Project: Nederlands Portaal/WT Introductie Nederlands 1

Categories: Introductie programma nieuwe leden | WikiTree Help (NL) | Dutch Portal | Netherlands Project | Nederlands Portaal

Contents

Wikitree Introductie Tour deel 1 t/m 3

Welkom bij deze rondleiding in WikiTree. Dit is een stap-voor-stap handleiding om je te helpen je weg te vinden in onze gedeelde stamboom. Elke onderstaande stap leert je meer over belangrijke onderwerpen. De stappen bouwen voort op de voorgaande onderwerpen, dus het is raadzaam om ze in de juiste volgorde af te werken.

1. Starten met de WikiTree stamboom

Om te beginnen is het handig om een aantal WikiTree begrippen te kennen.
 • Navigation Home Page en Profilepage
  De Navigation Home Page in WikiTree is de pagina waar je in eerste instantie begint na het inloggen. Deze pagina moet je niet verwarren met een Profielpagina die genealogische gegevens bevat en deel is van de stamboom.
 • WikiTree menubalk
  Boven in elke WikiTree pagina vind je de WikiTree menubalk met aan de linker kant twee zoekvensters en rechts vijf Pull-down menu's. Te weten: My Wikitree, WikiTree-ID, Add, Find en Help. Als je de muisaanwijzer over een pull-down menu beweegt opent automatisch een submenu met een keuzelijst. Klik op een optie in de keuze lijst om naar het onderwerp te gaan. Deze menubalk is primair en vindt je boven elke pagina van WikiTree.
Menubalk WikiTree
 • WikiTree tabbladen
  Onder de Menubalk en de profiel afbeelding in een Profilepage of Free-Spacepage vind je de Tabbladen. Deze tabbladen zijn achterliggende pagina's ten dienste van het desbetreffende Profiel. Tijdens het volgen van deze Introductie tour leer je de functies van een aantal van deze tabbladen kennen.
Tabbladen
Je kent nu een aantal basisbegrippen en kunnen we aan de slag!
(Handige tip: Open een nieuw tabblad in je browser, zodat je deze pagina geopend kan houden terwijl je met de volgende activiteiten bezig bent.)
 1. Voeg wat profielen toe van je familieleden - ouders, broer, zus, echtgenoot, etc
  • Ga naar je profiel pagina en klik op het tabblad [Edit] (Bewerken). Gebruik de links aan de rechterkant van deze pagina om familieleden toe te voegen.
   Zie voor een uitgebreide uitleg: [[[Project:Nederlands_Portaal/Beginners#Een_nieuw_profiel_toevoegen|PROFIELEN BEGINNERS]]]

 2. Zoek een bron en voeg een citaat daarvan toe aan een profiel.
  Goede plekken om naar bronnen te zoeken zijn onder andere:
  • WieWasWie.nl
  • Archieven.nl Personen zoeken
  • FamilySearch.org
  • Zoekakten.nl
   Zoekakten.nl is de familysearch.org versie specifiek gericht op Nederland en België.

   Gebruik deze zoekfuncties om te zoeken naar informatie over één van je voorouders. Zorg ervoor dat je de volledige bronvermelding kopieert van de pagina en plak deze in het juiste profiel op WikiTree. De Help-pagina voor BRONNEN TOEVOEGEN geeft instructies hoe je een bronvermelding aan een profiel toevoegt. Klik hier ARCHIEVEN EN BRONNEN voor uitgebreide informatie over dit onderwerp.

 3. Voeg de tag "ANNOUNCEMENTS" toe aan je Followed Tags
  • Dit zorgt ervoor dat je updates krijgt over de laatste wijzigingen en aanvullingen op WikiTree.
   Er zijn twee manieren om dit te doen:
  1. Klik op het Drop-down menu Add rechts op de Wikitree menubalk en selecteer Followed Tags, of
  2. Ga naar je profiel pagina en klik op de "following" link under the Followed Tags kop.
  • Type vervolgens onder 'Add Tags in het vakje Tags: Announcements , en in het vakje comment een korte motivatie.

 4. Voeg voor jouw relevante Tags (labels) toe
  • Ga terug naar je Followed Tags pagina en en voeg Tags toe zoals achternamen, historische gebeurtenissen, of locaties waarin je geïnteresseerd bent . Voor meer informatie over wat je hier kunt opnemen, zie de Help-pagina voor TAGS.

 5. Verken de drop-down menu's in de Menubalk boven aan de profiel pagina's
  • Zowat alles wat je op WikiTree nodig hebt kan worden gevonden via een van de 5 menu's op deze Wikitree menubalk. Veel plezier met het verkennen daarvan en zie wat je kunt vinden.

 6. Bekijk je WATCHLIST
  • Nu je een paar profielen hebt gemaakt, heb je een Watchlist Ga naar het menu My WikiTree in de rechterbovenhoek en klik op "Watchlist" om die te bekijken.
  • Terwijl je daar bent, kun je op alle links daar klikken. Wees niet bang: Je zult niets stuk maken. :-)

 7. Gebruik de zoekvakken om een lijst van profielen met uw familienaam te tonen
  • Kijk omhoog naar de top van het scherm. Zie je die twee velden gelabeld First Name en Last Name links in de Menubalk? Zet je achternaam in het veld Last Name en klik op het kleine vergrootglas ernaast. Een lijst met profielen op WikiTree met je achternaam wordt getoond.
  • Breng daar wat tijd met verkennen door. Uitgebreide informatie over zoeken in Wikitree vind je hier: ZOEKFUNCTIES IN WIKITREE

 8. Gebruik dezelfde zoekvakken bovenaan om te zien of je het profiel voor Ferdinandus Bol kunt vinden.
  • Hint: Hij werd geboren in 1616.
  • Als je hem vindt, klik dan op de link naar zijn profiel om dat te bekijken. Breng wat tijd door met kijken naar de verschillende onderdelen van een profiel, zoals Images, DNA Connections, en Categories.

 9. Zoek naar duplicaten
  • Bij WikiTree is ons doel om één ​​profiel per persoon te hebben. Het is belangrijk dat we allemaal weten en begrijpen hoe we duplicaten voorkomen, en wat te doen als we ze vinden. De DUPLICATEN Help-pagina bespreekt waarom we ze willen vermijden. Op de MERGEN Help-pagina wordt uitgelegd wat te doen als je ze vindt.
  • Er zijn verschillende methoden om duplicaten te vinden. Een van de makkelijkste gaat met behulp van dezelfde methode die je gebruikte bij het zoeken naar Abraham Lincoln: Ga terug naar de top van een willekeurig WikiTree scherm en voer je naam of die van een voorouder in de zoekvelden in en zie wat voor soort resultaten je krijgt.

 10. Stel jezelf voor op ons G2G Forum
  • G2G (genealoog-tot-genealoog) is ons forum en het hart van onze gemeenschap. Je vindt de link in het Help menu in de rechterbovenhoek. Snuffel rond om te zien waar de mensen het over hebben, en als je er klaar voor bent om mensen te ontmoeten zet er dan een boodschap op om "Hallo" te zeggen en jezelf voor te stellen!
   Meer informatie over de werkwijze zie: WERKWIJZE G2G FORUM.


Je bent nu klaar met de eerste etappe van de rondleiding door WikiTree! Je kunt deze oefeningen natuurlijk op elk gewenst moment herhalen. Heb je vragen? Zoek het antwoord in de Help Category of stel je vraag in ons G2G forum. Als je nog helemaal onbekend bent met genealogie, wil je misschien onze AAN DE SLAG MET GENEALOGIE help-pagina bekijken.

2. Hoe ontwerp je een mooi profiel

Bekijk onderstaande profielen eens:
Vraag je je af wat er gedaan moet worden om een profiel zo mooi te maken?
Hier zijn een paar handige pagina's met tips en trucs om dat te doen. Maar ... wees geduldig! Het kost tijd en oefening om goed te worden in deze dingen. :-)
 • Je eerste stop zou de pagina BIOGRAFIEËN moeten zijn. Hier leer je over de verschillende stijlen die je kunt gebruiken om het verhaal van je voorouder te vertellen. Wil je een verhaallijn gebruiken? Wat dacht je van een tijdlijn? Het is aan jou!
 • Raadpleeg vaak de Stijlen en Normen pagina terwijl je de biografie van je voorouder schrijft. Onze gemeenschap heeft ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van consistente manieren om informatie te presenteren op onze profielen, en omdat we samenwerken aan alles, is consistentie de sleutel! :-)
 • Je zult ook vertrouwd willen raken met de Wiki Opmaak codes die worden gebruikt om opmaak zoals vet en cursief, opsommingstekens en genummerde lijsten, en andere te creëren.
  Elk van de aanbevolen codes kun je vinden op onze OPMAAK PROFIELEN Help-pagina.
 • Als je al bekend bent met genealogie heb je waarschijnlijk gehoord van de uitdrukking "Genealogie zonder bronnen is mythologie." Die filosofie volgen we hier bij WikiTree ook.
We weten zeker dat je gevallen gezien hebt waar een fout van de ene website naar een andere gekopieerd wordt en weer verder naar een volgende, enz. Nou, zoals men in het Engels zegt: "The buck stops here" op WikiTree!
Wij zijn vastbesloten om nauwkeurig te zijn, en dat doen we door een BRON te noemen voor elk feit dat we vermelden.
Leer waar ze te vinden.
 • De uitleg over AFBEELDINGEN vertelt je alles wat je moet weten over het toevoegen van foto's aan de profielen die je beheert. Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in het toevoegen van ACHTERGRONDAFBEELDINGEN op sommige profielen. Dat kan een mooi effect geven, maar wees voorzichtig met het toevoegen van afbeeldingen die afleiden van de belangrijke informatie die je hebt toegevoegd over je voorouder.
 • Tot slot zul je willen weten hoe je een FREE SPACE PROFIEL maakt. Dit zijn speciale typen profielen die geen persoon vertegenwoordigen. In plaats daarvan kunnen ze worden gebruikt om informatie over een plaats, een gebeurtenis of een huisdier te verzamelen. Je kunt ze ook gebruiken om fotoalbums te maken voor uw familie. Je kunt veel plezier met Free-Space profielen hebben. Onze leden zijn erg creatief geweest over hoe ze te gebruiken om informatie te verzamelen.

Hopelijk zullen deze tips je inspireren om mooie profielen aan te maken. We weten dat het leren van deze meer geavanceerde functies een beetje een hindernis kan zijn, maar blijf het proberen en stel vragen op G2G als er iets niet lijkt te werken zoals je had verwacht.

3. Hoe raak je betrokken bij de WikiTree gemeenschap

Als genealoog ben je geïnteresseerd in je eigen stamboom. Als Wiki Genealoog, weet je dat het niet alleen jouw stamboom is. Het is onze stamboom. We zijn allemaal neven.

Door bij te dragen aan WikiTree helpt je anderen. Je helpt om de menselijke familie te verbinden en het voor iedereen gemakkelijker te maken om hun wortels gratis te ontdekken.

Als vrijwilligers die aan hetzelfde project werken, herkennen we onszelf als een speciale gemeenschap van genealogen. Hier zijn enkele manieren om meer betrokken te raken bij de community aspecten van WikiTree.

Wees sociaal

Wees geen vreemdeling. We zijn hier een vriendelijk stelletje vrijwilligers.

 • Het hart van onze gemeenschap is G2G , onze Genealogist-to-Genealogist Forum. Blader een klein beetje rond. Als je dat nog niet hebt gedaan, stel jezelf dan voor.
 • Doe je aan Facebook? "Like" onze officiële WikiTree pagina en sluit je aan bij de WikiTree Members Group. Als je van oude foto's houdt, is er ook a Family History Photo van de weekgroep waar we foto's nomineren en erop stemmen.
 • Als je YouTube gebruikt, kijk dan naar de LiveCasts gehost door Mags en Julie. Er is een archief van chats over onderwerpen zoals het Arborists en DNA Project, en er is elke zaterdag een nieuwe lijst. Als je lid bent van live kunt je chatten en vragen stellen.
Hier zijn enkele suggesties met internet links op een rijtje:
 • De WikiTree Blog is een goede manier om op de hoogte blijven van wat er gaande is. Als je je e-mailadres invoert in het vak "Follow WikiTree" in de rechterbovenhoek van de blog pagina, zul je elke keer als er iets wordt geplaatst een melding krijgen. We hebben vaak "This Day in History" bijdragen, en ook hebben we een wekelijkse update en maandelijkse nieuwsbrief. Er is altijd wel iets gaande op WikiTree!
 • De Foto van de Week is een leuke manier om alle historische foto's te zien die mensen toevoegen aan WikiTree. Je kunt stemmen op de wekelijkse genomineerden, en je kunt zelfs foto's nomineren om op te stemmen. Elke week wordt de winnaar bekend gemaakt in de blog en in de Facebook-groep.
 • Check de kalender om op de hoogte te blijven van al onze wekelijkse en maandelijkse wedstrijden en andere belangrijke gebeurtenissen.
 • Onze E-Cards zijn een leuke manier om genealogie genoegen te verspreiden onder vrienden en familie. Er is een categorie voor elke gelegenheid!
 • Bekijk de Challenges tag in G2G om meldingen over onze laatste wedstrijden te zien. Je zult daar zeker een aantal levendige discussie en vriendelijke competitie vinden.
 • Volg ons op Facebook. We hebben zowel een actieve pagina en een groep voor onze leden.
 • Kom meedoen aan het chatten tijdens onze wekelijkse LiveCasts! Elke week interviewen Mags en Julie een WikiTree lid over hun ervaringen en betrokkenheid hier. Er is een tegelijkertijd een live chat, waar je vragen kunt stellen. En maak je geen zorgen als je er niet live bij kan zijn. Het wordt opgenomen en je kunt het bekijken wanneer het jou uitkomt..
 • Tot slot, voor een uitgebreide lijst met mogelijkheden om de gezondheid van de boom te verbeteren en te onderhouden, check de vrijwilligers gezocht pagina. Er is nooit een tekort aan dingen te doen op WikiTree!

Kies een vrijwilligersactiviteit

Zie de vrijwilligersbehoefte pagina voor een lijst met manieren waar je energie en expertise (ongeacht het niveau) nu nodig zijn. Er zijn altijd genoeg dingen te doen hier bij WikiTree.

Bekijk de CHALLENGES-tag in G2G als je aan een gezellige, leuke competitie wilt meedoen.

Blijf verbonden

Uw tags die gevolgd zijn, helpen u op de hoogte te houden van nieuwe leden en wat er over WikiTree gaat die verband houdt met uw specifieke interesses. U wilt misschien een paar tags toevoegen die u in contact houden met de community als geheel. AANKONDIGINGEN waarschuwt u voor nieuwe functies en wijzigingen op WikiTree. We gebruiken WIKITREE_LOVE om goede dingen te delen.

We hebben ook een blog. Als u uw e-mailadres invoert in het vak 'Volg WikiTree' in de rechterbovenhoek van de blogpagina, wordt u op de hoogte gesteld wanneer er iets is geplaatst. We hebben vaak "Deze dag in de geschiedenis" berichten en we hebben ook een wekelijkse update en maandelijkse nieuwsbrief.

Inchecken op de kalender om op de hoogte te blijven van al onze wekelijkse en maandelijkse uitdagingen en andere belangrijke gebeurtenissen.

Er gebeurt altijd wel iets in onze gemeenschap. Wij zijn blij dat je er deel van uitmaakt.

NAAR:This page was last modified 14:37, 9 January 2022. This page has been accessed 1,668 times.