Help:Nl:Gezamenlijke Stamboom

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree hulp | Over WikiTree

Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Een gezamenlijke stamboom, of enkele stamboom, is iets wat wij allemaal delen. Het is niet jouw boom of mijn boom. Het is onze boom — een boom voor de hele menselijke familie.

We werken samen

Op WikiTree werken we samen aan één stamboom.

Genealogen hebben vanouds hun eigen stambomen uitgezocht. Eerst op papier en vanaf de jaren 80 op desktopcomputers. Deze stambomen konden worden gedeeld, vooral met naaste familieleden en naaste verwanten, maar een brede samenwerking was pas mogelijk na de geboorte van het internet.

Het internet heeft het mogelijk gemaakt om onze manier van denken over stambomen te veranderen. In plaats van een afzonderlijke stamboom uit te zoeken, kunnen we nu samenwerken in een volledig collaboratieve omgeving aan een stamboom die we allemaal delen.

Door samenwerking een accurate, gratis, unieke familie stamboom te laten groeien is de missie van WikiTree.

Alhoewel onze gemeenschap aan het bouwen is aan een grote gezamenlijke stamboom,tellen we onze successen nog steeds per persoon.

Er is een beroemd verhaal over een man die een kind tegenkwam dat gestrande zeesterren op het strand opraapte en ze terug de oceaan in gooide.

Toen hem werd gevraagd waarom, antwoordde het kind: "De zon schijnt en het is eb, als ik ze niet teruggooi, gaan ze dood."

De man antwoordde: "Realiseer je je niet dat het strand kilometers en kilometers langs is en dat er al die kilometers zeesterren liggen? Je kunt onmogelijk een verschil maken!"

Het kind pakte een andere zeester op, gooide het in de oceaan en antwoordde: "Het maakt verschil voor deze."

Ook al kunnen we onmogelijk elk afzonderlijk verhaal van onze voorouders vastleggen en opslaan, elk verhaal is waardevol. Elk levensverhaal dat we vertellen en bewaren is een succes.

Wij zijn één Familie

Eén enkele stamboom is gebaseerd op het idee dat we allemaal verwant zijn.

Dit uitgangspunt vereist geen geloof in Adam en Eva. Je hoeft maar een paar honderd jaar terug te gaan voordat velen van ons gemeenschappelijke voorouders beginnen te delen. Wanneer je relaties opneemt door middel van een huwelijk, vermenigvuldigen de verbindingen zich echt.

Je voorouders hebben veel andere nakomelingen. Dit zijn je verre verwanten en zij hebben mogelijk informatie, foto's en familieverhalen die jij niet hebt. Het samenvoegen is gewoon logisch. Het delen van wat we hebben en wat we leren is een van de grootste geneugten van een gemeenschappelijke stamboom.

Door samen te werken, kunnen we niet alleen meer complete en nauwkeurige levensverhalen bouwen, we hebben ook veel meer de zekerheid assurances dat ons werk niet verloren gaat. Door gebruik te maken van WikiTree weten we dat de verhalen van onze voorouders toegankelijk blijven voor al onze nakomelingen, nu en lang nadat we er niet meer zijn.

Andere gedeelde Stambomen

Er zijn nog andere single-family tree-projecten. De twee meest opvallende zijn de FamilySearch Tree, uit De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (de Mormonen) en Geni, een "freemium" lidmaatschapssite die eigendom is van MyHeritage.

Het klinkt misschien ironisch, maar op WikiTree vinden we het niet erg dat er meer dan één enkele stamboom is. Dankzij technologie kunnen onze projecten gemakkelijker met elkaar worden verbonden, zodat informatie vrij kan worden gedeeld en doorbladerd. FamilySearch staat vooral open voor samenwerking met ons en anderen om ervoor te zorgen dat de beste informatie voor iedereen toegankelijk is.

Op een dag kan de inhoud op de ene website en de andere website vrijwel niet te onderscheiden zijn voor toevallige bezoekers die hun genealogie verkennen. Wat van belang en significant is voor serieuze genealogen, is de nauwkeurigheid van de inhoud. Dit is waar het om gaat voor de website en zijn leden.

Hoe werken genealogen samen aan de stamboom? Hoe worden Conflicten opgelost? Weegt het voordeel van deelname op tegen de zeer reële moeilijkheden van het werken met anderen? Vind je het leuk om deel te nemen aan de gemeenschap? Telt het allemaal op tot een stamboom die nauwkeuriger en sterker wordt naarmate hij groeit?

Veel genealogen denken dat WikiTree de beste plaats is voor het vinden en samenwerken met verre verwanten en andere genealogen. We hebben een sterk ontwikkelde samenwerkingscultuur, we zijn sinds 2008 langzaam gegroeid met een groot aantal toegewijde vrijwilligers die graag met elkaar samenwerken. Het is allemaal gebaseerd op een Ere Code dat onze samenwerking productief en plezierig maakt.

Doe jij met ons mee?

Zie ook deze YouTube video: The Collaborative Tree.


This page was last modified 20:57, 10 March 2022. This page has been accessed 4,718 times.