Project: Nederlands Portaal/Naamvelden en Gedcom

DE INFORMATIE NAAMVELDEN IS VERPLAATST ZIE: NEDERLANDSE EN VLAAMSE NAAMVELDEN

Contents

GEDCOM

In dit deel wordt uitgelegd wat GEDCOM is, hoe je een stamboom naar WikiTree kunt Uploaden, en deze kunt vergelijken met profielen die al op WikiTree staan. Verder wordt besproken wat de restricties zijn, hoe je delen van je stamboom via GEDCOM kunt Importeren in Wikitree en je stamboom of delen daarvan kunt Exporteren van WikiTree naar je eigen computer.
GEDCOM staat voor GEnealogical Data COMmunication, en is een bestandsformaat voor het overdragen van stamboom informatie.
De GEDCOM norm wordt universeel gebruikt door de meeste grote genealogische websites en stamboomsoftware.


In de uitleg wordt regelmatig over Profielen gesproken.
Een Stamboom Record met persoons gegevens wordt in WikiTree een Profiel genoemd.


Gedcom uploaden naar WikiTree

Uploaden van je GEDCOM naar WikiTree schept geen verplichtingen. Je kunt het zelfs als gast doen zonder een volwaardig lid te zijn. Je krijgt een overzichtelijk "GEDCOMpare" -rapport te zien die behulpzaam kan zijn je familieleden te vinden die al in WikiTree voorkomen.
Klik hier om je Gedcom te uploaden of klik in de Menubalk op My WikiTree > GEDCOMs.

De pagina Upload GEDCOM wordt geopend.

 1. Kies het bestand.
  Selecteer een GEDCOM op uw pc met behulp van de knop: Bestand kiezen
  Als je het bestand niet kunt vinden, controleer dan de bestandsnaam op je harde schijf en let op dat deze eindigt met de extensie .ged. Als dat niet het geval is, is het misschien geen geldige GEDCOM.
 2. Upload het bestand.
  Nadat je het bestand hebt gekozen, klik je op de knop: UPLOAD CHOSEN GEDCOM FILE

Nadat je op de knop Uploaden hebt geklikt, kan het een minuut of twee duren, vooral als het een groot bestand is. Als je geen bevestiging ontvangt, kunt je een e-mail sturen naar info@wikitree.com.


GEDCOMs met meer dan 5.000 profielen kunnen niet worden geüpload
en zullen moeten worden opgesplitst.


Gedcom importeren

We importeren geen volledige GEDCOM's in WikiTree. In plaats daarvan kunt je met GEDCOMpare nieuwe profielen toevoegen en bestaande profielen verbeteren met behulp van gegevens van je eigen GEDCOM.
Om profielen toe te voegen en te bewerken, moet je een Wiki-lid zijn die de WikiTree erecode heeft ondertekend. Daarnaast moet je ook de waarschijnlijke overeenkomsten (matches) bekijken die GEDCOMpare heeft gevonden en laat zien.

Gedcom exporteren

Klik hier om een GEDCOM vanuit WikiTree te exporteren en te downloaden naar je computer: GEDCOM EXPORTEREN
of klik in de Menubalk op My WikiTree > GEDCOMs > tabblad [Download a GEDCOM].


Details over privacy- en datalimieten

Hier is meer uitleg over wat is inbegrepen in onze GEDCOM-export.
Algemene limieten:
 • Geen bestand mag meer dan 10.000 profielen bevatten.
 • Uitvoer van stambomen en afstammelingen is beperkt tot 15 generaties.
 • Bestanden met meer dan 500 mensen worden in een wachtrij verwerkt om bronnen te sparen. Ze zijn over het algemeen binnen een uur klaar. Je ontvangt een e-mail als het klaar is. Als je de e-mail niet ontvangt, controleer dan je spamfilter.
 • Geen enkel lid kan mag dan zes bestanden per dag aanvragen. Herhaaldelijk verzoeken om zes bestanden per dag is ook verboden. Ontwikkelaars die toegang willen hebben tot meer gegevens, klik hier.
 • Je moet op de Trusted List staan ​​van het Startprofiel van een stamboom of de gekoppelde afstammelingen, tenzij de profielen Open zijn.
 • Export van je volledige Watchlist kan privé personen bevatten voor wie je niet op de Trusted List staat als zij naaste familieleden zijn van mensen op je Watchlist, hun informatie zal echter beperkt zijn in verband met de privacy. Zie hieronder..
De privacy limieten zijn gecompliceerd. Om ze te begrijpen, moet je eerst de privacy-instellingen van WikiTree volledig begrijpen en wat er beschikbaar is in de publieke weergave van profielen. De privacy-controles op GEDCOM's zijn verder gecompliceerd omdat we geen familierelaties willen loskoppelen als er een privé-moeder of -vader is. Onze optie "Beperking voor privacy" anonimiseert daarom namen op de volgende manier:
 • De naam van een niet-vermeld persoon wordt weergegeven als 'Anoniem'.
 • Een privépersoon zonder openbare stamboom wordt weergegeven als 'Anoniem [Achternaam bij geboorte]'.
 • Nog inleven zijnde personen krijgen automatisch het privacy-level Unlisted en worden niet openbaar getoond.

GEDCOMPARE

Complete GEDCOM's worden niet geïmporteerd, d.w.z. Stamboomstructuren worden niet automatisch aan WikiTree toegevoegd. Met de tool GEDCOMpare kun in WikiTree profielen toevoegen en bestaande profielen verbeteren met behulp van gegevens van je eigen GEDCOM. Alleen WikiTree leden die de Honorcode hebben ondertekend kunnen profielen toevoegen en bewerken.

Gedcompare rapport

Na het uploaden van een Gedcom stelt onze tool "GEDCOMpare" je via een rapport in staat om gemakkelijk:
 • De stamboom die je wilt uploaden te vergelijken met onze gezamelijke stamboom. We tonen de meest waarschijnlijke overeenkomsten (matches). Op deze manier kun je zien of iemand van je familie al in WikiTree aanwezig is.
 • Profielen toe te voegen en te bewerken in de WikiTree stamboom met behulp van je GEDCOM. Je voegt mensen één voor één toe na het bevestigen of weigeren van voorgestelde matches.
Klik hier om je Gedcom te uploaden of klik in de Menubalk op MyWikitree > GEDCOMs > Click here to upload your GEDCOM.


Als profielen overeenkomsten vertonen in Achternaam en Datums
wordt de term MATCH gebruikt.

Een match kan een aanwijzing zijn voor een duplicaat.


Gedcompare opties

Nadat je je Gedcombestand hebt ge-upload krijg je een GEDCompare rapport.
In de kolom | WikiTree profiles | van de GEDCOMpare-tabel en in verschillende Pop-up vensters kun je onderstaande opties aantreffen, afhankelijk van de situatie.


 • Search (Zoeken): Als voor een profiel (stamboom record) in de GEDCOMpare-tabel geen overeenkomsten zijn aangetroffen met de profielen in WikiTree, zie je deze knop voor het doorzoeken van WikiTree. Het zoekformulier wordt automatisch ingevuld met de persoonsgegevens van het profiel in de GEDCOM. Direct zoeken kan een goed idee zijn als een naam verschillende vormen kan hebben of als datums anders kunnen worden ingevoerd. Onze GEDCOMpare-zoekopdracht heeft beperkingen.
 • Compare (Vergelijken): Elke vermoedelijke match of afgewezen WikiTree ID zal de optie Compare ernaast tonen. Als je op deze optie klikt, wordt het Vergelijkings pop-up venster geopend die de profielen vergelijkt met de bijbehorende opties MATCH of REJECT.
 • Compare with (Vergelijken met): als er geen vermoedelijke of bevestigde overeenkomsten zijn maar je denkt dat de persoon zich op WikiTree bevindt, klikt je op deze knop om handmatig een WikiTree-ID in te voeren.
 • Match: Deze optie in een Vergelijkingspop-ups gebruik je om te bevestigen dat de persoon in jouw GEDCOM en het profiel op WikiTree dezelfde persoon zijn.
 • Match With: Deze optie verschijnt in vergelijkingspop-ups van naaste familieleden van de startpersoon in je GEDCOM. Hiermee kunt je rechtstreeks een match voor een overeenkomstig familielid van het startprofiel op WikiTree instellen zonder ze eerst te vergelijken.
 • Reject (Afwijzen): Gebruik bij vergelijkingspop-ups deze optie om een ​​voorgestelde match te weigeren. Doe dit alleen als het profiel op WikiTree niet de persoon in je GEDCOM is.
 • Add (Toevoegen): Klik op deze optie om een ​​profiel in WikiTree aan te maken van de persoon uit jouw GEDCOM.
  • De optie Add verschijnt niet in de hoofdtabel totdat alle voorgestelde overeenkomsten in uw GEDCOM zijn bevestigd of afgewezen. Dit kan lastig zijn als er veel slechte suggesties zijn, maar we denken dat het belangrijk is om te voorkomen dat duplicaat profielen worden gemaakt die later moeten worden samengevoegd.
  • Add knoppen worden niet weergegeven in vergelijkingspop-ups totdat alle suggesties zijn gedaan matches voor alle kerngezinnen van de startende persoon zijn bevestigd of afgewezen.
 • Edit (Bewerken): in vergelijkingspop-ups gebruikt u deze knop om een ​​bestaand profiel op WikiTree te bewerken.
  • Editknoppen verschijnen alleen als er een bevestigde match is.

Vergelijkings Pop-up venster

Wanneer je op de actieknop "Compare" klikt, opent een venster met een gedetailleerde vergelijking van de persoon in je GEDCOM (aan de linkerkant) met het overeenkomstige profiel op WikiTree (aan de rechterkant). Onder de te vergelijken persoon worden ​​rijen getoond voor de vader, moeder, broers, zussen, echtgenoten en kinderen van deze persoon in uw GEDCOM en het profiel op WikiTree.


Matches accepteren of afwijzen

Vergelijkingspop-ups geven je over het algemeen alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of de persoon in je GEDCOM overeenkomt met het profiel op WikiTree, dus of ze dezelfde persoon vertegenwoordigen. Als dat het geval is, klikt je op de knop Match zoniet en betreft het een andere persoon, klik dan op de knop Reject.
Als je niet zeker weet of ze dezelfde persoon zijn, kun je het profiel op WikiTree van nader bekijken door in de rechterkolom op de naam van de persoon te klikken. Als het WikiTree-profiel privé is, kun je contact opnemen met de profilemanager of toegang tot Trusted List aanvragen.
Je kunt de persoon in je GEDCOM nader bekijken door op het plusteken (+) te klikken dat zich bovenaan de linker kolom bevindt. Hier zie je echter de "onbewerkte" gegevens van het oorspronkelijke bestand en is mogelijk niet nuttig.
Als je op de optie Match of Reject klikt, wordt de Vergelijkingspop-up gesloten.

Profielen toevoegen

Add (Toevoegen)-knoppen verschijnen in de hoofdtabel als je alle voorgestelde matches in de GEDCOM hebt geaccepteerd of afgewezen. Als je op "Add" klikt opent de WikiTree pagina "Profiel toevoegen. Hier kun je meer gegevens invullen en eventuele fouten corrigeren.
Opmerking:
In tegenstelling tot andere genealogische websites en tools, kent WikiTree het Middle name veld. Als je meerdere namen hebt ingevuld in het First Name veld, verschijnt de waarschuwing Middle Name Warning en krijg je de vraag of er een Middelste Naam is. In België en Nederland kennen we geen Middelnamen en kun je dus aangeven dat je er geen gebruik van maakt.
De meeste landen kennen geen Middle name en hoeven veel leden de Middle Name Warning niet te zien. Via het meerkeuze menu My WikiTree > Settings > Miscellaneous Settings (onderaan de pagina) vind je de optie Disable Middle Name Warning for First Name fields. Wanneer deze is aangevinkt krijg je deze melding niet meer.
Zie voor meer informatie: Invullen basisgegevens nieuw profiel.

Toevoegen en bewerken via Vergelijkingspop-ups

Add-knoppen zullen sneller verschijnen in vergelijkingspop-ups. Je hoeft alleen alle suggesties voor de gezinsleden die in de pop-up verschijnen, te hebben bekeken.
Edit (Bewerken)-knoppen verschijnen in vergelijkingspop-ups wanneer je een matche hebt geaccepteerd. Hiermee kun je het profiel in WikiTree bewerken met behulp van de gegevens in je GEDCOM. Doe dit alstublieft zorgvuldig, vooral als je niet de profielmanager van het bestaande profiel bent.

GEDCompare Tabel gebruikers tips

In dit deel vind je informatie over het gebruik van de belangrijkste GEDCOMpare-pagina.

Tabelkolommen en sorteren

Elke rij van de tabel betreft een persoon in je GEDCOM. Je kunt hersorteren door op een van de kolomkoppen te klikken:
 • ID is het identificatienummer of de code voor de persoon in de GEDCOM. Deze zijn meestal zinloos - toegewezen wanneer de GEDCOM is gemaakt - maar het is handig om een ​​unieke ID voor elke persoon te hebben. Standaard worden de rijen gesorteerd in ID-volgorde.
  • Het selectievakje in deze kolom markeert de persoon als voltooid. (zie Hieronder)
  • + -teken. Met het + -teken in deze kolom kunt je de onbewerkte gegevens bekijken van de persoon in je GEDCOM. Dit is over het algemeen niet nodig.
 • Name naam van de persoon in je GEDCOM. U kunt hier op klikken om de rijen in alfabetische volgorde te bekijken.
 • Birth Geboortedatum van de persoon in uw GEDCOM. U kunt hierop klikken om de rijen in de geboortevolgorde te bekijken.
 • Death. De overlijdensdatum van de persoon in je GEDCOM. U kunt hierop klikken om de rijen weer te geven in de volgorde waarin ze zijn overleden.

WikiTree-profielen tonen de voorgestelde, bevestigde en afgewezen overeenkomsten voor de persoon op WikiTree. Het heeft ook de actieknoppen. Als u op de kolomkop klikt, worden de rijen gesorteerd, zodat mensen met voorgestelde overeenkomsten bovenaan staan.

Matches

De kolom WikiTree-profielen van de hoofdtabel bevat WikiTree-ID's voorafgegaan door een van de volgend opties:
 • Suggested : dit zijn WikiTree-profielen die mogelijk overeenkomen met een persoon in jouw GEDCOM. Het is aan jou om de profielen te vergelijken en te beslissen of het om dezelfde persoon gaat.
 • Matched: dit zijn vastgestelde matches. Mogelijk zijn dit suggested matches die je al hebt geaccepteerd, matches die je handmatig hebt ingesteld via de actieknop '"match with"' of profielen die je eerder hebt gemaakt met je GEDCOM-gegevens.
 • Rejected dit zijn voorgestelde Matches die je hebt afgewezen omdat ze niet zijn dezelfde persoon als de persoon in jouw GEDCOM. Om rommel te voorkomen, worden afgewezen matches niet weergegeven, tenzij je op de knop 'afgewezen overeenkomsten weergeven' boven aan de pagina klikt.

Voltooide rijen

Nadat je een WikiTree-profiel hebt gemaakt of bewerkt met de gegevens van een persoon in je GEDCOM, wordt de rij van deze persoon in je GEDCOMpare-tabel automatisch gemarkeerd als "completed".
Andere redenen om een ​​rij als completed te markeren:
 • de persoon is geboren vóór 1700 of 1500 en je niet over de Pre-1700 of Pre-1500 certificering beschikt die je bij WikiTree nodig hebt om deze vroege profielen te bewerken.
 • je geen namen, datums en bronnen voor de persoon hebt die nodig zijn voor het maken van een WikiTree profiel.
Je kunt handmatig rijen markeren of de markering opheffen door het kleine vakje aan de linkerkant van de rij in de hoofdtabel aan of uit te vinken. Deze selectievakjes worden ook boven aan vergelijkingspop-ups weergegeven.
Het markeren van rijen als completed geeft een indicatie wanneer je klaar bent met een profiel, zodat je verder kunt gaan met andere profielen. Dit betekent nog niet dat de persoon klaar is om te importeren.
Voltooide rijen zijn standaard verborgen. Je kunt ze bekijken door op de knop "show completed rows" te klikken die boven aan de pagina wordt weergegeven.

Pagina verversen

Er is een koppeling "Refresh" in het gedeelte Add & Edit bovenin de tabel. Hiermee wordt de pagina opnieuw geladen.
Een pagina verversen zou niet nodig moeten zijn. De Count- en Actieknoppen moeten automatisch worden bijgewerkt en indien nodig worden gewijzigd. We hebben momenteel echter problemen met het verdwijnen van add-knoppen en het verkeerde tellingen. Zie Help: GEDCOMpare_Improvements.

Wijzigingen opslaan

Je hoeft je voortgang op GEDCOMpare niet op te slaan. Je kunt het venster op elk gewenst moment sluiten en er later naar terugkeren.

Vernieuwing veronderstelde Matches

Je kunt de veronderstelde Matches op elk gewenst moment vernieuwen. De Refresh-knop vind je onderaan de GEDCOMpare-rapportpagina.
Vernieuwen kan handig zijn als het meer dan een paar dagen geleden is dat je je GEDCOM hebt geüpload. Nieuwe profielen worden constant toegevoegd aan WikiTree. Er kunnen nieuwe profielen zijn die overeenkomen met de mensen in jouw GEDCOM. Bovendien beperken we de voorgestelde Matches voor elk individu tot vijf. Als je overeenkomsten hebt geweigerd, kunnen deze worden vervangen door eerder verborgen overeenkomsten.
Wanneer je de suggesties vernieuwt, gaan de bevestigde en afgewezen matches niet verloren. Alleen de voorgestelde matches worden vernieuwd.

Vragen en problemen

Verloren bestanden

Als je meer dan een uur geleden een bestand hebt geüpload maar je GEDCOMpare-rapport niet kunt vinden, moet je eerst je e-mail doorzoeken op 'WikiTree'. Ons bericht bevindt zich mogelijk in uw spammap. Als dat zo is, hebt je misschien problemen met het ontvangen van toekomstige berichten van WikiTree en leden van onze community, tenzij u aangeeft dat dit geen spam is.
Je kunt ook je Gedcom rapport vinden door je contributions in WikiTree door te bladeren. Op de dag dat je je bestand hebt geüpload, moet er een regel zijn met de tekst "you uploaded X.ged" waarbij X.ged een link naar je rapport is.
Als je het nog steeds niet kunt vinden, probeer dan opnieuw te uploaden.

Verwijdering

Het verwijderen van profielen in WikiTree is gecompliceerd. Zie: Deletion FAQ, veelgestelde vragen over verwijderen.
Het verwijderen van je GEDCOM is eenvoudig. Zoek naar de Delete-link onderaan je GEDCOMpare-rapportpagina. Je hoeft in principe je GEDCOM niet zelf te verwijderen. Bestanden worden 60 dagen na de laatste bewerking automatisch verwijderd.

Zoekbeperkingen

Nadat je je GEDCOM hebt geüpload, zoeken we automatisch naar WikiTree met behulp van alle namen en de bijbehorende geboorte- en overlijdensdatum in uw bestand. De meest waarschijnlijke overeenkomsten verschijnen als voorgestelde overeenkomsten.
Helaas: er worden veel slechte suggesties gedaan en veel echte matches worden gemist. Onze zoekfuncties zijn niet erg 'slim'. Het meest opvallend is dat de zoekopdracht geen rekening houdt met locaties of namen van familieleden.
Het kan voorkomen dat je veel van de veronderstelde overeenkomsten moet afwijzen. Afhankelijk van je GEDCOM kan dit veel geduld vergen. We hopen dat je begrijpt en denkt dat het eindresultaat de moeite waard is.

Vraag om hulp

Als je het antwoord op je vraag niet zo snel kunt vinden, vraag het dan gerust in G2G. Wij staan altijd klaar om je te helpen.
Zorg ervoor dat je je vraag met GEDCOMPARE tagt.
Vragen en opmerkingen over de Nederlands Portaal pagina's kun je in het G2G NETHERLANDS PROJECT FORUM plaatsen.
Voeg hiervoor de tag Nederlands_Portaal toe .


This page was last modified 11:18, 31 March 2022. This page has been accessed 4,779 times.