Project: Nederlands Portaal/Algemene Informatie

Categories: Netherlands Project | Nederlands Portaal | WikiTree Help (NL)

Contents

Eigendom en Controle

Op WikiTree hebben we het gezegde: Privacy controls are for privacy, not control. Vrij vertaald: Privacy instellingen zijn er voor privacy en niet om profielen op te eisen als eigendom. Privacy instellingen en Trusted Lists maken het mogelijk om samen te werken en tergelijkertijd om de benodigde privacy van bepaalde familieleden te kunnen beschermen. Privacy instellingen zijn niet bedoeld om bepaalde familie profielen te bezitten of op te eisen en op die manier de familie geschiedenis te beheersen/bepalen,

Geen Eigendom van Profielen

WikiTree profielen zijn NOOIT eigendom van Profiel Managers!

Foto's kunnen eigendom zijn. Bepaalde tekst in een biografie kan eigendom zijn, als dat is aangegeven. Maar het profiel in zijn geheel wordt gedeeld met de totale WikiTree gemeenschap, en is NOOIT eigendom van welke Profiel Manager dan ook.

WikiTree probeert daarmee niet jouw genealogy te bezitten. Maar probeert juist genealogie vrij toegangelijk te houden voor IEDEREEN. Zie ook de Missie en HONOR Code.

Beheer van Moderne/Jonge Profielen

Familie delen op WikiTree is persoonlijk en privé wanneer het nog levende familieleden en moderne familiegeschiedenis betreft. Familieleden hebben hier de volle controle over de Privacy Instellingen.

Evengoed moet de Profiel Manager zich hier niet zien als eigenaar van een profiel maar meer een beheerder en/of toezichthouder. Profielmanagers leiden de samenwerking in de familiestamboom. Zij dragen de verantwoordelijkheid een profiel te delen met (verre)verwanten. Als een Profiel Manager die verantwoordelijkheid niet wil dragen, kan deze een ander familieverwant Manager van het Profiel maken.

Wanneer een Profiel Manager weigert om gevoelige informatie te verwijderen over jou persoonlijk of over een kind onder de 13 jaar, zie dan Privacy Conflicten.

Beheer van verre Voorouders

Hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe meer afstammelingen de voorouders bezitten. Omdat alle afstammelingen dezelfde voorouders hebben, kunnen deze profielen niet strikt beheerd worden.

De rol van de Profiel Manager hier is een totaal andere dan op de moderne profielen. Privacy is hier niet van belang.

Misverstanden en meningsverschillen zijn algemeen voorkomend en onvermijdelijk bij profielen van 100 jaar en ouder. Samenwerken kan dan ingewikkeld zijn wanneer je probeert van duizende mensen instemming te krijgen op feiten. Probeer alsjeblieft geduldig te zijn en ga er altijd vanuit dat WikiTreers met de beste intenties samenwerken. Mocht er toch onverhoopt een serieus probleem ontstaan, kijk dan hier: Problems with Members.

Projecten zijn opgezet om brede samenwerking te bewerkstelligen. Het Project en haar leden treden op als en zijn allemaal gezamenlijk manager van vroege profielen. Elk WikiTree lid kan toetreden en deelnemen aan een project.

Privacy WikiTree

Omdat WikiTree een site voor genealogische samenwerking is, inclusief samenwerking op het gebied van profielen van levende en recent overleden familieleden, is privacy hier erg belangrijk. Lees ons Privacybeleid conform de privacy regels in de Europese Gemeenschap m.i.v. 25 mei 2018. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste privacy regels binnen WikiTree.
 • Profielen van in leven zijnde personen, met uitzondering van volwaardige WikiTree leden, krijgen automatisch het Privacy-level UNLISTED.
 • Profielen van kinderen onder de dertien jaar zijn niet toegestaan en worden verwijderd behalve als een van de wettige ouders profielmanager is.
 • Kinderen van 13 tot 16 jaar hebben toestemming nodig van de ouders.
 • DNA gegevens van in leven zijnde personen die geen lid zijn van WikiTree worden verwijderd.
Zie voor meer informatie :Algemene Verordening Gebruikersgegevens.
Gevoelige informatie over levende mensen, met name kinderen, mogen nooit aan WikiTree worden toegevoegd. De mate waarin wij privacybescherming kunnen bieden is noodzakelijkerwijs beperkt. Zie:Terms of service en Privacybeleid. Wikitree kan niet bepalen welke informatie "gevoelig" is. Alleen de persoon zelf of hun ouder of voogd kan dit beslissen. Indien gevoelige informatie wordt aangetroffen hebben wij geen andere keus dan deze te verwijderen. Daarnaast zullen profielen van in leven zijnde mensen die geen account hebben bij WikiTree het Privacy-level UNLISTED krijgen en worden profielen van kinderen jonger dan 13 jaar verwijderd behalve als een wettelijke ouder profielmanager is.
Als er gevoelige informatie is die je niet zelf kunt verwijderen, neem dan contact met ons op via het formulier op de privacy conflicten tussen gebruikers pagina. In het opmerkingenveld, een beschrijving van uw situatie.

Privacy Levels


WikiTree kent een uniek privacy systeem met een optimale flexibiliteit in de privacy instellingen. Hierdoor is het mogelijk om samen te werken.


Dit privacy systeem maakt het mogelijk om de Privacy Instellingen (Settings) en de Trusted List voor elk profiel op WikiTree apart in te stellen. Als je op de Trusted List staat van een profiel heb je toegang tot alle mogelijkheden op het profiel. Als je niet op de Trusted List staat kun je alleen dat zien wat het ingestelde Privacy Level toelaat.
De Profiel Manager kan het Privacy Level veranderen door de Privacy Tab te openen op zijn/haar profiel en kan ook zelfs van verschillende profielen tergelijkertijd de Privacy Settings veranderen.
een Privacy Tab op elk profiel

ER ZIJN ZEVEN PRIVACY LEVELS:


UNLISTED/NIET VERMELD
Unlisted is een Privacy Instelling waarbij het profiel GEHEEL verborgen is voor IEDEREEN behalve voor personen op de Trusted List van dat profiel. Voor profielen van in leven zijnde personen die geen lid zijn van WikiTree wordt Unlisted automatisch ingesteld.
Van kinderen jonger dan 13 jaar mogen geen profielen worden gemaakt behalve als een van de profielmanagers een wettelijke ouder is. Indien een profielmanager van zijn kind een profiel aanmaakt krijgt het standaard UNLISTED als Privacy-level. Houd er rekening mee dat profielen van jonge kinderen alleen voor plaatsaanduidingen mogen worden gebruikt en geen persoonlijke informatie mogen bevatten.
Op profielen van overleden personen of van personen die meer dan 100 jaar geleden geboren zijn is UNLISTED geen optie.
Ook is de instelling UNLISTED niet mogelijk voor actieve leden. WikiGenealogisten kunnen hun eigen profiel dus niet op UNLISTED zetten. Mocht je echter als actief WikiTree lid toch je naam nergens geplaatst willen zien klik dan hier voor meer info.


PRIVATE/PRIVE
Op dit niveau is er alleen beperkte informatie te zien. Vergelijkbaar met iemand in een telefoonboek, wat het mogelijk maakt dat anderen dit profiel wel kunnen vinden.
Wanneer je informatie op een PRIVATE profiel zet kun je direct op je Editpagina zien welk deel van de informatie privé is met de volgende gekleurde iconen.


Afgeschermde informatie. Het rode icoon betekent dat de informatie alleen bekeken kan worden door de mensen op de Trusted List van het profiel. Dat geldt voor: Geslacht, Formele Voornaam, Bijnamen, en familierelaties zoals: Echtgeno(o)t(e), Zussen en Broers en Kinderen en voor het vak Persoonlijke Herinnneringen (Personal Memories) op je profiel.


Openbare informatie. Het groene icoon laat zien welke informatie openbaar is. De informatie die open is is de Voornaam en Achternamen, Voorvoegsels en Achtervoegsels en Open Reacties.


Gedeeltelijk afgeschermde informatie. Een geel icoon indiceert dat de meest gevoelige informatie van een profiel is beschermd en een klein gedeelte daarvan wel zichtbaar is. Bijvoorbeeld:

Middle Name: De volledige middelste voornaam is niet zichtbaar. Maar de intiaal wel. Aangezien wij voor Nederlandse profielen geen Middle Name gebruiken is dit niet van belang. Tweede voornamen worden voor Nederlandse profielen in het vak First Name toegevoegd.
Geboortedatum en overlijdensdatum: De precieze dag, maand en jaar zijn niet te zien, maar het decennium is zichtbaar, bijv. "1970s" Dit is omdat WikiTree het mogelijk wil maken voor degenen die naar familie op zoek zijn, op basis van het decennium waarin geboren, zij ongeveer kunnen inschatten/bepalen of dit een familielid kan zijn.
Foto's: De kleine miniaturen (thumbnails) van foto's zijn altijd geheel openbaar - maar de volledige foto en de informatie over de foto is besloten. Let op: Als er een open profiel gelinkt is aan de foto, dan is de foto wel geheel open en zichtbaar voor iedereen.
Activiteiten: Activiteiten worden bijgehouden in de zogenaamde Activity feeds en deze zijn zichtbaar voor iedereen. Dat wil zeggen dat je kunt zien dat iemand iets gedaan heeft, maar niet wat die persoon gedaan heeft. Bijv. "Piet Jansen edited the biography of Marie Jansen", maar wat Piet gedaan heeft is niet zichtbaar.
Op je Editpagina zien de iconen er zo uit:
Voorbeeld voor wat zichtbaar is
PRIVE MET OPEN BIOGRAFIE
Dit is eigenlijk exact hetzelfde qua privacy instellingen als hierboven beschreven bij het rode hangslot PRIVATE maar zoals de naam al zegt, met een open biografie. Dus het biography en source gedeelte op je profiel is bij deze instelling zichtbaar voor iedereen. Dit profiel kan ook alleen bewerkt worden door leden die op de Trusted List staan.


PRIVE MET EEN OPEN STAMBOOM

Precies hetzelfde qua privacy instellingen als hierboven beschreven bij het rode hangslot PRIVATE maar met een open stamboom. Als de profielen aan de WikiTree verbonden zijn zullen Geslacht en DNA test open zijn.

De familieleden blijven afgeschermd tenzij ze een open familie stamboom hebben. Bijvoorbeeld, als de moeder een Besloten Profiel heeft dan zie je in de boom "private mother" zowel op het profiel als in de familie stamboom.


PRIVE MET OPEN BIOGRAFIE EN OPEN STAMBOOM

Als hier boven, maar met de tekst op het profiel en de familiestamboom open.


OPENBAAR

Iedereen kan alle informatie op het het profiel zien. Echter om informatie toe te voegen of te veranderen moet je op de Trusted List staan (dus toestemming van de Profile Manager hebben). OPEN is geen optie voor levende personen.


GEHEEL OPEN

Iedereen kan de informatie zien op een OPEN profiel. En elk WikiTree-lid met een bevestigd e-mailadres die the Wiki Genealogist Honor Code heeft onderschreven heeft ook toegang tot dit profiel om toe te voegen te veranderen etc.

Noot: Het is een goede gewoonte om wanneer een WikiTree Genealogist iets veranderd aan een profiel hij /zij dat vermeld in de "comment-box" rechts onder aan de pagina van het betreffende profiel. Het getuigt van respect en integriteit en kan leiden tot open discussie (op G2G) over informatie waarbij de samenwerking op WikiTree duidelijk naar voren komt.


Elk profiel van personen die overleden zijn, zonder gevoelige informatie, horen GEHEEL OPEN te zijn. Profielen van mensen ouder dan 200 jaar moeten op GEHEEL OPEN staan.

WikiTree Leiders kunnen elke twee OPEN PROFIELEN mergen. De missie van WikiTree is om moderne families en hun voorouders te koppelen aan één enkele wereldwijde familieboom. Het mergen van profielen is een zeer belangrijk onderdeel hierbij.


Om gemakkelijk de Privacy van meerdere profielen in één keer te veranderen gebruik je de Bulk Privacy Tool.

Tenslotte: Het is belangrijk om te begrijpen dat WikiTree's Privacy is om Privacy te beschermen en niet om controle te houden over een profiel. Het is de bedoeling dat alle afstammelingen van dezelfde voorouders de profielen met elkaar DELEN. Zie hiervoor ook de pagina over eigendom en controle.

Voor de wettelijke details over de Privacy Instellingen van WikiTree zie: Privacy Policy

Met dank aan Astrid Schellenberger, vertaling en samenstelling.

Trusted List

WikiTree's privacy systeem is gebaseerd op wat we een 'Trusted Lists' noemen. Een Trusted List is als een kring van vertrouwenspersonen rond een profiel van familie en vrienden.

Elk profiel heeft zijn eigen zelfstandig beheerde Trusted List . Als je op de Trusted list staat voor een persoonprofiel, betekent dit niet dat je op de Trusted List staat voor andere familieleden van deze persoon. De kring van vertrouwde familieleden of vrienden rond elke persoon is uniek.

Als je op een Trusted List staat, hebt je volledige weergave- en bewerkingsrechten op het profiel met uitzondering van het LNAB veld. De Last Name At Birth (LNAB) kan alleen worden gewijzigd door de profielmanager. Wat gebruikers die niet op de Trusted List staan kunnen zien en doen, hangt af van het privacyniveau van het profiel.

Dit kan in eerste instantie ingewikkeld lijken, maar het maakt het mogelijk om op een enkele, gedeelde stamboom mogelijk te maken zonder de privacy te schenden.

Trusted List worden beheerd door de leden die al in de Trusted List staan, onder leiding van de Profile Manager. Als je een Trusted List van een profiel wilt bekijken of wijzigen, klikt je op het tabblad Privacy van het profiel.

Je kunt verzoeken om toegevoegd te worden aan een Trusted List door op de link van het verzoek op het profiel te klikken. Dit verzoek wordt aan de Profile Manager per e-mail verzonden. Als deze dit goedkeurd krijg hij of zij de mogelijkheid om je tegelijkertijd aan de vertrouwde lijsten van gerelateerde profielen toe te voegen.

Er is een handige bulk-tool voor Tusted List wijzigingen om tegelijkertijd iemand van meerdere vertrouwde lijsten toe te voegen of te verwijderen.

Trusted Lists hebben betrekking op privacy, niet controle. Het is belangrijk in gedachten te houden dat Trusted lists een hulpmiddel zijn voor privacy. Zij stellen je in staat om gevoelige informatie te beschermen, met name met betrekking tot nog levende mensen.

Ze zijn niet bedoeld om afstammelingen uit te sluiten die niet eens zijn met de feiten. Alle nakomelingen moeten dezelfde vooroudersprofiel delen. Profiel Managers moeten consensus zoeken, zelfs als het heel moeilijk is. Zie de Honor Code en de pagina over eigendom en controle.

Watchlist

Een Watchlist is een overzicht van profielen die jij beheerd. Het is niet alleen een lijst van je familieleden en voorouders maar Technisch gezien is het een lijst met profielen waar je op de Trusted List staat. Klik hier om je Watchlist te bekijken: MIJN WATCHLIST klik hier om je lijst met familieleden te bekijken: MIJN FAMILYLIST

Je wordt gewaarschuwd als er wijzigingen worden aangebracht in je watchlist via je familyactivity feed en wekelijkse e-mail update.

Profielen toevoegen en verwijderen in je Watchlist

Je kunt je Watchlist niet direct wijzigen door ter plekke profielen toe te voegen of te verwijderen. Het is een automatisch gegenereerde lijst.

Een profiel verschijnt automatisch in je Watchlist als:

 • Je zelf een profiel hebt aangemaakt.
 • Je hebt gevraagd ​​om te worden toegevoegd aan de Trustedlist van een profiel en dit is goedgekeurd.
 • Iemand anders je toegevoegd heeft aan een Trustedlist.

Kolom: [Status/ID]

Deze kolom bevat drie waardevolle weetjes voor geavanceerde WikiTreers.

 • Ten eerste geeft het statuspictogram aan of het profiel:
  • M = beheerd wordt door jouw.
  • A = beheerd wordt door een ander actief actief lid.
  • P = beheerd wordt door een lid dat in behandeling is, dat wil zeggen iemand die is uitgenodigd om lid te worden van WikiTree, maar dit nog niet heeft geaccepteerd. Als je hierop klikt, wordt er een pagina geopend om nog een uitnodiging te verzenden.
  • Als je geen van deze drie pictogrammen ziet, betekent dit dat het profiel passief is maar niet door jouw wordt beheerd.
 • Ten tweede geeft deze kolom de achternaam van de persoon bij de geboorte weer. Als u hierop klikt, gaat u naar een afzonderlijke index met alle mensen met deze achternaam die op uw Watchlist staan.
 • Ten derde toont het de WikiTree ID, die een combinatie is van de achternaam bij geboorte en een nummer. Het ID is belangrijk voor links, samenvoegen, etc.

Privacy Level indicators

De gekleurde stippen in de laatste kolom geven het privacyniveau aan.

= Niet vermeld
= Privé
= Privé met openbare biografie
= Privé met openbare bio en boom
= Openbaar
O = Open

Achtergrond kleuren

Een roze of blauwe achtergrond van een naam geeft aan dat het om een vrouw (rose) of man (blauw) gaat. Als de achtergrond groen is, betekent dit dat er geen geslacht is geselecteerd voor de persoon. WikiTree stelt geen standaard geslacht in, tenzij je een moeder, vader of echtgenoot toevoegt.

Profielen Verwijderen

Verwijderen van profielen is in principe niet gewenst bij WikiTree. Wiki-sites zijn zodanig ontworpen dat de informatie kan worden verbeterd, niet gewist. Aangezien profielen in Wikitree geen eigendom zijn van de individuele leden kun je ook geen profielen verwijderen die je zelf hebt toegevoegd.

Zelfs als het lijkt dat niemand anders belang heeft bij het profiel, schaadt verwijdering de gemeenschap op verschillende subtiele manieren. Het laat permanente gaten achter in onze databases die niet gevuld kan worden. Dit verspilt onze beperkte middelen waardoor het moeilijker voor WikiTree wordt om haar missie te vervullen, gratis voor iedereen te zijn en zorgt voor verwarring door het achterlaten van losse eindjes.

De enige geldige reden om een ​​bestaand profiel te verwijderen is als er gevoelige informatie van een levend persoon in staat en de persoon volledig verwijderd moet worden uit de database. Als gevoelige informatie wordt toegevoegd, hebben we geen andere keuze dan om deze informatie te verwijderen. Klik op deze link Delete om het formulier te openen om prive gevoelige profielen te verwijderen.

Als je gevoelige informatie vindt op profielen die je niet kunt verwijderen, neem dan contact met WikiTree op via het formulier Privacy conflicts between users op de privacy conflicten tussen gebruikers pagina. Geef in de toelichting een beschrijving van je situatie.

Dubbele profielen.
Duplicaten worden niet verwijderd maar samengevoegd (Mergen). Samenvoeging zorgt ervoor dat de trustedlist, activiteit feeds en unieke informatie van het dubbele profiel niet verloren gaat. Links en verbindingen naar het oude profiel worden automatisch bijgewerkt en doorgestuurd.

Als je ontdekt dat een persoon nooit heeft bestaan, verwijder dan de verkeerde relaties, maar laat het profiel met een verklaring bestaan. Leg uit welke bronnen er toe leiden dat iemand denkt dat de persoon bestond en waarom deze onjuist zijn. Laat het profiel achter als Rejected Match voor soortgelijke profielen.

Als er een groot aantal junk profielen worden gemaakt in een GEDCOM import kan WikiTree een Bulk Deletion doen, maar alleen binnen twee dagen na ontvangst. Neem onmiddeljk contact met WikiTree op als optie 4 op het delete formulier is gesloten omdat je account meer dan 48 uur oud is.

Account Opzeggen

Deze instructie is voor de leden die hun deelname aan WikiTree willen beëindigen. Voor informatie over het verwijderen van profielen zie "Profielen Verwijderen" hier boven. Voor officiële informatie, zie de Terms of service en Privacy beleid .
Je kunt deze instructies overslaan als:
 • Het account niet van jezelf is.
  Als het voor een lid is die is overleden of voor een minderjarig kind, neem dan contact met WikiTree op via info@wikitree.com voor hulp. Laat het weten of je bereid bent om het beheer over te nemen van de stamboom.
 • Binnen 48 uur na een account te hebben gemaakt en je geen profielen hebt aangemaakt die iemand anders heeft bewerkt. Je kunt dan gebruik maken van optie 4 op het Delete formulier.
 • Je bent uitgenodigd om deel te nemen door iemand anders en je hebt geen nieuwe profielen aangemaakt. In dat geval kunt je je account sluiten door simpelweg het e-mailadres te verwijderen op de pagina voor het bewerken (tabblad Edit) van je profiel. Misschien wil je anoniem blijven het jouw eigen profiel. Neem dan contact op met het familielid dat je heeft toegevoegd met betrekking tot een persoonlijke levenssfeer.
 • Je WatchList bevat slechts één naam, die van jezelf. Ga verder met Stap drie.
 • Je WatchList bevat duizenden namen . Als dat zo is, e-mail info@wikitree.com voor hulp.
Om een account te sluiten moet je de volgende stappen doorlopen.
 • Stap een: Overdracht beheer van privé profielen.
  Kan een familielid of collega-genealoog het beheer van de profielen overnemen die je hebt gemaakt? Overweeg dit zorgvuldig. Als er iemand is, ga dan naar de Profile Manager Changes tool. Selecteer "Replace yourself....." Voer het e-mail adres in van je opvolger, maak de juiste keuzes en ga verder.
 • Stap twee: Verwijder profielen van levende mensen Delete
  Verwijder alle profielen van levende mensen tenzij iemand anders je profielen gaat beheren. Verwijderen van profielen is nooit een goede optie. Echter, als er profielen van levende mensen zijn die niemand bereid is om te beheren, moeten ze, in verband met de privacy wetgeving, worden verwijderd.
  Hier is het Delete formulier. Gebruik de opties één of twee. maar optie drie niet ( "Verwijder alle profielen met inbegrip van je account-profiel") vóórdat je de rest van deze pagina hebt gelezen.
Merk op dat het Delete formulier niet toestaat profielen te verwijderen die iemand anders heeft bewerkt. Als een van deze profielen gevoelige informatie bevat over levende personen, e-mail dan de lijst van ID's en een toelichting naar info@wikitree.com .
 • Stap drie: Verwijder of sluit je account profiel.
  Een van onderstaande opties eindigt je deelname aan WikiTree en je ontvangt geen e-mails meer.

Account verwijderen

je kunt een account profiel verwijderen in drie gevallen:
 • Je bent jonger dan 18 jaar.
 • Je ben niet langer dan 48 uur lid en hebt geen profielen gemaakt die iemand anders heeft bewerkt.
 • Je hebt geen bijdragen aan WikiTree gedaan die zinvol voor anderen zijn maar alleen voor jezelf, d.w.z. je persoonlijke profiel en directe familieleden met geen verbindingen naar profielen van andere WikiTree leden.
Verwijder je account profiel met behulp van de optie drie op het Delete formulier .

Account sluiten

Voordat je je account sluit verwijder je eerst eventuele prive-informatie die je niet op je profiel wilt laten staan.
Om je account definitief te sluiten, verwijder je het e-mailadres uit de Edit pagina van je profiel.
Merk op dat je moet klikken op "SAVE CHANGES ".
Er verschijnt twee keer een waarschuwings pop-up om te bevestigen dat dit het laatste is wat je wilt doen als lid.
Tenzij iemand anders je profielen beheerd, zal je gesloten profiel worden beheerd door WikiTree-1 en kan worden heropend via e-mail info@wikitree.com.

Vragen en opmerkingen over de Nederlands Portaal pagina's kun je in het G2G NETHERLANDS PROJECT FORUM plaatsen.
Voeg hiervoor de tag Nederlands_Portaal toe .
logo


This page was last modified 12:56, 31 March 2022. This page has been accessed 1,907 times.