Help:Nl:Zoeken

Search WikiTree's help pages:

Categories: WikiTree Help (NL)

klik hier om te zoeken binnen WikiTree. Hier volgen enkele tips voor gebruik.

Contents

Zoeken naar mensen

De hoofdfunctie op de zoek pagina zoekt persoons profielen in WikiTree.

Op zoek naar alleen een achternaam

Als je alleen een achternaam invoert, zonder andere zoekcriteria, wordt je naar de indexpagina van de achternaam gestuurd (hetzelfde als sectie 2 op de zoekpagina).

Zoeken naar een WikiTree ID

Als je een WikiTree ID invoert in het veld achternaam, zal het je naar het profiel van de persoon sturen.

Jokertekens

Onze zoekmachine ondersteunt twee "jokertekens", dat wil zeggen tijdelijke aanduidingen voor onbekende tekens.

Een vraagteken (?) kan worden gebruikt in plaats van een enkel karakter. "J?nsen" komt bijvoorbeeld overeen met "Jensen" en "Jansen".

Een sterretje (*) kan worden gebruikt in plaats van een willekeurig aantal tekens. Het zoek resultaat "Jan*" genereert bijvoorbeeld: "Jansen", "Janzen", "Jansz", etc.

Deze jokertekens kunnen overal in een zoekterm worden gebruikt: begin, midden of einde.

Ze kunnen worden gebruikt in locatiesleutelwoorden en de voornamen van ouders, evenals in de voor- en achternaamvelden.

Je kunt een zoekopdracht uitvoeren met slechts één teken en een jokerteken, bijvoorbeeld "J*". Echter belast dit de server zwaar en zou minimaal gebruikt moeten worden.

Locaties

Je kunt trefwoorden opnemen voor plaats van geboorte en/of overlijden. Dit zijn zoekwoordovereenkomsten, dus bijvoorbeeld "VS" komt niet overeen met Verenigde Staten, USA, Amerika, etc.

Het opnemen van een locatie sluit alle in leven zijnde mensen uit van de zoekopdracht omdat geboortelocaties altijd privé zijn voor in leven zijnde mensen. Dit geldt ook voor zoekopdrachten in uw Watchlist.

Namen van Ouders

Je kunt een voor- en/of achternaam opnemen voor de vader en/of moeder.

Net als bij de geboorteplaats, vallen deze opties onder de privacy wetgeving. Alleen mensen met openbare stambomen verschijnen in zoekopdrachten die de namen van ouders bevatten en als een ouder geen openbare stamboom heeft, zal die naam niet verschijnen in zoekopdrachten voor de kinderen.

Achternaam varianten

Onze zoekmachine bevat alternatieve achternamen uit het variant names project. Een zoekopdracht naar Smith bevat bijvoorbeeld resultaten met de achternaam Smyth, Smythe, Smit, Smits, etc.

De optie "achternaam varianten" kan worden uitgeschakeld.

Gehuwde/huidige achternaam

Onze zoekopdrachten bevatten standaard gehuwde/huidige achternaam in plaats van alleen de achternaam bij de geboorte. Dit kan resulteren in veel ongewenste matches. Als je bijvoorbeeld zoekt naar Mary Smith, bevatten de resultaten vrouwen met Smith als gehuwde naam.

Je kunt ervoor kiezen om dit uit te schakelen om alleen resultaten te laten tonen met bijpassende achternaam bij de geboorte. Of, als je een trouwnaam invoert, kunt je ervoor kiezen om alleen resultaten te tonen die overeenkomen, met de huidige achternaam.

Datumbereik

Standaard is om jaren aan te passen, bijv. als je 20 aug 1920 als geboortedatum invoert, bevat het alle overeenkomstige profielen die in 1920 zijn geboren. Als je "match exacte datum" selecteert, komt die alleen overeen met anderen die op 20 augustus 1920 zijn geboren.

Je kunt de overeenkomsten uitbreiden naar plus of min twee jaar, bijvoorbeeld 1920 komt overeen met iedereen die is geboren tussen 1918 en 1922. Er zijn ook opties voor plus of min 12 jaar en plus of min 30 jaar.

Houd er rekening mee dat er geen rekening wordt gehouden met de statusindicatoren van de datum op profielen. Bijvoorbeeld over 1920, voor 1920 en na 1920 worden allemaal net behandeld als 1920.

Matches zonder datums

De standaardinstelling is om ook alle matches zonder datums mee te nemen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar John Smith, geboren in 1920, bevatten de zoekresultaten ook alle John Smiths die geen geboortedatum hebben op WikiTree.

De optie "inclusief overeenkomsten zonder datums" kan worden uitgeschakeld.

Zoeken binnen je eigen Watchlist of Volglijst

In plaats van alle profielen op WikiTree te doorzoeken, bevat de main search tool een optie om alleen de profielen op te zoeken die je your Watchlist bevat. Je kunt ook profielen op uw watchlist uitsluiten.

'Naam op Watchlist' Quick Finder

Er is een speciale tool om snel naar een profiel in je Watchlist te springen. Voor leden wordt boven aan elke pagina een zoekvak met de tekst "Name on Watchlist" getoond.

Wanneer je voor het eerst hierop klikt, ziet je mogelijk een bericht met de tekst "One moment ...". Wanneer je volglijst volledig is geladen, staat er '"Ready to Search Watchlist." (Als je een grote Watchlist hebt, kan het langer duren om deze te laden. Als je Watchlist de aanbevolen limiet van 5.000 profielen overschrijdt, werkt deze mogelijk helemaal niet.)

Typ een voor- of achternaam uit je Watchlist. Terwijl je typt, verschijnen er suggesties. Als je op een naam klikt, wordt je naar het profiel gestuurd.

Matching werkt voor korte namen, ook al ziet je de lange namen met datums van mensen. Daarom kunt je bijvoorbeeld "Mike" invoeren om "Michael" te vinden, enz.

Matching werkt ook voor geboorte- en overlijdensjaar, bijvoorbeeld je kunt "1819" invoeren om mensen op je Watchlist te zien die in 1819 zijn geboren of zijn overleden. Het werkt niet voor geboorte- of overlijdensplaatsen. Gebruik voor deze en andere geavanceerde zoekfunctionaliteit in de main search engine en gebruik de optie om de zoekopdracht te beperken tot je Watchlist.

Matching werkt voor Free-Space Profielen en Persoons Profielen.

Andere zoekhulpmiddelen

AutoMatches: Automatische Suggesties

Als je een nieuw persoon toevoegd in WikiTree zal er automatisch gezocht worden om te zien of die persoon hier al een profiel heeft.

Deze zoekopdracht gebruikt de voornaam, achternaam, geboortedatum en/of overlijdensdatum en geslacht dat u hebt ingevoerd. De achternaam bij de geboorte wordt alleen vergeleken met de achternaam bij de geboorte en als u een huidige achternaam invoert, wordt deze alleen vergeleken met de huidige achternaam.

Ouders worden niet bekeken, noch de geboorte- of overlijdensplaats.

Zoeken naar een achternaam

De tweede optie op de zoekpagina springt eenvoudigweg naar de index-pagina met de achternaam.

FindMatches: zoeken naar Voorouders Matches

De derde optie in de zoekpagina werkt alleen voor leden die zijn in zijn ingelogd. Deze brengt je naar onze FindMatches tool die zoekt naar matches voor iedereen in je Watchlist zonder dat je de namen en datums handmatig hoeft in te voeren.

Optioneel kun je dit beperken tot één persoon in je Watchlist of één achternaam in je Watchlist of Volglijst, je kunt bijvoorbeeld naar matches zoeken voor iedereen in je Watchlist of volglijst met de achternaam Smit.

De meeste zoekopties van de hoofdzoekmachine zijn beschikbaar.

Instellingen die geen opties zijn:

 • Als het zoekonderwerp en het zoekobject beide twee ouders hebben, moet een van de namen van de ouders overeenkomen.
 • Geslacht moet overeenkomen of leeg zijn.

Zoeken in volledige de tekst

Het vierde gedeelte op de zoekpagina is een zoekopdracht in volledige tekst via Google. Het is hetzelfde als je Google.com gaat en "site:wikitree.com" opneemt in je zoekopdracht, zodat de resultaten beperkt zijn tot pagina's op WikiTree.com.

Er zijn mogelijkheden om dit te beperken Categorieën, Help Pagina's, of afbeeldingen in WikiTree. Deze gebruiken ook Google.

WikiTree Help Pagina's zoeken

Elke helppagina heeft een zoekformulier voor zoekwoorden. Het is een full-text Google Custom Search zoals de hierboven genoemd.

RootsSearch

RootsSearch is een handige tool voor het doorzoeken van andere genealogiewebsites voor een persoon op WikiTree. Net als bij FindMatches, bespaart het je de moeite om hun namen en datums en relaties op de andere sites in te voeren. Zie: RootsSearch.

GEDCOMpare

Wanneer je een GEDCOM uploadt zoeken we in WikiTree naar elke persoon in je bestand.

Er zijn geen zoekopties hier. Dit zijn de instellingen die we gebruiken. Ze zijn streng omdat we willen dat er minder valse positieven zijn, d.w.z. we willen de meeste slechte matches elimineren, zelfs met het risico een paar goede matches te missen. GEDCOM's bevatten meestal veel mensen in familiegroepen, dus de kans is groot dat als de match van een familielid niet wordt gevonden, er nog iemand anders zal zijn.

 • Als het zoekonderwerp en het zoekobject beide twee ouders hebben, moet een van de namen van de ouders overeenkomen.
 • Geslacht moet overeenkomen of leeg zijn.
 • Achternamen bij geboorte (Last Name At Birth) worden alleen vergeleken met LNAB's en Huidige achternaam (Current Last Names) worden alleen vergeleken met CLN's, als er een CLN bestaat in de GEDCOM. Als er slechts één achternaam is, wordt aangenomen dat deze een LNAB is.

Zie: Help:GEDCOMpare.


Opmerkingen voor ervaren gebruikers

Vertraging voor nieuwe profielen

Wanneer je een nieuw profiel toevoegt aan WikiTree, zal het niet meteen in de zoekresultaten verschijnen. We gebruiken een zogenaamde "zoekindex" om zoekopdrachten te versnellen. De index wordt eenmaal per dag volledig bijgewerkt.

Wat wordt doorzocht

Al deze naamvelden zijn geïndexeerd:

 1. Prefix - Voorvoegsel
 2. Proper First Name - Juiste voornaam
 3. Preferred First Name - Roepnaam
 4. Middle Name - midden naam (n.v.t voor Nederlandse profielen)
 5. Nicknames - roepnaam of bijnaam
 6. Current Last Name - Huidige of meest recente achternaam
 7. Last Name at Birth - Achternaam bij geboorte
 8. Other Last Names - Overige achternamen of Achternaam varianten

Om betere overeenkomsten of matches te retourneren, hebben we een zoeksysteem in twee fasen. In wezen zijn sommige potentiële overeenkomsten op basis van de bovenstaande velden al uitgesloten voordat je ze ziet.


Taal: en | de | fr | nl
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: -Bea Wijma


This page was last modified 02:35, 30 December 2020. This page has been accessed 934 times.