Help:Nl:Haplogroepen

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL) | DNA (nl)


Een haplogroep is een genetische bevolkingsgroep van mensen die een gemeenschappelijke voorouder op de patrilineaire of matrilineaire lijn delen. Haplogroepen worden in letters van het alfabet toegewezen en verfijningen bestaan ​​uit extra cijfer- en lettercombinaties. [1]

De huidige conventie voor de Y-DNA haplogroepen was om een ​​kortere methode te gebruiken voor het identificeren van de haplogroep en subklasse die individuen toebehoren, dan zoals beschreven in de ISOGG Wiki. Door het opsommen van de hoofdtak van de haplogroep gevolgd door de terminale SNP wordt het systeem veel gemakkelijker voor niet-wetenschappers om te volgen waar ze thuishoren op de verschillende DNA-stambomen.

Met behulp van de korte-handmethode wordt I1a2a1a1al bijvoorbeeld I-L338 en R1b1a2a1a1c1a2b2a1a wordt R-FGC13609.

Beperkingen

De 23andMe en National Geographic's Geno 2.0 test zijn primair autosomale DNA tests, maar ze zullen ook je vaderlijke lijn en moederlijn haplogroups rapporteren.

23andMe en Geno 2.0 raporteren geen yDNA haplotype informatie of de mtDNA verschillen die het meest bruikbaar zijn voor genealogie. Y haplotypes worden onthuld door Y-DNA37 or Y-DNA67 tests (12, 24, 37, 67 or 111 Short Tandom Repeat (STR) markers). mtDNA verschillen worden weergegeven als Hyper Variable Region (HVR) verschillen van de RSRS or rCRS.

De haplo-groepen gerapporteerd door 23andMe en Geno 2.0 stammen van duizenden jaren geleden. Ze identificeren de brede takken van menselijke afkomst. Ze kunnen nuttig zijn voor het afwijzen van een genealogisch verband, maar ze zijn niet nuttig voor bevestigen van één.

Als twee mannen bijvoorbeeld in verschillende haplogroepen zijn, kunnen we er zeker van zijn dat ze verschillende vaders hebben. Als twee mannen in dezelfde haplogroep zitten, kunnen we er echter niet zeker van zijn dat ze dezelfde vader hebben. Verre van dat. Miljoenen mannen zitten in dezelfde haplogroep. Aan de andere kant, als hun haplotype een goede match is, kunnen we bevestigen dat ze een gemeenschappelijke vaderlijke voorouder delen in een genealogisch tijdsbestek.

Een Haplogroup invoeren of bewerken

Op je DNA Testen pagina kun je een haplogroep invoeren bij het toevoegen of bewerken van een DNA-test.

Om je haplogroep te bewerken, klik rechts van de test op de knop "Edit or Enter Details".


  1. http://www.isogg.org/wiki/Haplogroup
Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB


This page was last modified 11:28, 6 December 2020. This page has been accessed 775 times.