Help:Nl:Geschatte data

Search WikiTree's help pages:

Categories: Styles and Standards | WikiTree Help (NL)

Contents

Geschatte data

Als je de geboorte- of overlijdensdatum van een persoon niet weet, word je aangemoedigd om een datum te schatten.

Deze praktijk is controversieel (bekijk deze G2G-discussie) maar de WikiTree-community heeft besloten dat de voordelen opwegen tegen de kosten, mits correct uitgevoerd.

Een geschatte datum is vereist wanneer een nieuw persoon wordt gemaakt als een betrouwbare geboortedatum of overlijdensdatum onbekend is. [1]

Vuistregels voor schattingen

Raak bekend met de standaardpraktijk voor de periode en het geografische interessegebied. Bijvoorbeeld, in de 17e en 18e eeuw in Noord-Europa en de kolonies van New England trouwde de vrouw vaak rond de leeftijd van 20-21 en mannen rond de 25 jaar. Het eerste kind werd meestal geboren in het eerste jaar van het huwelijk.

Doop- en begraafdata

WikiTree heeft geen traditionele velden voor doop of begrafenis. U wordt aangemoedigd om deze informatie op te nemen in de biografie/tekstruimte.

Deze datums kunnen en moeten worden gebruikt als aanwijzingen voor het schatten van een geboortedatum of overlijdensdatum wanneer die datums onbekend zijn.

Gebruik de status indicatoren voor de datums

Alle datumvelden op WikiTree kunnen worden gemarkeerd als "onzeker", "voor" of "na." Deze moeten waar mogelijk bij schattingen worden gebruikt.

Leg uit hoe een schatting werd gemaakt

Leg altijd uit hoe je aan een geschatte datum bent gekomen in een Onderzoek opmerkingen sectie in de tekst van het profiel.

Dit is erg belangrijk. Noteer de bron en methode die u hebt gebruikt.

Gebruik het vak {{Geschatte datum}} Onderzoek Opmerkingen Box

Naast het uitleggen van de methode die is gebruikt om tot een schatting te komen, wil je er misschien speciale aandacht aan schenken met het {{geschatte datum}} onderzoek opmerkingen vak.

Waarschuwingen

Datums op WikiTree kunnen schattingen zijn!

Wanneer je een datum op WikiTree ziet met de markering "onzeker", "voor" of "na", moet je onderzoeken hoe de datum werd geschat.

Vermijd het maken van schattingen op basis van schattingen

Vermijd het schatten van datums op basis van geschatte datums. Schattingen over meerdere generaties kunnen zeer onnauwkeurig worden.

Als je bijvoorbeeld de datum van een ouder schat op basis van de geboortedatum van een kind en vervolgens de datum van een grootouder op basis van de voornoemde schatting maakt, is de schatting dubbel onzeker.


Zie ook:

  1. Dit is in januari 2014 gestart. Veel bestaande profielen hebben geen datums.
Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: MM Beers


This page was last modified 13:15, 13 November 2020. This page has been accessed 481 times.