Project: Dutch Roots/Hulp

Categories: Netherlands Project | Nederlands Portaal | WikiTree Help (NL)

NEDERLANDS PORTAAL| INDEX NEDERLANDS PORTAAL

Contents

Het G2G Forum

Bij WikiTree draait alles om samenwerking. Terwijl de meeste onderlinge samenwerking bij WikiTree plaatsvindt tussen familieleden en verre verwanten, is G2G bedoeld voor leden die elkaar willen helpen, ongeacht de familieband. G2G is de afkorting van Genealogist To Genealogist.

Via het forum G2G kun je vragen van andere leden beantwoorden of je eigen vragen stellen. Daarnaast kun je ook gewoon chatten en communiceren met andere WikiTreers. Het is volledig gratis en staat open voor alle leden en belangstellenden.

Het G2G Forum is ook bij het Netherlands Project het middel om te communiceren. Hier kun je gebruik maken van de uitgebreide kennis van leden van het project in het Nederlands en het Engels. Wij beschikken over leden met veel ervaring in het zoeken en vooral vinden van betrouwbare bronnen in de Nederlandse online archieven. Anderen kunnen je helpen en adviseren in het opmaken en inrichten van profielen. Het is dus belangrijk voor jouw en voor ons dat alle leden met Nederlandse voorouders hieraan deel nemen.

Als je vragen of opmerkingen hebt kun je dit rechtstreeks doen via: G2G ASK.
Je kunt ook vragen stellen in het Nederlands via het G2G Forum. Dit doe je als volgt:

Klik hier om een vraag te stellen of een bericht te plaatsen.
 1. Klik op het Pull-Down Menu Help in de Taakbalk van het Profiel.
 2. Klik op Forum "G2G"
 3. Klik op het tabblad "[Post/Ask questions]"
 4. Kies een onderwerp in Category. Als je het niet weet kies dan The Tree house
 5. Type in het vakje onderaan het dialoogvenster Surnames and project tags:

  Netherlands
 6. Type daarna de vraag in het tekstvenster.
 7. Verzend het bericht door op de knop [Ask the Question] te klikken

Een Tag (bijvoorbeeld Netherlands) brengt je bij de juiste "praatgroep". Wil je iets vragen over een specifiek profiel dan kun je in het vakje "Wikitree ID/URL enz." het Wikitree ID of de URL (internetadres) van het profiel invoeren.

Meer informatie over het gebruik van tags vind je hier:

Categorieën G2G

Wanneer je een vraag of bericht plaatst, wordt je gevraagd deze te categoriseren. Dit zijn de categorieën:

The Tree House

The Tree house is het WikiTree clubhuis als je niet weet waar je anders een vraag kunt stellen, gaat deze waarschijnlijk hierheen.
Wiki Tree house is niet alleen voor vragen. Schrijf een bericht om jezelf voor te stellen. Deel iets dat andere genealogen interessant zouden kunnen vinden. Rapporteer over je recente ontdekkingen of waar je aan hebt gewerkt. Het is een leuke categorie zonder strikte regels.

Appreciation

WikiTree is een positieve, ondersteunende gemeenschap. Als we waarderen wat een andere genealoog heeft bijgedragen, dan sturen we een bedankje. Een bedankje via g2g posten is een van de manieren om dit te doen.
Generous Red
Na hulp via G2G wil je misschien iemand een ster toekennen uit waardering. Overweeg ook eens aan wie je er één zou willen toekennen! Hoe je dat moet doen kun je hier lezen: STER BADGES

Genealogy Help

Als je bent vastgelopen met je onderzoek kun je hier om hulp vragen en een specifieke vraag stellen over een persoon of een algemene vraag over genealogisch onderzoek. Je kunt hier ook zelf hulp aanbieden.
Verder kun je ook een brede oproep doen, bijvoorbeeld om te vragen of iemand informatie heeft over een bepaalde familie of familienaam op een bepaalde locatie. De juiste mensen zien je vraag vandaag misschien niet, maar ze kunnen het ergens in de toekomst wel zien. Zorg ervoor dat je deze vragen tagt met de achternaam.
Als het een vraag over een persoon is, is het belangrijk om een ​​link naar het WikiTree-profiel van deze persoon bij te voegen (zie hieronder over profiellinks). In een profiel wordt alle actuele informatie over een persoon bewaard en anderen kunnen je niet helpen als ze niet weten wat jij al weet en waar je naar hebt gekeken. De enige reden waarom je geen WikiTree-profiel zou koppelen, is als je geen WikiTree-lid bent en daarom geen profiel kunt maken. In deze gevallen moet je alles opnemen wat je over de persoon weet, inclusief datums en locaties. Een naam is nooit genoeg.
Aangezien G2G openbaar is, worden er geen vragen toegestaan over levende mensen. Deze zullen worden verwijderd.

Photos

Deel je favoriete familiefoto's met andere WikiTree leden. Het posten bij G2G is eenvoudig, nadat je een foto hebt geüpload naar een WikiTree-profiel, zie je een link, [Share on G2G], om deze te delen.
Deze categorie kun je ook gebruiken voor "verloren en gevonden" foto's. Misschien kunt je een foto-mysterie helpen oplossen of een foto teruggeven aan de familie.

Requests for Project Volunteers

Requests for Project Volunteers of te wel Verzoeken voor projectvrijwilligers is waar leiders en leden van WikiTree Projects om hulp vragen bij projectgerelateerde taken en doelen.
Blader door deze categorie wanneer je op zoek bent naar een manier om bij te dragen aan WikiTree. Je bent nodig!
Deze categorie is niet voor vragen over specifieke mensen of hun stamboom, tenzij je een groep leden zoekt om samen te werken aan een persoon die van cruciaal belang is voor een project.

Policy and Style

Deze categorie is voor vragen over de fijnere punten van WikiTreeing. Vraag om hulp bij de moeilijke beslissingen of bespreek WikiTree's beleid, procedures, standaarden, categorisering, samenwerkingsmethoden, etc.

WikiTree Help

Heb je vragen over hoe WikiTree werkt? Vraag ze hier. Of deel je tips voor het gebruik van WikiTree.
Bijna iedereen is in eerste instantie overweldigd door WikiTree. Onze site werkt omdat leden elkaar helpen.

WikiTree Tech

WikTree Tech is bedoeld voor bugrapporten, suggesties voor het verbeteren van de website en technische vragen.
Als je een dringende bug moet melden of een heel persoonlijke vraag hebt, stuur dan een e-mail naar info@wikitree.com.

Profiellinks en tags

Behalve de categorie wordt je ook uitgenodigd om de vraag te koppelen aan een persoon op WikiTree en deze te taggen. Tags helpen je doordat de vraag door de juiste mensen wordt gezien.
Een link maken naar een profiel wordt gedaan middels het WikiTree ID. Als je dit opneemt, betekent dit dat de vraag wordt gekoppeld vanuit het profiel en wordt weergegeven in activiteitenfeeds voor degenen die ernaar kijken.
Tags zijn een vrijer organisatiesysteem. Je kunt alle achternamen of termen invoeren waarvan je verwacht dat anderen ze zouden volgen als ze geïnteresseerd zijn in dit soort vragen. Een vraag over het samenvoegen (mergen) van FreeSpace profielen kan bijvoorbeeld worden getagd met merging en free_space_profiles.
Vragen met Tags verschijnen automatisch op de indexpagina's van de achternaam, als die er zijn. Zo verschijnen vragen met de tag van_meteren op de achternaam-indexpagina voor Van Meteren.
Tags moeten een onderstrepingsteken gebruiken als er een spatie in de term staat. Gebruik bijvoorbeeld us_civil_war in plaats van us civil war. De laatste wordt dan gezien als drie afzonderlijke tags.
Elk WikiTree-project heeft zijn eigen aangewezen tag, b.v. g. arborists, global_reunion. Het is belangrijk om de standaardtag te gebruiken, zodat alle projectleden deze kunnen zien.
Zie Tags voor meer informatie over standaardtags.
Klik hier om de tags die je volgt toe te voegen of te bewerken. Dagelijks krijg je een e-mailupdate over de activiteiten met betrekking tot de Tags die je volgt.

G2G Moderators

G2G-moderators kunnen de formulering van je vraag helpen verbeteren (zonder de betekenis te veranderen) en kunnen de categorisering of tagging aanpassen. Spam, aanstootgevende, ongepaste of dubbele vragen kunnen worden verborgen of verwijderd.
Voor meer informatie over Moderators en leiders, zie: Moderating G2G.

Up/down votes, best answers, and flags

In dit deel bespreken we een aantal attributen die je op de g2g pagina tegenkom. Je kunt een stem uitbrengen op een vraag of antwoord, een beste antwoord kiezen of een ongepaste vraag of antwoord melden.

Up/Down Votes

Up/Down votes 🔼 🔽 of te wel Voor of Tegen Stemmen heeft niet echt een vooraf gedefinieerd doel. Af en toe is een vraag een enquête die begint met twee of meer antwoorden en vraagt ​​mensen om op hun keuze te stemmen. Over het algemeen stemmen de meesten van ons om aan te geven of ze instemmen of er niet mee eens zijn. Links van de vraag of het antwoord zie je op een lichtgroen vlak een donkergroen up en down pijltje met een + of - getal erachter. Als je op een keuze klikt verandert het keuze pijltje van donkergroen in oranje in de richting van de overheersende keuze. Je kunt op het oranjekleurige driehoekje klikken om je stem ongedaan te maken om daarna hetzelfde, anders of helemaal niet te stemmen.
Het totaal aantal stemmen wordt weergeven door een + of - getal dat het resultaat is van de som van voor en tegen stemmen. Bijvoorbeeld +19 betekend dat het resultaat 19 voorstemmen is, maar het kan zijn dat er 21 stemmen voor zijn gegeven en 2 tegen. Wanneer de negatieve stemmen in de meerderheid zijn wijst het oranje pijltje naar beneden. Bijvoorbeeld - 2 kan het resultaat zijn van 3 voor en 5 tegen.

Best Answer

Het beste antwoord 🌟 kan door iedereen worden gekozen, hoewel veel mensen het hoffelijk vinden om de persoon die de vraag heeft gesteld toe te staan ​​het te selecteren. Zelfs nadat er een is geselecteerd, kan een andere door iedereen worden geselecteerd, die de eerste selectie zal vervangen.
Als er een is geselecteerd (door jou of iemand anders), kun je op de gouden ster klikken om de selectie ongedaan te maken. Daarna kunt u (of iemand anders) een beste antwoord kiezen, hetzelfde of een ander.

Flags

Ieder WikiTree lid kan spam, een ongepaste vraag, antwoord of grof taal gebruik in G2G markeren door een "vlag 🚩" te plaatsen. Wanneer dit is gebeurd, ontvangt het G2G-Moderation-team een ​​e-mailbericht. Markeren vraagt ​​in wezen om hulp bij het modereren van de vraag. Het verbergt of verwijdert de vraag niet. Als een bericht echter twee vlaggen krijgt, wordt het automatisch verborgen totdat het kan worden beoordeeld. Klik in voorkomend geval op [Flag] rechts onder de vraag of het antwoord, er verschijnt dan een rood vlaggetje ter indicatie dat de vraag is gemarkeerd en gaat worden beoordeeld. Tevens verschijnt de optie [Hide] om, bij duidelijke reclame of zeer grof taalgebruik direct de tekst te kunnen verbergen.
Vlaggen zijn alleen bedoeld om de aandacht van de beheerder te vestigen op een ongepast bericht. Dit wordt vaak niet correct gebruikt. Naast "fat-fingering" (er per ongeluk op klikken), hebben nieuwe leden er vaak op geklikt omdat ze denken dat het een manier is om de vraag gemakkelijk opnieuw te vinden, of omdat ze denken dat het meer nadrukkelijk is dan een downvote.
Een rode vlag werkt anders dan de andere attributen op de g2g pagina. Afhankelijk van of jij degene was die deze heeft gemarkeerd of iemand anders. Als iemand anders het heeft gemarkeerd, is jouw klik de tweede vlag en wordt het item automatisch verborgen (een beheerder of een leider kan het opnieuw laten zien als ze denken dat het passend is). Als jij degene was die de eerste keer op de vlag heeft geklikt, kunt je er nogmaals op klikken om het ongedaan te maken.

Favorites

Favorieten aangeven is iets dat veel mensen niet weten dat dit bij g2g mogelijk is. Rechtsboven de vraag staat een groot grijs (maar heel licht) plusteken. Klik hierop om de vraag aan je favorietenlijst toe te voegen, zodat je deze altijd gemakkelijk kunt terugvinden.
Effen grijs geeft aan dat je de vraag hebt geselecteerd als favoriet. Als je de vraag als favoriet wilt deselecteren klik dan op het effen grijs kruis. Het is als het ware een aan- of uit-knop. Wil je de lijst van jouw favoriete g2g vragen zien kunt naar je eigen G2G-profiel gaan (Vervolgkeuzelijst van je WikiTree-ID > G2G-profiel > tabblad Mijn favorieten) om de lijst met geselecteerde favorieten te bekijken.

G2G Punten en Titels

Bijdragen aan het G2G) Forum worden apart van de andere WikiTree bijdragen bijgehouden.
Er worden punten gegenereerd voor de volgende acties:
 • Een vraag stellen.
 • Een antwoord insturen.
 • Een vraag omhoog stemmen
 • Een antwoord omhoog stemmen
 • Wanneer je vraag omhoog wordt gestemd
 • Wanneer je antwoord omhoog wordt gestemd
 • Wanneer je antwoord als beste wordt geselecteerd
 • Wanneer je een antwoord op jouw vraag als beste selecteert.
Wanneer je een vraag of antwoord omlaag stemt kost je dat punten.
Het aantal punten dat je hebt verzameld bepaalt de bijbehorende titel. Je begint als een G2G Rookie (beginner). Wanneer je de 300 punten bereikt wordt je G2G Crew. En daarna zijn de mogelijkheden onbegrensd.
g2g6.gif
Diegene die 6.000 punten behaald wordt de G2G6 badge toegekend. Bij 100.000 punten word je Pilot en degenen die de 1000.000 passeert krijgt de titel Astronaut.
Voor een uitgebreid overzicht zie: Help: Badges en Punten.

Meer hulp

Stel je vraag in G2G voor meer hulp bij het gebruik van G2G!

Vragen en opmerkingen over de Nederlands Portaal pagina's kun je in het G2G NetherlandsFORUM plaatsen.
Voeg hiervoor de tag Nederlands_Portaal en/of Netherlands toe .
Deze pagina is samen gesteld door Joop van Belzen met informatie uit de WikTree Helppagina's en G2G.
Met dank aan Gaile Connolly die in G2G een verhelderende overzicht plaatste.
Zie: up/down votes, best answers, and flags (and little known tricks)


This page was last modified 11:03, 31 March 2022. This page has been accessed 8,772 times.