Help:Nl:Stijlgids Bronnen

Search WikiTree's help pages:

Categories: Stijlen en normen | Bronnen Hulp | WikiTree hulp

Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

This is a style guide for how to cite or record sources on a profile.

Contents

"Bewijs Verklaard" Styling

Er zijn een aantal veel voorkomende stijlen die worden gebruikt voor het citeren van materiaal en het maken van bibliografieën.

On WikiTree the preferred style is the Evidence Explained format[1], based on the Chicago Manual of Style (CMoS).

Dit is het ideaal. Bijna geen profielen zijn perfect van bronnen voorzien..

Bronnen en verwijzingen

Op WikiTree hebben we twee basistypen van wat door elkaar "bronnen" of "citaten" kunnen worden genoemd. Voor de eenvoud noemen we ze bronnen en referenties.

Het gebruik wordt kort uitgelegd op Bronnen. Op deze pagina vind je meer details over onze normen t.a.v. bronnen en referenties.

Bronnen

Wat wij onder bronnen verstaan, kunnen items in een bronnenlijst, bibliografie of geciteerde werken zijn.

Op WikiTree plaatsen we bronnen onder references en een regel met de tekst "Zie ook:".

Bronnen in deze lijst moeten altijd volledige citaten zijn, terwijl de verwijzingen die ernaar verwijzen, kunnen worden afgekort.

Deze lijst kan webpagina's, boeken en andere bronnen bevatten waar meer informatie over de persoon kan worden gevonden, ongeacht of deze specifiek als bronnen zijn geraadpleegd.

In het ideale geval is deze lijst in alfabetische volgorde, op naam van de auteur, editor, compiler of vertaler (in die volgorde van prioriteit) en op titel als er geen informatie wordt gegeven over het auteurschap van de bron. Deze ordening moet handmatig worden gedaan en is over het algemeen geen prioriteit.

De kop van de bron moet altijd niveau 2 zijn: == Sources ==. Op heel oude profielen kun je het niveau 3 nog tegenkomen: === Sources ===. Pas het aan naar niveau 2 als je dit ziet.

Referenties

Wat wij referenties noemen, kunnen citaten, referentienotities, inline-referenties, voetnoten of eindnoten worden genoemd.

Een referentie biedt een bron voor een specifieke verklaring in de tekst. Idealiter heeft elk feit met betrekking tot een persoon een referentie.

Dezelfde bron wordt vaak meerdere keren gebruikt om verschillende feiten te ondersteunen. Meer informatie hiervoor vind je ​​op de pagina Bronnen.

Een referentie kan een paginanummer of sectie omvatten, terwijl het bronlijstitem het hele werk beschrijft.

Een referentie kan annotaties bevatten, d.w.z. discussie of een analyse van de geciteerde bron. Als alternatief kan een referentienota eenvoudig een verklarende notitie zijn en helemaal geen bronvermelding.

Referenties worden automatisch vermeld in de volgorde waarin ze in de tekst worden gebruikt. Dit gebeurt in plaats van de <references /> tag in de markup.

Aangezien tekst mogelijk anders kan worden gerangschikt, mogen verwijzingen nooit handmatig worden genummerd en moet je geen termen als "ibidem" gebruiken.

Er mag geen "Voetnoten" of een andere kop boven de referenties staan. Je zult dit op sommige oudere profielen zien, omdat dit de standaardstijl was.

Opmaakvoorbeeld

Hier is een voorbeeld van een goed opgemaakte bronnensectie:

== Sources ==
<references />
Zie ook:
* Smith, Elsie Hawes, ''Edmund Rice and His Family'' Boston, MA: Meador press (1938)

De "Zie ook:" moet worden verwijderd als er geen referenties zijn. De tag <referenties /> mag echter nooit worden verwijderd, omdat referenties later kunnen worden toegevoegd. Idealiter zouden er altijd individuele referenties moeten zijn, maar we stellen het op prijs dat die er vaak niet zijn.

Als er een sectie Dankbetuigingen is (altijd optioneel), moet deze verschijnen met een kop van niveau twee == Dankbetuigingen == helemaal onderaan het profiel, onder alle bronnen.

Mogelijk ziet je profielen met secties "Contributors". Dit is niet standaard. Als bijdragers in de tekst moeten worden genoemd (in plaats van alleen in de Changes) zou dit moet gebeuren in een Dankwoord sectie.

Commerciële websites als bronnen

Links naar bronnen op betaalde abonnementssites zoals Ancestry, FindMyPast en MyHeritage kunnen frustrerend zijn voor WikiTree-leden en bezoekers zonder toegang tot deze sites. We raden aan te zoeken naar een vrij beschikbare kopie van brondocumenten op sites zoals FamilySearch, Google Books, USGenWeb, Archive.org, Archieven.nl, HathiTrust etc.

Als het bronrecord alleen beschikbaar is voor betalende abonnees, moet je bij het verstrekken van de URL ook zoveel mogelijk informatie toevoegen, zoals relevante namen, datums en de bron van de oorspronkelijke gegevens.



  1. Elizabeth Shown Mills, Evidence Explained: Citing History Sources from Artifacts to Cyberspace, Baltimore, MD: Genealogical Publishing Co.; 3rd edition (May 22, 2015). See also the author's blog by the same name: Evidence Explained


This page was last modified 18:18, 30 March 2022. This page has been accessed 859 times.