Help:Nl:X-Chromosoom DNA Tests

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL) | DNA (nl)


Gebruik van X-chromosoom DNA-testen (afgekort xDNA) voor genealogie is relatief nieuw. Dit zijn over het algemeen geen afzonderlijke tests. Family Tree DNA biedt een xDNA STR test aan maar het is niet erg handig voor genealogie.

De autosomale tests van de grote testbedrijven (23andMe, AncestryDNA en Family Tree DNA Family Finder) zijn nu ook xDNA-matches opgenomen.

Wat wordt er getest

Net als het Y-chromosoom maakt het X-chromosoom deel uit van het geslachtsbepalende 23ste chromosoom. Mannen hebben een X en een Y. Vrouwen hebben twee X's.

X-chromosoom overerving is niet zo eenvoudig te begrijpen als het Y-chromosoom, dat een directe vaderlijke lijn volgt. Mannen erven één X-chromosoom van hun moeder. Vrouwen erven er een van hun moeder en een van hun vader.

Als je de X-chromosoomovererving van je familie wilt zien, klikt dan op je DNA Ancestors pagina.

Waarom Testen

Matches!

Vanwege het specifieke patroon van overerving heb je een kleiner aantal mogelijke gedeelde voorouders met xDNA-matches dan met algemene autosomale matches.

De xDNA-matches zijn een deelverzameling van de autosomale matches. Je mogelijke gedeelde voorouders zijn een deelverzameling van je stamboom.

Wanneer je contact opneemt met een xDNA-match, laat je ze het xDNA-gedeelte van je DNA-Voorouders-pagina zien. Iemand daar is een voorouder die zij delen (tenzij je stamboom natuurlijk niet compleet of onvolmaakt is).

-

Zie de helppagina DNA Kenmerken hoe je speciale WikiTree-tools en widgets kunt gebruiken om samen te werken met je matches.

Om een ​​relatie te bevestigen met behulp van xDNA matching, moet het gedeelde segment 6 cM of groter zijn als een van de matches vrouwelijk is. Als beide matches mannelijk zijn, moet het segment minimaal 1 cM zijn. Zie voor meer informatie: http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/GENEALOGY-DNA/2015-08/1439158070

We werken nu aan het uitbreiden van onze xDNA-mogelijkheden om deze resultaten gemakkelijker te gebruiken voor het bevestigen van voorouders.

Zie ook:

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB


This page was last modified 11:33, 2 December 2020. This page has been accessed 816 times.