Help:Nl:DNA Matches

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL) | DNA (nl)

Het grootste voordeel van DNA testen voor velen van ons, is de mogelijkheid om contact te maken en te communiceren met verre neven en nichten die een deel van hetzelfde DNA van dezelfde voorouders hebben geërfd.

Neem contact op met personen die met jouw DNA matchen


Een autosomale DNA test van een van de grote testbedrijven (Family Tree DNA, AncestryDNA, 23andMe, MyHeritageDNA) geeft je waarschijnlijk honderden of zelfs duizenden matches. Dat is spannend.

Het communiceren en uitzoeken van jouw exacte relatie zal echter niet eenvoudig zijn! Velen van hen antwoorden misschien niet op jou. Het is misschien niet makkelijk voor hen om hun stamboom met jou te delen.

Je kunt het 'eenvoudig' maken door proactief jouw WikiTree-stamboom te delen.

Als lid van WikiTree deel je al je stamboom. En het is al direct op privacy wetgeving gecontroleerd. Iedereen op internet kan stambomen en profielen zien op WikiTree, maar wat ze zien, is afhankelijk van het Privacy Level en Vertrouwens lijst van elk profiel.

In het bijzonder is onze Compacte Familie Stamboom geoptimaliseerd voor het delen van DNA testovereenkomsten. Deze stamboomweergave toont acht generaties — ongeveer wat relevant is voor autosomale testovereenkomsten — en geeft het maximale aantal namen en locaties in de kleinste vorm weer om gemakkelijk te kunnen scannen.

Klik hier voor handige kopieer-en-plak sjablonen voor berichten die je naar jouw DNA-matches kunt sturen.

Als je weet dat het een overeenkomst aan vaders- of moederszijde is, wil je misschien de stamboom van je vader of moeder delen in plaats van die van jezelf. Klik op het profiel van je ouder en selecteer vervolgens "Compact Tree" in het vervolgkeuzemenu dat begint met hun ID.

Voor Y-chromosoom en mitochondriale DNA test matches kunt je de directe vaderlijke en moederlijke lijnen van je delen op de DNA Ancestors pagina.

Link naar je stamboom

De meeste van de DNA-testbedrijven hebben een plaats waar je een link vanuit jouw profiel aan jouw stamboom op WikiTree kunt toevoegen.

Klik hier voor de URL van jouw stamboom.

  • 23andMe: Klik op het vervolgkeuzemenu onder je naam in de rechterhoek van de pagina en selecteer "Instellingen". Klik in het gedeelte "Persoonlijke informatie" op de link Uitgebreid profiel bewerken. Klik op "Deel een link naar jouw online stamboom". Voer de URL in voor jouw WikiTree stamboom.
  • AncestryDNA: klik op het vervolgkeuzemenu onder jouw naam in de rechterhoek van de pagina en selecteer "Jouw profiel". In de kolom aan de rechterkant van de pagina onderaan is een sectie genaamd "Websites". Klik op "bewerken". Voer de URL voor uw WikiTree-structuur in een van de vakken in en kies voor "Opslaan".
  • Family Tree DNA: Ga naar het vervolgkeuzemenu onder jouw naam in de rechterbovenhoek. Kies "'Accountinstellingen". Scrol omlaag naar het gedeelte "Mijn persoonlijke verhaal" waar je een link naar je stamboom op WikiTree kunt plaatsen.
  • MyHeritageDNA: Voeg een link toe aan je WikiTree-structuur in het welkomstgedeelte van jouw familiesite door je aan te melden en "Mijn profiel" te kiezen in het vervolgkeuzemenu onder jouw naam. Langs de linkerkant van de pagina staat een link naar "Voorkeuren bewerken". Klik daar op. Midden op die pagina staan links. Klik op "Startpagina". Er moet een invoervak verschijnen. Je kunt de tekst die ze daar hebben ingevuld, verwijderen en jouw eigen welkom toevoegen, inclusief een link naar jouw WikiTree-structuur. Sla de wijzigingen op.

Sommige leden maken ook een afbeelding van hun WikiTree ID en gebruiken dat als hun profielfoto op de testsite. Je kunt zoiets eenvoudigs als Microsoft Paint gebruiken en tekst in de afbeelding plaatsen zoals "Zoek mij op WikiTree.com: Whitten-1" of "Whitten-1 op WikiTree.com". Sla het op als een .jpg of .png.

Samenwerken met personen die met jouw DNA matchen

Bij WikiTree draait alles om samenwerking. Sinds 2008 hebben we onze gemeenschapscultuur en onze technische hulpmiddelen ontwikkeld en verfijnd om genealogische samenwerking leuk en productief te maken. We zijn er trots op dat veel genealogen WikiTree nu beschouwen als de beste plaats om samen te werken.

Als je DNA verwanten met je samenwerken op WikiTree kunnen de resultaten krachtig 'zijn. De genealogische Heilige Graal voor velen van ons is om onze stamboom met DNA te bevestigen. WikiTree faciliteert dit door status indicatoren om op te nemen en te tonen wanneer er een verbinding is bevestigd met DNA, zoals deze: https://www.wikitree.com /images/icons/dna/DNA-confirmed.gif

Zie DNA-bevestiging wanneer je klaar bent om verbindingen te bevestigen.


Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB


This page was last modified 13:28, 26 November 2020. This page has been accessed 1,155 times.