Project: Nederlands Portaal/Badges Tags en Activity Feeds

Categories: Netherlands Project | Nederlands Portaal | WikiTree Help (NL)

Contents

Badges

Genealogisten van over de hele wereld dragen bij aan WikiTree omdat het ons ultieme gemeenschappelijke doel is de hele mensheid te verbinden in één stamboom. Het gaat dus niet om individuele succesjes.

Desalniettemin, een schouderklopje op zijn tijd heeft iedereen nodig binnen onze ledengroep. Hiervoor zijn 'badges' (insignes) in het leven geroepen. Sommige leden noemen ze zelfs het 'profiel bling-bling'. Naast de symbolische schouderklop-functie zijn badges bij een profiel echter ook een indicatie voor andere leden. Men kan zien binnen welk deel van de gemeenschap iemand bezig is en hoeveel ervaring er al is opgebouwd.

Lidmaatschap Badges

Binnen de WikiTree-gemeenschap onderkennen we drie types van lidmaatschappen. Ze zijn alle drie gratis, we kennen geen 'premium leden' of iets dergelijks.

Lidmaatschap Badgets.Om maar gelijk met de laatste te beginnen: Wiki Genealogists zijn leden die onze doelstelling omhelzen en daarom actief helpen om de gratis Stamboom te laten groeien. Om dit type account te verkrijgen dient men:

 • zich te registreren als gast
 • zich aan te bieden als vrijwilliger en geaccepteerd te worden als Family Member
 • de 'Wiki Genealogy Honor Code' te onderschrijven

We nodigen iedereen met interesse in de familie-geschiedenis van harte uit om lid te worden. We hebben het proces om uiteindelijk Wiki Genealogist te worden ingedeeld in logische stappen. Hierdoor wordt voorkomen dat nieuwe leden zich direct gaan storten op het wijzigen in de gegevens van onze gedeelde stamboom zonder dat ze volledig beseffen waar het allemaal om gaat.

In aanloop naar dit type zullen nieuwe bezoekers zich veelal eerst als Guest (gast) aanmelden. Het staat iedereen vrij dit te doen zonder enige beperking. Gasten kunnen een eigen profiel aanmaken en deelnemen aan het G2G Forum. Ze kunnen echter geen andere profielen aanmaken of wijzigen. Wel kunnen ze eventueel commentaar toevoegen aan een bestaande profiel-pagina. Gasten mogen vrijuit grasduinen in de WikiTree. Ze hebben geen enkele verplichting en kunnen ook op elk moment beslissen hun account te verwijderen.

Gasten kunnen zelfs een GEDCOM-bestand laden teneinde gebruik te maken van de tool GEDCompare maar ze kunnen de gegevens uit dit bestand niet gebruiken om nieuwe profielen aan te maken.

Een Guest-lid dat zich aanbiedt als vrijwilliger om mee te helpen aan de gemeenschappelijke stamboom en wordt geaccepteerd door een Wiki Genealogist (meestal een zogenaamde Greeter) wordt vervolgens een Family Member. Hierdoor wordt automatisch de bijbehorende badge toegekend. (Het woordje Pending geeft aan dat men nog in het acceptatie-proces zit.)

Zodra daarna ook wordt aangegeven dat men de Honor Code (Erecode) volledig ondersteunt wordt het lidmaatschap automatisch omgezet naar 'Wiki Genealogist'.

Voor meer informatie over lidmaatschap zie: WIKITREE INTRODUCTIE EN INSCHRIJVING

Ster Badges

Leden kunnen elkaar een ster toekennen uit waardering. Klik hieronder op één van de ondertitels bij de Badges om te zien wie er allemaal één hebben gekregen, van wie de Ster afkomstig is en waarom die is toegekend. De Superstar kan alleen worden gegeven bij bijzondere verdiensten door een Leader.

Overweeg ook eens aan wie je er zelf graag één zou willen toekennen!

Family Star
Community Star
Super Star
Generous Blue
Generous Green
Generous Red

Een ster-badge toekennen

Gebruik dit formulier om een ster-badge toe te kennen aan een ander lid. Voordat je naar dit scherm gaat dien je de WikiTree-ID van die gebruiker te weten (altijd rechtsboven te vinden op hun profiel-pagina). Alvast bedankt voor de pluimen die je gaat uitdelen. Kleine gebaren zoals deze zorgen er voor dat WikiTree de vriendelijke en behulpzame gemeenschap blijft die het nu al is.

Bedenk wel dat:

 • leden maar 1 badge per etmaal kunnen uitdelen
 • leden geen badge aan zichzelf kunnen toekennen
 • leden maar 1 badge van elk type kunnen ontvangen
 • de superstar-badge alleen kan worden toegekend door leiders. (ze zijn herkenbaar aan de Leader-badge en onder die knop is ook het overzicht te vinden).

Nadat in het formulier het type badge is geselecteerd en de ontvanger bekend is gemaakt door het invoeren van de WikiTree-ID is het volgende vakje bedoeld om een toelichting te geven. Bedenk wel dat dit een internationale gemeenschap is, dus engels zal door de meeste leden worden begrepen. Maar dit is geen wet van Meden en Perzen. Het maximale aantal tekens dat kan worden gebruikt is 800.

Wanneer alles naar wens is ingevuld en gecontroleerd kun je door op de knop "Award Badge" te klikken het insigne toekennen. Op de lijst wordt je commentaar weergegeven voorafgegaan door je eigen naam.

Prestatie Badges

Deze badges worden toegekend voor het voltooien van bepaalde werkzaamheden. Zo wordt bijvoorbeeld het 'GEDCOM Equipped'-insigne toegekend aan leden die een GEDCOM-bestand hebben geladen om te matchen met bestaande gegevens.

Je kunt hier op de link onder de insignes klikken om te bekijken wie deze badges hebben toegekend gekregen. Bovenin kun je vervolgens op de volledige naam van de badge klikken om de engels-talige toelichting te lezen.

Vrijwilliger
GEDCOM gematched
Erecode
DNA-getest
Onbaatzuchtig
Pre 1700 gecertificeerd
Foto van de week
Profiel van de week
Connectie competitie
Grafzerk uitdaging
Baanbrekend werk
Speurtocht
Bronnen uitdaging
Adoption Angels
Alltime bronvermelder
>6.000 punten G2G

Project Badges

De badges voor projecten over bepaalde periodes, locaties en historische onderwerpen lijken allemaal op elkaar. Het enige onderscheid is te vinden in de korte aanduiding van het project (project tag) in zijn eigen unieke kleur,

Wanneer je je aanmeldt als deelnemer aan een project zal de project-leider de badge toevoegen aan je profiel. Hierdoor is voor andere leden te zien op welke onderwerpen jij je focus hebt liggen. Door te klikken op een badge kun je een overzicht van alle deelnemers aan dat project.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van project-badges.

netherlands.gif huguenot.gif dutch_cape_colony.gif new_netherland.gif 1776.gif

Voor een volledig overzicht van de projecten en hun doelen (in het engels) kun je hier kijken.

Activiteit en Functionele Project Badges

Deze badgets duiden op een aantal specifieke activiteiten waar iemand aan deelneemt zoals bijvoorbeeld de 'Greeters' die alle nieuwe deelnemers persoonlijk verwelkomen en met raad en daad terzijde staan. Enkele van deze insignes horen bij de meest belangrijke taken hier binnen WikiTree en de deelnemers dragen ze dan ook met grote trots.

Je kunt hier op de link onder de insignes klikken om te bekijken wie deze badges toegekend hebben gekregen. Bovenin kun je vervolgens op de volledige naam van de badge klikken om de engels-talige toelichting te lezen.

Supervisor
Coördinator
Begeleider
Verbinders
"Boomkweker"
Opruimers
Verwelkomer
"Boswachter"
Zondagploeg
Maandagploeg
Dinsdagploeg
Woensdagploeg
Donderdagploeg
Vrijdagploeg
Zaterdagploeg
Ambassadeur
Aanvullers
Adoptie Engelen
Begraafplaatsen
Locale vrijwilliger
Taal vrijwilliger
Blogger
Bron-wedstrijd
Foto-deelnemer
Help pafina's
Stijl bewaking
Rootstech 2015
Rootstech 2016
Reünie 2015
Conferentie 2015
Conferentie 2016
Leiders in ruste

Bijdrage telling en Club Badges

De meeste wijzigingen, toevoegingen en andere soorten bijdrages worden per maand geteld. Je kunt je eigen telling voor deze maand terugvinden in je profiel of in het pull-down menu bovenaan de pafina onder "My WikiTree". Bij een telling van 100+ of 1000+ bijdrages in een maand wordt een insigne toegekend.

1601_club100.gif 1601_club1000.gif

Deze bijdrage-telling en badges moeten niet al te serieus worden genomen. De telling is geen enkele indicatie in de waarde van de bijdrage van een deelnemer. Een helemaal doordachte, goedgeschreven en rijk met bronnen gedocumenteerde biografie telt maar voor één, dus hetzelfde als het herstellen van een klein type-foutje.

Een wijziging die twee profielen beïnvloedt telt zelfs twee keer. Wanneer je bijvoorbeeld een familielid telt het toevoegen van de relatie bij de bestaande persoon een keer en het aanmaken van een nieuw profiel telt ook nog een keer. Alle merge en match acties tellen op die manier ook dubbel, behalve wanneer het om een afgewezen match gaat vanuit FindMatches die helemaal niet meer meegeteld worden.

Om een reële inschatting te maken omtrent de bijdrages van een lid kun je ze beter bekijken via de bijdrage-lijst pagina.

Op deze pagina staat een lijst van je eigen bijdrages. Maar bij elk profiel kun je op de start-pagina, links onder de basisgegevens, een kleine link vinden die zoiets zegt als "Johan's 1914 contributions" om de gegevens van een persoon te bekijken.

Wanneer je het WikiTree ID weet kan het nog sneller door zelf de URL in te voeren. Zoek je bijvoorbeeld de statistieken van Hubbard-51 wilt weten wordt de URL: https://www.wikitree.com/index.php?title=Special:Contributions&who=Hubbard-51

G2G Punten en Titels

Bijdrages aan het Genealogist-to-Genealogist (G2G) Forum worden apart van de andere WikiTree bijdrages bijgehouden (voor de werking zie Werkwijze G2G).

Er worden punten gegenereerd met de volgende acties:

 • Een vraag stellen.
 • Een antwoord insturen.
 • Een vraag omhoog stemmen
 • Een antwoord omhoog stemmen
 • Wanneer je vraag omhoog wordt gestemd
 • Wanneer je antwoord omhoog wordt gestemd
 • Wanneer je antwoord als beste wordt geselecteerd
 • Wanneer je een antwoord op jouw vraag als beste selecteert.

Wanneer je een vraag of antwoord omlaag stemt kost je dat punten.

Het aantal punten dat je hebt verzameld bepaalt de bijbehorende titel. Je begint als een G2G Rookie (beginner). Wanneer je de 300 punten bereikt wordt je G2G Crew. En daarna zijn de mogelijkheden onbegrensd.

g2g6.gif

Diegene die 6.000 punten behaald wordt de G2G6 badge toegekend.

Voor een uitgebreide overzicht zie: Help: Badges en Punten.

Met dank aan: Johan Boonstra, vertaling en samenstelling.


Activity Feeds

Om verschillende activiteiten in profielen en projecten in Wikitree te kunnen volgen kun je gebruik maken van tags en Activity feeds. Activity feeds stellen je in staat om activiteiten en veranderingen op WikiTree te volgen. Hieronder de verschillende soorten feeds.

 • Wijzigingen in een profiel
  Elk profiel heeft een eigen activiteitenlijst, deze kun je bekijken via het tabblad Changes.
  Klik op het tabblad [ Changes ] van een profiel om de wijzigingen te zien. Hier worden alle activiteiten getoond die verband houden met dit specifieke profiel.
 • Contributions by a Member. Bijdragen van een Wikitree lid.
  Ieder WikiTree lid heeft zijn eigen activiteitenlijst. Klik op de link Contributions in het profiel van een Wikitree lid om haar of zijn bijdragen te bekijken.
  Je vindt deze link links boven in de pagina onder de link Send Private messages .
.
 • Family Activity Feed
  Voor een volledige lijst met wijzigingen van de profielen in je watchlist klik je op Family Activity Feed in het menu [My WikiTree] .
  Recente activiteiten in deze lijst verschijnen ook in je startpagina. Een keer per week krijg je een overzicht van deze activiteiten via e-mail. Deze samenvatting laat wijzigingen zien die je zelf hebt aangebracht. Als je Family Activity Feed te groot is, kun je de omvang van je controlelijst beperken. Gebruik dit formulier om jezelf van Lijsten met vertrouwde items te verwijderen.
 • G2G Feed
  Klik op de G2G-feed in het menu [My WikiTree] om een ​​lijst te zien met vragen en antwoorden in het G2G Q & A Forum waarvoor je tags hebt geplaatst, voor achternamen of projecten die je volgt. Eén keer per dag wordt een samenvatting van de G2G-activiteit gemaild samen met je Wiki Genealogie-feed.
 • Wiki Genealogie Feed
  Klik op Wiki Genealogie Feed in het menu [My WikiTree] voor een lijst met wijzigingen te zien in alle profielen met namen die je volgt. Recente activiteit in je gevolgde achternamen verschijnt ook op je Navigatie Startpagina. Eén keer per dag krijg je een samenvatting van de activiteiten via e-mail. Deze e-mail update bevat ook (G2G) Forum activiteiten in achternamen en andere tags die je volgt. Daarnaast wordt je ook geïnformeerd over leden die de tag in de afgelopen 24 uur hebben toegevoegd.
 • Achternaam Activity Feed
  Je kunt alle de recente wijzigingen in profielen met een bepaalde achternaam volgen door een naam-tag te plaatsen. Zie: TAGS
 • Thank-You Feed
  Een bedankje op zijn tijd is nooit weg. Er is ook een Feed voor Thank-Yous. Je kunt bedankjes ontvangen of aan een andere Wikitreer geven voor een bijzondere bijdrage. Klik op de kleine Thank-yous received link in het profiel van een Wikitree lid. Eenmaal per week, worden recente thank-yous je per e-mail samen met je Family Activity Feed toegezonden.
 • WikiTree Activity Feed
  Klik op Activity Feed om de meest recente wijzigingen op WikiTree zien. Merk op dat als je details van profielen met hogere privacy levels wilt zien je moet zijn opgenomen in de Trusted List (lijst met vertrouwelingen) van dat profiel.

Tags

Tags (labels) kun je gebruiken om activiteiten te volgen van onderwerpen waarin je bent geïnteresseerd en om contact te maken met andere genealogen die dezelfde interesses delen.

Tags zorgen ervoor dat je wordt gewaarschuwd, via dagelijkse Wiki Genealogy Feed e-mail updates, als er activiteiten in de gevolgde onderwerpen hebben plaatsgevonden. Deze updates bevatten WikiTree activiteiten in gevolgde achternamen, projecten, G2G discussies en nieuwe leden die de tag hebben toegevoegd. WikiTree staat voor samenwerking. Tags zijn van onschatbare waarde om genealogen met elkaar te verbinden.

Een tag toevoegen:
 • Klik op [My WikiTree]
  • Klik, links onder in de Navigation Home Page onder Wiki Genealogy Feed, op [Edit followed Surnames]
of
 • Ga naar je eigen profiel en klik rechts bovenin onder Followed Tags op Following

Je kunt niet meer dan 20 tags plaatsen.

Veel van de algemeen gevolgde tags zijn achternamen, b.v. JANSSEN of DE_BOER.
Tags kunnen ook worden gebruikt om locaties, b.v. NEW_BRUNSWICK of speciale projecten als NETHERLANDS of CATEGORIZATION te volgen.

Spaties en speciale tekens in tags
Om technische redenen worden tags beperkt tot de elementaire letters van het Latijnse alfabet en underscores.
Je kunt geen spaties of zelfs elementaire non-letter tekens zoals komma's en apostrofs gebruiken.

Bijvoorbeeld de achternaam:

 • van der Beek moet worden ingevoerd als VAN_DER_BEEK
 • O'Reilly als O_REILLY.
 • Piñera als PINERA

Het is niet nodig om tags toe te voegen als je alleen geïnteresseerd bent in je eigen familie.
Via je Family Activity Feed, onderin je Navigation Home page, kunt je de activiteit volgen van de profielen van je familie die zijn opgenomen in je eigen controlelijst Watched List ,

Een tag verplicht je niet om actief deel te nemen aan een project of het helpen van anderen. Echter, mensen die interesse hebben in de tags die je volgt kunnen je wel benaderen voor informatie of hulp. Als je geen interesse hebt in het communiceren en samenwerken met anderen die geïnteresseerd zijn in jouw tag, verwijder deze dan, (maar bedenk wel dat communiceren en samenwerken de belangrijkste onderdelen zijn van Wikitree ! )

Wanneer je een vraag wilt stellen in het Genealoog-to-Genealoog Forum (G2G) is er een veld voor het invoeren van tags. Bijvoorbeeld een vraag over het Nederlands Portaal vraag je in het Netherlands Project forum. Voeg dus de tag NETHERLANDS en de NEDERLANDS_PORTAAL toe. Door de tag NEDERLANDS_PORTAAL erbij te zetten worden mensen die deze tag volgen geattendeerd op je vraag en kun je een gericht antwoord verwachten. Voor de precieze werkwijze zie: Werkwijze G2G

 • Het tabblad Tags in G2G linkt naar lijsten van alle vragen met een bepaalde tag.
 • Het tabblad Mijn Feed in G2G toont recente activiteiten in de tags die je volgt.

Ieder project of sub project heeft een unieke tag. Een aantal voorbeelden zijn:


Vragen en opmerkingen over de Nederlands Portaal pagina's kun je in het G2G NETHERLANDS PROJECT FORUM plaatsen.
Voeg hiervoor de tag Nederlands_Portaal toe .

logo


This page was last modified 13:01, 31 March 2022. This page has been accessed 3,071 times.