Project: Nederlands Portaal/Beginners

Categories: Netherlands Project | Nederlands Portaal | WikiTree Help (NL) | Introductie programma nieuwe leden | Nl | En-4 | De-1

Contents

Inleiding

Welkom op deze pagina die speciaal voor beginnende WikiTreeër is samengesteld. Het doel van deze pagina is om je, als beginner, op weg te helpen met het maken profielen. Om systeemmatig wegwijs te worden in Wikitree kun je het INTRODUCTIE PROGRAMMA volgen.

Een uitgebreid overzicht van Nederlandstalige helppagina's vind je hier: HELPPAGINA'S WIKITREE NEDERLANDSTALIG

Privacy regels


Voordat we verder gaan vragen we je aandacht voor het volgende:

Omdat WikiTree een site voor genealogische samenwerking is, inclusief samenwerking op het gebied van profielen van levende en recent overleden familieleden, is het onderwerp privacy hier belangrijk.

Lees het Privacybeleid om je op de hoogte te stellen
van de regels bij WikiTree.

De belangrijkste privacy regels in WikiTree zijn:

Profielen van levende niet-WikiTree-leden zijn in principe Unlisted.

Profielen van kinderen jonger dan 13 jaar zijn niet toegestaan
als een ouder geen WikiTree-lid is.

Het invoeren van DNA Testen van levende niet-WikiTree-leden is niet toegestaan.

Kinderen van 13 tot 16 jaar hebben toestemming nodig
van de wettelijke ouders of verzorgers om lid te worden van WikiTree.


Navigation Home Page

De Navigation Home Page in WikiTree is je Account pagina waar je in eerste instantie begint na het inloggen, tenzij anders ingesteld.
Deze pagina moet je niet verwarren met je Profielpagina die je genealogische gegevens bevat en onderdeel is van je stamboom.

De Menubalk

Menubalk WikiTree
Boven in elke WikiTree pagina vind je de WikiTree menubalk met aan de linker kant drie zoekvensters en rechts vijf Pull-down menu's. Te weten: [My Wikitree], [WikiTree-ID], [Add], [Find] en [Help]. Als je de muisaanwijzer over een optie/pull-down menu beweegt opent automatisch een submenu met een keuzelijst. Klik op een optie in de keuze lijst om naar het onderwerp te gaan. Deze menubalk is primair en vindt je boven elke pagina van WikiTree.
De Navigation Home Page kun je altijd bereiken door via het tabblad [My WikiTree] op de optie Nav Home Page te klikken. Van daaruit kun je naar de rest van je profielen navigeren.

Feeds

Op je Navigation Home Page kun je een aantal onderwerpen volgen:
 • G2G Discussion Feed
  Een lijst van recente berichten in het G2G forum waarvan je een Tag hebt geplaatst die je volgt.
 • Family Activity Feed
  Een lijst van recente activiteiten die hebben plaats gevonden in je "Watchlist".
 • Wiki Genealogy Feed
  Een lijst van recente activiteiten die hebben plaats gevonden in de Achternamen die je volgt.
 • Thank-Yous
  Een overzicht van recent ontvangen bedankjes.
Voor meer informatie over Activity Feeds zie: ACTIVITY FEEDS

Instellingen aanpassen

Via het tabblad [My WikiTree] > Settings of de optie customize appearance of this page ,die je onder de tekst vindt op je Navigation Home Page, kun je het volgende instellen:

 • Tools: Hier kun de weergave in het bewerkings venster instellen. Zie: De verbeterde Editor
 • E-Mail: (Aanvinken welke e-mails je wilt ontvangen).
  • Receive an e-mail when someone posts a comment on a profile you manage.
   je ontvangt een e-mail als iemand commentaar in een commentbox heeft geplaatst van een profiel waar je manager van bent.
  • Receive a weekly Family Activity Feed update.
   Je ontvangt één maal per week een update over de activiteiten in je WATCHLIST.
  • Receive a daily Wiki Genealogist Feed update.
   Je ontvangt één maal per dag een update over de activiteiten in de Achternamen die je volgt.
 • Password
  Hier kun je je wachtwoord voor je account wijzigen.
 • Time zone
  Tijdzone instellen door het verschil in uren + of - met de "WikiTree server time" in te voeren.
 • Starting page
  Je start pagina instellen, klik op de pijl om een andere startpagina in te stellen dan de Navigation Home Page. Je hebt keuze uit 6 opties.
 • Navigation Home Page
  De Navigation Home Page kan de volgende secties tonen. Selecteer welke je wilt zien.
  • Getting Started: Introduction to WikiTree
   Engelstalige Introductie van WikiTree.
  • Family Tree: Three generations of your personal tree.
   Afbeelding van drie generaties van je stamboom.
  • Badges: Your latest badges.
   Toont de acht laatst verkregen badges.
  • Scratch Pad: Free space for keeping notes or a to-do list.
   Notitie ruimte voor aantekeningen of een Taaklijst.
 • Genealogist Section of Profile (sectie voor genealogici).
  Beheer de weergave van de sectie voor genealogici die bovenaan je profiel is te zien.
  Zie voor uitgebreide informatie Helppagina Sectie Genealoog
  • Display full section = Volledige sectie weergeven
  • Hide communication preferences = Communicatievoorkeuren verbergen (vraag #1 and #2).
  • Hide everything except free text space, if any. Verberg alles behalve vrije tekstruimte als die er is. (vraag #5)
   De derde optie maakt volledige aanpassing of verwijdering van de sectie mogelijk door vraag # 5 leeg te laten.
 • Miscellaneous Settings (Diverse instellingen)

Klik hier SETTINGS om de basis instellingen van je account te wijzigen.


Profielen

Profielen zijn pagina's met daarop informatie en gegevens met betrekking tot je stamboom. WikiTree heeft twee soorten profiel pagina's namelijk: Person Profiles and Free-Space Profiles. Person Profiles zijn de profielen met de gegevens van een persoon waarmee je in principe je stamboom mee samensteld. Free Space Profielen daarintegen kun je gebruiken voor allerlei bijkomende informatie over je familiegeschiedenis. Ze zijn "om het even wat pagina's". Het zijn vrije ruimtes voor het verbeteren van je stamboom. Ieder profiel heeft een Profile Manager met de primaire verantwoordelijkheid voor een WikiTree-profiel. Voor moderne profielen is de manager een privacy-steward; hij of zij stelt het PRIVACY LEVEL in en beheert de TRUSTED LIST . Voor oudere profielen is de Profile manager een leider voor de genealogische samenwerking.

Profielen van Personen / Person Profiles

Person Profiles zijn profielen met gegevens van een persoon; een voorouder, jezelf of ander familielid. In principe heeft elk individu zijn of haar eigen uniek profiel. Zijn er twee profielen van dezelfde persoon dan dienen deze samengevoegd te worden. Voor het onderwerp over samenvoegen van profielen zie MERGEN Voordat je een profiel van een persoon toevoegt wordt aanbevolen dat je de bijhorende bronnen al hebt en deze in het aanmaak formulier kunt invoegen.

Ranger

Maak geen fantasie profielen aan, ook niet om iets uit te proberen. Wikitree heeft in het verleden te maken gehad met vandalisme en heeft ter beveiliging van de gemeenschap hiervoor zogenaamde Rangers aangesteld. Bij constatering van mogelijk vandalisme wordt de "dader" direct geblokkeerd en achteraf om uitleg gevraagd. Heb je je vergist of bent je ter goede trouw dan wordt de blokkering weer opgeheven.

Wanneer je materiaal download van het internet als foto's, teksten etc. overtuig je er dan van dat ze vrij van rechten zijn of vraag toestemming aan de eigenaar. Vermeld altijd waar het materiaal vandaan komt en plaats de URL (Internetadres) erbij. Meestal komen de afbeeldingen die je gebruikt in je profielen uit fotoboeken en documenten van jouw familie en volstaat het met te vermelden dat het afkomstig is uit het familie archief.

Er zijn grenzen gesteld aan het aantal profielen dat je kunt beheren:

 • een nieuw lid kan niet meer dan 1.000 profiles beheren.
 • een ervaren lid niet meer dan 5.000.

Dit zijn theoretische grenzen. De praktische grenzen zijn doorgaans veel lager. Het beheren van een zeer groot aantal profielen op WikiTree betekent veel werk. Het bemoeiljkt effectieve samenwerking, communicatie met andere leden, de goedkeuring van verzoeken, enz. Beheer van meer dan een paar honderd profielen als beginner bij WikiTree is dan ook niet aan te bevelen.

Klik hier voor een voorbeeld van een profiel: Hub van Doorne

Profiel pagina

Elke persoon in de WikiTree stamboom heeft een zogenaamde Profiel Pagina. Op deze pagina worden alle gegevens van de persoon ingevoerd en creëer je een Profiel. Hoe je de basis legt voor goede profielen wordt hieronder uitgelegd. In de beginnersfase behandelen we alleen de meest elementaire zaken zoals basisgegevens invullen, een eenvoudige biografie, afbeelding plaatsen en een aantal kant en klare programmaatjes (Templates genoemd) die voor de beginner van nut kunnen zijn. Op de pagina's voor gevorderden bespreken we meer geavanceerde technieken.

Je persoonlijke Profiel Pagina

De profielpagina van WikiTree-leden zelf verschilt van de rest van de profielen in de stamboom van voorouders en levende verwanten die geen lid zijn. In tegenstelling tot profielen van in leven zijnde mensen, die Unlisted zijn, is die van volwaardige WikiTree-leden zichtbaar voor iedereen. De gegevens die getoond worden zijn echter afhankelijk van het privacy-level wat is ingesteld door de gebruiker.
Sectie Genealoog
Genealoog is de term die bij WikiTree wordt gebruikt voor hun actieve leden. De sectie genealoog is een venster bovenaan profielpagina's van actieve leden waar hun interesses en activiteiten worden getoond en anderen uitnodigt voor samenwerking.

Deze sectie kan tijdelijk worden verborgen via de link [Hide] rechts boven het venster. Het kan altijd worden bewerkt, delen ervan permanent verborgen of verwijderd. Zie voor uitgebreide informatie: Helppagina Sectie Genealoog

Een nieuw profiel toevoegen

Je bouwt je stamboom op door profielen van familieleden, voorouders en verre verwanten toe te voegen aan hun familieleden in de 1e graad, zoals ouders, kinderen, broers en zussen, beginnend bij jezelf. Een nieuw profiel aanmaken doe je met behulp van een zogenaamd formulier. Het formulier Persoon Toevoegen voor een nieuw profiel kun je openen vanaf verschillende punten zoals de de links op het profiel zelf, de Menu opties en het geopende bewerkingsvenster.

Voorwaarden

 • Om een nieuw profiel toe te mogen voegen aan WikiTree moet je ​​volwaardig lid te zijn.
  Klik hier WIKITREE INTRODUCTIE voor meer informatie als je nog geen lid bent.
 • Elk profiel in WikiTree behoord minsten één betrouwbare bron (Source) te bevatten, met andere woorden je moet bewijzen dat de informatie die in het profiel staat juist is. Voor naaste familie als ouders, grootouders, broers, zussen, kinderen enz. volstaat als bron te vermelden "Informatie uit de eerste hand". Ga je verder terug in de tijd dan verwijs je naar tenminste één betrouwbare bron bijvoorbeeld een officiële geboorteakte of doopaantekening. Voor uitgebreide informatie zie: BRONNEN
Beschik je niet over een betrouwbare bron maak dan geen nieuw profiel aan!

Een profiel maken

Uitgangspunt: je bevindt je op een profielpagina.
Waar je bent kun je zien aan het WikiTree ID van het profiel wat te zien is naast de optie My WikiTree.

Wikitree ID

Je kunt vanuit verschillende profielweergaven het formulier Persoon Toevoegen starten. Wij gebruiken hier de methode via het tabblad Edit.

Klik op het tabblad Edit

De bewerkings weergave van het profiel wordt geopend. Hier kunt je al je gegevens wijzigen en het profiel naar wens opmaken.
Het maken van een profiel gebeurt in 3 fasen.

 • Fase 1 invullen van de basisgegevens Voornaam, Achternaam en geboorte datum.
 • Fase 2 Aan de hand van deze gegevens controleert Wikitree of er een bestaand profiel met dezelfde gegevens al bestaat.
 • Fase 3 Invullen overige gegevens en Saven.

Je kunt een familielid toevoegen door te klikken op een van de opties aan de rechterzijde van de pagina onder de kop Edit Family.:

 • Father: [ add father ] Vader toevoegen.
 • Mother: [ add mother ] Moeder toevoegen
 • Sibblings: [ add sibblings ] Broer of zus toevoegen
 • Spouses [ add/remove a Spouse ] Echtgenoot toevoegen of verwijderen
 • Children: [ add children ] Kind toevoegen

Fase 1: Invullen van de basisgegevens

Wanneer je een nieuw profiel aanmaakt vul je een formulier in zoals hier rechtsonder is afgebeeld. Het invullen van de juiste namen op de goede manier is essentieel voor een betrouwbare stamboom. Voer eerst de voornaam bij geboorte, achternaam bij geboorte en een geboortedatum en / of overlijdens datum in. Opmerking:
Vul "Unknown" in als je niet weet wat de voor- of achternaam bij de geboorte was.

Naamvelden

Hieronder vind je de algemene regels om namen in te vullen die het meest voorkomen van circa 1811 tot heden. Er zijn veel uitzonderingen, schrijfwijze buitenlandse namen, namen die tijdens het leven veranderen enz. Hiervoor is de Nederlandse Naam Conventie en de Flemish Naming Convention geschreven voor Nederlandse en Belgische achternamen. Voor beginners houden we het echter eenvoudig en komen op de moeilijke gevallen terug in het Gevorderden deel.
Uitgebreide informatie met voorbeelden vind je op de pagina: NEDERLANDSE EN VLAAMSE NAAMVELDEN

Velden weergeven in deze kleur zijn verplichte velden.

 • First Name at Birth: (Voornaam).
  De officiële voornaam of voornamen vermeld in het geboorte certificaat.
  In de geboorteakte staan bijvoorbeeld de voornamen Cornelia Magdalena Maria dan vul je dit in zijn geheel in.
  Let op de schrijfwijze, de namen beginnen met een hoofdletter gevolgd door kleine lettertjes.
 • Preferred First Name (Roepnaam)
  Roepnaam indien bekend bijvoorbeeld: Corrie anders laat je het leeg. Dit veld wordt dan automatisch ingevuld met de volledige voornaam als het profiel wordt opgeslagen.
 • Last Name at Birth (Achternaam)
  Achternaam vermeld op het geboorte certificaat.
  Als je een profiel van een ouder of kind aanmaakt is dit veld al ingevuld. Indien nodig kunt je dat veranderen.
  • met uitzondering van de voorvoegsels begint de achternaam altijd met een Hoofd letter gevolgd door kleine letters. Bijvoorbeeld: Jansen . Zet nooit de achternaam volledig in hoofdletters.
  • Nederlandse voorzetsels of tussenvoegsels altijd met kleine letters, bijvoorbeeld van, op den of de.
   Voorbeeld: de Vos van Steenwijck .
  • Belgische voorzetsels of tussenvoegsels kunnen met een hoofdletter of kleine letter, aan elkaar of los, worden geschreven, afhankelijk van de schrijfwijze in het bevolkingsregister. Bijvoorbeeld: Vandenbroucke, Van Den Broucke of van den Broucke.
  • Om technische redenen wordt de eerste letter in de WikiTree ID weergegeven als een hoofdletter. De naam "van den Berg" voer je in als "van den Berg".
   Alleen in de Wikitree ID zal dit, bijvoorbeeld, worden weergegeven als "Van_den_Berg-1", in het veld van de achternaam wordt het getoond zoals je het hebt ingevoerd.
 • Current Last name: (Huidige achternaam)
  Huidige achternaam of officiële Achternaam bij overlijden. Voor een getrouwd persoon blijft hier de achternaam staan gekregen bij de geboorte. Indien iemand is getrouwd en de achternaam van de partner gebruikt, wordt deze echter niet in dit veld weergegeven. Dit omdat de achternaam officieel niet wijzigd met een huwelijk. Deze naam geef je het beste in de biografie.
Datumvelden
 • Birth Date: (Geboorte datum)
  Geboorte datum vermeld op het geboorte certificaat.
  Een datum veld moet je invullen op de internationale wijze met cijfers dus omgekeerd aan het nederlandse systeem. jjjj-mm-dd.
  Bijvoorbeeld voor 25 maart 1900 vult je in: 1900-03-25 let hierbij op dat je de juiste streepjes (min teken) en de maanden en dagen altijd met 2 cijfers invult.
  Dit geld voor alle datum velden in Wikitree.
  Onder Birth Date zie je een aantal opties waarvan je er één kunt aanvinken. Dit is optioneel en kun je aanklikken als:
  • O uncertain/estimated, de datum onzeker is of geschat.
  • O certain/exact, als de datum zeker is.
  • O before this date, als de persoon voor een bepaalde datum is geboren, bijvoorbeeld u heeft alleen een doopakte waar de geboortedatum niet op staat vermeld.
  • O after this date de geboorte na een bepaalde datum. Bijvoorbeeld je vindt een persoon vermeld als kind in een volkstelling van een bepaalde datum zonder verdere vermeldingen.
  • O blank for extra privacy Dit klikt je aan als dit gegeven privé wilt houden.
 • Death Date (Overlijdensdatum)
  Datum van overlijden vermeld in de overlijdensakte. Als je de datum van overlijden niet weet kunt je het open laten. Leeft de persoon nog dan klikt je op de optie: O blank because living

Van de velden [Birth Date:] en [Death Date:]
moet minstens één van de twee worden ingevuld.

Fase 2: Controle

In de tweede fase worden de basisgegevens vergeleken met bijna-overeenkomsten, Matches genoemd, die reeds bestaan op WikiTree. Als er matches worden gevonden zal het voorstel MERGEN (samenvoegen) verschijnen. Vergelijk de gegevens zodat je kunt bepalen of het om dezelfde persoon gaat. Als je zeker weet dat dit niet zo is kun je doorgaan en het profiel aanmaken. Gaat het wel om dezelfde persoon of twijfel je ga dan in op het Merge voorstel. Maak in ieder geval geen duplicaat.

Als je zeker weet dat het om dezelfde persoon gaat kun je ook de aanmaak procedure stoppen en later via het WikiTree ID van het al aanwezige profiel een koppeling maken. Sluit simpelweg het tabblad door op het kruisje rechtsboven te klikken.

Om een familielid te koppelen aan een profiel kun je het WikiTree ID van het profiel gebruiken. Als het profiel waaraan je wilt koppelen een open profiel is kunt je dat zo doen, is het een gesloten profiel dan moet je om een familielid toe te kunnen voegen op de Trusted List staan. Dien een verzoek in om aan de Trusted List te worden toegevoegd bij de manager van het profiel. Je krijgt dan een formulier met een verzoek om op de Trustedlist geplaatst te worden. Dit formulier wordt naar de manager van het profiel gestuurd. In je verzoek laat je de Profile Manager weten wat je relatie is met het profiel. Bijvoorbeeld, zou je kunnen zeggen: "[Dit profiel] is mijn overgrootvader en wil zijn zoon Jan (mijn vader) toevoegen.

Zodra je op de Trusted list staat kun je het profiel toevoegen als een familielid met behulp van het WikiTree ID (in bovenstaand geval dat van je vader). Voer het WikiTree ID aan de bovenkant van het formulier voor het toevoegen van een familielid in.

Voor meer informatie over mergen zie: MERGEN

Fase 3: Overige Informatie

Onderstaande velden zijn optioneel en vul je in als dit van toepassing is.
 • Prefix: Titel zoals Dhr, Dr, Ir, Sgt enz.
 • Middle Name: wordt niet gebruikt bij Belgische en Nederlandse namen.
 • Nicknames: Bijnamen
 • Other Last Names: Andere achternamen. Dikwijls een achternaam die met verschillend spelling is geschreven : bijvoorbeeld van de(n) Buuse, Buse,Buusse, Buijse, Buijsse , Buze enz.
 • Suffix (e.g. Jr.): Achtervoegsel als senior of junior
 • Gender: Male /Female, hier mag je kiezen of de persoon Man (male) of Vrouw is.
 • Birth Location: Geboorte plaats.
  Vul hier de plaats van geboorte in met vermelding van de provincie en land en indien gewenst de streek.
  Bijvoorbeeld: Stramproy, Limburg, Nederland
  of Meulebeke, West-Vlaanderen, België.
  Gebruik de officiële schrijfwijze van plaatsnamen.
In de helppagina’s wordt geadviseerd om de locatienaam te gebruiken zoals onze voorouders die kenden. Dit is voor België en Nederland gecompliceerd omdat in de loop van de geschiedenis vele malen de “landsnaam” van verschillende streken is gewijzigd. Binnen het Netherlands Project is dan ook afgesproken om de voorkeur te geven aan de huidige locatienaam. Bijkomend voordeel is dat de geopin, die in de Viewmode achter de Plaatsnaam staat, als je er op klikt Googlemaps start en de plaats op de landkaart toont. Google maps weet geen raad met bijvoorbeeld Habsburgse Nederlanden. Maak je gebruik van de huidige naam van de locatie dan kun je de naam van een locatie tijdens het leven van de persoon vermelden in de biografie.

 • Death Location: Plaats van overlijden.
  Vul hier de plaats van overlijden in volgens het zelfde principe als bij de geboorte plaats.
 • E-Mail Address: voor levende personen, wordt niet getoond in de Public View en is alleen zichtbaar voor degenen die je als Trusted (Vertrouwt) hebt aangemerkt. Zie: onderwerp Privacy.
 • Notes: Hier kunt je notities naar believen maken.
 • Source(s): Bronnen, belangrijk voor een betrouwbare stamboom. Over het algemeen als je de gegevens van jezelf, je ouders, grootouders en kinderen invult volstaat de vermelding "Uit eerste hand". Voor het overige worden verwijzingen maar officiële akten etc. hier neergezet. Wanneer u dit veld leeg laat verschijnt in het profiel de melding <Unsourced profile>. Het verdient dan ook de voorkeur en wordt ook door Wikitree aanbevolen om eerst de bronnen te verzamelen en daarna het profiel aan te maken zodat u deze bronnen bij aanmaak van een profiel kunt plaatsen. Waar u gevonden bronnen eventueel tijdelijk kunt bewaren wordt verderop besproken.
 • Klik tenslotte op de grote Groene knop ADD ............FOR........... onderaan het formulier.
Opmerking:
In tegenstelling tot andere genealogische websites en tools, kent WikiTree het Middle name veld. Als je meerdere namen hebt ingevuld in het First Name veld, verschijnt de waarschuwing Middle Name Warning en krijg je de vraag of er een Middelste Naam is. In België en Nederland kennen we geen Middelnamen en kun je dus aangeven dat je er geen gebruik van maakt.
De meeste landen kennen geen Middle name en hoeven veel leden de Middle Name Warning niet te zien. Via het meerkeuze menu My WikiTree > Settings > Miscellaneous Settings (onderaan de pagina) vind je de optie Disable Middle Name Warning for First Name fields. Wanneer deze is aangevinkt krijg je deze melding niet meer.

Een bestaand profiel bewerken

Dit is een "Wiki-site" wat betekent dat de pagina's zodanig zijn ontworpen dat deze gemakkelijk kunnen worden verbeterd. Bij WikiTree betekent het dat in principe de open profiel pagina's door iedereen die lid is van WikiTree kan worden bewerkt.

Edit- en Viewmode

De profiel pagina's kennen twee modes namelijk de Viewmode en de Editmode.

Vieuwmode
De Vieuwmode laat het resultaat van je werk zien en is te onderscheiden in de Profile ( public view) en Profile (private view).
Profile (public vieuw) is openbaar en voor iedereen zichtbaar. Profile (private view) is Privé, alleen zichtbaar voor jezelf en leden die als Trusted zijn aangemerkt. Door op tabblad Privacy te klikken kun je het privacy level instellen. Voor meer informatie over privacy settings zie: PRIVACY WIKITREE

Editmode
In de Editmode van een profielpagina kunt je, basisgegevens invullen in de daarvoor bestemde vakjes. Links onder in deze pagina vindt je ook het zogenaamde Biografie venster. Dit is een ruimte waarin je tekst, afbeeldingen en eenvoudige programmeer opdrachtjes kunt plaatsen.

Om het profiel te kunnen bewerken klik je op het tabblad Edit

Klik op het tabblad Edit

De biografie

Het doel van een biografie is het levensverhaal van je voorouders te vertellen en het geven van essentiële informatie zoals geboorte- en sterfdatum. Hierbij behoort aanvullende informatie waar deze gegevens vandaan komen. (bronvermeldingen) De biografie kan ook worden gebruikt om meer inzicht te verschaffen in de persoon zelf. Iedere biografie is een uniek verhaal, moet gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn, helder, beknopt en goed georganiseerd. Houdt deze principes in het achterhoofd bij het schrijven.


Houd altijd rekening met de privacy van levende personen.

Voor uitgebreide informatie hoe een biografie op te bouwen zie: DE BIOGRAFIE

Een profiel bewerken

Om een profiel te mogen bewerken moet het Open zijn of je moet op de Trusted list staan. Dan alleen is het tabblad Edit zichtbaar.
Na het klikken op het tabblad Edit opent het bewerkingsblad van het profiel. Je ziet hier dezelfde velden zoals je die zag bij het aanmaken van het profiel. Echter zijn hier wat opties aan toegevoegd zoals een venster met de ruimte voor de Biografie, het zogenaamde Biovenster. Het Biovenster zie je links onder aan de pagina onder de kop Edit Text (Tekst bewerken).


In deze vrije ruimte kun je tekst plaatsen en gebruikmaken van een eenvoudige programmeertaal. Deze programmeertaal kun je gebruiken voor de opmaak, invoegen van objecten zoals plaatjes en links naar bijvoorbeeld het internet. WikiTree beschikt ook over een aantal kant en klare "progammaatjes" Templates genoemd, die je kunt kopiëren en plakken in het Biovenster. Hoe dit in zijn werk gaat wordt hieronder stap voor stap behandeld.

Wegwijzer naar Nederlands Portaal

Wanneer je aan je profielen werkt en je hebt informatie nodig is het handig dat je direct naar de startpagina met de index van het Nederlands Portaal kunt "springen". Je kunt hiervoor de sticker "Member Nederlands_Portaal" als link plaatsen in je profiel.

 • Ga naar je eigen profiel
 • Klik op het tabblad Edit,
 • Kopieer en Plak of type het volgende bovenaan in het biografie venster: {{Member|Nederlands Portaal}}
 • Klik hierna op de [Save Changes]
 • Klik op het tablad Profile (private view).
Nederlands Portaal
... ... ... maakt gebruik van het Nederlands Portaal.

In het logo wordt "... maakt gebruik van het Nederlands Portaal" weergegeven.
Klik op de link Nederlands Portaal om naar de Starpagina met index te gaan.

Overige toevoegingen

Als je foto's hebt, kunt je overwegen deze te scannen en vervolgens te uploaden om ze in het profiel te kunnen plaatsen. Help de lezer navigeren in WikiTree door tags te maken die linken naar profielen van andere mensen waarin je verwijst in het verhaal, zoals ouders, broers en zussen, echtgenoten en kinderen. Verder kun je zogenaamde categorieën, toevoegen indien van toepassing.

Tussen de kop ==Sources== en programmacode <references /> kun je de gevonden bronnen plaatsen en referenties definiëren. De code <references /> maakt automatisch een lijstje aan van referenties die je aan brengt in de biografie. Deze code kun je dan ook beter ongemoeid laten. Het onderwerp referenties wordt behandeld op de pagina voor gevorderden.

Tip: Bekijk deze (engelstalige) VIDEO waarin duidelijk en met voorbeelden wordt uitgelegd hoe profielen aan te maken en te bewerken in een omvangrijke stamboom.


Genealogie zonder bronnen is mythologie.

Bronnen

Alle gegevens over een persoon die je in het profiel opneemt moeten verifieerbaar zijn. Dat doe je door bronnen te vermelden. Bronnen zijn van cruciaal belang voor de genealogie. Fundamenteel stelt een goede bronvermelding anderen in staat om te oordelen over de juistheid van de informatie in het profiel, en die onafhankelijk te controleren door het zien van de bron zelf. Een bron is bij voorkeur een verwijzing naar een officieel document, zoals een geboorte-, huwelijks- of overlijdensakte. Alleen als zo'n document niet te vinden is kan volstaan worden met verwijzingen naar andere bronnen, zoals eigen directe kennis, boeken, biografieën, gerechtelijke stukken, notariële stukken, etc. Verwijzingen naar andere stambomen waarin de betreffende persoon wordt genoemd vormen afgeleide bronnen en zijn in principe van weinig waarde.

Officiële documenten worden bewaard in de Nederlandse overheidsarchieven. Zij zijn vaak online te raadplegen op de websites van deze archieven.

Als je de editmode activeert van een profiel zie je onder aan de pagina de volgende secties, mits ze niet zijn verwijderd.

== Sources ==
<references />

Als de codes voor deze secties zijn verwijderd kun je deze, naar bovenstaand voorbeeld, opnieuw intypen. Onder of tussen deze secties kun je de bronnen plaatsen voor af gegaan door een sterretje * . Dit sterretje genereert een lijst met opsommingstekens (Bolletjes). De code <references /> maakt automatisch een lijstje aan van referenties die je aan brengt in de biografie. Hoe je Referenties aanmaakt en plaatst kun je vinden in het deel voor gevorderden.

Een bron toevoegen

Een goede bron bevat de volgende elementen:

 • Soort bron, zoals geboorteakte, overlijdensregister, eerste hand informatie etc.
 • Persoons gegevens, locaties en datums.
 • Herkomst van de bron. Bijvoorbeeld: Gemeente archief Maastricht .
 • Indien van toepassing :
  • Locatie waar de archiefstukken worden bewaard. Bijvoorbeeld: Rijksarchieven den Haag.
  • Internetbronnen. Internetadres (URL) van de bron met vermelding van de Instantie .
   Bijvoorbeeld: Archieven.nl, http://www.archieven.nl/....enz.

Een bron plaats je onder <references />. Plaats een sterretje * aan het begin van de regel en type of kopieer daarachter de bron. Het sterretje dient hier als opsommingsteken.

Hieronder zie je een voorbeeld hoe bronnen kunnen worden ingevoerd. Eerst hoe het er in de Editmode uitziet. Daaronder hoe het eruit ziet in één van de Viewmodes. Voor een nette opmaak zijn er "breaks" <br> geplaatst In de tekst om een nieuwe regel te beginnen. De in het blauw afgebeelde teksten die beginnen met [http:// zijn internetadressen die gekopieerd en geplakt zijn. Hoe dat in zijn werk gaat kun je lezen in de HYPERLINKS. De drie aanhalingstekens voor en achter een aantal woorden zorgen dat deze vet worden weergegeven.
Zie voor meer informatie over opmaak: TEKST OPMAAK .

Editmode

<references />
* '''Informatie uit de eerste hand''' . Catharina de Jong, mijn grootmoeder, is overleden op 12 december 2012 te Deventer.
* '''Trouwboekje ouders''', Huwelijk Jan Stam en Marie de Jong, 12-03-1965 Te Deventer.
* '''Geboorteakte''' <br>Doorne, Hubert Jozef van, 01-01-1900. <br>Burgerlijke Stand in Limburg: Horst, Toegangsnummer:12.044, Inventarisnummer: 19
* '''Volkstelling''' <br>Hoveijn, Jan; geboren op 15-03-1813 te Middelburg Ambacht [http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=310&miadt=124&miaet=54&micode=467.10&minr=3907439&miview=ldt Inwoner Souburg 1830 ],467.10 Wijkregister Oost-Souburg 1830 (II: nrs. 55-94), Deel II p. 64<br>Archieven.nl
* '''Boek''' <br>Gerard Brandt, Het leven en het bedrijf van den Heere Michiel de Ruyter. Amsterdam 1687. <br> [https://books.google.nl/books?id=V19hAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false? Het leven en het bedrijf van den Heere Michiel de Ruyter.]<br>Google books.
* '''Ondertrouwaantekening Adriaan Kole en Magdalena van Belsen, Arnemuiden O: 07-08-1716, T: 24-08-1716.'''<br>"Netherlands, Zeeland Province, Church Records, 1527-1907," images, FamilySearch ( https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QJ-922M?cc=2036997&wc=MCLG-RZ3%3A345031601%2C345124701%2C345543301 : 22 May 2014), Nederlands Hervormd > Arnemuiden > image 565 of 581; Nederlands Rijksarchiefdienst, Den Haag (Netherlands National Archives, The Hague).

Viewmode

 • Informatie, uit de eerste hand. Catharina de Jong, mijn grootmoeder, is overleden op 12 december 2012 te Deventer.
 • Trouwboekje ouders, Huwelijk Jan Stam en Marie de Jong, 12-03-1965 Te Deventer.
 • Geboorteakte
  Doorne, Hubert Jozef van, 01-01-1900.
  Burgerlijke Stand in Limburg: Horst, Toegangsnummer:12.044, Inventarisnummer: 19
 • Volkstelling
  Hoveijn, Jan; geboren op 15-03-1813 te Middelburg Ambacht. Inwoner Souburg 1830 ,
  467.10 Wijkregister Oost-Souburg 1830 (II: nrs. 55-94), Deel II p. 64
  Archieven.nl.
 • Boek
  Gerard Brandt, Het leven en het bedrijf van den Heere Michiel de Ruyter. Amsterdam 1687.
  Het leven en het bedrijf van den Heere Michiel de Ruyter.
  Google books.
 • Ondertrouwaantekening Adriaan Kole en Magdalena van Belsen, Arnemuiden O: 07-08-1716, T: 24-08-1716.
  "Netherlands, Zeeland Province, Church Records, 1527-1907," images, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9QJ-922M?cc=2036997&wc=MCLG-RZ3%3A345031601%2C345124701%2C345543301 : 22 May 2014), Nederlands Hervormd > Arnemuiden > image 565 of 581; Nederlands Rijksarchiefdienst, Den Haag (Netherlands National Archives, The Hague).

Voor werkwijzen en uitgebreide informatie over dit onderwerp zie: ARCHIEVEN EN BRONNEN

Profiel Opmaak

In de editmode beschik je over een eenvoudige tekstverwerker met een beperkt aantal opmaak mogelijkheden. Zo kun je tekst cursief en vet weergeven maar niet onderlijnen. Je kunt onder andere secties aanmaken doormiddel van Tekstkoppen en Tabellen maken. Uitgebreide informatie over het onderwerp opmaak kun je vinden op de pagina TEKST OPMAAK .


Maak een uitgebreide Biografie overzichtelijk met Tekstkoppen

Templates

nl
Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-4
This user can contribute with a near-native level of English.
de-1
Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.

Een template is een sjabloon. Een kant en klaar programaatje die door een gebruiker ingevuld kan worden. Met Templates kun je standaard tekst en opmaak in de profielen plaatsen.
Een template heeft een zogenaamde formaatcode herkenbaar aan de dubbele accolades. {{tekst}}
Zie voor meer uitleg over Templates: TEMPLATES

Je kunt je talenkennis in je eigen profiel tonen. Een Template waarin je aan kunt geven welke talen je in welke mate beheerst. WikiTreers die je pagina bezoeken weten dan in welke talen je kunt communiceren.
De formaatcode voor deze Template is : {{Languages|..}}

Met taalcodes kun je aangeven welke talen je beheerst. Deze taalcodes vul je in tussen de pipe-tekens |nl| De meest voorkomende in Nederland zijn nl, en, de en fr. Het niveau voor vreemde talen wordt aangegeven van 1 tot 4. Is je moedertaal Nederlands dan is de code nl zonder niveau aanduiding. Spreek je als Nederlander vloeiend Engels (en-4), goed Duits (de-3) en een redelijk Frans (fr-2) dan vult u de Template als volgt in:

{{Languages|nl|en-4|de-3|fr-2}}

Werkwijze Taal Template plaatsen.

Wikitree ID
 1. Ga naar je eigen profiel.
  (klik op MyWikitree en klik daarna op je Wikitree ID)
 2. Klik op het tabblad Edit
 3. Kopieer deze Template: {{Languages|nl|}}
 4. Plak de formaatcode boven de kop Biography in het Biovenster van je eigen profiel.
  (als u het kopiëren en plakken niet beheerst type dan de formaat code nauwkeurig in.
 5. Vul je talen in achter het pipe-teken, rechts van |nl|
  (Let op gescheiden, door het pipe-teken bijvoorbeeld :|nl|en-3
 6. Klik op Save Changes en bekijk het resultaat.
{{Languages|nl|en-4|de-1}}

In de uitleg wordt regelmatig over het pipe-teken gesproken. Het pipe teken ( | ) vind je op de meeste toetsenborden op dezelfde knop als de backslash ( \ ) boven de [Enter knop].

Afbeelding plaatsen

Ter illustratie van de biografie kun je afbeeldingen plaatsen in de tekst, hoe dat in zijn werk gaat vind je op de pagina: AFBEELDINGEN

Hulp via het forum G2G

Het G2G Forum is ons middel om te communiceren. G2G is de afkorting van Genealogist To Genealogist. Hier kun je gebruik maken van de uitgebreide kennis van leden van het project. Wij beschikken over experts in het zoeken en vooral vinden van betrouwbare bronnen in de Nederlandse archieven. Anderen kunnen je helpen en adviseren in het opmaken en inrichten van profielen of het transcriberen van oude teksten. Het is dus belangrijk voor jouw en voor ons dat alle leden hieraan deel nemen.

G2G-berichten en profielopmerkingen worden bijgehouden in activiteitenfeeds en voor altijd opgeslagen als onderdeel van onze familiegeschiedenismissie, dus een luchtige conversatie wordt over het algemeen afgeraden. Wil je een luchtige gesprek voeren met WikiTree vrienden gebruik dan het chatprogramma Discord waar WikiTree een eigen kanaal heeft.

Als je vragen of opmerkingen hebt kun je dit rechtstreeks doen via: G2G ASK.
Je kunt ook vragen stellen in het Nederlands via het G2G Forum Netherlands Project. Dit doe je als volgt:

Klik hier om een vraag te stellen.
 1. Klik op het Pull-Down Menu Help in de Taakbalk van het Profiel.
 2. Klik op Forum "G2G"
 3. Klik op het tabblad "[Post/Ask questions]"
 4. Kies een onderwerp in Category. Als je het niet weet kies dan The Tree house
 5. Type in het vakje onderaan het dialoogvenster Surnames and project tags:

  Netherlands
 6. Type daarna de vraag in het tekstvenster.
 7. Verzend het bericht door op de knop [Ask the Question] te klikken

De tag (bijvoorbeeld Dutch_roots) brengt je bij de juiste "praatgroep". Wil je iets vragen over een specifiek profiel dan kun je in het vakje "Wikitree ID/URL enz." de Wikitree ID of URL (internetadres) van het profiel invoeren.

 • Meer informatie over het gebruik van tags vind je hier: TAGS
 • Uitgebreide informatie over het forum vind je hier: G2G FORUM
Generous Red

Na hulp via G2G wil je misschien iemand een ster toekennen uit waardering. Overweeg ook eens aan wie je er één zou willen toekennen! Hoe je dat moet doen kun je hier lezen: STER BADGES

Uitgebreide informatie over de werking en attributen in het g2g forum vind je hier: HELPPAGINA G2G FORUM


Vragen en opmerkingen over de Nederlands Portaal pagina's kun je in het G2G NETHERLANDS PROJECT FORUM plaatsen.
Voeg hiervoor de tag Nederlands_Portaal toe .This page was last modified 13:57, 25 March 2022. This page has been accessed 2,083 times.