Help:Nl:Bots

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL)

Contents

Wat is een Bot?

Op wiki's is een bot software die automatisch wijzigingen in profielen aanbrengt. Stel je een robot voor die op een computer zit en aan WikiTree werkt. :-)

Het WikiTree Team bewerkt nooit inhoud rechtstreeks in de database. We zouden bijvoorbeeld geen globale zoek en vervang actie doen om het woord "geneologie" in "genealogie" te veranderen overal waar het wordt gebruikt, zelfs als iedereen in de gemeenschap het ermee eens is dat het een spelfout is die moet worden opgelost.

Rechtstreeks veranderen van inhoud in de database zou de integriteit van de wijzigingsgeschiedenis aantasten. Je zou nooit weten wie de verandering heeft doorgevoerd en wanneer. Erger nog, het lijkt erop dat de volgende persoon die een profiel bewerkt degene is die gelogd wordt als degene die de wijziging heeft doorgevoerd.

Om de integriteit van de wijzigingsgeschiedenis te behouden, kunnen bots worden gebruikt voor eenvoudige zoek en vervang acties. Bots hebben accounts, alsof ze menselijke leden zijn. Hierdoor kan iedereen zien welke wijzigingen zijn aangebracht.

Controles op Bots

Hoewel de softwareschrijvers die een bot maken verantwoordelijk worden gehouden naar de gemeenschap toe via wijzigingshistorieën, kunnen ze nog steeds veel schade aanrichten. Bots kunnen veel sneller werken dan menselijke leden. Daarom vereist WikiTree dat bots en al hun acties worden goedgekeurd door de gemeenschap.

Accounts

Het is een overtreding van de Servicevoorwaarden van WikiTree om een bot vanuit een persoonlijke account van een gebruiker uit te voeren.

Accounts voor bots (zoals alle accounts voor niet-mensen) moeten worden goedgekeurd door WikiTree Team. Neem contact op met Chris voordat je zelfs maar geautomatiseerde wijzigingen gaat testen.

Botaccounts moeten als achternaam (LNAB) "WikiTree" hebben bij de geboorte.

Goedkeuring van de Gemeenschap

Een bot heeft goedkeuring van de gemeenschap nodig voordat deze mag worden uitgevoerd. Over het algemeen wordt dit beveiligd op dezelfde wijze waarop een nieuw beleid wordt vastgesteld. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar Chris helpt ermee.

Toestemming moet worden verkregen vóór elke nieuwe run. Een bot dat bijvoorbeeld spellingsfouten wijzigt, heeft goedkeuring nodig voor elke typefout die wordt gecorrigeerd. Toestemming voor bijvoorbeeld het veranderen van "geneology" in "genealogy" zou onafhankelijk van toestemming om "ancesty" naar "ancestry" te veranderen, moeten worden verkregen.

Machtigingen en privacy instellingen

Sinds bots als normale accounts zijn aangemaakt, zijn ze automatisch onderworpen aan dezelfde machtigingen en privacy controles als leden. Een bot kan bijvoorbeeld geen privé profiel bewerken zonder op de vertrouwenslijst te staan. Een bot kan Pre-1700 Profiles niet bewerken zonder de Pre-1700 Certificatie badge.

Limiet beperking

Geen enkele bot mag meer dan één wijziging per minuut maken (?). Naast het beperken van de schade die ze kunnen aanrichten, voorkomt dit dat ze de server te zwaar belasten en de leden onderbreken.

Nieuwe bots zijn waarschijnlijk onderhevig aan veel strengere limieten.


Huidige en niet-actieve Bots

MatchBot is de enige die momenteel actief is.

ForoTree

In 2015 creëerde Jon Wainwright ambitieus en genereus de ForoTree Bot. Zijn creatie van de bot en de zorgvuldige, gemeenschapsgerichte manier waarop hij deze heeft ontwikkeld, zijn de reden dat we het hierboven beschreven bot beleid hebben.

Jon verbond de bot met een onafhankelijke website/project. Zo is het beschreven: "Forotree is een website die bots en tools biedt om je profielen op WikiTree te beheren, waardoor de gratis stamboom groeit. Alle bots worden op hun server uitgevoerd, wat betekent dat je alleen hoeft te registreren, je bots te selecteren en leun dan achterover en ontspan je. Je kunt ook de forums gebruiken om suggesties te doen, te discussiëren, hulp te krijgen en meer. "

Onder de capaciteiten van de ForoTree:

  • Global Family Reunion Bot: Controleerd hoeveel stappen een persoon verwijderd is van A.J. Jacobs (de organisator van de Global Family Reunion), en voegde vervolgens de sjabloon "Global Family Reunion" toe aan de bovenkant van het profiel. Deze bot kan ook automatisch profielen bijwerken die al over deze sjabloon beschikken als het aantal stappen is gewijzigd sinds het is toegevoegd.
  • Global Family Reunion Removal Bot: Verwijderd het bovenstaande.
  • FamilySearch Citation Cleaner Upper Bot: Controleert alle profielen in een Watchlist voor FamilySearch citaties en verplaats de inhoud naar de bronnen sectie in plaats van naar het hoofdgedeelte van het profiel, waardoor profielen veel gemakkelijker te bewerken zijn. Als u het attribuut Cite error 3; Invalid <ref> tag; invalid names, e.g. too many


This page was last modified 15:17, 14 August 2018. This page has been accessed 175 times.