Roelof Scholtens

Roelof Scholtens

Privacy Level: Private with Public Biography (Orange)
Roelof Scholtens
Born 1940s.
Profile manager: Roelof Scholtens private message [send private message]
Account confirmed 24 Mar 2017 | Roelof's 3272 contributions | 110 thank-yous received
Profile last modified | Created 24 Mar 2017 | Last significant change: 17 Apr 2018
08:07: Roelof Scholtens edited the Biography for Roelof Scholtens. [Thank Roelof for this]
This page has been accessed 900 times.
Wiki Genealogist March 2018 Club 100 February 2018 Club 100 Generous Genealogist - Red Star January 2018 Club 100 Dutch Roots Project Member September 2017 Club 100 August 2017 Club 100 July 2017 Club 100 Family Star Pre-1700 Honor Code Signatory GEDCOM Equipped Volunteer
[view badges]

Categories: Dutch Roots Project | Nl | En-1 | De-1 | Nederlanders uit Overijssel na 1811.

nl
Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-1
This user can contribute with a basic level of English.
de-1
Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.


Contents

Biografie

Nederlanders na 1811
Roelof Scholtens is geboren in Overijssel na 1811
Roelof maakt gebruik van het Nederlands Portaal.
Hieronder een beschrijving van mijn mogelijke afkomst.
Arbeidsmigratie in de 18de eeuw: de Hollandganger.
In de tweede helft van de 18de Eeuw trokken veel boerenzoons uit de regio rond Osnabrück om economische redenen als seizoenarbeider naar het welvarende Holland. Zij werden Hollandgänger genoemd. Ze werkten als grasmaaiers of als veenarbeider, o.a. in de veengebieden in Drenthe en Groningen. De route die zij volgden naar bijvoorbeeld Friesland (via Lingen, langs Norg) werd Poepenpad genoemd (poepen=Büben, jongelingen).
Het aantal seizoensmigranten wordt aan het begin van de 19e eeuw geschat op zo’n dertigduizend. Leden van de Schultens familie uit Quakenbrück (een stadje noordelijk van Osnabrück) behoorden aanvankelijk tot deze groep seizoenarbeiders en door vestiging in Groningen tot migrant. Ze komen terecht in De Maten, Munnekemoer, Mussel, Ter Apelkanaal, Horsten Zandberg, Odoorn, Nieuw Weerdinge, Valtherveen, Ter-Apel en Barger Compas. Vrijwel overal wordt de naam Schulte, Schultens verandert in Scholte, Scholtens behalve in Barger Compas, daar blijft Schulte Schulte.

Verst verwijderde voorouder

Christiaan Schultens, de verst verwijderde voorouder van de mannelijke lijn van de Scholtens tak, vestigde zich in begin 1700 in Groningen. Hij trouwde daar met Marchjen Jans in de Nederlands Hervormde Kerk (Martinikerk) te Groningen op 1 augustus 1736. Toen veranderde zijn achternaam in Scholtens. Tot ver in de 19de eeuw werd in de regio van o.a. Osnabrück een Nederlands-Duits dialect gesproken. Het Duitsland zoals we dat nu kennen bestond nog niet. Christiaan werd geboren in Quakenbrück in het toenmalige koninkrijk Hannover, nu deelstaat Nedersaksen.

Geboren

Ik ben geboren in Enschede, omdat mijn ouders in de crisistijd (dertiger jaren 1900) zich maatschappelijk wilden verbeteren. Zij verhuisden naar Enschede. Anderen van de familie bleven in de Veenkolonien (Zuid-Oost Drenthe / Groningen) of elders in het noorden wonen en anderen gingen naar Eindhoven.

Werkverleden

Ik heb gewerkt als assistent bedrijfsleider in een textielfabriek in Enschede. Toen de textielindustrie in de jaren zestig van de 20e eeuw uit Enschede vertrok naar goedkope arbeidslanden, ben ik omgeschoold voor een beroep in het welzijnswerk en onderwijs. Sinds 2011 gepensioneerd.

Ouders

Mijn ouders.
Hendrik Scholtens en Roelfien Bosklopper

Huwelijk

Ik ben getrouwd met Rinke Van_der_Wel-86 op 22-09-2009 te Oud-Beijerland. We wonen samen sinds 1 jun 1989.

Links

Nederlands Portaal

Roelof's current to-do list

Help in Netherlands

Dutch Roots Project WikiTree

Sources

 • First-hand information. Entered by Roelof Scholtens at registration: 29 Jun 2017.

Only the Trusted List can access the following:
 • Roelof's formal name
 • e-mail address
 • exact birthdate
 • birth location
 • images (3)
 • family tree
 • father's name
 • mother's name
 • siblings' names
 • spouse's name and marriage information
 • autosomal DNA test connections
For access to Roelof Scholtens's full information you must be on Roelof's Trusted List. Please login.


Sponsored by MyHeritage
Followed Tags
Roelof is a Wiki Genealogy Volunteer following these tags:
NIEDERSACHSEN
dutch_rootsZoek voorouders uit Nedersaksen.
SCHULTENS
dutch_roots Zoek informatie over voorouders uit Quakenbruck, Niedersachsen, Nedersaksen. Hollandgangers?


Questions

Collaboration
 • Login to request to the join the Trusted List so that you can edit.
 • Private Messages: Send a private message to Roelof. (Best for comments to Roelof that need to be private.)
 • Public Comments: Login to post. (Best for messages to or about Roelof that can be public. Limit 20 per day.)

On 22 Mar 2018 at 16:35 GMT Bea (Timmerman) Wijma wrote:

Hoi Roelof!

Wist je al dat er een Spring Clean-a-Thon wordt georganiseerd? Het duurt 72 uur en is in het weekend van 21-23 april 2018, een grote gebeurtenis hier kun je je registreren en aangezien je lid bent van ons project, misschien heb je zin in een leuk weekend samen en om gezellig met ons mee te doen? Hier is ons Flying Dutchmen Clean-a-Thon Team

En ... dat is nog niet alles, volgende week hebben we de Dutch Roots Hoogovens Hotemototen Challenge! (van 27 maart tot 2 april). Dus als je wat plezier wilt hebben en voor de verandering aan iets anders wilt werken, je bent natuurlijk van harte welkom om met ons mee te doen!

Groetjes uit Nederland,

Het Dutch Roots Project Team :)

On 27 Feb 2018 at 13:54 GMT Bea (Timmerman) Wijma wrote:

Hoi Roelof,

In dit geval, dus Jan Hindriks Sibringe, kun je het patroniem vermelden in de voornaam velden. Dus bij geboorte was het Jan Hindriks Sibringe en later Jan Hendriks Sibringe.

Als iemand geboren is met alleen een patroniem en wanneer daar ook verschillende versies van vermeld worden later, kun je die later versies als current last name of other last name vermelden.

Groetjes weer en maak er een mooi dagje van !

Bea

On 27 Feb 2018 at 12:55 GMT Bea (Timmerman) Wijma wrote:

Hoi Roelof,

Ja dat klopt inderdaad, in die tijd was het niet zoals nu de gewoonte dat vrouwen de achternaam van hun man aannamen, wel zie je soms dat vrouwen vermeld worden met de voornaam van hun man als hun 'patroniem' of achternaam, met andere woorden, als bijvoorbeeld Jantien Hendricks gehuwd was met een Pieter Jans, zie je soms dat ze vermeld wordt als Jantien Pieters..wat dan dus alleen liet zien dat ze een vrouw was van een Pieter. Maar ze nam niet zijn patroniem Jans als haar 'achternaam' aan.

Soms was het zelfs andersom, als een man bijvoorbeeld een vrouw huwde van een gegoede (rijkere) familie, zie je soms dat de man en hun kinderen de achternaam van vrouw/moeder aannemen of krijgen.

Soms was dit ook een voorwaarde voor zo'n huwelijk, wanneer iemand bijvoorbeeld alleen dochters had, kon het dan een van de huwelijksvoorwaarden zijn dat de kinderen die uit dit huwelijk van hun dochter geboren werden de achternaam van de dochter kregen en niet die van de man, dus de man nam dan de achternaam van de familie van zijn vrouw aan. Als hij zelf ook van prima komaf was zie je dan soms een dubbele achternaam, bijvoorbeeld man heette van Arkel, vrouw heette van Asewijn, dan werd de achternaam van de kinderen van Arkel van Asewijn.. en dit werd natuurlijk, net als de patroniemen, gedaan om zo de naam te behouden voor en door te geven aan het nageslacht.

Dus het is eigenlijk eenvoudig alleen als een man of vrouw ook echt vermeld wordt in aktes met een ander patroniem of achternaam kun je deze aan het current last name of het other last name veld toevoegen.

Groetjes en fijne dag !

Bea :)

On 23 Jan 2018 at 15:19 GMT Bea (Timmerman) Wijma wrote:

Hoi Roelof,

Ja dat is voor actieve leden soms een beetje een nadeel van PPP, maar hier is toe besloten omdat soms ouders ongemerkt en ongevraagd losgekoppeld of aangemaakt en aan vroege voorouders verbonden werden die echt nergens over gingen. Eenvoudige boer Harms kreeg dan zeg maar ouders die als tussenpersonen dienden om zo een lijntje te kunnen maken naar Koningen etc. Dus om daar een einde aan te maken zet PPP nu ook de ouders op slot.

Je bent een heel actief lid dus heb je toegevoegd als manager, dan kun je wel ook ouders toevoegen. En dat is dus een voordeel van PPP, mensen kunnen nu niet meer ongevraagd of ongemerkt ouders wijzigen.

Groetjes weer en zal even kijken naar Berendina  ;)

Bea

On 13 Jan 2018 at 12:59 GMT Bea (Timmerman) Wijma wrote:

Hoi Roelof,

Ook nog de beste wensen voor 2018, hoe toevallig Jan Terink onze coordinator was er toevallig net mee bezig om ze geopend te krijgen, dus met een beetje geluk kan dit automatisch en in 1x gedaan worden voor allemaal en zijn ze binnenkort allemaal open.

Fijn weekend !

Bea

On 25 Dec 2017 at 13:32 GMT Bea (Timmerman) Wijma wrote:

Hoi Roelof,

Welkom bij het Dutch Roots Project ! Bij onze Dutch Roots Project pagina en het Nederlands Portaal kun je al heel veel informatie vinden en .. allemaal in het Nederlands, mocht je toch nog vragen hebben, schroom niet en stel ze gerust, we helpen graag :)

Hier is een link naar de sectie met de belangrijk(st)e Dutch Roots project info en hier is de meest recente Project update

Succes, veel plezier en bedankt voor het meedoen !

Het Dutch Roots Project Team

On 25 Dec 2017 at 13:26 GMT Bea (Timmerman) Wijma wrote:

Hoi Roelof,

Oeps heb dit helemaal gemist ..als je in de G2G bij die info naar beneden scrollt zie je dat je kunt reageren met een comment of een answer (close hide answer comment) , je hoeft dan alleen te klikken op answer en er opent een vakje waar je in kunt typen en daar kun je je dan aanmelden.

Maar ik zal je vast lid maken hoor ;)

Fijne kerstdagen !

Bea x

On 1 Dec 2017 at 16:13 GMT Roelof Scholtens wrote:

Hoi Bea,

Ik snap het niet goed. Als ik naar: hier (Join Dutch Roots Project G2G) aanmelden, ga vind ik answer niet. Misschien kun je aan de hand van een profiel die ik gemaakt heb laten zien wat ik kan doen.

On 24 Nov 2017 at 18:24 GMT Bea (Timmerman) Wijma wrote:

Hoi Roelof,

Je hebt de categorie toegevoegd zie ik, maar om officieel project lid te worden, kun je je hier (Join Dutch Roots Project G2G) aanmelden klik daar op answer, laat weten dat je lid wilt worden, stel je even voor of vertel met welke families je bezig bent etc. zodat ook anderen weten dat je lid word en dan ben je dus officieel lid en krijg je ook de Dutch Roots project badge. Mag ook in het Nederlands natuurlijk. :)

De googlegroep is eigenlijk gewoon de Inbox waar we alle email /posts die op profielen waar het project account als manager is toegevoegd kunnen lezen en er zo dus gemakkelijker samen aan kunnen werken, je hoeft daarvoor zelf geen Google account te hebben of aan te maken hoor en we communiceren ook niet in die groep, we reageren op de berichtjes en communiceren met elkaar via posts op profielen, waarvan dan dus berichtjes binnen komen in die groep die alle leden kunnen lezen, dus op die manier kan iedereen die dat leuk vind ook sneller en gemakkelijker mee doen ;)

Groetjes en succes !

Bea

ps: Misschien heb je het al gelezen maar voor het geval dat, ik heb bij de Project update ook nog het een en ander uitgelegd naar aanleiding van een vraag van iemand, om hopelijk alles nog een beetje duidelijker te maken, dus mocht je het nog niet gezien hebben.. ;) En Rinke is natuurlijk ook van harte welkom om mee te doen !

On 23 Nov 2017 at 17:51 GMT Roelof Scholtens wrote:

Hoi Bea, Bedankt! Wat denk je ben nu op de juiste manier aangemeld?

Groetjes, Roelof.

more comments


S  >  Scholtens  >  Roelof Scholtens