Gerardus Rosier
Privacy Level: Open (White)

Gerardus Rosier

Gerardus Rosier
Born [date unknown] in Roermond, Limburg, Nederlandmap
Son of [father unknown] and [mother unknown]
[sibling(s) unknown]
Husband of — married about 1636 in Sint Pieter, Limburg, Nederlandmap
Descendants descendants
Died [date unknown] in Sint Pieter, Limburg, Nederlandmap
Problems/Questions Profile manager: Kees Rosier private message [send private message]
Profile last modified | Created 13 Nov 2020
This page has been accessed 357 times.

Contents

Gerardus Rosier (1604-1671) - Wie waren zijn ouders?

Over de - mogelijke - ouders van Gerardus Rosier uit Sint Pieter (ten zuiden van Maastricht) zijn op het internet gegevens te vinden. Vaak worden deze van elkaar overgenomen. Ik twijfel aan de juistheid van enkele ervan. Volgens deze versie zou de vader van Gerardus ‘Johannes de Ciser’ zijn.
Op de site ‘alle Limburgers’ staan de doopgegevens van ‘Gerardus Roseir’ in Roermond. Zijn vader was Ludovicus. Later werd de eerste zoon van Gerardus in Sint Pieter ook Ludovicus genoemd.
Deze versie lijkt me waarschijnlijker dan de hierboven genoemde versie.
Beide versies staan hieronder: eerst die van Roermond, daaronder die van Sint-Pieter.

1. Roermond: stamvader Ludovicus Roseir

De vroegste gegevens die over onze Rosiers bekend zijn, komen uit Roermond. In de doopgegevens zijn van Ludovicus Roseir / Rosziers (ervan uitgaande dat dit dezelfde persoon is) twee zoons te vinden:
- Ludovicus Roseir kreeg in 1604 met Maria een Gerardus. Bij zijn doop getuigden Gerardus Lein en Margaretha Vesscholt[1],[2]

doopaantekening Gerardus Roseir, Roermond 08 Sep 1604

- Ludovicus Rosziers kreeg in 1617 met Hilwigis een Theodorus. Bij zijn doop getuigden Theodorus van Swaneberch en Maria Cosyn [3]. Deze Theodorus van Swaneberch komt in de doopboeken tussen 1611 en 1624 zes maal voor als vader van een kind.

Gerardus, zoon van Ludovicus, verliet Roermond en ging naar het dorp Sint Pieter bij Maastricht, maar waarom? Mogelijk speelt de 80-jarige Oorlog een rol. Stadhouder Frederik Hendrik veroverde tijdens zijn Veldtocht langs de Maas in 1632 het door Spanjaarden bezette Roermond, evenals Venlo, Maaseik, Sittard en Maastricht. Daarmee viel Roermond in handen van de Staat en werd het protestants. De katholieke godsdienst werd nog wel toegelaten, maar de Kathedraal en de Begijnenkerk werden protestants, en katholieken werden vervolgd.
[3] de inname van Roermond door de Staatse troepen in 1632.

andere Rosiers in Roermond?
In de doopgegevens van Roermond zijn ook te vinden:
- Joannes Rogiers en Gertrudis kregen in 1616 een kind: Jacobus.
- Follus de Rogier en Hilwigis Wordels kregen in 1619 een kind: Catharina. (Follus is een naam die verder niet voorkomt; is dit een interpretatie van moeilijk leesbaar handschrift? De naam van moeder was Hilwigis, evenals de moeder van Ludovicus’ kind in 1617.)
- Petrus Rogerus en Catharina Polee kregen in 1630 ook een Catharina. De naam Petrus Rogeir / Rogiers / Roijer / Rogerius zien we zes maal als getuige bij dopen in Roermond van 1604 t/m 1629.

2. Sint Pieter: stamvader Johannes de Ciser?

Volgens deze versie komen de vroegste gegevens over de Rosiers uit Sint Pieter. Daar trouwde Johannes de Ciser in 1611 met Maria de Jongen. Getuigen waren Renerus Jongen (Maria’s vader of broer?) en Guielmus Bovens. Volgens deze versie waren Johannes en Maria de ouders van Gerardus.
de naam Bovens
Guilielmus Bovens, getuige bij het huwelijk van Johannes en Maria, komt veel voor in de kerkboeken van Sint Pieter: van 1600 t/m 1619 getuigde hij bij veel huwelijken. Drie maanden vóór het huwelijk van Johannes en Maria getuigde hij bij het huwelijk van Johanna Jongen, tien maanden erna bij het huwelijk van Anna Jongen. Mogelijk waren dit zussen van Maria de Jongen.
In 1639 trouwde Guilielmus Bovens met Gertrudis Gerits; hierbij getuigde Gerardus Ronseir.
De naam Bovens komt ook voor in de lijst ambachten die Gerard de Rosier later maakte: in 1671 wordt Weren Bovens genoemd als zoon van Jan Bovens.

Sint Pieter: Gerardus (1604-1671)

(In 1625 getuigde Gerardus ‘Lijsier’ en in 1626 en 1627 Gerardus ‘Desier’ bij huwelijken in Sint Pieter. Het is de vraag of dit dezelfde is als onze Gerardus Ronsier. De naam wijkt nogal af; bovendien komt de naam Disier ook voor in Sint Pieter.

Gerardus verliet Roermond en ging naar het dorp Sint Pieter bij Maastricht, maar waarom? Mogelijk speelt de 80-jarige Oorlog een rol. Het door Spanjaarden bezette Roermond viel in 1632, evenals bijv Maastricht, in handen van de Staat en werd protestants. De katholieke godsdienst werd nog wel gedoogd; de Kathedraal en de Begijnenkerk werden protestants; katholieken werden vervolgd. Ditzelfde jaar werd (ivm de belegering van Maastricht) Sint Pieter afgebroken. Sint Pieter was een zgn ‘Luikse vrijheid’; het behoorde tot het bisdom Luik, dat (tot 1795) een min of meer onafhankelijke staat was.
[4] museum-site over de geschiedenis van de 'Luikse vrijheid' Sint Pieter

Het is denkbaar dat Gerardus zijn katholieke geloof niet meer in Roermond kon of wilde uitoefenen. Juist in dit jaar (1632) wordt Gerardus in Sint Pieter als koster genoemd. Mogelijk speelde hij hier een rol in de wederopbouw van deze katholieke gemeenschap.

Gerardus werd de koster en secretaris van Sint Pieter. In het Burgerboek van Sint Pieter staat in 1632 dat “Gerard de Rosier onser custer is”. Bij een huwelijk in 1633 werd de toen bijna 29-jarige Gerardus ‘Ronsier’ voor de eerste keer als getuige in Sint Pieter genoemd. Drie jaar later trouwde hij er met Catharina Nipels (Nijpels). Nijpels was een veel voorkomende naam in Maastricht en Sint Pieter.

In veel stambomen staat als haar geboortejaar 1599; er werd toen een ‘onwettige’ tweeling Nijpels geboren, van wie een Catharina. Veruit de meeste tweelingen leefden in die tijd maar kort. Omdat ‘onze’ Catharina nog een kind kreeg in 1656, is het hoogst onwaarschijnlijk dat zij in 1599 geboren is. Meer voor de hand ligt een geboortejaar tussen 1610 en 1620.

Na zijn huwelijk getuigde Gerardus enkele malen per jaar bij kerkelijke huwelijken, en vanaf 1641 soms ook bij dopen. Van 1633 t/m 1639 werd zijn naam gespeld als ‘Ronsier’, van 1639 t/m 1647 als ‘Ronseir’ en (na de 80-jarige Oorlog) van 1651 t/m 1669 als ‘de Rosier’. Dit kan wijzen op een Franstalige invloed; de Franse taalgrens ligt op een steenworp (2 km) van Sint Pieter.

zijn kinderen

In het doopboek worden elf kinderen van Gerardus en Catharina genoemd, maar ze kregen er mogelijk zestien, van wie enkelen waarschijnlijk kort hebben geleefd. Een van hen was Philippus, een naam die in de familie Nijpels in Maastricht ook voorkomt; hij werd ongeveer drie jaar, waarna de eerstvolgende zoon deze naam kreeg.

Mogelijk haalden elf van hun veertien kinderen de volwassen leeftijd:

  • Ludovicus; omdat hij kennelijk naar vaders vader is genoemd en al in 1654 met zijn vader bij een huwelijk getuigde, kan hij zijn eerste kind zijn geweest; hij is dan ook mogelijk in 1636 geboren.
  • 1637 [[Ronsier-2|Godefridus] Ronsier (kennelijk naar moeders vader); de doopgetuigen: Lucas Lucassen en Petronella Knoren. Godefridus trouwde met Maria Delfosse; hij werd 29;
  • Johannes (naar vaders broer?) ging naar Menden (D). Hij werd er schoolmeester, koster en organist en kreeg er vijf kinderen.
  • 1639 Arnoldus, bij wiens doop Arnoldus Capouns en Catharina Nijsmans getuigden, werd koopman en ging ook naar Menden (D). Hij kreeg daar twee zoons en werd 70 jaar oud.
  • 1640 Petrus Ronseir (naar vaders broer?); er waren vier doopgetuigen.
  • 1641 Philippus Ronsier; de doopgetuigen waren Lucas Lucassen, die ook bij Godefridus getuigd had, en Elisabetha Knoren
  • 1642 Catharina Ronseir; de doopgetuigen waren Godefridus Artts en Maria Dullens. Catharina kreeg uit haar eerste huwelijk een dochter die 28 jaar werd. Ze kreeg een onecht dochtertje, dat overleed. 2½ jaar later trouwde ze, op 30-jarige leeftijd, waarbij haar (op dat moment oudste) broer Philippus getuigde.
  • 1644 Philippus Rosier; Petrus Smets en Anna Brouwers getuigden. Philippus trouwde met Maria Louverix; ze kregen elf kinderen, oa Gerardus; Philippus werd 57.
  • 1645 Servatius Rosier; Godefridus Aerts en moeder Catharina Nipels zelf getuigde bij zijn doop. Servaes ging als jonge man naar Leiden, waar het economisch voorspoedig ging door de lakenindustrie. Hij kreeg er zes kinderen en stierf al op zijn 34ste.
  • 1647 Jacobus Ronseir (Jacob); Arnoldus van Gangelt en Catharina Alberts getuigden. Jacobus trouwde met Agnes van Zeghen en kreeg een zoon Gerardus.
  • 1649 Maria Ronseir; Johannes van Aken en Maria In Den Hol Tooch getuigden.
  • 1650 Anna Maria Ronseir; Maximilianus van Gangelt en Maria van Aust getuigden. Anna Maria trouwde met Jacobus de Frere; ze kregen kinderen, Maria Magdalena en Gerardus.
  • 1652 Elisabeth Ronseir; Johannes Jans en Cornelia Vroed getuigden.
  • 1656 Melchior Lambertus de Rosier); Melchior van Sichen (de pastoor) en Catharina Lucassen (kleindochter) getuigden. Hij trouwde met Joanna, en na haar dood, op zijn 32ste, met Gertrudis Pauli.

Niet alleen Gerardus zelf getuigde; ook zijn kinderen getuigden af en toe. Met zijn oudste zoon Ludovicus getuigde hij bij een huwelijk, zoon Servatius getuigde op 10-jarige leeftijd bij een doop. Het jaar erna getuigde Arnoldus op 18-jarige leeftijd samen met vader Gerardus bij een huwelijk en een jaar later getuigde Philippus op zijn 14de bij zijn eerste doop. Enkele jaren later getuigde Anna Maria op haar 14de met Gerardus bij een huwelijk; Catharina getuigde met Gerardus én Philippus bij een huwelijk.
Jacobus getuigde vanaf zijn 19de, de eerste keer met vader Gerardus.

Vanaf 1662 inventariseerde Gerardus welke inwoners welke ambachten hadden. Daardoor weten we dat men in Sint Pieter van land- en tuinbouw leefde, en dat er wevers (van vlas en wol), smeden en bakkers waren.

inventaris van de ambachten in Sint Pieter door Gerardus de Rosier:
Renovatie der vier Amb[achten]
deser vrijheijt Ste Peters
adyijs van den heer Matthias [ de Grati ]
Lieaet inde Regten en Schout
Engel Maes, ende Peter Sw[ennen]
borguemrs ende den geheben R[aedt]
bij mij Gerad de Rosier S[ecretaris]
deser voors vrijeheijt Vnuewt e[nde]
gerenoveert ab Ao 1632 .
t + sedert het belegeruige d[er]
stadt Maestricht vernuewt
op den 14 dach 9 bris 1662
Ger de Rosier

[5] achtergrondartikel en beschrijving van de vier ambachten in Sint Pieter door Gerard Rosier in 1662. Deze voorvader van ons heeft deze tekst zo’n 350 jaar geleden met zijn hand geschreven!

Het valt op dat tussen 1664 en 1668 in Sint Pieter veel huwelijken werden gesloten. Kennelijk waren er op dat moment veel jonge mensen. In dit verband is het begrijpelijk dat Gerardus’ zoons Johannes, Arnoldus en Servatius een bestaan elders zochten. Omdat vader Gerardus zelf ooit uit Roermond was gekomen, zal de stap om zich elders te vestigen ook niet zo groot zijn geweest.

Gerardus stierf in maart 1671 en werd dus 66 jaar.

nakomelingen in Sint Pieter

Gerards zoons Arnoldus en Johannes gingen naar Menden (D), zijn zoon Servaes ging naar Leiden, maar in Sint Pieter bleven nog veel nakomelingen eeuwenlang wonen, vooral van zijn zoon Philippus. Ook nu nog woont de grootste groep Nederlandse Rosiers in de gemeente Maastricht.
[6] Van de ruim 1000 Rosiers in Nederland woont de grootste groep nog steeds in de gemeente Maastricht. (ongeveer 80 mensen)

De kosters in Sint Pieter waren van vader op zoon tot eind 2017 bijna onafgebroken Rosiers:

  • Philippus (1644-1701), een zoon van Gerardus
  • zijn kleinzoon Johannes (1705-1763)
  • zijn zoon Gerardus (1740-1821)
  • zijn zoon Johannes (1778-1858) werd ook schoolmeester en hield een dagboek bij van allerlei gebeurtenissen in Sint Pieter
  • zijn zoon Gillis (1816-1883)
  • zijn zoon Johannes (1843-1921)
  • zijn zoon Mathieu (1882-1967)
  • tot december 2017 Johannes (Jo).

Achtergrond

[7] museum-site over de geschiedenis van de 'Luikse vrijheid' Sint Pieter
[8] Stamboom met Gerardus Rosier en Catharina Nijpels, met acht kinderen en kleinkinderen.
NB: In deze stamboom staan gegevens die niet lijken te kloppen: als mogelijk geboortejaar van Gerardus wordt 1615 genoemd, en van zijn vrouw Catharina Nijpels 1599. In dat geval zou zij 16 jaar ouder zijn dan Gerard, wat onwaarschijnlijk is. Haar laatste kind zou ze hebben gekregen toen ze bijna 50 was, ook onwaarschijnlijk. Als vader van Gerardus wordt een ‘Johannes Rosier’ genoemd, die dezelfde zou zijn als ‘A.K.A. De Ciser’; als mogelijke moeder staat Maria de Jongen. (met inlog van de NGV)

Bronnen

  1. ["Roermond, Limburg, Nederland Documenten," afbeeldingen, FamilySearch (https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9C4-ZC2H : 25 juli 2023), afbeelding 66 van 190; Rijksarchief in Limburg.]
  2. [1] doopgegevens van Gerardus Roseir, zoon van Ludovicus Roseir en Maria, 8 september 1604
  3. [2] doopgegevens van Theodorus Rosziers, zoon van Ludovicus Rosziers en Hilwigis, 11 september 1617

[9] website ‘alle Limburgers’

dopen van zijn kinderen in Sint Pieter:
[10] Godefridus, zoon van Gerardus Ronsier en Catharina, 11 mei 1637
[11] Arnoldus, zoon van Gerardus Ronsier en Catharina Nipels, 11 febr 1639
[12] Petrus, zoon van Gerardus Ronseir en Catharina Nipels, 12 maart 1640
[13] Philippus, zoontje van Gerardus Ronseir en Catharina Nipels, 1641
[14] Catharina, dochter van Gerardus Ronseir en Catharina Nipels, 20 aug 1642
[15] Philippus, zoon van Gerardus Ronseir en Catharina Nipels, 7 febr 1644
[16] Servatius, zoon van Gerardus Ronseir en Catharina Nipels, 4 dec 1645
[17] Jacobus, zoon van Gerardus Ronseir en Catharina Nipels, 15 aug 1647
[18] Maria, dochter van Gerardus Ronseir en Catharina Nipels, 10 maart 1649
[19] Anna Maria, dochter van Gerardus Ronseir en Catharina Nipels, 26 juli 1650
[20] Elisabeth, dochter van Gerardus Ronseir en Catharina Nipels, 18 maart 1652
[21] Melchior Lambertus, zoon van Gerardus de Rosier en Catharina Nijpels, 25 dec 1656





Is Gerardus your relative? Please don't go away!
 star icon Login to collaborate or comment, or
 star icon contact private message the profile manager, or
 star icon ask our community of genealogists a question.
Sponsored Search by Ancestry.com

DNA
No known carriers of Gerardus's DNA have taken a DNA test.

Have you taken a DNA test? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.



Comments

Leave a message for others who see this profile.
There are no comments yet.
Login to post a comment.

R  >  Rosier  >  Gerardus Rosier