Help:Nl:Project Bescherming (PPP) en Samenvoegen Profielen

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL) | Projects | Leader Help | Styles and Standards

Dit zijn speciale instructies voor Project Leaders over het omgaan met veel voorkomende en historische profielen. Voor basis instructies voor leden, zie: Help:Nl:Project Bescherming en Help:Nl:Mergen-Samenvoegen.

Contents

Welke profielen moeten worden beschermd?

Er zijn vier voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat een profiel wordt beschermd.

Ten eerste: Het profiel moet binnen een project passen

Beschermde profielen moeten passen in een huidig ​​of in behandeling zijnd project.

Ten tweede: Profielen moeten minimaal 200 jaar teruggaan in de tijd of Notabel zijn

Bescherm geen profielen die jonger zijn dan 200 jaar, tenzij ze voldoen aan Wikipedia's richtlijnen voor notabelen.

Ten derde: Het profiel moet het laagste ID nummer hebben

Als er duplicaten zijn, alleen het profiel met het laagste WikiTree ID nummer met de correcte Last Name at Birth (LNAB) moet worden beschermd.

Als je er niet zeker bent wat de correcte LNAB is en het is niet vastgesteld in een Stijl gids bespreek het dan in G2G gebruikmakend van de juiste project tag, bijv. euroaristo, mayflower, etc.

Om het laagst genummerde profiel te vinden, gaat je naar de pagina met de achternaamindex voor de juiste LNAB en bekijk die in alfabetische volgorde en/of op geboortedatum zodat je de profielen voor desbetreffende persoon kunt vinden. Om de WikiTree-ID's te bekijken, opent je de opties voor samenvoegen en matchen (merging and matching).

Als er geen profiel voor de persoon is met de juiste LNAB, wijzigt dan simpelweg de LNAB op een van de bestaande profielen via de bewerkingspagina.

Ten vierde: Het profiel moet controversieel of gedupliceerd zijn

Projectbescherming mag alleen worden gebruikt wanneer profielen bescherming nodig hebben — omdat ze vaak worden gedeeld, vaak worden gedupliceerd, onderhevig zijn aan discussie, enz.

Er moet een soort controverse, een probleem met duplicaten zijn of een redelijke verwachting dat dat zal gebeuren.

Wat bescherming wel en niet doet

Projectbescherming van een profiel doet vier dingen:

 1. Informeert de WikiTree-gemeenschap dat het profiel in een project thuishoort. Belangrijke bewerkingen moeten niet lichtvaardig worden opgevat en moeten worden besproken.
 2. beschermt de Last Name at Birth (Achternaam bij geboorte). De LNAB van een beveiligd profiel kan niet worden gewijzigd en het profiel kan niet worden samengevoegd.
 3. beschermt de relaties van het profiel. Je moet manager van het profiel, project coördinator of Leader zijn om de ouders, kinderen of echtgenoten van een PPP (Project Protected Profile) te kunnen bewerken.
 4. beschermt het profiel tegen bewerking via GEDCOMs. Je moet manager van het profiel, projectcoördinator of leader zijn om een ​​PPP te kunnen bewerken met GEDCOMpare.

Het belet niet dat andere profielen erin worden samengevoegd.

Het verhindert niemand om het profiel met normale middelen te bewerken.

Hoe een projectprofiel te beschermen en samen te voegen

Leaders kunnen profielen beschermen en de beveiliging van profielen opheffen via de profielbewerkingspagina's middels het selectievakje in de kolom rechtsboven.

Alle PPPs moeten beheerd worden door een Project, een Project Box moet zijn geplaatst en een Project Account als profielmanager hebben. Zie: Help:Nl:Projectbeheerde profielen.

Het profiel adopteren/beheren

Profielen met een geboortedatum of overlijdensdatum van meer dan 200 jaar geleden kunnen door leiders worden geadpoteerd, zelfs als ze al een profielmanager hebben.

Klik op het tabblad Privacy als het profiel ouder is dan 200 jaar. Aan de bovenzijde zie je een link om het profiel te adopteren.

Als je weet dat een persoon meer dan 200 jaar geleden is geboren, maar het profiel geen geboortedatum of overlijdensdatum heeft, moet je een datum toevoegen voordat je het profiel gebruikt. Dit is mogelijk zolang het profiel Open is. Als het profiel niet Open is, stuur dan een Open Profile Request. Dit formulier is gekoppeld via het gedeelte Contact van de Tree & Tools pagina Boom als de stamboom openbaar is of vanuit het vak Trusted list in het profiel als de stamboom privé is.

Duplicaten samenvoegen

Begin niet met samenvoegen totdat de definitieve WikiTree ID is geïdentificeerd en beschermd. Voeg alle duplicaten samen in dit ene profiel. Voeg geen duplicaten in elkaar samen. Dit is erg belangrijk. Zie de onderstaande sectie over het probleem met meerdere doorverwijzingen.

Om zelf samenvoegingen te voltooien, moet je beide profielen adopteren (tenzij ze al "orphan" zijn of dat je in de Trusted List staat).

Je adopteert vanaf de Trusted List pagina, d.w.z.via het tabblad Privacy van het profiel. Nadat je ze hebt geadopteerd, kunt je doorgaan met samenvoegen.

Stel samenvoegingen voor

Desgewenst kunt je samenvoegen van profielen voorstellen aan de andere profielmanagers. Het is veilig om dit te doen zolang het ID is beschermd en je alleen samenvoegingen voorstelt die een beveiligde ID bevatten. Stel echter alleen samenvoegingen voor die de beveiligde ID bevatten. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen dat Schmoe-2 en Schmoe-1 worden samengevoegd en dat Schmoe-3 en Schmoe-1 worden samengevoegd, maar stel niet voor dat Schmoe-2 en Schmoe-3 worden samengevoegd.

Verwijder extra managers

Geen enkel profiel mag meer dan een half dozijn managers hebben. Een of twee is meestal voldoende.

Het is een goed idee om contact op te nemen met profielmanagers als je ze verwijdert en als dit voor hen een verrassing zou kunnen zijn. Deze actie kan gemakkelijk nieuwe gebruikers beledigen en boos maken die niet bekend zijn met hoe WikiTree werkt. Dit betekent niet dat het niet mag gebeuren. Het betekent alleen dat we terughoudend moeten zijn. Dit kan eenvoudig worden gedaan door een openbare opmerking te plaatsen. Geef iedereen voldoende tijd om te reageren; ieders schema is anders.

Dit zou een gelegenheid kunnen zijn om de extra managers uit te nodigen om actief deel te nemen aan het project en de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het beheren van een bepaalde groep van de profielen daarin.

Opmerking: om iemand als manager te verwijderen, hoeft je hem niet uit de Trusted List te verwijderen. Het lid kan nog steeds het profiel in haar of zijn volglijst hebben en actief deelnemen aan bewerkingen, samenvoegingen, enz. Zij zullen gewoon niet degene zijn die de samenvoegverzoeken ontvangen. Let erop dat je niet de bulk knop "Remove Selected People" onder de Trusted List gebruikt, omdat dit mensen volledig uit de hele lijst verwijdert. Verwijder managers door op de link bij de naam van de persoon te klikken.


Achtergrond: Het probleem van meerdere omleidingen (Redirects)

Dit is waarom het zo belangrijk is om de ID met het laagste nummer te identificeren met de juiste LNAB en alle duplicaten samen te voegen in dat ene beschermde profiel.

Samenvoegingen creëren "omleidingen" - opdrachten die webbrowsersoftware vertellen dat een webpagina is verplaatst en de browser omleiden naar de nieuwe pagina.

Laten we zeggen dat er drie profielen zijn voor Joe Schmoe:

 • Schmoe-1
 • Schmoe-2
 • Schmoe-3.

Dan moet je Schmoe-3 samenvoegen in Schmoe-1 en Schmoe-2 samenvoegen in Schmoe-1.

Voeg Schmoe-3 niet samen in Schmoe-2 en daarna Schmoe-2 in Schmoe-1.

Als je het op de juiste manier doet, worden deze twee omleidingsopdrachten gemaakt:

 1. Als iemand Schmoe-3 bezoekt, stuur hem dan naar Schmoe-1
 2. Als iemand Schmoe-2 bezoekt, stuur hem dan naar Schmoe-1

Als je het op de verkeerde manier doet, worden deze twee omleidingsopdrachten gemaakt:

 1. Als iemand Schmoe-3 bezoekt, stuur dan naar Schmoe-2
 2. Als iemand Schmoe-2 bezoekt, stuur hem dan naar Schmoe-1

Elk van deze stuurt bezoekers naar Schmoe-1, maar zoals je kunt zien is de eerste set efficiënter dan de tweede set. Als iemand in de tweede set naar Schmoe-3 gaat, wordt hij eerst doorverwezen naar Schmoe-2 en wanneer hij bij Schmoe-2 komt, wordt hij doorgestuurd naar Schmoe-1. Het zijn twee stappen in plaats van één stap.

Met slechts drie samengevoegde profielen is dit niet zo'n groot probleem. Maar als vier of vijf duplicaten worden samengevoegd tot een lange ketting, veroorzaakt dit problemen.

Ten eerste is het inefficiënt. Onze server moet harder werken.

Ten tweede volgt Google niet meer dan drie of vier omleidingen in een keten. Stel dat Schmoe-4 wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google. Als Schmoe-4 wordt samengevoegd met Schmoe-1, zal Google de index bijwerken en bezoekers naar Schmoe-1 sturen. Maar als Schmoe-4 wordt samengevoegd met Schmoe-3 die wordt samengevoegd met Schmoe-2 die wordt samengevoegd met Schmoe-1, zal Google de keten niet volgen en zal Joe Schmoe's familie Schmoe-1 niet vinden.

Ten derde maken omleidingsketens het voor WikiTree-gebruikers ook veel moeilijker om activity feeds te begrijpen en de geschiedenis te achterhalen om te zien welke profielen zijn samengevoegd. Stel dat je wilt weten hoe Schmoe-1 is gemaakt. Je kunt op de pagina Changes zien dat Schmoe-2 erin is samengevoegd. Maar dan moet je naar de pagina Changes van Schmoe-2 gaan om te zien dat Schmoe-3 erin is samengevoegd en dan moet je naar de pagina Changes van Schmoe-3 gaan om te zien dat Schmoe-4 erin is samengevoegd. Als Schmoe-2, Schmoe-3 en Schmoe-4 allemaal waren samengevoegd tot Schmoe-1, zou het gemakkelijk zijn om te zien wat er gebeurde, allemaal op één pagina.


Een tool om meerdere omleidingen te onthullen: http://redirectcheck.com/index.php

Taal: en | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB


This page was last modified 16:03, 10 September 2020. This page has been accessed 22 times.