Help:Nl:Hulpmiddel ter bevestiging DNA voorouders

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree hulp | DNA Hulp | WikiTree-tools en onafhankelijk ontwikkelde apps

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

"Waar vind ik het: Pull-Down Menus > My WikiTree > DNA Confirmation

The DNA Ancestor Confirmation Aid (ACA) shows you if any of your ancestors have other descendants who have taken DNA tests for genealogy that may be useful for confirming your family tree.

Contents

Wat Doet Het?

Image:WikiTree_Images-16.png

Your ACA [example] shows you five generations of your tree: up to 62 ancestors. (To see more, click to an ACA that starts further up your tree.)

Elk van de 62 voorouders op de ACA heeft een sectie die alle bestaande Y-chromosomen, mitochondriaal DNA en autosomaal DNA weergeeft. DNA-tests die waarschijnlijk relevant zijn voor de bevestiging van de vader en moeder van elk specifiek individu.

Tests zijn verbonden met behulp van de methode DNA-Test Connections.

Het wetenschappelijk aantonen van familerelaties is niet gemakkelijk, vooral niet voor autosomale tests. (Zie het gedeelte hieronder en DNA Conformatie.) De ACA maakt het een beetje eenvoudiger door je de tests te tonen die nuttig kunnen zijn en door:

  • Het verstrekken van directe vergelijkings links aan GEDmatch.
  • Laat je zien welke relaties al zijn bevestigd.
  • Je helpen bij het vinden van meer testpersonen.
  • Linken naar relevante bronnen en manieren om persoonlijke hulp te krijgen. (Dit is verwarrende materie voor iedereen!)

Het wordt aanbevolen om je ACA regelmatig te controleren, zelfs als je zelf geen test hebt gedaan. Je weet nooit wanneer een verre verwant een test heeft gedaan die één van je voorvaderen helpt bevestigen. Y-chromosoom- en mitochondriale DNA-testen kunnen verwijzen naar zeer verre verwanten zodat de connecties volledig onverwacht kunnen zijn.

Dezelfde test connecties worden weergegeven in de profielen van de voorouders, maar de ACA voorkomt dat je periodiek elk van de profielen van je voorouders moet controleren om te zien of er nieuwe tests zijn toegevoegd. Omdat DNA-testconnecties niet worden bijgehouden in de activity feeds is er geen andere manier om op de hoogte te worden gesteld wanneer iemand een test toevoegt of een relatie bewerkt die uiteindelijk een connectie maakt met een voorouder.

Bevestiging

Scan de pagina af op zoek naar meerdere tests voor dezelfde voorouder. Als er meerdere tests zijn, kan er een mogelijkheid zijn voor bevestiging van een deel van uw stamboom.

Merk op dat het hebben van twee testen die een connectie geven met een persoon, niet noodzakelijkerwijs betekent dat hun vader of moeder kan worden bevestigd.

Y-chromosoom- en mitochondriale tests zijn verbonden met profielen helemaal tot aan de vroegst bekende voorloper van de testpersoon (EKA), maar de bevestiging is alleen relevant voor de meest recente gemeenschappelijke voorouder (MRCA) van de testpersonen. Als twee broers bijvoorbeeld yDNA-testen hebben gedaan, zullen beide tests verschijnen op het profiel van hun vader, het profiel van hun vaderlijke grootvader, het profiel van hun overgrootvader, enz. Maar het vergelijken van deze twee tests zal alleen de vader bevestigen, niet de grootvader, de overgrootvader, betovergrootvader, etc.

Bevestiging met autosomale tests

Y-chromosoom en mitochondriaal DNA testen zijn gemakkelijker te gebruiken voor bevestiging dan autosomaal testen, zoals de 23andMe test, AncestryDNA en Family Finder van Family Tree DNA.

Autosomaal DNA-testen kan echt spannend en nuttig zijn voor genealogen. Een test levert je waarschijnlijk aanwijzingen op om contact te maken met honderden levende neven en nichten. Echter bevestiging van een relatie van gemeenschappelijke voorouders met deze neven en nichten is niet eenvoudig, tenzij het een derde neef of dichterbij is.

Het bevestigen van familierelaties voorbij derde neven door autosomaal DNA testen vereist dat veel mensen met bekende relaties worden getest. De resultaten van al deze tests kunnen worden geanalyseerd om te zien waar delen van het DNA vandaan komen. Via een zorgvuldig proces van triangulatie kunnen mensen met overeenkomende segmenten vervolgens in een stamboom worden gepast. Zie DNA-bevestiging en Triangulatie voor meer informatie hierover.

Bovendien kan het vergelijken van autosomale resultaten zelfs niet worden gebruikt om familierelaties te verwerpen, tenzij het familielid dichterbij is dan een Second Cousin (achterneef). Vanwege het willekeurige karakter van autosomale DNA-overerving, elk kind erft een willekeurige mix van DNA van hun vader en moeder, 10% van de Third Cousins deelt geen segmenten. Soms, zeer zelden, delen zelfs achterneven (6e graad) geen segmenten. (Met dank aan Dr. Tim Janzen, voor hulp bij dit gedeelte.)

Zie:

ACA's Vinden

Je Ancestor Confirmation Aid (ACA) is toegankelijk via de "DNA Confirmation" link in het "My WikiTree" pull-down menu aan de bovenkant an deze pagina.

De ACA werkt voor elk WikiTree-profiel met een openbare stamboom. Om toegang te krijgen tot de ACA van iemand anders, klikt je op hun DNA-testpagina ("DNA" in het vervolgkeuzemenu dat begint met hun ID bovenaan hun profiel) en klik je op de knop "DNA Confirmation".

Om terug te keren naar je eigen ACA, klikt je op de link "my ACA" bovenaan de pagina.This page was last modified 07:11, 16 June 2022. This page has been accessed 995 times.