Project: Nederlands Portaal/Inschrijving Volunteer

Categories: Netherlands Project | Language Resources | WikiTree Help (NL) | Nederlands Portaal | Dutch Portal | Introductie programma nieuwe leden

Contents

Wat is WikiTree

WikiTree is een organisatie opgericht door Chris Whitten en wordt gehost door Interesting.com, Inc. De basis van WikiTree is een groot aantal enthousiaste vrijwilligers die zich bezighoudt met het maken van een Wereldwijde Stamboom die ons allemaal verbindt en vrij toegankelijk is voor iedereen. WikiTree is anders: WikiTree is gratis! En dat blijft het. Hier geen premium lidmaatschappen.

Om te beginnen

Op deze pagina is vooral algemene informatie te lezen over WikiTree.

In het begin lijkt e.e.a. misschien wat ingewikkeld, omdat WikiTree anders is en vooral gericht is op samenwerking met anderen. Per individu wordt een uniek profiel aangemaakt waarbij betrouwbare bronnen worden verlangd zoals geboorteakten etc. WikiTree wil namelijk waarheidsgetrouwe profielen, en geen domweg gekopieerde gegevens van andere stambomen zonder de officiële bronnen te vermelden. Stambomen zonder betrouwbare bronnen bevatten vaak veel fouten.

We raden iedereen aan om de mouwen gewoon op te stropen en aan de gang te gaan. Door enkele profielen te maken krijg je vanzelf handigheid. Bovendien zijn er heel veel WikiTree genealogisten die je graag op weg helpen, buiten de WikiTree Greeters en WikiTree Mentors, vrijwilligers die er speciaal voor zijn om te helpen.

Eigenlijk kan er niets misgaan. Er is weinig wat niet veranderd of teruggedraaid kan worden. Behalve bij het "mergen" (samenvoegen van profielen) dat kan niet teruggedraaid worden. Dus vraag daar altijd hulp bij in het begin. Voel je vooral vrij om contact op te nemen; we zijn allemaal ooit starters geweest.

Tips

Klik hier om te vertalen.
(Chrome browser PC)
De voertaal in WikiTree is Engels, veel helppagina's zijn echter vertaald in het Nederlands. De niet vertaalde helppagina's kun je desgewenst vertalen in de browser Google Chrome op je tablet, smartphone, laptop of PC.
Gebruik de browser Chrome om de webpagina te openen. Om de pagina te Vertalen werk je als volgt:
 • Computer: klik rechts boven aan de pagina op 'Vertalen'.
 • Mobiel apparaat: klik onder aan de pagina op 'Vertalen'.
 • Zie voor meer informatie: Chrome Vertalen
 • Je kunt vragen stellen in het Nederlands via G2G Forum Netherlands Project als "anonymous" als je niet geregistreerd bent, en met je naam als je geregistreerd bent. Voor meer informatie zie: Communiceren via het G2G Forum
Pssst! Niet verder vertellen maar.........WikiTree is echt gratis! Je kunt dus ook zonder in te schrijven zoeken op WikiTree. (Google maar! wikitree en je naam, misschien is je familie al gedeeltelijk hier). Je krijgt echt nergens zo'n pop-up met dat er nog meer info is maar dat je dan eerst moet betalen. En natuurlijk hopen we dat je lid wordt en ook jouw familie toevoegt en wil helpen om de boom groter te laten groeien door jezelf en je familie toe te voegen. We willen iedereen in deze boom!
Oh, nog één dingetje. Niet geheel onbelangrijk! Je moet je aanmelden met JOUW echte naam. Dus niet met je oma of een alias. Elk persoon krijgt namelijk een eigen WikiID maar daarover later meer (één profiel voor elk persoon). Wees niet bang, je kunt je privacy op je profiel namelijk zelf instellen. WikiTree zet je profiel automatisch al op hoog-beschermd als je nieuw bent en ook op elk profiel van ALLE levende personen, ook die je dus toevoegt. Zoek het "hangslotje" op je profiel rechts boven dan zie je op welk niveau je beschermd bent. WIl je het veranderen? Geen probleem. Klik met je muis op de privacy tab op welke pagina dan ook, als in de foto hieronder om te zien welk niveau je in wilt stellen. Je kunt zelfs helemaal onzichtbaar (unlisted) zijn als je wil. Maar als je echt wil deelnemen hier en op zoek bent naar familie is dat eigenlijk geen optie. Maar voel je vrij!!!!!!!
Privacy Tab

Hoe word je lid

Het lidmaatschap van Wikitree is en blijft gratis. WikiTree kent drie soorten leden:

 • Guest Member
 • Family Member
 • Wiki Genealogist

Guest Member

guest.gif
Nadat je je aangemeld hebt op WikiTree word je eerst gastlid. Herkenbaar aan de Guest Badge op je profiel.
Iedereen kan gastlid worden. Gastleden kunnen rondkijken op WikiTree, een eigen profiel maken, maar geen andere profielen toevoegen, wel reageren op profielen, hebben toegang tot G2G waar je vragen kunt stellen en info kunt zoeken. Verder kan een gastlid die een stamboom in een computerprogramma heeft met de optie GEDCOM een GEDcompare uitvoeren (gedcom uploaden waarna je kunt zien of en welke profielen er misschien al aanwezig zijn en welke mogelijk nog niet), maar geen GEDcom importeren (profielen toevoegen). Zie voor meer info: GEDCompare. Je hebt dus toegang tot ALLE informatie op WikiTree maar buiten een eigen profiel kun je niets toevoegen aan de Tree. Gastleden zien de advertenties waarmee WikiTree voor iedereen gratis kan blijven. (Wiki Genealogists zien die advertenties niet.)
Zodra je jezelf aanmeldt word je begroet door een van de leden van de WikiGreeters_Project, met een berichtje op je profiel. Zij zullen je proberen te helpen bij de eerste stappen op WikiTree en je aanmoedigen om rond te kijken op WikiTree en vooral vragen te stellen als er hulp nodig is.
Als follow-up zal ook een Mentor een berichtje op je profiel plaatsen en hulp aanbieden.

Family Member

family-member.gif
Familie en vrienden van een WikiTree lid hoeven geen vrijwilliger te zijn of de Honor Code te ondertekenen. Van familieleden wordt niet verwacht dat ze een ​​bijdrage leveren aan hun stamboom (mag natuurlijk altijd). Ze plukken de vruchten van het werk van het familielid die vrijwilliger is bij WikiTree. Familieleden worden aangemoedigd om deel te nemen aan de profielen van nauwe familierelaties en de details van hun recente familiegeschiedenis toe te voegen. Ze kunnen helpen bij het invullen van de blanco's, bijdragen leveren aan biografieën, persoonlijke herinneringen toevoegen, foto's uploaden, enz. Gezinsleden moeten op de Tusted List staan ​​om een ​​profiel te mogen bewerken. Family Members kunnen verder:
 • Elk profiel bewerken waar zij op de Trusted List staan. (Wiki Genealogists kunnen alle Open profielen bewerken.)
 • opmerkingen toevoegen aan elk profiel.
 • deelnemen aan G2G, het genealogist-to-genealogist forum.
 • privéberichten ontvangen zonder het e-mailadres te onthullen.
 • Automatisch zoeken naar voorouders met gebruikmaking van een GEDCOM. (Wiki Genealogists kunnen ook profielen maken en bewerken met behulp van een GEDCOM.)
Je kunt een Family Member account op twee manieren verkrijgen:
 • Je registreert je als gastlid (Guest) en je doet een upgrade door je genealogische communicatie voorkeuren in te vullen.
 • Een WikiTree lid voegt je als Family member toe. Zij plaatsen je e-mailadres op je profiel en je accepteert de uitnodiging. Totdat je de uitnodiging accepteert, word je beschouwd als een "Pending (afwachtend)" Family member. Wanneer je je e-mailadres bevestigd vul je het formulier genealogische communicatie voorkeuren in. Je wordt dan definitief Family member en kun je gebruik maken van de bijbehorende voordelen.

Formulier Genealogische communicatie voorkeuren

Je genealogische communicatievoorkeuren, indien aanwezig, worden in de Sectie Genealoog van je eigen profielpagina weergegeven. Hier kun je zien met wie je wilt communiceren en of anderen je stamboom kunnen zien. Het toevoegen van deze communicatievoorkeuren is de wijze waarop een Guest upgrades naar het Family Member level.
 1. Klik in vraag 1 t/m 3 je voorkeur aan.
 2. Vul bij vraag 4.) "Are you interested in particular surnames, locations, or topics? ", via de link click here to edit, de onderwerpen in die je wilt volgen. Onder aan deze pagina vind je de optie Add New Tags vul in het vak Tag een onderwerp in. Dit is over het algemeen je Achternaam of bijvoorbeeld die van je moeder. Ook kun je een locatie zoals je woonplaats of provincie invullen. Onder het vakje Tag zie je het een vak Comments. Vul hier in waarom je een bepaald onderwerp wilt volgen. Bijvoorbeeld onder de achternaam van je moeder: Familie van moeders kant , klik daarna op [ENTER TAG].
  Tags verschijnen linksboven in de sectie Genealoog van je profielpagina en kunnen zichtbaar zijn voor iedereen. Hierdoor weten andere leden waar je interesses liggen en kun jij snel de informatie vinden waar je geinteresseerd in bent.
 3. De basistekst van de sectie Genealoog kun je uitbreiden of vervangen via vraag 5.)
  Dit stelt je in staat om volledig aan te passen wat anderen bovenaan je profiel zien.
De sectie genealoog kun je desgewenst verbergen, zie voor meer informatie: Sectie Genealoog.

Wiki Genealogist

Als Family Member kun je een volledig lid, een Wiki Genealogist worden door de Wiki Genealogist Honorcode te ondertekenen.
wiki-genealogist.gif

Wiki Genealogist': Volledig lid word je pas als je een bevestigde vrijwilliger (Volunteer) bent en hebt ingestemd met de missie van WikiTree en de Honor Code (erecode) onderschrijft. De Honor Code is een afspraak die de leden onderling maken en is de basis van onze organisatie en bedoeld om WikiTree ook de vriendelijkste genealogie site te houden.

Honorcode

genealogist.gif

Onze Erecode vertaald:
 1. Wij werken samen. Als wij voorouders delen, werken we samen op dezelfde voorouder-profielen.
 2. We vinden nauwgezetheid belangrijk. Wij richten ons op het verbeteren van onze wereldwijde familiestamboom en herstellen fouten.
 3. Wij erkennen dat fouten maken onvermijdelijk is. Wij willen niet bang zijn om fouten te maken. We nemen aan dat fouten onopzettelijk gemaakt worden door anderen en vragen om hetzelfde begrip.
 4. We weten dat misverstanden onvermijdelijk zijn. We proberen om deze te minimalizeren door hoffelijk en beleefd te blijven tegen iedereen, zelfs tegen degene die dat niet zijn.
 5. Wij respecteren privacy. Alles waarvan wij denken dat familieleden niet willen dat het openbaar gemaakt wordt beschermen wij Privacy.
 6. Wij respecteren copyrights. Wij kopiëren niet opzettelijk wat eigendom is van iemand anders. Zo geven wij ook duidelijk aan wat ons eigendom is en waarvan wij niet wensen dat het gekopieerd wordt.
 7. Hoewel genealogie bijna nooit een copyright heeft, geven we degene die het geschreven heeft respect/krediet door de schrijver te noemen en bronnen toe te voegen.
 8. Wij citeren bronnen. Zonder bronnen kunnen we conflicten niet objectief oplossen.
 9. We zijn verenigd in een missie om de gemeenschappelijke kennis van de wereld te vergroten. We respecteren altijd auteursrechten en privacy, maar we houden informatie zo gratis en open mogelijk.

Voordelen van het volwaardig lidmaatschap

volunteer.gif
Nadat je de Honorcode hebt getekend krijg je hiervoor de "Volunteer"-badge op je profiel en ben je volwaardig lid van WikiTree.
Leden die de Honor Code hebben getekend genieten veel voordelen die geld kosten op andere websites zoals:
 • Het maken en bewerken van een onbeperkt aantal profielen.
 • Een onbeperkt aantal foto's en bronafbeeldingen toevoegen.
 • Privéberichten ontvangen zonder het e-mailadres te tonen.
 • Het uploaden van GEDCOMs voor automatisch "GEDCOMpare" zoeken en om profielen te kunnen maken en bewerken.
 • Het beperken van de toegang tot profielen van hedendaagse personen met behulp van Trusted Lists en met zeven niveaus van privacy
 • Het uitnodigen van een ongelimiteerd aantal Familieleden om privé de recente familiegeschiedenis te delen.
 • Zie vrijwel geen advertenties, WikiTree wordt gefinancierd door advertenties die worden getoond aan bezoekers en leden die de erecode niet getekend hebben.
 • Volg tot 5.000 profielen op een Watchlist en beheer privacybeheer met bulk management tools.
 • Volg de bijdragen van anderen via activity feeds.
 • Volg alle persoonlijke bijdragen en bekijk gedetailleerde bewerkingsgeschiedenissen.
 • Volg activiteiten in tot 20 achternamen of andere tags.
 • Bevestig DNA testinformatie aan voorouderprofielen en geniet van andere kenmerken en voordelen voor genetische genealogen.
 • Bekijk aankomende verjaardagen en huwelijksjubilea voor iedereen in je familie.
 • Geef en ontvang Badges.
 • Stuur familiefoto's als E-cards.
 • Beperk achternaam index pagina's om alleen familieleden weer te geven.
 • Coördineer familiebijeenkomsten, achternaamprojecten en zo ongeveer alles op een onbeperkt aantal openbare of privé-webpagina's.
 • Toon voorouders en afstammelingen in meer dan een dozijn verschillende familieaanzichten.
 • Gebruik de gezinslijst om tot 30 generaties op één pagina te bekijken.
 • Vind een gemeenschappelijke voorouder met iemand anders binnen 30 generaties en benoem of bekijk uw relationship.
 • Neem deel en wordt lid van een regionale en/of een groep die een bepaald onderwerp bestudeerd projects.
 • Neem een gebruikersprofiel in de G2G (genealogist-to-genealogist) community forum.
 • Exporteer GEDCOMs om veilig te bewaren of om een stamboom elders te uploaden.

Zie ook: Lidmaatschap WikiTree

GEDCOM

Als je jouw stamboom op je computer in een stamboomprogramma hebt staan of op een andere genealogische website hebt geplaatst, dan is de kans groot dat je gebruik kunt maken van GEDCOM. Via Gedcom kun je een stamboom exporteren naar of importeren van bijvoorbeeld Wikitree. Uploaden naar Wikitree verplicht tot niets. Je kunt dit zelfs doen als gast zonder dat je volwaardig lid bent. Je krijgt dan een "GEDCompare" rapport gepresenteerd dat laat zien welke familieleden misschien al bestaan op WikiTree. Probeer het! Klik hier voor uitgebreide GEDCOM informatie .

WikiTree, de Vriendelijke Samenwerkers

Zowel de erecode als de badges maken WikiTree tot een unieke plaats, waarin samengewerkt wordt met respect.

Zoals hierboven al beschreven kent WikiTree een insigne-systeem (Badges). Er zijn verschillende soorten badges. Hierboven zagen we al de lidmaatschap-badges. Er zijn ster-badges die door leden aan elkaar toegekend kunnen worden, badges die toegekend worden als je iets kunt of gedaan hebt, Project-badges als je lid bent van een Project, badges voor als je een specifieke taak op WikiTree hebt en bijdrage badges die per maand laten zien hoeveel je bijgedragen hebt aan WikiTree.

WikiTree kent ook een puntensysteem in G2G. Het G2G Forum is ons middel om te communiceren.
G2G is de afkorting van Genealogist To Genealogist. Je kunt via deze weg gebruik maken van de uitgebreide kennis van leden van het project. Voor elke bijdrage in G2G, een vraag stellen of een antwoord geven, stemmen enz. krijg je punten. Bij voldoende punten wordt je beloond met een G2G badge.

Tenslotte tonen wij elkaar respect door elkaar te bedanken. Op je Navigation Home Page kun je zien wie wat gedaan heeft, wie je bedankt heeft en hoeveel bijdragen je geleverd hebt. En daar vandaan kun je ook makkelijk anderen bedanken.

Tenslotte

Voor nieuwe leden is er een introductie programma aanwezig dat je snel vetrouwd maakt met de in en outs van Wikitree. Klik hier om naar het introductie programma te gaan: Introductieprogramma Netherlands Project

Uitgebreide informatie over het werken met WikiTree vind je hier: Nederlands Portaal

We kunnen alleen maar hopen dat je enthousiast geraakt bent en ook lid wil worden van de wereld wijde boom die WikiTree heet. Behalve dat je je familie kunt toevoegen zijn er "voor elk wat wils" projecten op WikiTree waar je al dan niet aan kunt deelnemen.
Wij zijn bijvoorbeeld van het Netherlands Project , zorgend voor Nederlandse profielen. Een gezellig en goed team waar ieder kan doen waar hij goed in is, afhankelijk van ieders beschikbare tijd. We zijn vrijwilligers, de ene heeft veel tijd, de ander wat minder.

Andere projecten zijn bijv.: Cape of Good Hope - Kaap de Goede Hoop (1652-1806), Global Cemeteries, Holocaust, Huguenot Migration en nog veel meer. Kijk hier voor alle projecten. Nogmaals, heb je vragen voel je vrij om contact met ons op te nemen.

Namens de leden van het Netherlands Project:

Hopelijk tot ziens op WikiTree!

Met dank aan:

Update 2020 JvB
Update 2022 Joan Hollander


Vragen en opmerkingen over de Nederlands Portaal pagina's kun je in het G2G NETHERLANDS PROJECT FORUM plaatsen.
Voeg hiervoor de tag Nederlands_Portaal toe .

🔝This page was last modified 10:01, 21 February 2022. This page has been accessed 1,676 times.