Help:Nl:DNA Functies

Search WikiTree's help pages:

Categories: DNA Hulp | WikiTree hulp | DNA Project

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Have you taken a DNA test for genealogy? WikiTree's DNA features help you get more out of the tests for your own genealogy, and help our shared mission to connect the human family on one free, genealogically-correct tree.

Hoewel sommige van de onderstaande functies voor ervaren genetisch genealogen zijn, moet je niet laten intimideren! Het enige dat je hoeft te doen om aan de slag te gaan, is selecteer de test die je hier hebt gedaan. Je kunt dan automatisch profiteren van de vele voordelen.

Voor gebruiksmogelijkheden van deze functies, kun je Peter Roberts' "WikiTree and DNA" post on Roberta Estes' DNAeXplained blog and Kitty Cooper's "Organizing DNA results with your Genealogy" bekijken.

Image:WikiTree_Images-16.png

Contents

Vastleggen DNA-bevestigde verwantschaps relaties

Ouder-kindrelaties op WikiTree kunnen worden gemarkeerd als "Bevestigd met DNA." Onze droom is om ze allemaal te bevestigen!

Zoek naar indicatoren zoals deze in stambomen en de Relationship Finder: DNA-confirmed.gif

Zie Bevestigd met DNA voor instructies.

Vastleggen Tests

WikiTree heeft je testresultaten niet nodig. We moeten alleen weten welke test je hebt genomen. Kies hier uit de lijst.

Je krijgt de DNA Tested badge en het feit dat je de test hebt afgelegd, wordt gekoppeld aan je profiel.

Binnen 24 uur wordt een speciale pagina met testdetails gemaakt. Test detailpagina's voor Y-chromosoom en mitochondriaal DNA tests tonen de vroegst bekende vaderlijn of voorouder van de moederlijn. Ze laten ook de levende mensen zien die hetzelfde Y-chromosoom of mitochondriaal DNA delen, een link naar DNA Ancestors en DNA Descendants weergaven voor elk individu, en omvatten direct Relationship Finder links om de relatie tussen de testpersoon en de vermelde persoon te tonen.

Voorbeelden:

Deze testdetailpagina's worden elke dag opnieuw opgebouwd. Ze worden bijgewerkt als nieuwe ontdekkingen door jouw of anderen worden gedaan, omdat privacyvoorkeuren worden gewijzigd, enzovoort.

DNA-test connecties op relevante profielen

Wanneer je vastlegt dat je een test hebt genomen binnen 24 uur dit feit automatisch verbindt met profielen op WikiTree, waar je test nuttig kan zijn voor het bevestigen of afwijzen van relaties. Dit moedigt anderen, ook verre verwanten die de profielen vinden via Google-zoekopdrachten, aan om resultaten te vergelijken of om zich te laten testen.

Voor Y-chromosoomtests betekent een testverbinding dat de testpersoon zich op dezelfde vaderlijke lijn bevindt. Voor mitochondriale tests betekent dit dat de testpersoon zich op dezelfde moederlijn bevindt. Voor autosomale tests betekent dit dat de testpersoon zich binnen verwantschap in de achtste graad bevindt en daarom waarschijnlijk aanzienlijke DNA-segmenten deelt. Zie DNA Test Connecties voor meer informatie.

DNA Test Connecties voor Achternamen

We maken een index voor iedereen die bij de geboorte een bepaalde achternaam deelt en die verbonden is met een DNA-test op WikiTree.

Voorbeeld: Smith DNA Connections

Deze zijn het meest nuttig voor Y-chromosoomstests. Je kunt het display beperken tot alleen yDNA.

Achternaam projectbeheerders kunnen deze gebruiken als werving tools. Als iemand een mitochondriale of autosomale test heeft gedaan maar de achternaam in zijn familie heeft, zijn ze misschien geïnteresseerd in deelname of het vinden van iemand in hun familie die een Y-chromosoom-test kan doen.

Om toegang te krijgen tot alle pagina's met de DNA-achternaam van de acht achternamen van je overgrootouders, klik je op de Surnames link in het pull-down menu "My WikiTree".

Illustraties van DNA-overerving (DNA Ancestors Pagina)

Elke persoon op WikiTree heeft een pagina met DNA-Voorouders die je kunt zien als hun stamboom openbaar is of als je op de Trusted List staat. Ze zijn toegankelijk via de Tree & Tools-pagina van de persoon of via de DNA-link in het pull-down menu voor de persoon.

Deze pagina's tonen de voorouders van wie een persoon hun mitochondriaal DNA en hun Y-chromosoom heeft geërfd, als ze een man zijn. Het geeft ook het gemiddelde percentage weer van het X-chromosoom van een persoon dat is geërfd van specifieke voorouders. [1]

Voorbeelden:

Als je een ervaren genetisch genealoog bent, kent je het patroon van Y-chromosoom en mitochondriale DNA-overerving. Maar de visualisatie kan nuttig zijn voor nieuwkomers.

Het patroon van X-chromosoom overerving kan voor iedereen een beetje verwarrend zijn!

WikiTree's grafieken tonen je niet alleen de posities van voorouders op een generieke stamboom, zoals je elders kunt vinden. Deze pagina's tonen je de namen van de werkelijke voorouders en maken verbinding met alles dat bekend is over deze voorouders.

DNA Erfenis Widgets for Bloggers and Webmasters

WikiTree heeft speciale "widgets" die kunnen worden ingesloten in een blog of website. Ze lopen parallel met de weergaven van DNA Voorouders. Omdat ze rechtstreeks gegevens van WikiTree ophalen, weerspiegelen ze altijd de meest actuele informatie en privacyvoorkeuren en hoeft je je geen zorgen te maken over het actueel houden van een oude blogpost of webpagina.

Voorbeelden:

De widgets zijn toegankelijk via de link Family Tree en Tools in het vervolgkeuzemenu voor iedereen met een openbare stamboom, vervolgens WikiTree-hulpprogramma's en Tree Widgets.

Lists of Potential Test-Takers

DNA Descendants Pages

Every person on WikiTree has a DNA Descendants page. These are accessible through the Tree & Tools page or from the DNA page on the pull-down menu for the person.

Voorbeelden:

Deze tonen de afstammelingen die het Y-chromosoom, mitochondriaal DNA en X-chromosoom van een voorouder hebben geërfd. Ze kunnen handig zijn als je een levende afstammeling zoekt die kan worden getest om de geldigheid van een relatie te bevestigen of af te wijzen.

MyCousins

Every member has Special:MyCousins: a list of their closest living relatives on WikiTree. This includes the first common ancestor for each cousin, and whether or not they have already taken an autosomal, Y-chromosome, and/or mitochondrial DNA test.

Privacy-gecontroleerde stambomen en lijsten om te delen met DNA-matches

WikiTree is perfect voor delen en samenwerken met DNA test matches.

Ten eerste is je stamboom hier al gratis beschikbaar voor iedereen op internet, met privacy controle. Het is dus eenvoudig om de overeenkomsten in je stamboom te tonen en te vragen of zij namen of locaties herkennen.

Ten tweede is alles op WikiTree gericht op genealogische samenwerking. Dat is wat we hier doen.

Zie DNA Matches voor meer informatie.

Verbeterde relatiezoeker voor Matches, inclusief Triangulatie

Als de persoon waarmee je matcht WikiTree al gebruikt, hoef je je genealogieën niet handmatig te vergelijken. Het vinden van je relatie kan slechts één klik verwijderd zijn.

De Relationship Finder (example) is een krachtig hulpmiddel om gemeenschappelijke voorouders te ontdekken. Links naar deze functie zijn beschikbaar via pictogrammen relationship.gif die op testpagina's en elders verschijnen.

Ervaren genetisch genealogen leren je dat een gedeeld segment van autosomaal DNA mogelijk niet afkomstig is van je meest recente gemeenschappelijke voorouder. Het kan afkomstig zijn van een of meer andere voorouders die je gemeen hebt. Om deze reden kunt je met de Relationship Finder van WikiTree al je gemeenschappelijke voorouders verkennen.

Als je een segment van autosomaal DNA deelt met twee of meer andere mensen die ook bij elkaar passen in dat segment, kunt je "trianguleren". Als de Relationship Finder meer dan één gemeenschappelijke voorouder voor twee personen vindt, kunt je de gemeenschappelijke voorouders er uit filteren door een derde, vierde of zelfs vijfde persoon toe te voegen.

Zie Relatiezoeker voor genetische genealogie voor meer informatie.

Hulpmiddel ter bevestiging DNA voorouders

De heilige graal voor onze gemeenschap is om elke relatie tussen ouders en kinderen op WikiTree wetenschappelijk te bevestigen. Het is onze missie om de wereld te verbinden in één nauwkeurige stamboom.

Zelfs het bevestigen van relatief recente voorouders is op dit moment niet praktisch voor de meeste mensen, maar om te helpen dat doel na te streven, hebben we hulpmiddelen om DNA-voorouders te bevestiging.

Om toegang te krijgen tot die van jouw, klik op de link DNA Confirmation in je "My WikiTree" pull-down menu.

Voorbeeld: DNA Ancestor Confirmation Aid for Peter Roberts

Zie Hulpmiddel ter bevestiging DNA voorouders en Bevestigd met DNA voor meer informatie.

DNA-Categorisatie voor Projecten

Op WikiTree is er een relatief eenvoudige manier om een ​​zeer belangrijke taak te vervullen voor DNA-afstudeerprojecten en geografische DNA-projecten. Veel projectbeheerders hebben overeenkomende directe lijnen met niet-geïdentificeerde gedeelde voorouders. Nu kunnen we die voorouders en alle bekende informatie op één plek verbinden.

Voorbeelden:

Zie DNA-categorisatie voor projecten voor meer informatie.

Vraag & Antwoord

Dit is een snel evoluerend gebied. Vrijwel alle genealogen bevinden zich op verschillende niveaus als het gaat om het begrijpen en toepassen van DNA-testen. Dat is intimiderend. En spannend.

Anytime you have a question, at whatever level, ask it in G2G and use the tag dna.

Als je mee wilt helpen met de praktische toepassing van DNA voor het laten groeien van een gemeenschappelijke wereldwijde stamboom, die we hier bij WikiTree willen realiseren, neem dan deel aan ons DNA Project.  1. Voor een individu ligt het daadwerkelijke percentage DNA-overerving van specifieke voorouders (voorbij een ouder of grootouder) zelden dicht bij het gemiddelde.


This page was last modified 07:13, 16 June 2022. This page has been accessed 1,272 times.