Help:Nl:Biografieën

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree hulp | Profile Improvement Project | Stijlen en normen | Hulp bij het bewerken van profielen

Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: Jan Terink

Hier zijn aanbevelingen en tips voor het maken en bewerken van een persoonsprofiel. Dit is je gelegenheid om vlees op de botten van je voorouder te zetten.

Contents

Doel van de tekst

In de basis is het doel van de tekst om het verhaal van je voorouder te vertellen, door meer details over de levensgebeurtenissen te geven, inclusief uitleg en informatie over waar je de gegevens vandaan hebt (Bronnen).

Het kan ook gebruikt worden om wat dan ook te beschrijven waarvan je denkt dat het de lezer helpt de persoon te begrijpen of dat anderen zou helpen in hun onderzoek naar dezelfde familie of een familie met soortgelijke kenmerken (Onderzoeksnotities).

Tekstsecties

Vereist: Biografie en Bronnen

Alle profielen zouden deze secties moeten hebben:

== Biografie ==
== Bronnen ==
<references />

De Bronnen sectie zou altijd een <references /> tag moeten hebben, zelfs wanneer er nog geen citaat referenties zijn. Zie Bronnen.

Klik hier voor een voorbeeld van een perfect ogemaakte tekstsectie.

Optioneel: Onderzoeksnotities

Informatie over genealogisch onderzoek, niet zijnde informatie over het leven van de persoon, kun je in een sectie zoals deze geven:

== Onderzoeksnotities ==

Zie Onderzoeksnotities.

Optioneel: Dankbetuigingen

Je kunt dank betuigen aan andere genealogen in een sectie onder de "Bronnen" op deze manier:

== Dankbetuigingen ==

Dit is altijd optioneel. Zie Dankbetuigingen.

Optioneel: Additionele subsecties

Als je een behoorlijke hoeveelheid informatie hebt wil je die misschien verder in subsecties onderverdelen. Deze zouden "niveau drie" koppen moeten hebben, in tegenstelling tot de "niveau twee" koppen van de hoofdsecties, Dat wil zeggen dat ze in drie "is gelijk"-tekens zijn verpakt, in plaats van in twee.

Bijvoorbeeld:

== Biografie ==
=== Jeugdjaren ===
=== Gezin ===
=== Beroep ===
=== Overlijden & nalatenschap ===
=== Tijdlijn ===

== Onderzoeksnotities ==
=== Betwiste herkomst ===

== Bronnen ==
<references />

== Dankbetuigingen ==

Meer tips:

  • Onze Voorbeeldgalerij heeft vele voorbeelden van uitstekende profielen.
  • Als het verhaal erg lang is kun je een samenvatting van één of twee paragrafen opnemen. Dit zou dan boven de Biografie kop moeten en geen eigen kopjes bevatten.
  • Idealiter zou je een bron moeten citeren voor elk feit dat in het verhaal voorkomt. Geef zeker aan wanneer een feit betwist wordt of als er tegenstrijdige informatie is.
  • Help de lezer te navigeren door WikiTree door toevoeging van links naar profielen van andere personen waaraan je refereert in het verhaal, zoals ouders, broers, zusters, echtgenoten en kinderen.
  • Zie Bio ideeën voor ideeën over wat op te nemen in een biografie.
  • WikiTree gebruikt het "wiki mark-up" taaltje voor opmaak van de tekst die in een profiel verschijnt. Maar dat taaltje hoef je niet te kennen. Boven het blok waarin de tekst bewerkt wordt is een rij knoppen waarmee tekst vet, cursief, onderstreept kan worden en om links naar andere web pagina's toe te voegen. Meer bewerkingstips.

Juiste volgorde

Hier is de aanbevolen volgorde van tekstsecties en andere elementen:

Alleen deze zijn voor alle profielen vereist:

  • == Biografie ==
  • == Bronnen ==
  • <references />

Andere elementen of subsecties dienen onder de boven beschreven aanbevolen secties geplaatst te worden.

Bewerken van tekst die iemand anders schreef

Profielen van mensen die meer dan 150 jaar geleden geboren werden of meer dan 100 jaar geleden overleden moeten open zijn en kunnen berwerkt worden door elk lid van de WikiTree gemeenschap dat de erecode getekend heeft. Om "jongere" profielen te kunnen bewerken dien je op de vertrouwelingenlijst voor dat profiel te staan.

Je hoeft niet te aarzelen om een door iemand anders begonnen profiel beter te maken. Samenwerking is waar het bij een wiki om gaat. Dat gezegd hebbend, het is wel een goed idee om gevoel te hebben voor andere bijdragers. Kijk alsjeblieft eens naar communicatie voordat bewerken.

Het staat je altijd vrij om gegevens te verwijderen die geen informatie toevoegen over, of context geven aan, de persoon waarover het profiel gaat, zoals specifieke technische informatie in een profiel dat is geupload door GEDCOM. Zie door GEDCOM gemaakte biographieën.

Je mag altijd dubbele inhoud verwijderen of integreren die het gevolg is van eerdere samenvoeging van profielen. Na een samenvoeging dien je de tekst op te schonen door dubbele informatie te verwijderen en wat overblijft te consolideren zodat je het profiel achter laat met één Biografie sectie, één Bronnen sectie met één <references /> regel eronder.

Merk op dat alle wijzigingen die in een profiel zijn aangebracht bijgehouden worden en gezien kunnen worden middels het Wijzigingen tabblad. Dit is geweldig wanneer je per ongeluk iets belangrijks verwijderd hebt of de historie van wijzigingen door andere bijdragers wilt zien.This page was last modified 20:56, 10 March 2022. This page has been accessed 1,441 times.