij Wikitree. Geen enkel probleem. Zal het vervangen in de tekst van het NP door Dutch Roots.

Daarom dat ik graag commentaar heb, van de ervaren leden,  op de inhoud van het Nederlands Portaal.  Klopt alles wat er staat? Mis je iets? Daarnaast van de onervaren leden of het duidelijk genoeg is uitgelegd, zo allemaal.

In ieder geval wordt ik wel  iedere dag weer iets wijzer (en ik  wist al zoveel).

Gr. Joop

Je hoeft aan de tag Nederlands_Portaal niets te wijzigen of te veranderen hoor en het is niet een extra Dutch Roots tag, het is gewoon de tag van het Nederlands Portaal project. Alternatieve tags kun je ook uitleggen als : 'Vele wegen leiden naar Rome''. 

De tags die iemand toevoegt aan een G2G vraag, zorgen er alleen maar voor dat mensen die mogelijk geinteresseerd zouden kunnen zijn, of die je graag wilt bereiken, op je vraag geattendeerd zullen worden (deze vraag komt dan tevoorschijn in de G2G feed van mensen die deze tags volgen). Dus als mensen de tag Nederlands_Portaal toevoegen aan hun vraag, zul jij en iedereen die de tag heeft toegevoegd aan zijn of haar followed tags daar bericht van krijgen en zo dus de vraag kunnen beantwoorden,vinden.

Zodra je een project, freespace pagina etc. aanmaakt zijn automatisch de laatste woorden , een tag of kunnen als tag gebruikt worden , (voorbeeld : project: Nederlands_Portaal een alternatieve tag is nu Portaal, en dit alternatief is dus meer bedoelt voor nieuwe of wat tags betreft onervaren mensen die op zoek zijn bij Wikitree naar Nederlands, Nederlanders en misschien het woord Portaal in vullen bij followed tags en mochten ze dat doen, dan dus ook snel en eenvoudig bij het Nederlands Portaal terecht komen of in contact met Nederlandse leden .  

De alternatieve tags zijn dus niet bedoelt als extra project tags en zeker niet als vervuilend, maar eigenlijk alleen om het, voor ook die mensen die (nog) geen enkele ervaring hebben met tags en Wikitree, toch mogelijk en gemakkelijk te maken om zo snel mogelijk in contact te komen met bijvoorbeeld landgenoten .

Tags Zuid Afrika, South Africa: op dit moment is er natuurlijk alleen het Cape of Good Hope Project dat gerelateerd is aan Zuid Afrika en waar veel Zuid Afrikaanse leden te vinden zijn , zou er op termijn bijvoorbeeld ook een Zuid Afrika Roots Project komen, dan zullen ook de alternatieve tags verandert/aangepast worden en naar dat project gaan leiden, mensen zullen natuurlijk niet allemaal lid kunnen of willen worden van het Cape of Good Hope project (vanwege de tijdslimiet), maar wel kunnen ze nu zo en via deze weg, en dat is dus waar de alternatieve tags eigenlijk voor bedoelt zijn, eventueel in contact kunnen komen met landgenoten als ze daar behoefte aan hebben of als ze bijvoorbeeld alleen Zuid Afrikaans spreken.  Als er bijvoorbeeld ook een Sub Project , South Africa Portal zou zijn, zou ook dat natuurlijk een prima project/ plek kunnen zijn waar deze alternatieve tags naar toe kunnen leiden. ;) 

 

In het Scheepsvaartmuseum bestaan die volgende trefwoorden niet: boot schip scheep

Omdat alles met scheepvaart in het museum van doen heeft.

Wél soortnamen: onderzeëer, kotter, binnenvaart, walvisvaart enz.

Weet nie of dit hier enig iets aan de context toevoegt, maar Bea heeft gelijk als ze zegt dat met tijd de terminologie (tagging) zal groeien en zich zal aanpassen naar behoefte van de klanten ... Dank voor jou uitleg Bea!

Tags , categorieen, templates, we leren allemaal wel steeds meer he :P

Graag gedaan hoor
Klopt .... zoveel meer dan wij hadden kunnen dromen ... wat een cadeau!
+4 votes
Our Hero! :)
by Astrid Spaargaren G2G6 Pilot (285k points)

Related questions

+8 votes
1 answer
+5 votes
0 answers
68 views asked Apr 7, 2016 in The Tree House by Joop van Belzen G2G6 Pilot (147k points)
+11 votes
4 answers
+44 votes
10 answers
1.4k views asked Dec 17, 2017 in Policy and Style by Robin Lee G2G6 Pilot (862k points)

WikiTree  ~  About  ~  Help Help  ~  Search Person Search  ~  Surname:

disclaimer - terms - copyright

...