no image

Laurens Cornelis Boudewijn de Graaf (1653 - 1704)

Privacy Level: Open (White)
Laurens Cornelis Boudewijn "Laurencillo, Lorencillo, El Griffe, Sieur de Baldran, de Graff, Gesel van de West" de Graaf
Born in Dordrecht, Dutch Republicmap
Son of [father unknown] and [mother unknown]
[sibling(s) unknown]
Husband of — married [location unknown]
Died [location unknown]
Profile last modified | Created 29 Jul 2017
This page has been accessed 143 times.

Categories: Nederlanders uit Zuid-Holland voor 1700 | Pirates.

{{{image-caption}}}
Laurens de Graaf was a black sheep, a pirate of the high seas.
Join: Pirates Project
Discuss: pirates

Biography

Laurens was born in 1653. He passed away in 1704.

"Laurens Cornelis Boudewijn de Graaf is geboren ca 1655 in Dordrecht, en was afkomstig uit een gegoed katholiek gezin, en overleden op 24 mei 1704 in Cap Français (nu Cap Haïtien) op Haïti. Hij trouwde in 1674 op Tenerife (Canarische Eilanden) met Petronilla de Guzman, afkomstig uit een voorname familie. Na een scheiding trouwde hij op 29 maart 1693 met Anne-Marie Dieu-le-Veut, piraat en voormalige gezellin van de gedode boekanier Pierre Le Long. Het was een strijdlustige zelfstandige vrouw, bedreven op diverse wapens en graag gezien bij de boekaniers, zelfs aan boord waar vrouwen werden geacht ongeluk te brengen. Zonder problemen maakte zij enkele reizen met de kapers mee.
Uit het tweede huwelijk twee dochters onder wie Marie-Catherine die trouwde met een Franse officier. De tweede dochter was duidelijk het zwarte schaap. Zij wilde met haar echtgenoot duelleren en verbraste haar omvangrijke erfenis in de slechtste milieus.
Veroveringen door De Graaf die de basis legden voor grote Franse bezittingen, zoals Louisiana, bezorgden hem de door Lodewijk XIV ingestelde ridderorde ‘Chevalier de Saint-Louis’. In 1695 werd Cap Francais vernield door een overweldigende krijgsmacht van Spanjaarden en Engelsen. De Graaf wist weliswaar te ontsnappen, maar vrouw en kinderen werden gevangen genomen en pas na drie jaar uit gevangenschap ontslagen. Na de eerdere loftuitingen van Franse zijde moest hij zich nu in Parijs verantwoorden voor deze nederlaag tegen de Spaans/Engelse combinatie. De Graaf werd echter gerehabiliteerd en zelfs benoemd tot ‘Capitaine de Frégate Légère’. Vermeldenswaard is dat De Graaf, nog steeds in Franse dienst, in 1699 met Pierre Le Moyne d’Iberville (1661-1706) zeilde en de basis legde voor de staat Louisiana op een plaats die nu Biloxi (in Mississippi) wordt genoemd. Van daar keerde hij terug naar Cap Français naar vrouw en kinderen. Hij overleed in 1704, zijn vrouw overleefde hem zes jaar Overgeleverde (plantage)liederen in het Caribische gebied zouden nog aan hem herinneren."[1]

Sources

  1. Part from Regionaal archief Dordrecht; Biography Laurens Cornelis Boudewijn de Graaf (Dutch)

Laurens de GraafMore Genealogy ToolsSponsored Search
Search
Searching for someone else?
First: Last:

DNA
No known carriers of Laurens's Y-chromosome or his mother's mitochondrial DNA have taken yDNA or mtDNA tests.

Have you taken a DNA test for genealogy? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.Collaboration

D  >  de Graaf  >  Laurens Cornelis Boudewijn de Graaf