Help:Nl:Duplicaten

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL)


Contents

Wat zijn duplicaten en waarom zijn ze een probleem?

Duplicaten zijn twee of meer profielen die dezelfde persoon vertegenwoordigen.

WikiTree's missie is om een Gezamenlijke Stamboom te maken met maar een profiel voor elk persoon. Twee of meer profielen voor een persoon druist in tegen ons doel.

Dit is zo belangrijk dat Punt I van onze Ere Code zegt: "We werken samen. Als we voorouders delen werken we samen aan dezelfde voorouder profielen."

Dat gezegd hebbende, natuurlijk kunnen duplicaten per ongeluk worden aangemaakt. Samenvoegen is een groot deel van wat actieve WikiTreers doen. Er is zelfs een special project,, De Stamboomkwekers, gewijd aan het helpen bij het vinden en samenvoegen van duplicaten.

Is het ooit acceptabel om opzettelijk een duplicaat te maken?

Er is slechts één zeldzame situatie waarbij het toegestaan is om opzettelijk een duplicaat te maken: als jij (of een naaste familielid) aangenomen bent en je een apart profiel wilt maken om jouw biologische erfgoed te onderzoeken zonder jezelf te onttrekken aan je adoptiegezin. Zie adopties en meerdere ouders.

Hoe kun je duplicaten vinden?

Wanneer u een nieuw profiel maakt, handmatig of via een GEDCOM import, doet WikiTree een controle van bestaande profielen om te zien of er mogelijk al profielen zijn met duidelijke overeenkomsten. Is dit het geval dan krijgt u een melding van de al aanwezige profielen met overeenkomsten, 'matches' genoemd en wordt er dus voorgesteld om, als een van deze 'matches' dezelfde persoon is als die u wilde toevoegen, het al bestaande profiel te gebruiken en niet verder te gaan met de aanmaak van het profiel.

Het is belangrijk om de voorgestelde overeenkomstige profielen of 'matches' allemaal te bekijken. Veel zullen al snel niet dezelfde blijken te zijn, door ze aan te vinken zullen ze dan gelijk na de aanmaak van het profiel als geweigerde 'match' te zien zijn zodat in de toekomst niet weer merges voorgesteld zullen gaan worden vanwege de mogelijke overeenkomsten. Bij sommigen, vooral als de persoon jong is en het profiel privé is, moet u mogelijk contact opnemen met Profielbeheerder(s) om te vragen of uw persoon de dezelfde is.

Om te zoeken naar duplicaten van bestaande profielen in uw Overzicht lijst, gebruikt u Vind Matches. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, omdat er elke dag duizenden nieuwe profielen aan WikiTree worden toegevoegd. De mensen die ze toevoegen, vallen de duplicaten mogelijk niet op.

Datums en locaties helpen duplicaties voorkomen

Een belangrijke factor die duplicaten kan voorkomen is u ervan verzekeren dat een profiel altijd datums en locaties heeft.

WikiTree is een plaats waar een bij benadering of schatting de voorkeur verdient boven een leeg veld. Een nieuw profiel "Jan Jansz" zal waarschijnlijk vele honderden potentiële matches opleveren. Een geschatte datum ingevoerd, b.v. 1750, maakt het gemakkelijk om een ​​match uit te sluiten voor een John Jones geboren in 1850, of een Jan Jansz die stierf in 1650. Een brede locatie, bijvoorbeeld "United Kingdom" of "Europa", maakt het gemakkelijk om Jan Jansz uit te sluiten die in Australië werden geboren.

Gebruik bij het maken van schattingen de knop "zekerheids status" voor "Onzeker" die u vindt onder het veld voor gegevensinvoer. Markeer als een gegeven onzeker is altijd het vakje 'Uncertain.'

Hulp krijgen

Soms is het moeilijk om zeker te weten of twee profielen nu wel of niet dezelfde persoon vertegenwoordigen. Vooral met diepe voorouders is het een voortdurende uitdaging voor genealogen. Om de werkzaamheden rond deze uitdagingen te coördineren, heeft de WikiTree-gemeenschap speciale projecten ontwikkeld, zoals het Europese Aristocraten project.

In plaats van lid te worden van het project, kunt u natuurlijk ook een vraag stellen in G2G met de juiste tags, bijvoorbeeld euroaristo, mayflower, presidents, dutch_roots , enz. U kunt ook de tag arborists aan uw bericht toevoegen.


Zie ook mergen en Nederlands Portaal Mergen voor meer uitleg en details.

Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: Bea Wijma


This page was last modified 16:51, 12 September 2020. This page has been accessed 617 times.