Help:Nl:Hoe aan de slag te gaan met DNA

Search WikiTree's help pages:

Categories: DNA Hulp | Instructie voor nieuw lid | WikiTree hulp

Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Ga als volgt te werk om de gecombineerde kracht te ontgrendelen van DNA testen en WikiTree.

Contents

Heb Je een DNA-test Gedaan?

dna_tested.gif

Nee

Zie DNA Testen voor:

  1. Waarom een ​​DNA-test doen.
  2. Soorten DNA-testen voor genealogie.
  3. Welke test te kiezen.

Ja

Great! Selecteer de test die je hebt genomen hier.

Deze stap van twee minuten zorgt ervoor dat onze DNA-functies werken, zelfs als je niets anders doet.Na Ontvangst van de Testresultaten

Hier is wat je vervolgens moet doen.

Zorg ervoor dat je test wordt weergegeven op voorouderprofielen

Binnen 24 uur na het invoeren welke test je hebt gedaan verschijnt in de rechterkolom een ​​indicator van alle profielen van je voorouders en familieleden waar je test nuttig kan zijn voor het bevestigen van relaties.

Als je test niet verschijnt, controleer dan eerst de privacy settings van je profiel. Klik op het tabblad Privacy van je profiel. Zorg ervoor dat de instelling Private with a Public Family Tree is. Als je de instelling wijzigt, moet je nog een dag wachten voordat de test verschijnt.

Overweeg om een ​​derde vergelijkings- en matchingwebsite te gebruiken

The DNA testing company will compare your test results with those of other customers. To compare and match with customers of other testing companies, consider using GEDmatch if you have an autosomal DNA test from AncestryDNA, 23andMe, MyHeritageDNA, Living DNA or Family Tree DNA. If you've taken a Y-DNA or mitochondrial DNA test from Family Tree DNA, YSEQ, or AncestryDNA consider using mitoYDNA.

Voeg daarna jouw GEDmatch ID of mitoYDNA ID toe aan hier uw testinformatie. Klik op de knop "bewerken" naast de juiste test.

Binnen een dag nadat je hier jouw GEDmatch-ID hebt ingevoerd, zullen onze vrienden bij GEDmatch jouw test verbinden, zodat andere GEDmatch-gebruikers kunnen klikken om jouw genealogie op WikiTree te bekijken.Kijk of je Eventuele Voorouders kunt Bevestigen

Image:WikiTree_Images-16.png Zou het niet geweldig zijn om een ​​aantal van je voorouders in je stamboom te kunnen markeren als DNA-confirmed.gif Bevestigd met DNA?!

Laaghangend fruit

Als een van je verwanten in de 5e graad (Gedeelde overgrootouder) of 8e graad (Gedeelde betovergrootouder) ook een DNA-test heeft gedaan, heb je geluk. Klik hier voor stapsgewijze instructies.

Bevestiging kan ook relatief eenvoudig zijn als je een Y-chromosoom-DNA-test hebt gedaan en je weet wat je relatie is met een van je matches. Zie DNA Bevestiging.

Triangulatie

Als een autosomale DNA-testmatch buiten een verwant in de 8e graad valt, wordt de bevestiging gecompliceerd. Je hebt minstens nog één match nodig en je moet alle drie matchen op exact hetzelfde DNA-segment.

Als je net bent begonnen, wil je dit misschien niet proberen. Maar als je klaar bent om diep te duiken, kijk dan bij Autosomale Triangulatie. Onze Relationship Finder maakt het gemakkelijker met de speciale functies voor genetische genealogie.

Benader bevestiging vanuit de tegenovergestelde richting

Een van de leuke dingen van WikiTree is dat je DNA-bevestiging vanuit de tegenovergestelde richting kunt benaderen.

Meestal heb je een DNA-match en probeer je erachter te komen hoe je met hen verwant bent. Op WikiTree kun je zien dat je familie bent en vervolgens uitzoeken of je DNA overeenkomt zoals je zou verwachten.

Controleer je hulpmiddel ter bevestiging DNA voorouders regelmatig. Klik op de link "DNA Confirmation" in het menu My WikiTree. Hierdoor kunt je gemakkelijk zien of er andere afstammelingen van je voorouders zijn die relevante DNA-tests hebben uitgevoerd zonder naar het profiel van elke individuele voorouder te hoeven gaan.

Meer bevestigen

Is er een bepaalde lijn in je stamboom die je heel graag wilt zien bevestigd?

Een van WikiTree's waardevolle DNA-functies is het vermogen om te zien wie het DNA van een voorouder heeft geërfd. Klik op de link "DNA" in het Profielmenu van een van je voorouders en klik vervolgens op de knop onderaan "DNA Descendants".

De DNA Descendants pagina toont je iedereen die het Y chromosome (als ze man zijn), het mitochondriaal DNA (als zij vrouw zijn) en het X chromosoom van de persoon heeft geërfd.

Het geeft aan welke nakomelingen er zijn en of ze al of niet de relevante DNA-test hebben gedaan.

Voor afstammelingen die een autosomale test kunnen doen, klikt je op de link "Descendants" in het profielmenu in het profiel van een betovergrootouder of betbetovergrootouder. De afstammelingen die je daar ziet, bevinden zich in het 5e of 8e graad verwantschap en kunnen de bovengenoemde "laaghangende vruchten" bevestigen.

Zie voor meer uitleg onze inleiding op DNA Vergelijken.Samenwerken met Personen die Matchen

WikiTree is zeer geschikt om samen te werken met de personen die met jouw DNA matchen (je "Match"), die je vindt via je DNA-testbedrijf. Samenwerking is waar het bij ons om draait.

  1. Alle niet-privé genealogie op WikiTree is volledig gratis en open voor iedereen. Je hoeft niet eens in te loggen om openbare stambomen te bekijken. Dit maakt het geheel perfect om te delen.
  2. Omdat dit een enkele gezamelijke stamboom is, kunnen jij en je match je genealogie hier samen laten groeien.

Het moeilijkste deel kan de eerste communicatie met je matches zijn. Om het gemakkelijker te maken, is er eenvoudige tekst voor het kopiëren en plakken van berichten op uw DNA Testen-pagina.

Zie DNA Matches voor meer hierover.

Gebruik de speciale functies van de Relationship Finder

Als je match op WikiTree staat, kun je misschien je relatie met één klik bekijken. Klik op de link "Relationship to Me" in het profielmenu in het profiel van je match.

Het vinden van de gemeenschappelijke voorouder van wie je je gedeelde DNA hebt geërfd, kan echter meer dan één klik vereisen. WikiTree's Relationship Finder heeft een speciale functie waarmee je door al je gemeenschappelijke voorouders kunt bladeren. Je kunt zelfs de gemeenschappelijke voorouders beperken tot die aan je vaderszijde of die van je moeder, of degene die een derde of vierde match ook delen.

Zie Relatiezoeker voor genetische genealogie voor meer hierover.Hulp Krijgen

WikiTree is een community. Sommigen zeggen dat dit de meest vriendelijke en behulpzame genealogische gemeenschap op het internet is.

We hebben het geluk dat enkele professionele genetici en leiders in genetische genealogie deelnemen aan WikiTree. We hebben ook veel leden, misschien zoals jijzelf, die geen experts zijn, maar die leren en bereid zijn om elkaar te helpen.

Als je vragen hebt, stel ze dan op in ons Genealoog-tot-Genealooog Forum ("G2G") en tag ze DNA om ervoor te zorgen dat ze door de juiste mensen worden gezien.

Zie de DNA Help Category voor meer informatie over de DNA-functies van WikiTree.
This page was last modified 17:56, 30 March 2022. This page has been accessed 1,746 times.