Help:Nl:Bots

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree hulp | WikiTree-tools en onafhankelijk ontwikkelde apps

Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: Margreet Beers

Op wikis is een bot software die automatisch wijzigingen aanbrengt in profielen. Hier is WikiTree's beleid met betrekking tot bots.

Contents

Bots op WikiTree

Het WikiTree Team bewerkt nooit inhoud rechtstreeks in de database. Het team zou bijvoorbeeld niet wereldwijd zoeken en vervangen om het woord "geneology" in "genealogy" te veranderen overal op WikiTree, zelfs als iedereen in de community het ermee eens is dat het een spelfout is die moet worden opgelost.

Rechtstreeks veranderen van inhoud in de database zou de integriteit van de wijzigingsgeschiedenis aantasten. Je zou nooit weten wie de verandering heeft doorgevoerd en wanneer. Erger nog, het lijkt erop dat de volgende persoon die een profiel bewerkt degene is die gelogd wordt als degene die de wijziging heeft doorgevoerd.

Om de integriteit van de wijzigingsgeschiedenis te behouden, kunnen bots worden gebruikt voor eenvoudige zoek en vervang acties. Bots hebben accounts, alsof ze menselijke leden zijn. Hierdoor kan iedereen zien welke wijzigingen zijn aangebracht.

Controles op Bots

Hoewel de softwareschrijvers die een bot maken verantwoordelijk worden gehouden naar de gemeenschap toe via wijzigingshistorieën, kunnen ze nog steeds veel schade aanrichten. Bots kunnen veel sneller werken dan menselijke leden. Daarom vereist WikiTree dat bots en al hun acties worden goedgekeurd door de gemeenschap.

Accounts

Het is een overtreding van de Servicevoorwaarden van WikiTree om een ​​bot op het persoonlijke account van een lid uit te voeren.

Accounts voor bots (net als alle accounts voor niet-mensen) moeten worden goedgekeurd door de WikiTree Team. Neem contact op met het team voordat u zelfs automatische wijzigingen test.

Botaccounts moeten als achternaam (LNAB) "WikiTree" hebben bij de geboorte.

Goedkeuring van de Gemeenschap

Een bot heeft goedkeuring van de community nodig voordat deze wordt uitgevoerd. Over het algemeen wordt dit op dezelfde manier beveiligd als de manier waarop een nieuw beleid wordt vastgesteld. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het team zal je er mee helpen.

Toestemming moet worden verkregen vóór elke nieuwe run. Een bot dat bijvoorbeeld spellingsfouten wijzigt, heeft goedkeuring nodig voor elke typefout die wordt gecorrigeerd. Toestemming voor bijvoorbeeld het veranderen van "geneology" in "genealogy" zou onafhankelijk van toestemming om "ancesty" naar "ancestry" te veranderen, moeten worden verkregen.

Machtigingen en privacy instellingen

Omdat bots werken vanuit reguliere accounts, zijn ze automatisch onderworpen aan dezelfde rechten en privacy controle als leden. Bijvoorbeeld, een bot kan geen private profiel bewerken zonder op de Trusted List te staan. Een bot kan geen Pre-1700 Profielen zonder de Pre-1700 Certified badge.

Limiet beperking

Geen enkele bot zou meer dan één verandering per minuut moeten maken. Naast het beperken van de schade die ze kunnen aanrichten, voorkomt dit dat ze de server te zwaar belasten en de leden onderbreken.

Nieuwe bots zijn onderhevig aan veel strengere limieten. Wanneer een bot nieuw en experimenteel is, wil het team en de community het werkelijke gedrag in een testrun zien voordat het regulier in werking wordt gesteld.

Huidige en niet-actieve Bots

EditBot

Zie WikiTree-3.

MatchBot

MatchBot is momenteel inactief.

ForoTree

In 2015 heeft Jon Wainwright ambitieus en genereus de ForoTree Bot (voorheen ForoTree-1) gecreëerd. Zijn creatie van de bot en de zorgvuldige, gemeenschapsgerichte manier waarop hij deze heeft ontwikkeld, zijn de reden dat we het hierboven beschreven botbeleid hebben.

Jon verbond de bot met een onafhankelijke website/project. Zo is het beschreven: "Forotree is een website die bots en tools biedt om je profielen op WikiTree te beheren, waardoor de gratis stamboom groeit. Alle bots worden op hun server uitgevoerd, wat betekent dat je alleen hoeft te registreren, je bots te selecteren en leun dan achterover en ontspan je. Je kunt ook de forums gebruiken om suggesties te doen, te discussiëren, hulp te krijgen en meer. "

Onder de capaciteiten van de ForoTree:

  • Global Family Reunion Bot: Controleerd hoeveel stappen een persoon verwijderd is van A.J. Jacobs (de organisator van de Global Family Reunion), en voegde vervolgens de sjabloon "Global Family Reunion" toe aan de bovenkant van het profiel. Deze bot kan ook automatisch profielen bijwerken die al over deze sjabloon beschikken als het aantal stappen is gewijzigd sinds het is toegevoegd.
  • Global Family Reunion Removal Bot: Verwijderd het bovenstaande.
  • FamilySearch Citation Cleaner Upper Bot: Controleert alle profielen in een Watchlist op FamilySearch-citaten en verplaatst deze naar de Sources-sectie, waardoor profielen gemakkelijker te bewerken zijn. Als je <ref name="..." gebruikt, zal de bot dezelfde naam gebruiken om naar de bronvermelding in uw bronnensectie te verwijzen. Deze bot kan ook andere citaten opruimen die een vergelijkbaar formaat hebben als FamilySearch-citaten.

Jon is momenteel niet actief in ForoTree, maar hij is nog steeds een actief lid en kan in de toekomst mogelijk terugkeren naar soortgelijke projecten.This page was last modified 10:03, 11 March 2022. This page has been accessed 639 times.