Help:Nl:Mitochondriale DNA Testen

Search WikiTree's help pages:

Categories: DNA Hulp

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Mitochondriaal DNA-testen (afgekort mtDNA) en Y-chromosoom DNA tests (yDNA) worden al jaren door genealogen en wetenschappers gebruikt. Hun waarde in het bevestigen van specifieke erfenis is goed ingeburgerd. In het geval van mtDNA is het de erfenis op de directe moederlijn. (Voor yDNA is dit de directe vaderlijke lijn.)

De meest populaire mtDNA-tests onder genealogen zijn die aangeboden worden door Family Tree DNA.

Wat wordt er getest

Deze DNA-tests vind je ​​op mitochondria. Het meeste DNA bevindt zich in de chromosomen in de celkern. Mitochondriaal DNA is gescheiden.

Mitochondriaal DNA wordt op een directe matrilineaire manier geërfd. Mensen krijgen het van hun moeder, die het van haar moeder heeft gekregen, die het van haar moeder heeft gekregen, enz.

Het overervingspatroon is precies het tegenovergestelde van yDNA, dat patrilineair is, maar mannen kunnen mtDNA-tests nemen. Alle mensen hebben mitochondriaal DNA, terwijl alleen mannen Y-chromosomen hebben. Daarom kunnen mensen, hoewel ze hun mtDNA niet kunnen doorgeven, hun mtDNA laten testen om te leren over hun directe moederlijn.

Als je de mtDNA-overerving van je familie wilt zien, klikt je op de pagina DNA Ancestors (DNA Voorouders). Je vindt het via het onderwerp DNA Tests in het "Add" pull-down menu bovenaan de pagina.

Waarom Testen

Mitochondriaal DNA is erg stabiel, het muteert heel langzaam, dus afstemming met andere testpersonen is over het algemeen niet erg nuttig. De meeste van je matches zouden afkomstig zijn van een oude gemeenschappelijke voorouder, ver buiten een genealogisch tijdsbestek.

Omdat het overervingspatroon echter zo duidelijk is, is mtDNA zeer nuttig voor het bevestigen of afwijzen van een verwachte relatie. Zie uw Hulpmiddel ter bevestiging DNA voorouders pagina voor informatie over hoe het jouw stamboom kan helpen bevestigen.

-

Zie de DNA Kenmerken pagina voor hoe een mitochondriale DNA-test ingevoerd op WikiTree is gekoppeld aan profielen en hoe je het kunt gebruiken als onderdeel van het voorouder DNA bevestiging proces.


Zie ook:This page was last modified 11:56, 7 April 2022. This page has been accessed 1,343 times.