Help:Nl:DNA Bevestiging

Search WikiTree's help pages:

Categories: DNA Hulp | Hulp bij het bewerken van relaties | WikiTree hulp | Stijlen en normen

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

DNA confirmation means using science to confirm the relationships that have been put together using traditional genealogy Confirmation is not easy. Please follow these instructions carefully and always create a source citation that explains your conclusion.

Contents

Welke Instructies moet je volgen?

number1.gif Heb je een match?

Als een DNA-test bedrijf of een testvergelijkingssite van derden, zoals GEDmatch, jou een match heeft opgeleverd, ga dan verder.

→ Als dat niet het geval is, overweeg dan om met een ander bedrijf te testen of om naar GEDmatch te uploaden.

number2.gif Ken jij jouw relaties?

Als je jouw relatie ten opzichte van je match kent via de traditionele genealogie of familiegeschiedenis, ga dan verder.

→ Zo niet, dan moet er meer genealogie worden gedaan. Zie Help:DNA Matches voor tips over het werken met je matches.

number3.gif Gebruikt u autosomaal DNA?

Als jouw test komt van AncestryDNA, MyHeritageDNA, 23andMe of een ander autosomal test bedrijf, ga dan verder.

→ Zie yDNA voor Help:Nl:Y-Chromosome DNA Bevestiging.
mtDNA zie Help:Nl:Geavanceerde DNA-bevestigingen.

number4.gif Zijn jullie neven en nichten in de 3e graad of dichterbij?

Als uw DNA-testovereenkomst een derde neef is of een achterneef die tweemaal is verwijderd [1] of dichterbij, ga verder.

→ als je match voorbij een third cousin (zoals een third cousin once removed, een fourth cousin, etc.) is zie Help:Triangulation.

number5.gif Komt uw relatie overeen met de voorspelling?

Als het DNA-testbedrijf heeft voorspeld dat jij en je match neven of nichten zijn in de derde graad en dit overeenkomt met jouw genealogische relatie die je bekend is, ga dan verder.

→ Als de DNA-voorspelde relatie niet overeenkomt met de jouw bekende relatie, dan moet er meer genealogie of DNA-onderzoek worden gedaan. Zie Help:DNA Matches voor tips over het werken met jouw matches.

Welke relaties met Markeren als Bevestigd

Example of DNA-confirmed relationships for third cousins.

Als je "ja" hebt geantwoord op de vijf bovenstaande vragen, kun je een enkele testmatch gebruiken om elke relatie te markeren voor elke meest recente gemeenschappelijke voorouder(s) als Bevestigd met DNA.

Dit betekent:

 • Als de match een broer of zus is, kan je jouw relatie met beide ouders bevestigen.
 • Als jouw match een halfzus is, kan je jouw relatie met die ene gezamenlijke ouder bevestigen.
 • Als je match een first cousin is aan je vaders kant, kun je je relatie met je vader en zijn relaties met beide ouders bevestigen. Als je match een first cousin aan moeders zijde is, kun je je relatie met je moeder en haar relaties met beide ouders bevestigen.
 • Is je match een second cousin dan kun je je relatie bevestigen met je overgrootouders.
 • Als je match een third cousin is dan kun je je relatie bevestigen met je bet-overgrootouders. (Zie voorbeeld rechts.)

Het is gemakkelijk om alle bevestigbare relaties te zien als jouw match op WikiTree staat. Selecteer de koppeling "Relatie naar mij" in het vervolgkeuzemenu bovenaan het profiel van jouw match, dat begint met hun WikiTree-ID. Alle relaties die je verbinden — tot en met jouw meest recente gemeenschappelijke voorouder of voorouderlijk paar — kunnen als bevestigd worden gemarkeerd.

Zie Help:Nl:Voorbeeld DNA Bevestiging als je een voorbeeld van een stap voor stap handleiding wilt.

Setting relationship status.

Hoe relaties markeren als DNA bevestigd

Het relatiestatus niveau wordt ingesteld vanaf de bewerkpagina van het kind.

Als je bijvoorbeeld jouw relatie met je vader wilt markeren als Bevestigd met DNA, klik je op het tabblad Bewerken in je profiel en selecteert vervolgens "Vader is bevestigd met DNA" in de kolom Familie bewerken. (Zie voorbeeld screenshot naar rechts.)

Broncitaties toevoegen

Telkens wanneer je de relatie van een kind met zijn ouder markeert als Bevestigd met DNA, moet je een bronvermelding toevoegen aan het == Bronnen == gedeelte van het profiel van het kind, wat uitlegt hoe je de DNA-bevestigde conclusie hebt getrokken.

Bronnen zijn essentieel voor onze missie om een accurate enkelvoudige family stamboom te maken. Als er geen juiste bronvermelding is voor een DNA-bevestigde conclusie, moet de elatiestatus door jou of een ander lid worden gewijzigd in Betrouwbaar.

Sommige leden voegen ook graag een === DNA === subsectie toe onder de == Biography == maar dit is optioneel. Het is als een Onderzoeksnotities sectie voor genetische genealogie.

Bronvereisten als jouw match op WikiTree aanwezig is

Als jouw match een WikiTree-profiel heeft, moet hier de bronvermelding in voorkomen:

 • Of de vader of moeder wordt bevestigd door de DNA-testvergelijking.
 • WikiTree ID's van jou en je match. Je kunt ook namen opnemen, maar gebruik de naam van de match niet als dit profiel geen openbare stamboom heeft.
 • Naam van het DNA-test bedrijf of de website van een derde partij waar de tests werden vergeleken.
 • Voorspelde relatie van het DNA-testbedrijf of hoeveelheid gedeeld DNA. Voeg voor privacy geen details toe over locaties voor segmentovereenkomsten.

Bronvereisten als jouw match niet op WikiTree aanwezig is

Als je match geen WikiTree-profiel heeft:

 • Of de vader of moeder wordt bevestigd door de DNA-testvergelijking.
 • Jouw WikiTree ID en de initialen (of een andere anonieme ID) voor jouw match. Je kunt jouw volledige naam opnemen, maar vermeld niet de identiteit van jouw match.
 • Naam van het DNA-test bedrijf of de website van een derde partij waar de tests werden vergeleken.
 • Voorspelde relatie van het DNA-testbedrijf of hoeveelheid gedeeld DNA.
 • Genealogisch bekende relatie tussen jou en jouw match (bijvoorbeeld "achterneven").
 • WikiTree ID van je meest recente gemeenschappelijke voorouder(s).

Bronvermelding voorbeelden

Let op: deze voorbeelden kunnen ingewikkelder zijn dan ze zouden moeten zijn. Geavanceerde leden moeten de discussie in G2G bekijken. - [[Whitten-1|Whitten-1] ] 18:32, 16 maart 2019 (UTC)

Stamboom DNA Family Finder

Als je voldoet aan de hierboven vermelde vereisten voor het gebruik van een enkele match op Family Tree DNA om ouderlijke relaties te bevestigen, is hier een voorbeeld van wat u moet meenemen in het == Bronnen == gedeelte van elk kind met een ouder gemarkeerd als bevestigd.

* De relatie tussen vader en moeder wordt bevestigd door een test overeenkomst van {{Family Tree DNA}} tussen [[Johnson-18438|Kay (Johnson) Wilson]] en haar vaders tante [[Johnson-17543|Dorothy (Johnson) Hughes]]. Hun meest recente gemeenschappelijke voorouders zijn [[Johnson-17545|O.V. Johnson]] en [[Murdoch-292|Grace Murdoch]], grootouders van [[Johnson-18438|Kay (Johnson) Wilson]] en ouders van [[Johnson-17543|Dorothy (Johnson) Hughes]]. Voorspelde relatie van FTDNA: nicht / tante, gebaseerd op het delen van 1958 cM in 49 segmenten.

23andMe

Als je voldoet aan de vereisten hierboven voor het gebruik van een enkele overeenkomst op 23andMe om ouderlijke relaties te bevestigen, is hier een voorbeeld van wat je in het == Bronnen == deel kan zetten van elk kind waarvan de ouder is gemarkeerd als bevestigd.

Merk op dat je de hoeveelheid gedeeld DNA kunt vinden met behulp van 23andMe's TOOLS> DNA Comparison.

* Maternale relatie wordt bevestigd door een {{23andMe}} test match tussen [[Whitten-1|Chris Whitten]] en [[Nally-4|Rebecca (Nally) Syphers]], first cousins once removed. Hun meest recente gemeenschappelijke voorouders zijn [[Bartlett-4|Hollis Bartlett Sr.]] en [[Storrs-2|May Storrs]], de overgrootouders van [[Whitten-1|Chris Whitten]] en grootouders van [[Nally-4|Rebecca (Nally) Syphers]]. Voorspelde relatie van 23andMe: First to Second Cousin, gebaseerd op het delen van 498 cM in 21 segmenten.

AncestryDNA

Als je voldoet aan de bovenstaande vereisten voor het gebruiken van een enkele overeenkomst op AncestryDNA om ouderlijke relaties te bevestigen, is hier een voorbeeld van wat u in het == Sources == deel van elk kind kunt zetten waarvan de ouder is gemarkeerd als bevestigd.

Merk op dat je de hoeveelheid gedeelde DNA-functie van AncestryDNA kunt gebruiken om de gedeelde cM en segmenten te vinden.

* Paternale relatie wordt bevestigd door een {{AncestryDNA}} test match tussen [[Whitten-1|Chris Whitten]] en zijn second cousin. Hun meest recente gemeenschappelijke voorouders zijn hun overgrootouders, [[Bartlett-4|Hollis Bartlett Sr.]] en [[Storrs-2|May Storrs]]. Voorspelde relatie van AncestryDNA: 2nd cousins, gebaseerd op het delen van 150,3 cM in 9 segmenten; Zekerheid: extreem hoog.

MyHeritage

Als je voldoet aan de bovenstaande vereisten voor het gebruiken van een enkele overeenkomst op MyHeritageDNA om ouderlijke relaties te bevestigen, is hier een voorbeeld van wat u in het == Sources == deel van elk kind kunt zetten waarvan de ouder is gemarkeerd als bevestigd.

* Maternale relatie is bevestigd door een {{MyHeritageDNA}} test match tussen [[Brown-8212|Abby Glann]] en haar 2nd cousin once removed. Hun meest recente gemeenschappelijke voorouders [[Fraaken-1|Franklin Fraaken]] en [[Olds-43|Grace Olds]], de 2nd over grootouders van [[Brown-8212|Abby Glann]] en de overgrootouders van haar neef. Voorspelde relatie van MyHeritage: 1st cousin twice removed naar 2nd cousin twice removed, basedgebaseerd op het delen van 143,1 cM in 8 segmenten.

GEDmatch

Als je voldoet aan de bovenstaande vereisten voor het gebruiken van een enkele overeenkomst op GEDmatch om ouderlijke relaties te bevestigen, is hier een voorbeeld van wat u in het == Sources == deel van elk kind kunt zetten waarvan de ouder is gemarkeerd als bevestigd.

Merk op dat je de één-op-één-schatting van GEDmatch kunt gebruiken voor het aantal generaties van de MRCA, gedeelde cM en het aantal gedeelde segmenten.

* Paternale en maternale relaties worden bevestigd door een GEDmatch test match tussen [[Johnson-18438|Kay (Johnson) Wilson]] GEDmatch T596586 en haar zus [[Johnson-18997|Lynn (Johnson) Andrews]] GEDmatch T408316. Hun meest recente gemeenschappelijke voorouders zijn hun ouders [[Johnson-17544|Douglas Johnson]] en [[Smith-38566|Phyllis Smith]]. Geschat aantal generaties tot MRCA = 1.2, gebaseerd op het delen van 2654.8 cM over 46 half-match segmenten.


 1. In mei 2021 hebben we verduidelijkt dat een achterneef tweemaal verwijderd is (2C2R) is dezelfde genetische afstand als een derde neef (3C). Een derde is 4/4, in totaal 8 stappen verwijderd, en een achterneef die twee keer verwijderd is, is 5/3, ook in totaal 8 stappen verwijderd. Zie deze grafiek voor een illustratie.


This page was last modified 17:46, 30 March 2022. This page has been accessed 1,498 times.