Help:Nl:Categorisatie

Search WikiTree's help pages:

Categories: Categorization Help | WikiTree Help (NL)

Ga als volgt te werk om een ​​profiel te categoriseren. Als je niet zeker weet wat categorieën zijn of waarom je ze zou gebruiken, raadpleeg dan de Categorie V&A. Om actief deel te nemen, zie Project: Categorization.

Contents

Hoe te categoriseren

Om een profiel te categoriseren, klik je eenvoudigweg op de bewerken pagina van het profiel en klik je op dit pictogram op de werkbalk boven de biografie sectie:category.png

Er verschijnt een tekstvak met de tekst "Voer hier tekst in om een categorie te selecteren".

Begin met het invoeren van tekst, zoals de naam van de plaats waar de persoon is geboren. Als er al een categorie bestaat voor deze stad, kun je deze selecteren. Dit voegt een categorie tag toe aan de tekst, zoals deze:

[[Category:Madisonville, Louisiana]]

Als de categorie niet bestaat, verschijnt er een rode waarschuwingsbanner boven aan de pagina. Je kunt "Toch Opslaan " en de categorie handmatig blijven invoeren.

Je kunt ook handmatig een categorienaam invoeren. Plaats de categorienaam tussen dubbele haakjes [[double brackets]] zoals hier voor beschreven:

[[Category:Madisonville Cemetery, Madisonville, Louisiana]]

Om dit voorbeeld in actie te zien, bekijk de bewerk pagina voor Baham-126. Deze tags plaatsen Baham-126 in deze categorieën:

  1. Category:Madisonville, Louisiana
  2. Category:Madisonville Cemetery, Madisonville, Louisiana

Voorbeelden

Hier zijn voorbeelden van manieren om de profielen van je familieleden en voorouders te categoriseren.

Zoek of leder door de categorie hierarchie om de juiste categorieën te vinden.

Zorg ervoor dat je de kleinst mogelijke specifieke categorie gebruikt. Dat wil zeggen, altijd een profiel plaatsen in de meest specifieke categorie met het laagste niveau wat mogelijk is. Het is bijvoorbeeld beter om een profiel in [[Category:Madisonville, Louisiana]] te plaatsen dan in [[Category:Louisiana]]. Je hoeft alleen de meest specifieke categorie in die bepaalde categoriegroep toe te voegen aan het profiel en niet aan alle bovenliggende categorieën.

Geavanceerde Categorisatie

Hieronder behandelen we wat meer geavanceerde onderwerpen voor degenen de basisvaardigheden onder de knie hebben.

Categoriseren van categorieën

Categorieën kunnen ook worden gecategoriseerd. Het resultaat is een hiërarchie van subcategorieën zoals:

Het categoriseren van een categorie werkt hetzelfde als het categoriseren van een profiel. Bijvoorbeeld op the edit page voor Category:Madisonville, Louisiana zie je:

[[Category:St. Tammany Parish, Louisiana]]

Op de edit-pagina voor Category:St. Tammany Parish, Louisiana zie je:

[[Category:Louisiana]]

Nieuwe categorieën toevoegen

Als je genoeg profielen categoriseert, zul je uiteindelijk een aantal categorieën gebruiken die nog nooit eerder zijn gebruikt. Je moet ze dan toevoegen.

Je weet dat je met een nieuwe of niet bestaande categorie te maken hebt als je de link rood wordt weergeven nadat je hem in de bio van het profiel het ingevoerd en oogeslagen.

Categories: Loosiana

Om de nieuwe categorie toe te voegen, hoeft je deze alleen maar aan de categoriehiërarchie te verbinden. Je kunt bijvoorbeeld op de rode link voor Loosiana klikken en dit invoeren:

[[Category:Younited States of America]]

Het moeilijkste aan het toevoegen van categorieën is weten of het echt moet worden toegevoegd. Misschien gebruik je alleen de verkeerde categorienaam, bijvoorbeeld [[Category:Loosiana]] instead of Category:Louisiana.

Iedereen op WikiTree moet dezelfde categorie namen gebruiken. Dit is erg belangrijk en het is moeilijker dan het misschien klinkt. We moeten het allemaal eens zijn, bijvoorbeeld om te gebruiken Category:United States of America liever dan Category:United States, Category:USA, Category:US, etc.

Voordat je een nieuwe categorie maakt, zoek of blader zorgvuldig door de categoriehiërarchie. Overweeg dan de normen voor Categorie Namen. In plaats van het alleen te proberen, wil je het misschien wel een vraag stellen in G2G. Voeg dan de tag categorization toe.

Categorie Pagina Inhoud

Categorieën worden gebruikt om andere pagina's samen te groeperen. Houd er bij het maken van een nieuwe categorie rekening mee dat bijna geen inhoud op categoriepagina's moet staan. Als een categorie bijvoorbeeld mensen groepeert die zijn begraven op een bepaalde begraafplaats en er algemene informatie over de begraafplaats is, moet deze op een profiel met vrije ruimte worden geplaatst en de categoriepagina linken volgens de volgende methode hieronder weergegeven. Zie Paginatypes voor meer informatie.

Om te helpen bij deze uitdagende maar lonende taak van het ontwikkelen van onze categoriehiërarchie, kunt je je aansluiten bij ons Categorization Project.

Categorieën verwijderen, hernoemen of samenvoegen

Als je een pagina of profiel uit een categorie wilt verwijderen, verwijder je eenvoudig de categorie-tag uit de bio van het profiel.

Als je de categorie zelf wilt verwijderen, plaats je {{Verwijder Categorie}} op de categoriepagina. Schrijf een reden voor het verwijderen op de volgende regel, gevolgd door vier tildes ~~~~ om een tijdstip achter te laten. Dit zal de leden van het Categorisatie project helpen bepalen wat ze moeten doen als verdere actie nodig is. Bijvoorbeeld:

{{Verwijder Categorie}}
Verwijderen vanwege verkeerd gespeld woord. ~~~~

Als er geen pagina's of profielen in de categorie voorkomen en er geen andere pagina naar toe linkt, wordt de categorie verwijderd.

Als de categorie niet leeg is, gebruik dan {{Hernoem Categorie|Nieuwe Categorie Naam}} of {{Voeg Categorie samen|Nieuwe Categorie Naam}} . Hiermee worden alle profielen naar de doelcategorie verplaatst voordat de categorie wordt verwijderd. Net als bij het verwijderen, moet je een reden opgeven voor het hernoemen of samenvoegen op de volgende regel, samen met de vier tildes. Bijvoorbeeld:

{{Hernoem categorie|Nieuwe Categorie Naam}}
Hernoemen omdat de benaming niet juist is. ~~~~

Het verschil tussen Categorie Hernoemen en Samenvoegen van de categorie is dat bij de laatste, de inhoud van de categorie pagina wordt samengevoegd met de nieuwe categorie pagina.

Na het samenvoegen moet de pagina inhoud op nauwkeurigheid worden beoordeeld. De categorieën die moeten worden opgeschoond, worden verzameld in Categorie: samengevoegde categorieën.

Zie Category:EditBOT voor meer informatie.

Linken naar categorieën

Als je [[Category:Louisiana]] in de biografie zet zal het profiel gecategoriseerd worden in Category:Louisiana.

Wat als je alleen maar een link naar de categorie Category:Louisiana wilt maken? Zet dan gewoon een dubbele punt vóór het woord Categorie in de link. Bijvoorbeeld:

John is geboren in [[:Category:Louisiana|Louisiana]].

Zie Toevoegen van Verwijzingen voor meer informatie over links.

De sorteervolgorde wijzigen

Items in een categorie worden automatisch alfabetisch gesorteerd op de paginanaam, zonder voorvoegsels zoals "Project" en "Spatie". Profielen voor mensen met de achternaam bij de geboorte van "Nieuw" (zoals New-123) worden bijvoorbeeld gesorteerd onder N, samen met pagina's zoals Space:New York en Project:New Zealand. Subcategorieën worden standaard ook gesorteerd op de eerste letter van de categorienaam, dus Category:New York en Category:North Carolina worden beide gesorteerd onder de letter N.

Deze sorteervolgorde is niet altijd ideaal. Momenteel is het niet mogelijk om de sorteervolgorde voor pagina's te wijzigen. De sorteervolgorde voor subcategorieën kan echter worden aangepast door een 'sorteersleutel' toe te voegen aan de categorie tag op de categoriepagina die u categoriseert.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je wilt dat Category:New York Companies worden weergegeven onder N van New York in de Category:United States Companies, maar onder C van Company in Category:New York. Je kunt dit bereiken door de [[Category:United States Companies]] te gebruiken om hier de categorie New York Bedrijven categorie te plaatsen, zodat de N als standaard sorteervolgorde gebruikt wordt op de Verenigde Staten Bedrijven categorie en [[Category:New York|Companies]] om de C van Company als sorteervolgorde voor de New York-categorie te kiezen. Het gedeelte achter de pipe (|) is de sorteersleutel die aangeeft hoe de categoriepagina moet worden gesorteerd in die bovenliggende categorie.

Afbeeldingen aan categorieën toevoegen

  1. Upload de foto ergens op WikiTree, bijvoorbeeld naar een Free-Space Profile. Merk op dat je de afbeelding verbonden aan dit profiel moet laten staan. Alle afbeeldingen op WikiTree moeten aan een profiel zijn gekoppeld. Als je het uit het profiel verwijdert, wordt het verwijderd van WikiTree.
  2. Zoek de naam van de afbeelding. Deze kan worden gevonden door op de afbeelding te klikken om naar de detailpagina te gaan en vervolgens in het gedeelte met wijzigingen te kijken. De bewerkingspagina voor de Canadese vlag is bijvoorbeeld hier. In het gedeelte Wijzigingen zie je dat de naam van het bestand Flags-1.png is.
  3. Zodra je die bestandsnaam hebt, hoeft je alleen de afbeeldingssjabloon in de volgende format te zetten {{Image|file=Flags-1.png}} om de afbeelding overal weer te kunnen geven.
  4. Als je de grootte van de afbeelding wilt wijzigen (de originelen zijn vaak enorm groot), gebruikt dan de parameter size in de afbeeldingsjabloon, bijvoorbeeld {{Image|file=Flags-1.png|size=50}}. Size=50 maakt een kleine miniatuur, zoals gebruikt in de project boxen. Hoe groter het getal, hoe groter de foto, maar er is een moment waarop het er niet goed meer uitziet. Je zult het moeten uitproberen om erachter te komen wat het beste werkt voor de foto's die je toevoegt. Je kunt dit bijvoorbeeld in je categorie plakken:
    {{Image|file=Flags-1.png|size=400}}

Zie Template:Image voor de andere parameters die je met afbeeldingen kunt gebruiken: de uitlijning van de afbeelding wijzigen, een bijschrift toevoegen of een label dat wordt weergegeven als de muis zich boven de afbeelding bevindt.

Taal: en | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB


This page was last modified 11:24, 15 August 2018. This page has been accessed 191 times.