Help:Nl:Autosomale DNA-tests

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree hulp | DNA Hulp

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Autosomale DNA-tests, soms afgekort tot auDNA of atDNA, zijn het meest populaire type DNA-test voor genealogie. "DNA-test" in casual gebruik betekent over het algemeen een autosomale test.

Bedrijven die Testen

Image:WikiTree_Images-16.png Autosamale DNA-testen worden aangeboden door de volgende grote bedrijven:

Deze kosten allemaal ongeveer $ 99. Soms staan ze in de uitverkoop voor slechts $ 60.

Merk op dat Family Tree DNA een breed scala aan tests biedt voor genealogen. De "Family Finder" -test is hun autosomale test.

Genealogen zijn wellicht ook bekend met de tests die worden aangeboden door National Geographic en BritainsDNA. Deze testen komen niet in aanmerking voor gebruik op WikiTree omdat ze je alleen informatie geven over je verre afkomst. Ze geven je geen matches of resultaten die je kunt vergelijken met met die van andere genealogen.

Wat wordt er getest

In tegenstelling tot Y-chromosome tests, die DNA testen dat is overgenomen van een directe vaderlijke lijn, en mitochondrial tests, die DNA testen die van een directe moederlijke lijn geërfd zijn, kunnen autosomale tests, en zullen bijna zeker doen, je matchen met verwanten die hun voorouders uit je hele stamboom delen.

Ze testen de 22 genummerde chromosomen, de paren "autosomen", en niet alleen de 23e X/Y-geslachtschromosomen.

Waarom Testen

De overeenkomsten!

Het vinden van overeenkomsten met verwanten zijn de belangrijkste redenen dat genealogen autosomale DNA-testen uitvoeren. Dit zijn opwindende introducties naar misschien honderden of zelfs duizenden verre verwanten, van wie mogelijk velen genealogen kunnen zijn. Als je hen kunt overtuigen om met je samen te werken op WikiTree kunnen de resultaten gigantisch zijn.

Het zal echter niet gemakkelijk zijn om je relatie met deze matches te achterhalen. Aangezien veel genealogen WikiTree niet gebruiken, kan hun genealogie in een privé-stamboom op een andere website staan, op desktopsoftware of zelfs alleen op papier. Het kan een uitdaging zijn om ze te bewegen om hun stamboom met jouw delen.

Zie DNA Matches voor meer informatie over hoe te delen en/of samen te werken met hen.

-

Zie de pagina DNA-kenmerken voor informatie over hoe een auDNA-test die in WikiTree is ingevoerd aan profielen wordt gekoppeld en hoe je speciale WikiTree-tools en widgets kunt gebruiken om samen te werken met je matches.


Zie ook:This page was last modified 11:39, 7 April 2022. This page has been accessed 1,338 times.