Help:Nl:Onze gedeelde stamboom beschermen

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree hulp | Over WikiTree

Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Wat gebeurt er met je onderzoek als je bent overleden?

Als het op WikiTree staat, is het beschikbaar voor je afstammelingen en toekomstige historici.

Wat gebeurt er als deze website weg is?

Onze gedeelde stamboom zal voortleven.

We kunnen niet in de toekomst kijken. Geen enkele website zal voor altijd blijven bestaan. Maar wij geloven dat de gratis en open informatie die we hier samen op WikiTree verzamelen altijd beschikbaar moet zijn voor mensen die belangstelling hebben waar ze vandaan komen. We werken eraan om ervoor te zorgen dat het zo zal zijn.

"Ik was veertien toen ik via brieven begon te corresponderen met een vrouw die ik nu zie als een oeroude bewaarder van de familie geschiedenis van de Bahamaanse familie. Toen stopte ze plotseling met het beantwoorden van mijn brieven. Ik denk dat haar levenswerk met haar stierf. Dit is een van de redenen waarom ik van WikiTree hou. Wat ik en andere mede-Bahamiaanse genealogen hier toevoeg, zal blijven bestaan." Peter Roberts
member since 2013

Contents

We geven allemaal om onze stamboom

Een van de belangrijkste redenen waarom je WikiTree gebruikt, is omdat je niet wilt dat de geschiedenis van je familie verloren gaat.

Je bent niet alleen. Duizenden mensen geven om het beschermen en bewaren van de genealogie op WikiTree, onze gedeelde stamboom, inclusief:

  • Elk lid van het WikiTree Team. We gebruiken allemaal WikiTree voor onze eigen familiegeschiedenis. Ervoor zorgen dat deze genealogie niet verdwijnt, is persoonlijk voor ons. Daarom gaan we veel verder dan de voorzorgsmaatregelen van normale websites. We denken na over de lange termijn, we denken na over wat er zal gebeuren als deze website weg is, en zelfs als het internet zoals we dat kennen verdwenen is.
  • Leden met geavanceerde technische vaardigheden. Een aantal andere websites en onafhankelijke ontwikkelaars maken gebruik van onze "data dumps" van de volledige openbare stamboom. Ze zijn geautoriseerd om de gegevens opnieuw te verspreiden als wikitree.com niet langer actief is en er geen opvolgingsorganisatie is.
  • Professionele en full-time genealogen met contacten op hoog niveau bij vrijwel elke grote genealogische onderneming en organisatie. Dit helpt ons om in contact te blijven met trends in genealogie en hoe WikiTree daarin past. Het zorgt ervoor dat alles wat er met deze website gebeurt, wat de toekomst ook inhoudt voor genealogie, de waardevolle informatie die hier wordt opgeslagen, er een deel van zal zijn. (De WikiTree belofte betekent dat een opvolgerorganisatie WikiTree betaald muur kan maken. Het moet gratis blijven.)

Details over voorzorgsmaatregelen

Meer informatie over specifieke voorzorgsmaatregelen die we nemen.

Server back-ups

WikiTree wordt gehost op een "cloud" -provider met meerdere fysieke locaties (Amazon Web Services, 's werelds grootste hostingbedrijf). Dit betekent dat een servercrash of hardwareprobleem niet catastrofaal is. Het is misschien niet eens storend.

Verder zijn er dagelijkse back-ups. Deze back-ups maken het onwaarschijnlijk dat we ooit gegevens verliezen die meer dan 24 uur geleden zijn ingevoerd.

In het onwaarschijnlijke geval dat ze nodig zouden zijn, bewaren we ook:

  • één back-up voor elke dag van de afgelopen week,
  • één back-up voor elke week van de afgelopen maand, en
  • één back-up voor elke maand van het afgelopen jaar.

Rampenplan

Het WikiTree Team is klein maar heeft leden in meerdere Amerikaanse staten, Europa en Australië.

Elke sleutelfunctie van een teamlid wordt ondersteund door een ander teamlid.

Functioneel gezien is het meest essentiële teamlid Chris Whitten, de oprichter en president. Er is schriftelijk vastgelegd wat er gebeurd als Chris zou overlijden, verdwijnen of anderszins plotseling onbekwaam zou worden.

Vijf maanden read-only hosting, volledig prepaid

De inkomsten en uitgaven van WikiTree zijn zorgvuldig in balans. We zijn volledig onafhankelijk en hebben beloofd dat dit altid zo blijft. We kunnen dit doen omdat de kosten buitengewoon laag worden gehouden voor een website van onze omvang. Bijna alles wordt gedaan door vrijwilligers.

Reclame inkomsten dekken ruim onze hosting- en bedrijfskosten, zonder opdringerig te zijn of zelfs zichtbaar voor de meeste leden en er is geen reden om er van uit te gaan dat dit zal veranderen.

In het onwaarschijnlijke geval dat het bedrijf achter WikiTree failliet zou gaan en er geen opvolger is die de stamboom gratis en open kan houden; of om welke reden dan ook de hostingrekeningen niet zijn betaald en wordt de stamboom bedreigd, dan hebben we een contingentiehosting overeenkomst die al is betaald.

Deze hostingovereenkomst heeft slechts één doel: WikiTree als een Read-only website te onderhouden als dit ooit nodig mocht zijn.

In deze Read-only (alleen-lezen) status kunnen leden toegang krijgen tot informatie en afbeeldingen, inclusief persoonlijke informatie wanneer ze zijn aangemeld, maar kunnen ze niets wijzigen of wijzigen. Alle functies voor het toevoegen en bewerken van informatie en alle niet-essentiële functies en processen zouden worden uitgeschakeld, met twee specifieke uitzonderingen:

  1. Downloading GEDCOMs.
  2. Toegang tot de laatste updates van de Database Dumps.

Read-only in deze noodsituatie verlengt de hoeveelheid tijd die WikiTree kan worden gehost op een beperkt budget aanzienlijk. Volgens onze contingentieovereenkomst zou de volledige website inclusief GEDCOM-downloads minimaal drie maanden beschikbaar zijn en zouden de database-dumps voor ten minste twee extra maanden toegankelijk blijven.

De read-only status helpt ook de integriteit van de inhoud te behouden voor het geval het WikiTree Team, Project Leaders, Rangers, etc. niet beschikbaar zijn om bescherming te bieden tegen vandalisme, spam en conflicten tussen leden.

Deze periode van vijf maanden geeft belanghebbenden de gelegenheid om een ​​nieuw onderkomen te vinden voor onze gedeelde stamboom. Op zijn minst zouden individuen de mogelijkheid hebben om andere onderkomen te vinden voor hun stambomen.

Om te benadrukken: deze hosting is al betaald, hoewel het waarschijnlijk nooit zal worden gebruikt.Bescherming van uw privégegevens

De gratis en openbare informatie over niet-levende mensen op WikiTree is het meest beschermd. Het is voor iedereen op internet beschikbaar en is opgenomen in onze Database Dumps.

Privé-informatie en informatie over levende mensen lopen een groter risico. Het moet worden beschermd door degenen die er toegang tot hebben.

Enkele voorzorgen die je zelf kunt nemen.

Privacyniveaus en Trusred list aanpassen

Is het privacylevel hoger dan noodzakelijk voor bepaalde persoonsprofielen? Gebruik dan de Bulk Privacy Level Changes tool om de instellingen te bevestigen of aan te passen.

Voor profielen van levende mensen en anderen die privé behoren te zijn, moet je ervoor zorgen dat je niet het enige familielid bent op de Trusted List.

Download GEDCOMs en bewaar kopieën van of foto's

Als je niet recentelijk een GEDCOM van WikiTree hebt gedownlowd. Je kunt meer downloaden dan alleen je eigen stamboom. Je kunt een GEDCOM van voorouders en afstammelingen downloaden van anderen als je op hun Trusted List staat.

De GEDCOM(s) die je download zijn misschien niet direct nuttig, maar is een bescherming voor het geval andere manieren falen. Letterlijk honderden websites en softwaresystemen kunnen een GEDCOM importeren en een stamboom reconstrueren.

Een GEDCOM is slechts een tekstbestand. Het voordeel hiervan is dat zelfs als het systeem waarin je importeert niet alles kan importeren, je informatie kunt herstellen met een gewone tekstverwerker. Een nadeel is dat GEDCOMs geen foto's of andere niet-tekstbestanden kunnen bevatten. Een WikiTree-geëxporteerde GEDCOM zal alleen links naar afbeeldingen bevatten.

Het wordt sterk aanbevolen om kopieën te bewaren van alle afbeeldingen en pdf-bestanden die belangrijk voor je zijn.

Voeg een "Wilsverklaring" toe aan je profiel

Sommige leden zetten een "wilsverklaring" op hun eigen profiel. Het is als een testament voor je privé-informatie op WikiTree. Zo weten anderen je wensen en kunnen ze deze toe te passen.

Als er geen wilsverklaring is en er geen andere gezinsleden op Trusted List staan, moeten privéprofielen door WikiTree worden verwijderd wanneer je bent overleden.This page was last modified 21:06, 10 March 2022. This page has been accessed 2,709 times.