Help:Nl:Formele bemiddeling

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL) | Leader Help | Conflicts

Formele bemiddeling is fase vier in een geëscaleerd conflict. Het vindt plaats na een Mentor Intervention Request (MIR) en Mediation Request Form (MRF).

Conflicten waarvoor bemiddeling vereist is, hebben vaak betrekking op twee partijen, maar het kan er ook slechts een zijn.

Dit is een zeer gestructureerd proces. Hier zijn de stappen voor de vrijwillige Bemiddelaar om te volgen ..

Contents

Jouw rol als bemiddelaar

Als bemiddelaar ben je een derde of vierde stem in een conflict (na de oorspronkelijk eerste bemiddelaar). Je hebt een meer formele stem. Eén met autoriteit en geen emotionele betrokkenheid.

Mogelijk kan jij doen wat de andere partijen niet konden doen: een manier vinden om een oplossing voor het meningsverschil te vinden, mogelijk door de onderliggende vraag of kwestie onder het emotionele argument te vinden. Soms zal het realiseren van de mogelijkheid dat een of beide partijen dichter bij het afsluiten van hun account komen, hen dwingen zich te conformeren aan de regels van WikiTree of te besluiten dat onze gemeenschap niet de juiste plaats voor hen is.

Bemiddelaar zijn is een grote verantwoordelijkheid. Je moet je berichten zeer zorgvuldig, onberispelijk en vriendelijk naar beide partijen toe schrijven. Dit is een zware klus voor een vrijwilliger, maar je zou geen Leider zijn als andere leiders niet dachten dat je daartoe in staat was.

Ga uit van goede bedoelingen

Dit is erg belangrijk. De gehele procedure voor escalatie van conflicten, tot aan de conclusie ervan, is gebaseerd op de veronderstelling dat alle partijen goede bedoelingen hebben. Dit maakt deel uit van onze erecode.

Er is geen rechter of jury tijdens een bemiddeling. Niemand wordt beschuldigd van een vergrijp. Er zijn alleen partijen bij een misverstand. Je doel als bemiddelaar is om de bron van het misverstand te vinden en op te helderen.

Stap één: Tijdelijk alle deelname aan WikiTree stoppen

Tijdens bemiddeling mag de betrokken partij of partijen WikiTree niet gebruiken en mogen ze niet met elkaar of andere leden over het conflict communiceren.

Als iemand contact met hen opneemt, moeten ze de boodschap(pen) doorsturen naar de bemiddelaar.

Blokkeer het lid of de leden

Bij elke bemiddeling moet de bemiddelaar tijdelijk het lid of de leden blokkeren die bij het conflict betrokken zijn.

Hoewel het lid of de leden niets verkeerd hebben gedaan, doet het geen pijn om een paar dagen verwijderd te zijn van WikiTree. Bemiddeling duurt niet lang.

Een situatie is gemakkelijker te onderzoeken als het niet nog steeds door gaat.

Verstuur het openingsbericht

Er is een sjabloon voor een openingsbericht in de output van het bemiddelingsaanvraagformulier. Je zou het niet al te veel moeten aanpassen.

Adresseer het bericht aan info@wikitree.com en BCC het lid of de leden. Het gebruik van BCC ontmoedigt de partijen om op elkaar te reageren, wat ze tijdens bemiddeling helemaal niet zouden moeten doen.

Stap twee: Verzamel Informatie

Rustig communiceren

Na het openingsbericht communiceer je met het lid of de leden in zo min mogelijk berichten.

Het openingsbericht verzoekt de partijen om alle directe communicatie te staken, jou aanvullende informatie te sturen, enz., Zodat je dat niet nog een keer hoeft te vragen.

Stuur de eerste twee dagen geen andere berichten naar de partijen. Het bemiddelingsproces is opzettelijk traag. Dit helpt om dingen af te koelen.

Het is niet onwaarschijnlijk dat je vragen voor de partijen zult hebben. In plaats van ze meteen te stellen zoals ze bij je opkomen, denk er even over na formuleer ze eerst in gedachten en wacht je de twee dagen af.

Na het verzamelen van informatie en het overwegen van de zaak gedurende ten minste twee dagen, ofwel:

  1. als je er klaar voor bent, kun je jouw formele aanbeveling sturen (stap drie),
  2. verzend afzonderlijke berichten naar de partijen om meer informatie op te vragen als je vragen voor ze hebt, of
  3. vraag om advies over de Bemiddelaar lijst (zie hieronder).

Vraag andere bemiddelaars om advies

Je hoeft dit niet alleen te doen. Vraag om hulp van een andere Bemiddelaar via een privé bericht of op de e-maillijst van Bemiddelaars.

Houd er echter rekening mee dat voor een goed begrip van een volledig geval zorgvuldig alle relevante materialen en berichten moeten worden onderzocht. Jij bent misschien de enige die dit heeft gedaan.

Leden van het WikiTree-team kunnen je helpen de juiste aanbeveling te vinden. Het team kan een verborgen helppagina of stijl pagina kennen, of in staat zijn om een G2G-vraag te vinden die gesteld moet worden. Maar jij neemt de beslissing. Bemiddeling is de laatste fase van escalatie van conflicten waarbij de vrijwilligersgemeenschap probeert het probleem op te lossen.

Als er vragen zijn over beleid en procedure, bespreek deze dan openbaar op G2G. Anderen kunnen mogelijk helpen erachter te komen welke vraag je moet stellen.

Geef een update aan de partijen als er een vertraging is

Bemiddeling zou geen lang proces moeten zijn, maar als er een periode van drie of meer dagen is dat je niets met de partijen hebt gecommuniceerd, stuur ze dan een bericht als volgt: "Ik wilde je laten weten dat het formele bemiddelingsproces op WikiTree nog steeds aan de gang is. Ik zal je binnenkort e-mailen."

Je kunt overwegen te antwoorden met een soortgelijk bericht als iemand je vragen stelt. Je kunt beter niet meteen antwoorden met allerlei details totdat er een conclusie is.

Stap drie: Een oplossing aanbevelen

Je formele aanbevelingen

Dit is een bericht, geen conversatie.

Kies je woorden zorgvuldig. Zorg ervoor dat ze beschrijven wat volgens jou de oorzaak is van de fout of het misverstand, of het gebrek aan duidelijkheid in WikiTree-regels. Geef niemand de schuld.

Zeg niet dat een van de partijen iets verkeerd heeft gedaan. Zeg "er was een misverstand over X" in plaats van "je had het mis met X."

Ook al is dit een formele aanbeveling, gebruik de eerste persoon. Zeg: "Ik heb het gevoel dat X is gebeurd" of "Ik geloof dat er mogelijk een miscommunicatie is geweest over Y."

Bijvoorbeeld: "Ik denk dat er een misverstand bestond met betrekking tot privacy en samenwerking. Hoewel de naaste familieleden van de ene partij erbij betrokken waren, zijn zij ook familieleden van de andere partij. Familieleden moeten in staat zijn om samen te werken tenzij het op mensen van toepassing is die onder het Privacy Conflicts beleid vallen."

Het einde van het bericht moet deze standaard tekst bevatten: "Dit is de formele aanbeveling van de vrijwillige bemiddelaar. Reageer op dit bericht om de bemiddelaar te laten weten of u de aanbeveling begrijpt en ermee akkoord gaat. De bemiddelaar zal dan een verslag uitbrengen van een succesvol of niet succesvolle bemiddeling."

Stap vier: Conclusierapport

Leg hun reactie vast

Het doel is dat de partijen zeggen dat ze jouw aanbeveling begrijpen en het ermee eens zijn. Als er in het verleden fouten zijn gemaakt, willen we er zeker van zijn dat dit in de toekomst niet weer zal gebeuren.

Als ze vragen stellen ter verduidelijking, wil je ze wellicht beantwoorden, maar het is aan te bevelen om het privé-gebruik tot een minimum te beperken. Een conflict dat geleid heeft tot escalatie is waarschijnlijk al genoeg heen en weer geslingerd.

Je hoeft alleen maar vast te stellen of beide partijen jouw aanbeveling wel of niet begrijpen en accepteren.

Dien het Conclusierapport in

Een Conclusierapport moet worden ingediend nadat je de antwoorden van beide partijen hebt ontvangen.

  1. Als beide partijen de aanbeveling accepteren, meldt je een geslaagde bemiddeling. Het conflict zal de-escaleren. Blokkades moeten worden verwijderd en het lid of de leden moeten worden aangepast naar groen of geel op het Privé traceringsdocument.
  2. Als een van de partijen de aanbeveling afwijst, meldt je een mislukte bemiddelingspoging. Dit escaleert het conflict naar het team, d.w.z. het rode niveau.

Het rapport voltooit jouw betrokkenheid bij het conflict.


Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: Bea Wijma


This page was last modified 12:25, 8 January 2021. This page has been accessed 626 times.