Help:Nl:Meest recente gemeenschappelijke voorouder (MRCA)

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL) | DNA Help

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Iedereen die verwant is, heeft gemeenschappelijke voorouders. Om te weten hoe je familie van iemand bent, moet je je meest recente gemeenschappelijke voorouder kennen dikwijks aangeduid met de Engels afkorting MRCA (Most Recent Common Ancestor).

De meest recente gemeenschappelijke voorouder van twee broers en zussen is bijvoorbeeld een ouder. Dit is wat hen broers en zussen maakt. De meest recente gemeenschappelijke voorouder van achterneven en nichten is een grootouder. Dit is wat ze in het Engelse familierelatie systeem tot First Cousins maakt.

WikiTree's Relationship Finder benoemt relaties tussen 'cousins' door de meest recente gemeenschappelijke voorouder te vinden die twee mensen delen. Deze relatiegrafiek illustreert hoe dit werkt — hoe de meest recente gemeenschappelijke voorouder wordt gebruikt om die verwarrende "X cousin X times removed" relaties te benoemen.

Betekenis van MRCA's in genetische genealogie

Genealogen die een DNA-test hebben afgenomen, zijn erg geïnteresseerd in de meest recente gemeenschappelijke voorouders (MRCA's). Overeenkomsten kunnen mogelijk hun bevestigde relaties terugzetten naar hun MRCA.

Voor y-chromosoom-DNA-testen is de MRCA een voorouder van de vaderlijke lijn, b.v. een vader, of de vader van vader, of de vader van vader, enz. Voor mitochondriale DNA-testen is de MRCA een voorouder van de moederlijn, b.v. een moeder, moeders moeder of moeders moeder, enz.

Voor autosomale DNA-testen zijn de MRCA's een voorouderlijk koppel. Een bepaald segment van het DNA kwam alleen van een van de twee ouders, maar we kunnen niet weten of het de vader of moeder was (behalve in het geval van half neven die alleen een moeder of een vader van halfbroers of -zussen delen).

Relaties verder dan MRCA ('s) kunnen niet worden bevestigd. Voor het bevestigen van een verdere afstamming moet een meer verre neef of nicht worden getest. Een neef in de eerste graad match kan bijvoorbeeld alleen de relaties met grootouders bevestigen. Het bevestigen van relaties met overgrootouders vereist overeenkomsten met achterneven.

Zie deze ISOGG pagina voor meer informatie. (Engelstalig)

MRCA vs. EKA

Je ziet vaak de term Earliest Known Ancestor (EKA) in context met yDNA en mtDNA testen. Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen EKA en MRCA.

Je Earliest Known Anchester of te wel een vroegst bekende voorouder is de meest verre voorouder in een genealogische lijn in je stamboom die je hebt gevonden.

Op WikiTree, als je een yDNA- of mtDNA-test doet, koppelen wij jouw test aan alle profielen van je directe vaderlijke of moederlijke voorouders terug naar de EKA in die lijn. Jouw test is van toepassing op al deze voorouders en op al hun rechtstreekse vaderlijke of moederlijke afstammelingen. En het is van groot belang voor alle genealogen die afstammen van deze voorouders en geïnteresseerd zijn in bevestiging van hun stamboom.

Wanneer je beslist wie een DNA- of mtDNA-test zo kunnen doen om je te helpen met het bevestigen van een bepaalde ouder-kindrelatie, kijk dan op de DNA Voorouders pagina voor de begin persoon en zoek naar de EKA in hun Y-chromosoom of mitochondriale lijn. Je kunt dan klikken naar de EKA's DNA Afstammelingen om iedereen te zien die voor een test in aanmerking komt.

Het is belangrijk om de EKA en MRCA nooit te verwarren omdat relaties alleen kunnen worden bevestigd door de MRCA die door twee testpersonen wordt gedeeld. Hoewel het yDNA of mtDNA vermoedelijk overeenkomt met de hele weg terug naar de EKA's die nog niet kunnen worden bevestigd.This page was last modified 06:27, 6 October 2021. This page has been accessed 646 times.