Help:Nl:Overleg vóór het Bewerken

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree hulp | Stijlen en normen | Hoffelijkheid en Gemeenschapsregels

Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Als je een goede Wiki-genealoog bent die de Ere Code heeft ondertekend, kun je elk Open profiel bewerken. U hoeft niet te vragen om lid te worden van de Trusted List of neem op een andere manier contact op met de Profiel Manager. In veel gevallen moet u echter contact opnemen voordat u gaat bewerken. Hier is een gids die u helpt om te weten wanneer u contact moet opnemen.

Contents

Daadkrachtig of Beleefd zijn?

Onze vrienden in de Wikipedia-community geven de aanbeveling aan degenen die bijdragen aan deze encyclopedie daadkrachtig te zijn. "In twee woorden: ga ervoor", zeggen ze. Corrigeer fouten wanneer je ze ziet.

Het veranderen van wat iemand anders heeft geschreven, voelt vaak niet goed. Maar dat is waar een wiki over gaat. Mensen worden geïnformeerd over veranderingen via activity feeds en ze kunnen de dingen altijd terugzetten naar de manier waarop ze waren als er een fout werd gemaakt. Deze technologische kenmerken van een wiki betekenen dat veranderingen niet vooraf hoeven te worden besproken. Het tempo van samenwerking kan sneller zijn dan dat. Daarom moedigt WikiTree, net als Wikipedia, de leden aan om gedurfd te zijn.

Daarom hebben we punt III in de Honor Code die alle Wiki-genealogen tekenen: "We weten dat fouten onvermijdelijk zijn. We zijn niet bang om ze te maken Wij veronderstellen dat fouten onopzettelijk zijn wanneer anderen ze maken en om hetzelfde begrip vragen. "

Dat gezegd hebbende, WikiTree-samenwerking is over het algemeen persoonlijker dan op Wikipedia. De meesten van ons geven veel om hun familiegeschiedenis en de profielen van onze voorouders. We weten dat we niet de eigenaar zijn van de profielen die we beheren, maar we geven er wel veel om.

De WikiTree-community moet vriendelijk en communicatief zijn. Wij zijn een plaats voor genealogen om samen te werken.

We raden je aan contact op te nemen met een profielmanager voordat je belangrijke of talloze wijzigingen aanbrengt in de profielen die zij beheren. Het is een kwestie van beleefdheid . Je wilt de persoon niet beledigen als je met hem probeert te werken. Je wilt duidelijk maken dat je hen respecteert en waardeert wat zij hebben bijgedragen.

Te overwegen factoren

Houd rekening met de volgende primaire factoren voordat je een beslissing neemt.

Hun activititeits niveau

In de eerste plaats check de Profile Manager's contributions. Als het lid recente bijdragen heeft geleverd, is de kans groter dat ze een opmerking of een privébericht op een profiel zien en daar op reageren.

Hoeveel werk heb je gehad aan wat je hebt veranderend

Probeer een globale schatting te maken hoeveel tijd er is besteed aan het toevoegen van datgeen wat je wilt verwijderen of wijzigen.

Houd rekening met de gevoelens van anderen. Probeer eens in hun schoenen te staan. Hoe zou jij je voelen als dit je werk was en een vreemde de verandering maakte die jij van plan bent te maken?

Je zelfvertrouwen

Als je niet helemaal zeker bent over de geldigheid van je bron, over WikiTree style of beleid, enz., Wil je zeker meer voorzichtigheid betrachten. Overleggen met de ander kan heel nuttig zijn.

Voorafgaande communicatie

Het grootste deel van deze pagina gaat ervan uit dat de Profile Manager een vreemde voor je is.

Nadat je enkele berichten hebt uitgewisseld, weet je mogelijk de beste manier om met hen te werken.

Voorbeelden

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van wanneer je je vrij zou moeten voelen om zelf wijzigingen aan te brengen en eerst contact op te nemen met de Profile Manager. Merk op dat deze richtlijnen niet algemeen van toepassing zijn op Project Protected Profiles waarbij het karakter van de samenwerking kan afhangen van hoe de projectleden met elkaar communiceren.

Wees resoluut: Neem direct actie

Hierna enkele wijzigingen waarbij het normaal gesproken niet nodig is om een ​​reactie op het profiel te plaatsen of vooraf contact op te nemen met de profielmanager.

 • Toevoeging van nieuwe feitelijke gegevens die worden ondersteund door een geldige bron. Zorg ervoor dat je de bron ook toevoegd!
 • Toevoeging van een nieuwe bronvermelding die bestaande feitelijke gegevens ondersteunt.
 • Vervanging van een kleine hoeveelheid gegevens zonder bronvermelding (bijvoorbeeld een datum of een plaatsnaam) met gegevens die worden ondersteund door een geldige bron. Het is het beste om de onjuiste informatie te bewaren, bijvoorbeeld met een voetnoot die zegt: "Deze datum is gepubliceerd als X. De bron van deze datum is onbekend." In je opmerking over de wijziging zeg je zoiets als " Datum met bron toegevoegd. Waar kwam die andere datum vandaan?"
 • Integratie van overtollige inhoud die het resultaat kan zijn van een eerdere samenvoegingen van profielen. (ervan uitgaande dat er geen gegevens verloren gaan in je bewerking, dus alleen geïntegreerd wordt).
 • Niet-destructieve bewerking van door GEDCOM gemaakte biografieën, inclusief het verwijderen van overtollige feitelijke gegevens of gegevens die niet zinvol of nuttig zijn voor een toevallige lezer.
 • Elke wijziging in een orphaned profiel (waar geen Profile Manager is).

Wees beleefd: maak eerst contact

Wanneer een profiel een actieve en responsieve profielmanager heeft, moeten de volgende wijzigingen worden besproken via commentaar op het profiel of een andere vorm van communicatie voorafgaand aan het bewerken.

 • Elke verandering in familierelaties, zoals het verbreken van een ouder-kind- of een echtelijke relatie, of het toevoegen van een kind, een broer of zus of een extra echtgenoot.
 • Verwijderen van een grote hoeveelheid informatie.
 • Een grote hoeveelheid informatie vervangen, zelfs wanneer de nieuwe gegevens volledig zijn ondersteund door bronnen. (Je zou meteen de nieuwe gegevens aan de biografie kunnen toevoegen, maar neem contact op met de manager voordat je de oude gegevens verwijdert.)
 • Verwijderen of vervangen van gegevens (zoals een datum of een plaatsnaam) waarvoor er een ondersteunende bron is, zelfs als de bron twijfelachtig lijkt.
 • Een reeks bewerkingen van profielen die door dezelfde persoon worden beheerd.
 • Wijzigen Last Name at the Birth. Dit kan alleen worden gedaan door de Profielmanager zelf.
 • Elke ingrijpende wijziging aan een Naamveld.

Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen. Elke situatie staat op zichzelf.

Nog steeds niet zeker?

Bij twijfel over de vraag of het gepast is om voorafgaand aan het bewerken te communiceren, raden we aan het van de kant van hoffelijkheid en voorzichtigheid te bekijken, tenminste totdat je de andere bijdragers aan het profiel kent. Het duurt iets langer, maar het voorkomt misverstanden en irritatie.

Je hoeft nooit alleen te zijn in je beslissingen over WikiTree. We hebben een zeer vriendelijke community in G2G. Stel hier uw vraag, b.v. "Moet je contact opnemen met een profielmanager wanneer X?"

Hoe neem je contact op?

Er zijn drie basismethoden:

 1. Reageer op het profiel.
 2. Privébericht of e-mail.
 3. Stel een vraag via G2G tagged met het profiel ID.

Een privébericht is geschikt als het iets gevoelig is.

Een opmerking op het profiel dat je wilt bewerken, is meestal het beste. Profielmanagers krijgen een e-mail wanneer een opmerking is geplaatst op een profiel dat ze beheren. Dit is handig als een profiel meerdere beheerders heeft omdat je dan niet meerdere berichten hoeft te verzenden.

Met zowel berichtjes op een profiel als op G2G wordt een bericht weergegeven in de activity feeds van iedereen die het profiel volgt, inclusief de manager. Het kan echter een week duren voordat ze hun feed hebben gezien. Dat is de reden waarom berichtjes op een profiel meestal de voorkeur verdienen. G2G-opmerkingen zijn bedoeld als je feedback van een breder publiek wilt ontvangen, niet alleen de profielmanager en anderen op de Trusted List.

Hoe lang moet je wachten?

Als je een privébericht hebt verzonden of een reactie op een profiel hebt geplaatst, maar binnen drie dagen nog niets hebt gehoord, moet je waarschijnlijk doorgaan.

Nog minder voor een kleine verandering. In sommige gevallen wacht je misschien helemaal niet. Je kunt bijvoorbeeld een opmerking posten op een profiel met de tekst: "Hallo. Ik heb gemerkt dat dit X zegt, maar mijn bron zegt Y. Ik ga door en breng de wijziging aan. Ziet het er goed uit? Bedankt!" Breng vervolgens de wijziging aan.

Vergeet niet dat je niet op toestemming wacht. (Tenzij je wacht op een voorstel tot het samenvoegen van profielen, een verzoek om op de Trusted List te worden geplaatst, enz. Zie voor deze gevallen Niet-reagerende profielbeheerders.) De profielbeheerder is geen eigenaar van het profiel. Dit gaat over het respecteren van de ander en wat hij heeft bijgedragen.

Als het gesprek verhit raakt, WikiTree niet terwijl je boos bent. Start een Problemen met leden.


Om deze pagina te bespreken zie het G2G overleg over dit onderwerp of start een nieuwe.This page was last modified 20:57, 10 March 2022. This page has been accessed 752 times.