Help:Nl:Y-Chromosoom DNA Tests

Search WikiTree's help pages:

Categories: DNA Hulp

Taal: en | de | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Y-chromosoom DNA-testen (afgekort yDNA of Y-DNA) en mitochondriaal DNA-onderzoek (mtDNA) worden al jaren door genealogen en wetenschappers gebruikt. Hun waarde in het bevestigen van specifieke erfenis is algemeen geaccepteerd. In het geval van yDNA is het de erfenis in de directe vaderlijke lijn. (Voor mtDNA is dit de directe moederlijn.)

De meest populaire Y-chromosoomtesten voor genealogie worden aangeboden door Family Tree DNA.

Wat wordt er getest

Deze DNA-tests worden uitgevoerd op het 23e geslachtschromosoom, dat alleen door mannen wordt geërfd. Zonen krijgen hun yDNA van hun vader, die het van zijn vader kreeg, die het van zijn vader kreeg, enz.

Als je de overerving van je Y-chromosoom wilt zien, klikt je op de pagina DNA Ancestors.

YDNA wordt in essentie onveranderd geërfd. Als twee mannen een goede match vormen, weten we dat ze verwant zijn in een genealogisch tijdsbestek.

Omdat vrouwen het Y-chromosoom niet erven, kunnen alleen mannen yDNA-tests doen. Om over hun directe mannelijke lijn iets te weten te komen, moeten vrouwelijke genealogen een broer, vader, oom, enz. Vragen om getest te worden.

Waarom Testen

Het patroon van Y-chromosoom overerving is met name handig voor genealogen in de Westerse wereld: onze achternamen worden over het algemeen op dezelfde manier overgenomen. Daarom is yDNA vaak een belangrijk onderdeel van projecten met een achternaam.

Testen van bedrijven zoals Family Tree DNA zal je ook voorzien van matches, d.w.z. je voorstellen aan andere testpersonen wiens yDNA dichtbij de jouwe ligt. De frequentie en het nut van deze overeenkomsten verbleekt echter in vergelijking met die van een autosomale DNA-test zoals Family Finder voor Family Tree DNA. De meeste van de yDNA-matches zullen afkomstig zijn van een verre, pre-genealogische, gemeenschappelijke voorouder.

Aan de andere kant, wanneer je met iemand matcht, weet je dat je gemeenschappelijke voorouder zich op je directe vaderlijke lijn bevindt. Dit is belangrijk.

Bovendien, yDNA testen (samen met mtDNA en xDNA) zijn nuttig voor gerichte tests, wanneer je een bepaalde relatie tussen vader of moeder wilt bevestigen of afwijzen. Zie je DNA Ancestor Confirmation Aid pagina hoe het kan worden gebruikt om je stamboom te bevestigen.

-

Zie de helppagina DNA-kenmerken voor informatie over hoe een Y-chromosoomtest die op WikiTree is ingevoerd, aan profielen worden gekoppeld en hoe je speciale WikiTree-hulpmiddelen en widgets kunt gebruiken om met de personen die met je matchen samen te werken.

Zie ook:This page was last modified 12:12, 7 April 2022. This page has been accessed 1,311 times.