Help:Nl:Templates Richtlijnen

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL) | Styles and Standards

Contents

Geaccepteerd gebruik

Het grootste deel van het volgende werd formeel goedgekeurd in september 2016. Zie G2G.

Goedgekeurd: Feature boxes

Wij gebruiken templates voor wat wij noemen "feature boxes" of profile boxes. Ze bevatten inhoud die visueel en functioneel gescheiden is van de hoofdtekst van de pagina.

Ze kunnen gebruikt worden voor:

Ze kunnen ook worden gebruikt voor navigatie boxen wanneer een klasse profielen of categorieën kunnen profiteren van een bepaalde navigatiemethode van pagina tot pagina.

Andere acceptabele gebruiksvormen zijn feature-boxes die aangeven dat een subset van categorieën op een bepaalde manier moet worden gebruikt, of in coördinatie met een bepaald project.

Redenen waarom feature boxes goedgekeurd zijn voor gebruik voor templates , terwijl de meeste andere gebruiksmogelijkheden niet zijn goedgekeurd:

  1. Het is in principe eenvoudiger voor sommige gebruikers om te begrijpen dat een feature box een apart object is dat met een code is ingevoegd dan om het algemene concept van transclusion te begrijpen.
  2. Omdat feature-boxes geen deel uitmaken van het hoofdgedeelte van de inhoud, kan een gebruiker, die deze niet begrijpt, nog steeds op basisniveau samenwerken.

Niet goedgekeurd: Content templates

Templates mogen niet worden gebruikt om inhoud naar het hoofdgedeelte van een profiel, categorie of andere pagina in te voegen.

Als vuistregel geldt dat inhoud niet op meerdere webpagina's mag worden herhaald. Als je merkt dat je een niet-triviale hoeveelheid inhoud op meerdere WikiTree-profielen of -pagina's wilt herhalen, overweeg dan om een ​​Free-Space Profile te maken en via een link ernaar te verwijzen vanuit de andere profielen of pagina's.

Redenen waarom we niet willen dat inhoud via een Template wordt ingevoegd:

  1. Invoegen via een template is complex. Het maakt het moeilijker voor nieuwe en minder technisch ingestelde leden om profielen te begrijpen en eraan samen te werken. WikiTree is voor samenwerking.
  2. Ingevoegde inhoud van Templates e.d. is niet inbegrepen in onze GEDCOM-exports of conventionele database-dumps. Door inhoud van profielen te scheiden, kan het nu of in de toekomst verloren gaan. We willen dat de inhoud die we nu uitbreiden, ook in de toekomst bruikbaar en beschikbaar is, buiten deze website.

Beperkt: Opmaak templates

Er is een zeer beperkt aantal sjablonen voor opmaak- en stijldoeleinden, b.v. voor het wijzigen van de kleur van tekst of het opmaken van een afbeelding. Zien Formatting Templates.

Deze mogen alleen in coördinatie met het team worden gemaakt en ze kunnen worden gewijzigd.

Het is belangrijk dat de "look and feel" van WikiTree-pagina's consistent is. Dit maakt het eenvoudiger voor leden om samen te werken via de website en voor gebruikers om over de website te navigeren. Er zijn ook serieuze technische overwegingen. Zie de pagina over HTML and Inline CSS voor meer informatie.

Limited: Source templates

Bronnen (Sources) maken deel uit van de inhoud op WikiTree; zie het gedeelte over Content templates hierboven. Sommige Source templates zijn echter gebruikt door speciale projecten.

Nieuwe source templates mogen niet worden gemaakt en source templates mogen niet aan profielen worden toegevoegd. Ze passen mogelijk niet in toekomstige technische ontwikkelingen met betrekking tot bronnen.

Templates Maken en Bewerken

Gebruiks intentie

Als een nieuwe Template geen feature box is die past in een van de hierboven beschreven goedgekeurd gebruik, gebruik deze dan algemeen totdat het type is geaccepteerd en wordt vermeld op deze pagina. Nieuwe Template typen moeten zorgvuldig worden overwogen en openbaar worden besproken.

Template namespace

Templates behoren allemaal in de "Template: namespace" te worden bewaard.

Andere pagina's mogen niet worden ingevoegd op WikiTree-pagina's. Dit kan in bepaalde situaties technisch verboden zijn.

Het bewarepen van templates in de template naampagina geeft ons een mate van controle. Alleen leden van het Sjablonenproject kunnen deze pagina's bewerken.

Templates een naam geven

De betekenis van een Template moet relatief duidelijk blijken uit de titel. "Template: Unverified Father" is bijvoorbeeld een goede naam terwijl "Template: UF" dat niet is.

Duidelijke namen zijn belangrijk omdat:

  1. Het maakt het gemakkelijker voor leden om ze te begrijpen en te gebruiken. Zelfs iemand die geen Templates begrijpt, kan de functie van een code als {{Citation needed}} waarderen.
  2. Template-inhoud wordt niet ingevoegd in GEDCOM-exports en conventionele database-dumps. Dat wil zeggen dat alleen de template naam mag verschijnen wanneer de inhoud ergens anders wordt gebruikt dan op WikiTree.com.

Template styling

Opmaak en styling op WikiTree moet universeel zijn. Het is onderhevig aan verandering op basis van algemene overwegingen bij het ontwerpen van websites. Zie de bovenstaande gebruikssectie over opmaak templates.

Dienovereenkomstig moet de stijl van sjablonen zelf worden gestandaardiseerd.

In het ideale geval zou alle template styling moeten worden uitgevoerd met afzonderlijke container templates, b.v. Template:Project Box voor project boxes. (Met dank aan Rob Ton.) Als er geen container template is voor het type featurebox dat wordt toegevoegd, moeten we ernaar streven er een te maken.

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB


This page was last modified 04:05, 16 January 2021. This page has been accessed 634 times.