Help:Nl:DNA Vergelijken

Search WikiTree's help pages:

Categories: DNA Hulp

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Hier zijn enkele tips om aan de slag te gaan met DNA-vergelijkingen en DNA bevestiging te krijgen met het ideaal om elke ouder-kindrelatie in je stamboom in te stellen als DNA-confirmed.gif "Bevestigd met DNA".

Contents

DNA Tests Vergelijken

Als je DNA-test ziet staan met verbindingen met het profiel van een familielid of als er staat vermeld op jouw hulppagina bevestig DNA-voorouder, zoek je naar [compare] links naast GEDmatch ID's.

Als je op een van deze koppelingen klikt, wordt een vergelijkingsvak geopend. Je kunt dan een tweede ID selecteren of handmatig een ID invoeren.

Als je twee tests hebt geselecteerd, klik je op de knop vergelijken.

ID's handmatig invoeren en verwijderen

Naast het selecteren van tests met "compare" links, kunt je test-ID's handmatig invoeren. Gebruik hiervoor de link "enter another" in het vergelijkingsvak.

Je kunt tests uit de vergelijking verwijderen met behulp van de "X" die wordt weergegeven naast het ID in het vergelijkingsvak.


Wat te Doen Wanneer Tests Matchen

Vieren! Ga dan verder met DNA Bevestiging.


Wat te Doen Als Testen Niet Matchen zoals Verwacht

Als van twee test-nemers' Y-chromosoom of mitochondriaal tests samen verschijnen op een profiel maar de tests komen niet overeen, dan betekent dit dat er één of meer "niet-vaderlijke gebeurtenissen" (onwettigheid) of een genealogische fout in de stamboom van een testpersoon zit.

(Als autosomale DNA tests niet overeenkomen, is deze conclusie is niet zo gemakkelijk te maken, tenzij degenen die de test hebben gedaan Third Cousins (gedeelde betovergrootouders) zijn of dichterbij. Zie DNA Bevestiging.)

Relaties verwijderen in WikiTree

Het is belangrijk dat conflicterende tests niet voor onbepaalde tijd in een profiel voorkomen.

Tests blijven verbonden met profielen zolang de onjuiste genealogische relatie(s) waarmee ze verbonden zijn, op WikiTree blijven. Dat wil zeggen dat we DNA testverbindingen niet rechtstreeks bewerken. Wij bewerken WikiTree-relaties. Testverbindingen worden 's nachts automatisch opnieuw opgebouwd op basis van die relaties.

Het lijkt misschien gemakkelijker om de tests te verwijderen. Het maakt echter deel uit van ons WikiTree erecode dat we allemaal streven naar één accurate stamboom. Wiki-genealogen willen onnauwkeurige relaties in WikiTree verwijderen. DNA-testen is een krachtig hulpmiddel voor het identificeren van deze onnauwkeurigheden.

Dat is zeker gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe identificeer je welke relatie onjuist is? Hoe ga je op zoek naar de niet-vaderlijke gebeurtenis of genealogische fout?

Zoek naar mogelijke problemen bij verre voorouders

Omdat er kans is op een fout in elke generatie, hoe verder je terug gaat in de geschiedenis, hoe waarschijnlijker het is dat er een of meer fouten zullen voorkomen.

De meest voorkomende bron van onjuiste yDNA- en mtDNA-testverbindingen op WikiTree zijn valse verbindingen bij verre voorouders. WikiTree heeft geen limiet op het aantal generaties dat worden verbonden voor tests, omhoog of omlaag. We volgen de vaderlijke/moederlijke lijn helemaal tot aan de laatste voorouder, en dan volgen we alle directe vaderlijke/moederlijke lijnen van deze voorouder.

Klik op de DNA voorouders pagina van elk testpersoon en klik op de profielen van de verste voorouders. Je kunt een ouder-kindrelatie herkennen met bronnen die duidelijk twijfelachtig zijn. Je kunt dan de relatie verwijderen en alleen de twee profielen in hun biografieën koppelen.

Zoek een derde testpersoon

Als een genealogische fout niet gemakkelijk te vinden is, kunt je overwegen een derde testpersoon te vinden. Hoewel dit duur kan zijn, als je de spannende mogelijkheid uitlegt om hun voorouders definitief te bevestigen of te verwerpen, kunnen ze misschien worden verleid. :-)


Meer Testnemers Vinden

WikiTree's DNA kenmerken kunnen je helpen erachter te komen wie een DNA test kan nemen om een ​​bepaalde relatie te bevestigen of te verwerpen.

Je kunt beginnen door alle actieve WikiTree-leden te e-mailen op een DNA Afstammelingen-pagina gewoon om te vragen of ze een test hebben gedaan maar deze niet op WikiTree hebben opgenomen. Als dat niet het geval is, kan het een gesprek starten over waarom ze dit misschien zouden willen en hoe er een te kiezen. Je kunt ze wijzen op Help: DNA_Tests

Testers kiezen

Hoe weet je wie er getest zou moeten worden?

WikiTree heeft een hulpmiddel om het vinden van deze potentiële testpersonen gemakkelijk te maken: De DNA Afstammelingen pagina.

Laten we zeggen dat je wilt weten of A's vader echt B is. De potentiële testpersonen zijn de levende mensen op de DNA-pagina Afstammelingen voor de vroegst bekende voorouder (EKA, earliest-known ancestor) in de directe vaderlijke lijn van A. Om hier op deze pagina te komen, ga gewoon naar A's DNA Voorouders pagina, zoek de laatste persoon op in de Y-chromosoomlijn en klik vervolgens op het pictogram om te zien wie de EKA's DNA Nakomelingen zijn.

Hoe verder weg de verwant van twee testpersonen is, hoe meer generaties ze mogelijk kunnen bevestigen. Als twee broers een test doen, kunnen ze alleen bevestigen dat ze dezelfde vader hebben. Als neven en nichten (zonen van broers) testen doen, kunnen ze hun vaders en hun grootvader bevestigen. Second Cousins kunnen hun overgrootvader bevestigen, enz.

Waarschuwing: als je van plan bent geld te besteden aan een nieuwe test om een ​​specifieke voorouder van de vader of moeder te bevestigen, moet je ervoor zorgen dat de voorouder recenter is dan de meest recente gemeenschappelijke voorouder (MRCA) in de directe vaderlijke of moederlijke lijnen van de testpersonen. Zoals hierboven opgemerkt, kunnen twee broers die een test afleggen hun grootvader niet bevestigen. Twee eerste verwanten die een test doen, kunnen hun overgrootvader niet bevestigen, enz.

Nog een waarschuwing: hoewel het misschien de voorkeur geniet om altijd meer verre verwanten te testen, in tegenstelling tot nauwere verwanten, is er een risico. Hoe verder weg ze, hoe groter de kans dat ze generaties helemaal niet bevestigen. Als testafnemers niet overeenkomen, kunnen we alleen maar zeggen dat er een niet-vaderlijke gebeurtenis (onwettigheid) of een fout in de genealogie in WikiTree is. We kunnen niet zeggen waar. Zie het onderstaande gedeelte over tests die niet overeenkomen.

Tests invoeren op WikiTree

Als een familielid op WikiTree aanwezig is en een test heeft gedaan, stuur dan deze URL: Special:DNATests

Als deze familieleden geen actief WikiTree-lid zijn, kun je het voor hen invoeren. Let er op bij het invoeren dat het een test is van hun DNA, niet als een test van jouw DNA. Klik op de DNA-link vanuit hun profiel. Zorg er ook voor dat je gemachtigd bent om namens hen de test te bespreken en dat zij vertrouwd zijn met de privacy regels.

Als er geen testbare afstammelingen zijn

In veel gevallen zijn er geen levende mensen op de DNA Afstammelingen-pagina die kunnen worden getest.

Dit betekent dat we terug moeten naar de conventionele genealogie. Als je door de Brickwall van je vroegst bekende voorouder (EKA) heen kunt breken, zullen veel nieuwe verwanten ontdekt worden.

Misschien kunt je de bijkomende verwanten in je stamboom toevoegen, zoals broers en zussen van je voorouders en hun kinderen, en hun kinderen. Elke connectie opent meer mogelijkheden. Bovendien, omdat WikiTree werkt als cousin bait, verhoogt elke persoon die je toevoegt de kans dat een verre verwant een van de profielen zal vinden, iets begint toe te voegen en er connecties gaat te maken. Connecties hebben de neiging om een sneeuwbal effect te hebben.This page was last modified 09:16, 16 June 2022. This page has been accessed 1,261 times.