no image
Privacy Level: Open (White)

Andreus Franciscus Immens (1720 - 1765)

Andreus Franciscus Immens
Born in Negapatnam (Madras, Voor Indië)map
[sibling(s) unknown]
Husband of — married 1743 (to 18 Jan 1762) in Katwijk Aan Den Rijn, Zuid Holland, Netherlandsmap
Descendants descendants
Died in Houghly (Chinsurah, Bengalen), Indiamap [uncertain]
Profile last modified | Created 28 Jul 2013
This page has been accessed 213 times.

Contents

Biography

Jhr. of Mr. Andreas Franciscus Immens is geboren op 14 april 1720 te Negapatnam als zoon van Johannes Immens en Geertruida de Neve.

Hij vertrok op 21 april 1750 met het schip Langewijk voor de Kamer Amsterdam van de VOC naar Bengalen. Hij werd onderkoopman, fiscaal en dorpsmeester voor de VOC van de factorij van Hougly, Chinsurah, Bangelane.

Hij trouwde in 1743 met Henrietta Cornelia Maria de Maregnault [1]. Haar vader was de fiscaal voor de VOC van Ceylon, later opperkoopman te Batavia om later deel uit te maken van de Heeren XVII voor de Kamer van Delft.[2]

Hij is overleden op 25 januari 1765 in Chinsurah.

Andreas Franciscus Immens (Katwijk)[3]

In 1632 werd door de VOC in Bangladesh aan de Hougly rivier een Portugese vesting veroverd. In 1634 goldt deze veroverde handelspost als hoofdvestiging voor de handel in de Bengalen. Het kreeg in 1655 de status van directoraat met eigen bestuur. In 1635 werd de post door een getijgolf verwoest. Men bouwde de vestiging op, ditmaal iets zuidelijker ter hoogte van Chinsurah. In 1687 werd deze nieuwe post ommuurd en vanaf 1740 verbouwd tot fort met vier hoekbastions. Het fort werd vernoemd naar gouverneur generaal Gustaaf Willem von Imhoff. In en rondom het nieuwe fort Gustavus werd gehandeld in katoen, opium, borax, gember, hennep, zijde en suiker. Belangrijkste concurrenten waren de engelsen. In 1757 versloegen zij de regerende Bengaalse vorst. Het Mogolrijk raakte in verval. Voor de VOC betekende dit een afbrokkeling van haar positie. Zij hadden hun hoofkwartier in Calcutta. Tot aan de 18e eeuw voeren alle schepen eerst op Batavia. Pas in de nieuwe eeuw werd rechtstreeks op Hougly gevaren. Hiermee werd Hougly naast Batavia en Ceylon de derde handelspost met rechtstreekse verbinding. Hougly werd als handelspost in 1795 opgeheven. Andreas Franciscus Immens is geboren in Katwijk in 1717. Hij was in 1744 getrouwd met jonkvrouw Cornelia Maria de Mauregnault. Andreas Franciscus Immens, uit Batavia, studeerde op de Leidse Academie vanaf 16-3-1748. Hij kon zich weldra rekenen tot de weledele heren der hoge indiasche regeering. Hij was in 1758 Soldy boekhouder in de Bengalen. In 1760 was hij fiscaal en dorpsmeester.of burgemeester van Hougly. In 1761 behoorde hij tot de koopmannen van Hougly en was hoofd administrateur, Zij kregen samen drie kinderen:

  • Johanna Maria geboren te Katwijk aan de Rijn op 8 mei 1745
  • Johanna Elisabeth Gerardina te Chinsurah op 20 september 1752
  • Helena Louise geboren te Chinsurah in 1753

Cornelia Maria is overleden op 18 januari 1762 in Chinsura-Bengalen, zij was toen 36 jaar oud. Hij is overleden in het jaar 1765 in Chinsura-Bengalen, hij was toen 47 jaar oud. Het opschrift op het grafsteen: Hier rust Cornelia Maria de Mauregnault Huysvrouw van Mr. Andreas Franciscus Immens gebooren den 7 April 1725 en overleeden den 18 Jan A. 1762.

Voornaam opvarende Andreas Patroniem opvarende Franciscus Achternaam opvarende Immens Herkomst opvarende Nagapatnam Datum indiensttreding 1750-04-21 Functie bij indiensttreding Assistent Uitleg over functie helper van de (opper)koopman Uitgevaren met het schip Langewijk Datum uit dienst 1765-01-25 Waar uit dienst Azie Reden uit dienst Overleden Informatie terugreis bij ING Schuldbrief Nee Maandbrief Nee Scannaam NL-HaNA_1.04.02_6257_0015.jpg

Sources

  1. https://geneakatwijk.webtrees.net/individual.php?pid=I139150&ged=katwijk)
  2. https://edewaal.me/bogaardt-parenteel-2/
  3. Overgenomen van https://vooroudersvanjeanettedoppert.jouwweb.nl/immens

See also:

Acknowledgments

Thank you to Ed Visser for creating Immens-3 on 28 Jul 13. Click the Changes tab for the details on contributions by Ed and others.

Can you add any information on Andreus Immens? Please help grow his WikiTree profile. Everything you see here is a collaborative work-in-progress.More Genealogy ToolsSponsored Search
Is Andreus your ancestor? Please don't go away!
 star icon Login to collaborate or comment, or
 star icon contact private message private message a profile manager, or
 star icon ask our community of genealogists a question.
Sponsored Search by Ancestry.com

DNA Connections
It may be possible to confirm family relationships with Andreus by comparing test results with other carriers of his Y-chromosome or his mother's mitochondrial DNA. However, there are no known yDNA or mtDNA test-takers in his direct paternal or maternal line. It is likely that these autosomal DNA test-takers will share some percentage (beta) of DNA with Andreus:

Have you taken a DNA test? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.

Sponsored by Ancestry ®

Family History Search.

Simplified.

Enter a grandparent's name. Just one grandparent can lead you to many discoveries.

Comments

Leave a message for others who see this profile.
There are no comments yet.
Login to post a comment.

I  >  Immens  >  Andreus Franciscus Immens