Help:Nl:Autosomale DNA-tests

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL) | DNA (nl)


Autosomale DNA tests, soms afgekort als auDNA of atDNA, zijn de afgelopen jaren explosief populair geworden. Het zijn nu de meest gebruikte soorten DNA testen voor genealogie. Zelfs zo zeer dat in het normale spraakgebruik tussen genealogen met "DNA test" een autosomale test bedoeld wordt.

Bedrijven die Testen

Image:WikiTree_Images-16.png Autosamale DNA-testen worden aangeboden door de volgende grote bedrijven:

De prijs van deze tests ligt rond de $99,--. (€85,--)

Merk op dat Family Tree DNA een breed scala aan tests biedt voor genealogen. De "Family Finder" -test is hun autosomale test.

Er zijn andere bedrijven die autosomaal testen doen. Het meest bekend bij genealogen zijn de tests van National Geographic en BritainsDNA. Deze worden komen niet in aanmerking voor gebruik op WikiTree omdat ze je alleen informatie verschaffen over je verre etniciteit. Ze bieden je geen matches of geven je resultaten die kunnen worden vergeleken met andere genealogen.

Wat wordt er getest

In tegenstelling tot Y-chromosome tests, die DNA testen dat is overgenomen van een directe vaderlijke lijn, en mitochondrial tests, die DNA testen die van een directe moederlijke lijn geërfd zijn, kunnen autosomale tests, en zullen bijna zeker doen, je matchen met verwanten die hun voorouders uit je hele stamboom delen.

Ze testen de 22 genummerde chromosomen, de paren "autosomen", en niet alleen de 23e X/Y-geslachtschromosomen.

Waarom Testen

De overeenkomsten!

Het vinden van overeenkomsten met verwanten zijn de belangrijkste redenen dat genealogen autosomale DNA-testen uitvoeren. Dit zijn opwindende introducties naar misschien honderden of zelfs duizenden verre verwanten, van wie mogelijk velen genealogen kunnen zijn. Als je hen kunt overtuigen om met je samen te werken op WikiTree kunnen de resultaten gigantisch zijn.

Het zal echter niet eenvoudig zijn om je relatie met deze personen met overeenkomstig DNA te achterhalen. Omdat veel genealogen nog steeds geen gebruik maken van WikiTree, kan hun genealogie zich in een privé stamboom op een andere website bevinden, of op desktopsoftware, of zelfs alleen op papier. Het kan een uitdaging zijn om ze zover te krijgen dat ze hun stamboom met je willen delen, zodat je kunt uitvinden hoe je verwant bent.

Zie DNA Matches voor meer informatie over hoe te delen en/of samen te werken met hen.

-

Zie de pagina DNA-kenmerken voor informatie over hoe een auDNA-test die in WikiTree is ingevoerd aan profielen wordt gekoppeld en hoe je speciale WikiTree-tools en widgets kunt gebruiken om samen te werken met je matches.


Zie ook:

Taal: en | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB


This page was last modified 15:10, 9 August 2018. This page has been accessed 822 times.