Help:Nl:Alternatieve methoden om bronnen toe te voegen

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree hulp | Stijlen en normen

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: -Astrid Spaargaren

Deze pagina is voor gevorderde leden. Voor een inleiding tot het citeren van bronnen op WikiTree, zie Bronnen.

Aanbevolen methoden om bronnen toe te voegen

Bronnen zijn verplicht op WikiTree. Elke nieuwe deelnemer, moet vanaf zijn eerste bijdrage bronnen toevoegen.

Omdat van bronnen voorzien zo belangrijk is ons doel om dat zo makkelijk als mogelijk te maken voor nieuwe gebruikers, terwijl er nog steeds wat extra complexiteit mogelijk is voor geavanceerde WikiTreers.

De simpelste manier om bronnen toe te voegen is door ze gewoon onder elkaar te zetten in een lijst. Deze lijst hoort gemaakt te worden, waarbij elke bron voorafgegaan wordt van een opsommingsstip (met asterisks), waardoor een zogenoemde bulleted list ontstaat, die in het == Sources == gedeelte gezet dient te worden, maar waar de bron ook staat dat is altijd beter dan helemaal geen bron.

Wanneer een lid doorgaat met toevoegen van informatie, vooral als het aan profielen is waarop samengewerkt wordt, is het begrijpen van references/voetnoten noodzakelijk. Deze worden inline gemaakt met <ref>...</ref>.

Gevorderde leden kunnen ook de methoden gebruiken om bronnen toe te voegen die beschreven staan op de Bronnen pagina voor als citaten vaker dan één keer op het zelfde profiel (references met een naam) of voor het herhalend gebruik van dezelfde bron op meerdere profielen (free-space profiles voor bronnen).

Bronnen in GEDCOM-gemaakte profielen

Ongelukkigerwijs komen op een GEDCOM-gemaakt profiel, de bronnen niet op de geadviseerde manieren op het profiel te voorschijn.

In de tekst zou je iets kunnen zien als dit:

Geboren in 1880.<ref>Source: [[#S1]]. Page 53.</ref>

En dan in het deel op het profiel voor de bronnen:

* Source: <span id='S1'>S1</span> The Schmoe Book.

Hier door ontstaat een inline reference met een "interne link" (door het # teken) naar een "anchor" lager op de pagina (door het ID in de span tags).

De gecreeerde codes voor deze interne links — S1 in dit voorbeeld — heeft normaal gesproken alleen betekenis binnen de GEDCOM van de gebruiker. Het zou beter zijn om ze niet te gebruiken, maar als het anders gedaan zou worden, zouden bronnen moeilijk geïmporteerd worden vanuit GEDCOM.

Globaal is deze stijl van bronnen toevoegen niet ideaal en wordt niet algemeen geadviseerd voor handmatig gemaakte bronnen. Het is supported omdat het niet anders kan. Misschien wordt het mogelijk in de toekomst om dit probleem op te lossen.

Andere Methoden

Sommige gevorderde leden zouden ander methoden willen gebruiken om bronnen toe te voegen. Er zijn legio mogelijkheden, waarvan sommige methode significante voordelen bieden boven de methoden zoals hierboven beschreven. Er is zelfs overwogen om deze methoden te gebruiken in plaats van de huidige aanbevolen methoden.

Echter, ondanks de voordelen van deze alternatieve methoden worden ze niet geadviseerd te gebruiken. En zoals geldt voor all stijl regels, als het niet geadviseerd wordt, zouden ze niet gebruikt moeten worden vooral niet op Open profielen. (Soms wordt er wel het e.e.a. gedoogd op profielen die prive zijn en op free-space profielen. Zie ook: Stijl FAQ).

Alternatieve methoden veroorzaken verwarring. Zelfs als een nieuw alternatief voordelen biedt, moeten deze voordelen wel heel significant zijn om een verandering van onze adviezen te rechtvaardigen. We zouden kunnen stoppen met het ondersteunen van de oude aanbevelingen. Maar dan zal een nieuwe set van aanbeveling meer veroorzaken dan alleen haar introductie. Leden zullen beide systemen moeten begrijpen en kunnen gebruiken en toekomstige technische verbeteringen moet ook rekening houden met en afgestemd worden op beide methoden.

Hier zijn een paar alternatieve methoden die niet aanbevolen worden:

  • Iedere citatie stijl anders dan de Evidence Explained standards, zoals MLA, APA, Columbia, etc.
  • Category:Source Templates voor formatteren. Bron sjablonen voor meerdere keren gebruik van dezelfde bron op verschillende profielen — wat "snelkoppeling sjablonen voor bronsoorten" zou kunnen worden genoemd — worden niet aanbevolen. Zie Category:Source Templates voor meer uitleg.


This page was last modified 20:55, 10 March 2022. This page has been accessed 1,376 times.