Rasmus Frank
Privacy Level: Public (Green)

Rasmus Jensen Frank (1878 - 1963)

Rasmus Jensen Frank
Born in Kragelund, Hids, Viborg Amt, Denmarkmap
Ancestors ancestors
Husband of — married 15 Nov 1898 in Kragelund, Hids, Viborg Amt, Denmarkmap
Descendants descendants
Died at age 84 in Gården Skovlund, Storskovvej 10, Tessebøllemap
Problems/Questions Profile manager: Henrik Frank private message [send private message]
Profile last modified | Created 27 Jun 2017
This page has been accessed 585 times.

Contents

Links

Indgangsportal til min slægtsforskning
Rasmus Jensen Frank på FamilySearch


Biografi

Ungdom

Rasmus Jensen Frank blev født i Kragelund ved Viborg den 13. juni 1978. Forældrene var gårdejer Jens Kristian Sørensen og Marie Kirstine Michelsen Frank. Han blev døbt i Kragelund kirke 14. juli. Forældrene var på tidspunktet for Rasmus fødsel, formentlig bosat på slægtsgården i Stenholt, og havde i forvejen 9 børn.

Kragelund kirke

Af kirkebogen fremgår:

Født 13. juni 1878 Rasmus Jensen Frank. Døbt i kirken d. 14. juli 1878. Forældre: Gårdmand Jens Kristian Sørensen og hustru Marie Kirstine Mikkelsen af Stenholt (41 3/4).

Faddere:

  • Gårdmand Jens Kristensen Hesels hustru Dorthea Mikkelsen af Funder Kirkeby
  • Pige Elise Marie Michaeline af Stenholt
  • Gårdmand Jens Kristensen Hesel af Funder Kirkeby
  • Husmand Søren Kristian Mikkelsen af Stenholt
  • Peter Jensen af Stenholt

Anmærkning: Navnet Frank tilføjet ifølge meddelelse fra Herredsfogeden for Lysgaard herred af 3. juni 1905 om navnebevis af samme dato.

Som det ses af kirkebogen, hedder Rasmus oprindeligt Jensen til efternavn. Navnet bliver i 1905 ændret til Rasmus Jensen Frank. Det samme gælder for de af Rasmus og og hans hustru Maries børn der er født før 1905. Navnet Frank stammer fra Rasmus mor som hed.

Rasmus bliver konfirmeret 2. oktober 1892 i Kragelund kirke, og får ved konfirmationen henholdsvis mg- og mg i kundskaber og forhold.

Den 10. april 1897 møder Rasmus til militærtjeneste ved 13 bataljon. Han hjemsendes dog allerede d. 28. april, grundet suppration af venstre mellemøre, og erklæres for stedse udygtig til al krigstjeneste.

I stævnebladet beskrives han som: Højde 65/4, vækst middel, hår blondt, øjne brune.

Ægteskab og børn

Den 15. november 1898 bliver Rasmus i en alder af 20 år, gift med den ligeledes 20 årige Marie Kirstine Jensen, som stammede fra Vedslet ved Skanderborg. Vielsen finder sted i Kragelund kirke. Af kirkebogen fremgår:

Viet:

Ungkarl Rasmus Jensen Frank, søn af Gårdmand Jens Christian Sørensen og Hustru Marie Kirstine Mikkelsen af Stenholt, født sammesteds den 13. juni 1878.

Pigen Marie Kirstine Jensen, Datter af forhenværende Gårdmand Jens Olesen og Hustru Ane Kirstine Jakobsen af Silkeborg, og født på Vedslet Mark den 22. april 1878.

Forlovere:

Gårdmand Jens Christian Sørensen, Stenholt
Forhenværende gårdmand Jens Olesen, Silkeborg

Tillysning bestil 8-10-1898
Tillysning fandt sted 9, 16 og 23. oktober 1898.

Vielsen foretaget i kirken af sognepræsten.

Bryllupsfoto af Rasmus og Marie

Den 18. januar 1899 får Marie og Rasmus deres første barn Niels Peder Jensen. Herefter følger resten af de i alt 12 børn de får, med ca. 1-2 års mellemrum. Det sidste barn Gudrun, bliver født i 1919.

Et af børnene, en pige født 6. januar 1915, dør allerede 12. marts samme år, uden at hun når at blive døbt. Broderen Niels Peder Jensen Frank har om barnet noteret:

Mor havde efter fødslen en blodprop, men kom over det. Medens mine forældre var henne at malke døde den lille pige. Lægen mente det var mavekrampe. Barnet ligger begravet på Hørdum kirkegård.

Også et andet af børnene, Marius Kristian Jensen Frank født 1918, dør inden han når at blive et år.

Igennem fødsels og dåbsregistreringerne i kirkebøgerne samt folketællingerne, kan man følge Ramus og Maries bopæl, samt Rasmus erhverv frem til 1916:

  • 1899 Engesvang Skiftespor i Engesvang sogn ved Viborg. Arbejdsmand.
  • 1901 Engesvang Skiftespor i Engesvang sogn ved Viborg. Daglejer ved agerbrug.
  • 1904 Engesvang, Engesvang sogn ved Viborg. Boelsmand (Ejer af et mindre landbrug)
  • 1910 Brobyværk, Sønder Broby sogn på Fyn.
  • 1911 Jordløse sogn, ved Svendborg. Fodermester.
  • 1912 Ejer, Ousted sogn, Skanderborg amt. Fodermester.
  • 1913 Tanderup (En gård), Snejbjerg sogn i Ringkøbing amt
  • 1916 Irup, Hørdum sogn, Hassing herred, Thisted amt. Fodermester.

Statshusmand i Hellested

Der er herefter et hul indtil 1925, hvorefter man igen kan finde Rasmus og Marie i folketællingen. De er nu bosat i Hellested, hvor Rasmus er statshusmand, på en af udstykningerne fra Juellinge Hovedgård, i Valby ved Hellested.

Udstykningerne blev foretaget i 1923, så de har måske allerede på dette tidspunkt overtaget statshusmands bruget.

Rasmus Jensen Franks
udstykning nederst.

Gårdejer i Tessebølle

I 1936 køber Rasmus og Marie en gård i Tessebølle beliggende Storskovvej 10, som de ejer frem til deres død, hvorefter datteren Agnes overtager den.

Tingbog for gården:



Marie og Rasmus
på gårdspladsen i Tessebølle
Marie på gården i Tessebølle


Familiefoto fra gården

Diamantbryllup

Lørdag den 15. november 1958 har Rasmus og Marie diamantbryllup. Diamantbrylluppet fejres i Værslev skole hos sønnen Peder.

Marie og Rasmus
ved deres diamantbryllup.
Datteren Agnes holder tale

Død

Rasmus dør d. 26. januar 1963 i på gården i Tessebølle, og begraves d. 30. januar på Herfølge kirkegård. Følgende er nedskrevet af sønnen Niels Peder Jensen Frank:

Rasmus Jensen Frank døde 1963 den 26.. januar (Lørdag) knap 85 år. Far døde i hjemmet. Klokken ca. 7:30 var sygeplejersken der og ordne far og give ham en indsprøjtning. Vi havde våget hele natten. Kort efter indsprøjtningen døde far kl. 8:30. Han døde stille og roligt uden at de der sad ved ham, så det.

Jeg fik ordnet alt vedrørende begravelsen. Fars båre blev stående i hjemmet i det lille værelse ved gangen indtil begravelsesdagen.

Far døde af en ondartet svulst i mavesækkens krop (Den øverste del). Far havde en tid før sygdommens udbrud klaget over manglende appetit. Han kunne sige: Jeg har ingen appetit. Han tabte også i vægt. Engang sagde han: det er ikke godt når man taber sig om vinteren. Senere Indfandt smerterne sig, og far kom på Køge sygehus til undersøgelse. Far sagde: De gør jo ikke noget ved mig, og han fik heller ikke noget at vide, kun de nærmeste fik oplysning om hvad det var.

Far blev begravet onsdag den 30. januar (Gråvejr ), fra hjemmet kl. 13:10, fra Herfølge kirke kl. 14:30.

Bagefter kaffe på Hotel Påskebjerg.

Hans Andersen førhen Smerup, talte. Også jeg talte

Min tale:

Hjemmet: Som den ældste af søskendeflokken vil jeg gerne bringe en tak, og takken gælder I, som tog jer af far, da sygdommen kom, vi er meget glade for at I passede og plejede ham, så han ikke skulle blive på sygehuset. I har gjort et stort barmhjertighedsarbejde, tak for det. Tak for håndsrækningen til mor, hun trænger nu til hjælpen, og jeg er overbevist om, at I heller ikke vil glemme hende, navnlig I som er uafhængige af mand o.s.v.

Fars begravelse: Det er nu anden gang, vi er samlede i anledning af et dødsfald i vor familie. Da vi for godt 5 mdr. siden mødtes ved Hennings begravelse, anede vi ikke, at vi så hurtigt igen skulle mødes for at sige vort sidste farvel til far. Der var ingen tegn på sygdom hos far. Tværtimod havde han taget på i vægt, men han har vel nok den gang båret på sygdommen, selvom han ikke mærkede noget til den.

Hennings død var et hårdt slag for ham, de havde arbejdet sammen altid, og han kunne ikke glemme det, sorgen tog hårdt på ham, og det er vel muligt, at sorgen og savnet har fremskyndet den snigende sygdom. Ved undersøgelsen på sygehuset fik vi pårørende sørgelige besked, at der ikke var noget at gøre. Det er et stort tab for os, at far ikke er mere, og det gør os alle ondt, at vi aldrig skal se ham mere. Han havde altid haft et godt helbred ud over nogle småtterier havde han aldrig været syg, og vi syntes, der var om, at vi endnu skulle få lov at beholde ham nogle år, men det skulle være anderledes, det går så ofte på en helt anden måde, end vi mennesker tænker. Far var så glad for os børn, og om søndagen sagde han ofte: "Hvem kommer hjem i dag?". Han længtes efter os og bad os altid et: "Hjerteligt velkommen" når vi indfandt os.

Det er et tab for os, at fars stol nu er tom. Henning døde midt i høstens tid, men far kunne trods sin høje alder køre kornet hjem og sætte stak og var vel også med ved tærskningen. Men det var nok også det sidste arbejde, han kunne være med til, for så begyndte sygdommen at give tegn fra sig. Ja nu er far ikke mere, men i vor sorg over hans bortgang, vil vi dog ikke glemme at sige tak for, at vi fik lov til at beholde ham så lang en tid imellem os. det er vel kun de færreste, det er forundt at have deres far så længe, og vi vil i vor taknemmelighed sige som Job:

"Herren gav, Herren tog, Herrens navn være lovet."

Gravstenen på Herfølge kirkegård

Tidslinie

  • 13. juni 1878 Født i Kragelund, Hids herred, Viborg Amt. [1]
  • 14. juli 1878 Døbt i Kragelund, Hids herred, Viborg Amt. [2]
  • 2. oktober 1892 Konfirmeret i Kragelund, Hids herred, Viborg Amt. [3]
  • 1897 Miltærtjeneste. Mødt 10. april, kasseret 27. april[4]
  • 15. november 1898 Viet til Marie Kirstine Jensen i Kragelund kirke.[5]
  • 1899 Arbejdsmand, Engesvang Skiftespor i Engesvang sogn, Hids herred, Viborg Amt. [6]
  • 1901 Daglejer ved agerbrug, [1] Engesvang] Skiftespor i Engesvang sogn, Hids herred, Viborg Amt. [7]
  • 1904 Boelsmand, Engesvang sogn, Hids herred, Viborg Amt. [8]
  • 1906 Landmand, Engesvang Krat, Engesvang sogn, Hids herred, Viborg Amt. [9]
  • 1911 Fodermester, Jordløse sogn, Sallinge herred, Svendborg amt. [10]
  • 1912 Fodermester, Ejer, Ovsted sogn, Voer herred, Skanderborg amt. [11]
  • 1913 Fodermester, Tanderup, Snejbjerg sogn, Hammerum herred, Ringkøbing amt. [12]
  • 1915 Fodermester, Irup, Hørdum sogn, Hassing herred, Thisted amt. [13]
  • 1925 Statshusmand, Hellested sogn, Stevns herred, Præstø amt.[14]
  • 1936 Køber gård i Tessebølle, Storskovvej 10, Herfølge sogn, Bjæverskov herred, Præstø amt [15]
  • 26. januar 1963 Rasmus dør i hjemmet på gården i Tessebølle, Herfølge sogn, Bjæverskov herred, Præstø amt [16] [17]
  • 30. januar 1963 Rasmus begraves på Herfølge kirkegård. [18]
  • 20. november 1964 Marie dør [19] [20]

Kilder

  1. Kilde: #S142
  2. Kilde: #S142
  3. Kilde: #S900
  4. Kilde: #S591
  5. Kilde: #S591
  6. Kilde: #S125
  7. Kilde: #S591
  8. Kilde: #S76
  9. Kilde: #S593
  10. Kilde: #S678
  11. Kilde: #S79
  12. Kilde: #S86
  13. Kilde: #S81
  14. Kilde: #S678
  15. Kilde: #S901
  16. Kilder: #S570
  17. Kilder: #S591
  18. Kilde: [[#S591]
  19. Kilder: #S570
  20. #S591
  • Kilde: S901 Tingbog Storskovvej 10, Tessebølle.
  • Kilde: S900 Kirkebog Kareglund sogn, Viborg amt 1892-1900.
  • Kilde: S125 Kirkebog Engesvang sogn, Viborg amt.
  • Kilde: S142 Kirkebog Kragelund 1sogn 873-85, Viborg amt.
  • Repository: R6 [www.arkivalieronline.dk www.arkivalieronline.dk].
  • Kilde: S237 E-mail fra Sv.E.Møller Jensen vedr. Hedvigslund.
  • Kilde: S260 Avisartikler i anledning af N. P. J. Franks 25 og 40 års jubilæum som lærer. Arkiv Nummer: P011-0041
  • Kilde: S277 N. P. J. Franks lommbogsnotater. Arkiv Nummer: P0012-0052
  • Repository: R1 Henrik Frank - Personligt arkiv
  • Kilde: S31 Folketælling 1880 Kragelund sogn, Stenholt, Hids herred, Viborg amt
  • Kilde: S440 N. P. J. Frank - Anbefaling fra sognepræsten i Snoldelev. Arkiv Nummer: P0011-0022
  • Kilde: S569 Agnes Jensen Frank - Dødsboopgørelse. Arkiv Nummer: P0041-0001
  • Kilde: S570 Gravsten på Herfølge kirkegård
  • Kilde: S576 Anna Marie Madsen - Dagbøger 1-4. Arkiv Nummer: P0012-0004
  • Kilde: S580 Folketælling 1890 Kragelund sogn, Øster Stenholt-Gård, Hids herred, Viborg amt
  • Kilde: S591 Notater foretaget af N. P. J. Frank vedr. familien Frank og tyskerne på Alheden. Arkiv Nummer: N0003
  • Kilde: S592 Folketælling 1901 Engesvang sogn, Engesvang skiftespor, Hids herred, Viborg amt
  • Kilde: S593 Folketælling 1906 Engesvang sogn, Engesvang krat - Hids herred - Viborg amt
  • Kilde: S72 Kirkebog Kragelund sogn 1892-1900, Viborg amt
  • Kilde: S76 Kirkebog Engesvang sogn 1896-1904, Viborg amt
  • Kilde: S79 Kirkebog Ousted sogn 1910-12, Skanderborg amt
  • Kilde: S81 Kirkebog Hørdum sogn 1905-21, Thisted amt
  • Kilde: S86 Kirkebog Snejbjerg sogn 1909-31, Ringkøbing amt
  • Kilde: S88 Folketælling 1916 Hørdum sogn, Hassing herred, Thisted amt




Is Rasmus your relative? Please don't go away!
 star icon Login to collaborate or comment, or
 star icon contact private message the profile manager, or
 star icon ask our community of genealogists a question.
Sponsored Search by Ancestry.com

DNA
No known carriers of Rasmus's DNA have taken a DNA test. Have you taken a test? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.


Comments

Leave a message for others who see this profile.
There are no comments yet.
Login to post a comment.

This week's featured connections have Italian roots: Rasmus is 23 degrees from Frank Sinatra, 30 degrees from Pasquale Aleardi, 27 degrees from Lucrezia Borgia, 22 degrees from Frank Russell Capra, 27 degrees from Stefano Casiraghi, 32 degrees from Guy Lombardo, 32 degrees from Sofia Loren, 27 degrees from Guglielmo Marconi, 30 degrees from Pope Urban VIII Barberini, 26 degrees from Umberto di Savoia, 24 degrees from Martin Scorsese and 17 degrees from Rudolph Valentino on our single family tree. Login to see how you relate to 33 million family members.

F  >  Frank  >  Rasmus Jensen Frank