Anne (Hannover) van Oranje

Anne (Hannover) van Oranje (1709 - 1759)

Privacy Level: Open (White)
Anne "Princess Royal and Princess of Orange" van Oranje formerly Hannover aka Princes Royal ,Prinses van Oranje
Born in Herrenhausen Palace, Hanovermap
Ancestors ancestors
Wife of — married in London,England,UKmap
Descendants descendants
Died in The Haguemap
Profile last modified | Created 9 Mar 2013
This page has been accessed 780 times.

Categories: House of Hanover | House of Orange-Nassau.

European Aristocracy
Anne (Hannover) van Oranje was a member of aristocracy in Europe.
Join: European Royals and Aristocrats Project
Discuss: euroaristo
The House of Hanover crest.
Anne (Hannover) van Oranje is a member of the House of Hanover.
Preceded by
William IV
Regent Stadtholder of the Dutch Republic
1751 – 1759
Succeeded by
William V
The House of Orange-Nassau crest.
Anne (Hannover) van Oranje is a member of the House of Orange-Nassau.

Contents

English Biography

 • Anne, Princess Royal and Princess of Orange (2 November 1709 – 12 January 1759) was the second child and eldest daughter of King George II of Great Britain and his consort, Caroline of Ansbach. She was the spouse of William IV, Prince of Orange, the first hereditary stadtholder of the Netherlands. Princess Anne was the second daughter of a British sovereign to hold the title Princess Royal.
 • She was Regent of the Netherlands from 1751 until her death in 1759, exercising extensive powers on behalf of her son William V. Because of her English upbringing and family connections, she was known as an Anglophile - despite being unable to convince the Dutch Republic to enter the Seven Years' War on the side of the British.

Sources

Wikipedia: Anne, Princess Royal and Princess of Orange


Dutch Biography

 • Anna van Hannover ,Anne, Princess Royal and Prinses van Oranje(kasteel Herrenhausen bij Hannover,2 november 1709 – Den Haag, 12 januari 1759) was het tweede kind van de latere Britse koning George II,de reden dat zij zowel in Engeland als in Nederland 'Princess Royal' werd genoemd.Zij werd vooral bekend als vrouw van prins Willem IV,erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Provinciën.
 • Na de huwelijkssluiting in 1734 in Londen met Willem Carel Hendrik Friso, prins van Oranje, graaf van Nassau-Dietz etc. - de latere (erf)stadhouder Prins Willem IV - reisde zij met haar echtgenoot vanuit Londen over de Noordzee, vervolgens via Amsterdam per jacht over de Zuiderzee, om via Harlingen in Leeuwarden te belanden waar zij het onderkomen van vele generaties Friese stadhouders uit het huis Nassau-Dietz betrok: het Stadhouderlijke Hof (thans een hotel) vlak bij het oude stadhuis van de Friese hoofdstad.
 • Toen haar echtgenoot eerst tot stadhouder van Groningen,Drenthe,Gelderland en Friesland en in 1747 tot erfstadhouder en tot kapitein-generaal en admiraal van de Unie werd benoemd,dus van de gehele Republiek der Verenigde Provinciën,verhuisde de stadhouderlijke familie met vrijwel de gehele hofhouding (ca 120 personen) van Leeuwarden naar Den Haag, naar paleis Huis ten Bosch.De stadhouderlijke kwartieren aan het Binnenhof functioneerden als representatieve ambtswoning.
 • Na de dood van haar man was Anna van 1751-1759 regentes voor haar enige zoon en erfstadhouder prins Willem V. Anna leunde tot 1759 sterk op Douwe Sirtema van Grovestins.
 • De onderhandelingen voor het huwelijk van Prinses Anna met de Nederlandse prins hadden zes of twaalf jaar geduurd.De oorzaak hiervan lag grotendeels op het internationale politieke vlak. Na de dood van Koning-Stadhouder William/Willem III,tijdens het Tweede Stadhouderloze Tijdperk,waren Pruisische en ook Engelse diplomaten en juristen druk doende om voor hun vorst aanspraak te maken op de begerenswaardige titel 'Prins van Oranje',met alle hierbij behorende emolumenten en bezittingen.Toen stadhouder Willem Hendrik Carel Friso door de Pruisische koning uiteindelijk als Prins van Oranje werd erkend,steeg de waarde van zijn 'papieren' aanzienlijk op de adellijke huwelijksmarkt in Europa.
 • Staatsgezinde regenten in met name Holland vreesden dat het in Holland (en ook in Zeeland) volledig in 'dynastieke'rechten hersteld worden van de Friese, Groningse,Drentse en Gelderse stadhouder, en het sluiten van het huwelijk van hem met een telg van het regerend 'House of Hanover' van het machtige Verenigd Koninkrijk, uiteindelijk ten koste zou gaan van hun eigen macht.Anna,die niet als een uitgesproken schoonheid bekendstond, was wel bereid om haar bruidegom ongezien te accepteren.De Engelse ambassadeur had haar ingefluisterd dat Willem niet zo onaantrekkelijk was als zij had gehoord.
 • Op 25 maart 1734 trouwde zij met de Nederlandse prins in de Franse kapel van het paleis van St. James in Londen waarbij het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde Anthem'This is the day which the Lord hath made' van componist G.F.Händel weerklonk.Tijdens een feestconcert op 13 maart 1734,aan de vooravond van de huwelijkssluiting ,of verloving zoals wij zouden zeggen,weerklonk Händels muzikale cadeau aan het jonge echtpaar:de Serenata Parnasso in festa.Anna had in Londen vele jaren muziekles gehad van Händel (zang, klavecimbel en theorie) en is naar Händels eigen zeggen,zijn beste leerling geweest.
 • Met de Pruisische kroonprins, de latere koning Frederik de Grote, die haar en haar echtgenoot in 1738 bezocht in zomerresidentie Paleis Soestdijk, onderhield zij een levendige correspondentie voornamelijk over muzikale onderwerpen. In een brief aan Voltaire, volgend op het zomerse bezoek aan het echtpaar, roemde Frederik de Grote de levensbeschouwelijke en filosofische diepzinnigheid van de prinses en haar man.
 • Uit het gearrangeerde huwelijk van prins Willem en prinses Anna,waarin beide echte -lieden elkaar warm en open bejegenden, getuige bewaard gebleven correspondentie,werden in 1743 een dochter Carolina en in 1748 een zoon geboren,Willem Batavus,de latere Erfstadhouder Willem V,Prins van Oranje,Graaf van Nassau-Dietz etc.Anna gaf haar kinderen een muzikale opvoeding en liet ze inenten tegen de pokken,destijds een nieuwigheid.Anna kon niet goed overweg met haar vader George II van Engeland en schoonmoeder Maria Louise von Hessen-Kassel,en ze had zo haar twijfels bij de aanstelling van haar oom hertog Lodewijk Ernst van Brunswijk.Ze zocht bescherming bij de opperstalmeester Douwe Sirtema van Grovestins,die haar dagelijks bezocht.
 • De prinses was scherpzinnig, doortastend en ook een harde werker.Zij was de belangrijkste politiek adviseur van haar man en overlegde met Daniël Raap,een van de Doelisten en nam zelfs politieke beslissingen voor haar later door ziekten ernstig verzwakte echtgenoot.
 • Bij de dood van Willem IV in 1751 was de opvolger Willem Batavus nog te jong,zodat Anna regentes werd namens de nieuwe Erfstadhouder met als titel gouvernante.De prinses is omschreven als grillig, vreemd, heftig, trots, heerszuchtig,vals,dwaas en ijdel en er werden pogingen ondernomen de hertog als stadhouder te benoemen want prinses Anna,die als absolutistisch en willekeurig bekendstond, zou beïnvloed worden door de Friese 'cabaal'.
 • Vanaf haar vestiging in Nederland,aanvankelijk in Leeuwarden, later in Den Haag ,ontplooide de prinses veel, in sommige perioden zelfs uitzonderlijk veel muzikale activiteiten. Volgens de Groningse musicus Jacob Wilhelm Lustig waren er perioden waarin de prinses elke avond concerten liet geven, waarin minstens twee uur muziek werd gemaakt door de hofmusici. Het waren gelegenheden waaraan zij soms zelf deelnam o.a. als klaveciniste.Zij bekostigde uit eigen middelen een nieuw orgel voor de Waalse kerk van Leeuwarden(1740) dat daarin tot op de dag van vandaag prijkt.Het muziekinstrument werd gebouwd door Johann Michaël Schwartzburg;in 2001 werd een grondige restauratie ervan voltooid waarbij het in de oorspronkelijke staat is teruggebracht en opnieuw geheel bespeelbaar is.
 • Prinses Anna beschikte over grote kunstzinnige talenten:zij zong en speelde niet alleen op klavecimbel en op dwarsfluit maar heeft vermoedelijk ook gecomponeerd.Zij moet over een enorme muziekbibliotheek hebben beschikt, waarvan echter maar twee boeken bewaard zijn gebleven:een handgeschreven bundel met instrumentale bewerkingen van aria's uit opera's van Händel en een gedrukt luitboek.Bovendien schreef ze prachtige brieven en beschikte over een opvallend schildertalent.Een zelfportret bleef bewaard en hangt in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Anna van Hannover zette in 1751 een naturaliënkabinet op voor haar vierjarige zoon, prins Willem V.Het kabinet verkreeg grote bekendheid en werd bezocht door diverse geleerden uit binnen- en buitenland
 • Anna van Hannover stierf in 's-Gravenhage op 12 januari 1759 en werd op grootse wijze bijgezet in de Grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft.Hertog Lodewijk Ernst von Braunschweich nam de opvoeding van erfstad -houder Willem V op zich tot zijn meerderjarigheid in 1766.

Sources

 • Baker-Smith, V.P.M. - A Life of Anne of Hanover (Leiden, 1995).
 • Baker-Smith, V.P.M. - The daughters of Georg II: marriage and dynastic *politics (in: Queenship in Britain 1660-1837, Royal patronage, court culture and dynastic politics - Manchester, 2002)
 • Baker-Smith, V.P.M. - Royal Discord - The family of George II (London, 2008)
 • Bootsma, N.J. - Prinses Anna van Hanover. In: 'Voor Rogier. Een bundel opstellen', pag. 127-146.
 • Ditzhuyzen, R. van - Oranje-Nassau - een biografisch woordenboek, pag. 44-46.
 • Groenveld, S., Huizinga, J.J., Kuiper, Y.B. - Nassau uit de schaduw van Oranje (Franeker, 2003)
 • Huizinga, J.J. (ed.) - Van Leeuwarden naar Den Haag. Rond de verplaatsing van het stadhouderlijk hof in 1747 (Franeker, 1997)
 • King, R.G. - The Riehman Family of Court Musicians and Composers (in: Tijdschrift van de Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis 44 [1994], pag. 36-50)
 • King, R.G. - On Princess Anne's Patronage of the Second Academy (in: Newsletter of The American Handel Society XIV,2 [August 1999])

King, R.G. - Ann of Hanover and Orange (1709-59) as patron and practitioner of the arts (in: Queenship in Britain 1660-1837, Royal patronage, court culture and dynastic politics - Manchester, 2002)

 • Ranke, L. von - Briefwechsel Friedrichs des Grossen mit dem Prinzen Wilhelm IV. von Oranien und dessen Gemahlin Anna, geb. Princess Royal von England. (Aus den Abhandlungen der Königlichen Akademie der Wissenschaften zu Berlin 1868. Berlin, Akademie der Wissenschaften, 1860 [uitgebreide heruitgave: 1869]).
 • Rosa de Carvalho-Roos, Trudie - 'Hoe houdt de stadhouder hof?' (Oud Holland Jrg 116 nr 3/4


More Genealogy ToolsSponsored Search
Search
Searching for someone else?
First: Last:

DNA
No known carriers of Anne's mitochondrial DNA have taken an mtDNA test.

Have you taken a DNA test for genealogy? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.Images: 7
Princess Anne Orange Image 1
Princess Anne Orange Image 1

wapen van Nassau
wapen van Nassau

Anna von Hannover
Anna von Hannover

Anna von Hannover
Anna von Hannover

Anna von Hannover
Anna von Hannover

view all


Collaboration

On 30 Mar 2015 at 13:29 GMT Bea (Timmerman) Wijma wrote:

Von Hannover-1 and Hannover-20 appear to represent the same person because: same person can be merged (project) :)Anne is 19 degrees from Claude Monet, 19 degrees from Gigi Tanksley and 4 degrees from Victoria of the United Kingdom of Great Britain and Ireland on our single family tree. Login to find your connection.

H  >  Hannover  |  V  >  van Oranje  >  Anne (Hannover) van Oranje