Help:Nl:Vriendelijkheid

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree hulp | Hulp bij een conflict | Hoffelijkheid en Gemeenschapsregels

Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: Margreet Beers

Courtesy is required on WikiTree.

Punt IV in onze community Ere code gaat over hoffelijkheid:

We weten dat misverstanden onvermijdelijk zijn. We proberen ze te minimaliseren door vriendelijk te zijn jegens iedereen, zelfs tegen degenen die daar niet naar handelen.

Conflicten komen vaak voor op een website waar samengewerkt wordt zoals WikiTree. Ze nemen in de loop van de tijd toe naarmate de community groeit en de diepte en complexiteit van samenwerking toeneemt.

Om op een productieve en aangename manier samen te werken, moeten we allemaal vriendelijk tegenover elkaar zijn.

Dit is helaas een veel voorkomend scenario: Lid A is een ervaren genealoog. Ze zijn goed in onderzoek. Ze weten bronnen aan te halen en de geldigheid van feiten te beoordelen. Maar ze hebben geen geduld voor anderen en het maakt ze niet uit als ze onbeleefd of onaardig klinken. Lid B is een beginner. Ze maken fouten. Maar ze bedoelen het goed en proberen de Ere Code te volgen. We hebben er een hekel aan om de waardevolle bijdragen van lid A te verliezen, maar ze moeten een manier vinden om aardig te zijn voor lid B.

Hier zijn tips voor het vermijden en onschadelijk maken van conflicten:

 • Doe een extra poging om beleefd en vriendelijk te klinken. Het is gemakkelijk om de toon of intenties van een persoon verkeerd te interpreteren wanneer je niet face-to-face met elkaar praat. "Emoticons" zoals :-) kunnen afgezaagd lijken, maar ze kunnen aanzienlijk helpen.
 • Als iemand onbeschoft klinkt, neem dan aan dat ze niet van plan zijn dat te zijn.
 • Wanneer iemand fouten maakt, neem dan aan dat ze onbedoeld zijn.
 • Scheid de persoon van het probleem. Houd de focus op het probleem/de inhoud. Bijvoorbeeld, “Hier is waar ik mijn informatie vandaan heb—DAR applicatie #123456. Ik voeg een kopie van de afbeelding toe. Dit ondersteunt het huwelijk in 1748 tussen John Smith en Sarah Jones. Wat denk je?” Zie Wikipedia's "No_personal_attacks" regels.
 • Als het een conflict over de feiten is, onthoud dan dat je Onzeker database indicatoren kunt gebruiken en alternatieve theorieën kunt presenteren in de tekst van een profiel. Zie Meningsverschillen over zekerheid. Zorg ervoor dat je beide partijen eerlijk presenteert, samen met het bewijsmateriaal dat elke positie ondersteunt of betwist.
 • Wees de verstandigste. Behandel ze zoals jij behandeld zou willen worden, niet zoals ze jou behandelen. Zelfs als een persoon onbeleefd tegen je is, wees dan niet onbeschoft.
 • Wees niet snel om aanstoot te nemen. WikiTree is een multinationale website en verschillende culturen brengen hun gedachten anders tot uitdrukking. Wat onbeschoft is in de ene cultuur is volkomen normaal voor de andere. En houd er rekening mee dat Engels misschien niet de eerste taal van de andere persoon is. Bedenk ook dat de andere persoon, ongeacht hun eigen cultuur en taal, misschien geen goede schrijver is; ze zijn misschien niet goed in zichzelf duidelijk te uiten.
 • Probeer bij het geven van opbouwende kritiek eerst een manier te vinden om de andere persoon te complimenteren of bedanken. Je kunt ze in ieder geval bedanken voor het proberen waardevolle bijdragen te leveren aan ons gemeenschappelijke project.
 • Wees nieuwsgierig. Mensen klagen niet over dingen waar ze niet om geven. Achter elke klacht gaat het om iets dat belangrijk voor hen is. Word daar nieuwsgierig naar. Bijvoorbeeld: "Je hebt hier een sterke mening over. Vertel mij alsjeblieft meer over wat je leuk vindt aan het verhaal op deze manier? " Vaak kan een oplossing worden gevonden als je ontdekt waarom iemand een bepaalde reactie geeft.
 • Verontschuldigen. Het kost niets om een fout toe te geven, om je te verontschuldigen als je iemand het gevoel hebt gegeven dat je het verkeerd hebt gedaan, zelfs als je het niet van plan was. Bijvoorbeeld: “Het spijt me dat je denkt dat ik je niet respecteer; dat was niet mijn bedoeling. Mijn doel is om een leesbaar profiel met goede bronnen te verkrijgen. Hoe kan ik het goedmaken? Wat kunnen wij doen om samen te werken om dit profiel te verbeteren?"
 • Wees geduldig. Hoewel je dagelijks op WikiTree zou kunnen deelnemen, doen veel mensen dat niet.

Als iemand consequent onaardig of onbeleefd is, wijs hem dan op Ere Code <https://www.wikitree.com/wiki/Special:Honor_Code> en deze pagina <https://www.wikitree.com/wiki/Help:Courtesy> .

Als je een ernstig meningsverschil hebt met een ander lid, zie Problemen met leden.This page was last modified 17:42, 30 March 2022. This page has been accessed 857 times.