Project: Nederlands Portaal/WT Introductie Nederlands 2

Categories: Introductie programma nieuwe leden | WikiTree Help (NL) | Dutch Portal | Netherlands Project | Nederlands Portaal

Contents

Wikitree Introductie tour deel 4 t/m 6

Dit is het vervolg van de introductie tour voor deel 1 t/m 3 klik hier: INTRODUCTIE TOUR 1 T/M 3
Voor de startpagina: START INTRODUCTIE PROGRAMMA

DEEL 4. Hoe kun je een succesvolle Wikitreeër worden

WikiTree is een samenwerkende gemeenschap - we werken samen.

We hebben veel plezier in onze gemeenschap, maar onze ERECODE nemen we zeer serieus. Het is belangrijk dat we een korte pauze nemen in het leren van de ins en outs van het maken van profielen en ze er leuk uit laten zien, en wat tijd te besteden aan het begrijpen hoe je je beste beentje voor kan zetten als WikiTree genealoog.

Met leden uit elke leeftijdsgroep, alle hoeken van de wereld, en met verschillende vaardigheidsniveaus, kan communicatie moeilijk zijn - vooral in het schrijven. Het is belangrijk dat we allemaal ons uiterste best doen om respect voor elkaar te tonen.

Als je in een conflictsituatie belandt, zijn er dingen die je kunt doen om hulp te krijgen.
Het is nooit OK voor wie dan ook om je iemand respectloos te behandelen, ongeacht de situatie.
Wij verwachten van al onze leden dat ze hoffelijk zijn.

Als je hier ooit in een situatie komt waar je je ongemakkelijk bij voelt, kijk dan eens naar het "problemen met leden" proces. Dit is een stap-voor-stap handleiding om je te helpen de situatie te beoordelen en de beste beslissing te nemen over hoe ermee om te gaan. Je kunt er altijd een link naar vinden op het menu Help in de rechterbovenhoek van elk WikiTree scherm.

Om samen te vatten, hier zijn ...

De Top 10 manieren om een ​​succesvol WikiTree genealoog te zijn

Wordt betrokken bij de gemeenschap op G2G . eer uw bronnen.

 1. Citeer je bronnen
 2. Werk samen: samenwerking vereist communicatie.
 3. Communiseer met andere WikiTreers op G2G
 4. Wees beleefd tegen iedereen, zelfs degenen die daar niet naar handelen.
 5. Wees geduldig met niet reagerende Profiel Managers.
 6. Weet dat je er niet alleen voor staat als er een probleem is.
 7. Wees een probleemoplosser.
 8. Dont WikiTree While Angry ("DWWA"). Veronderstel dat fouten onbedoeld zijn.
 9. Wanneer je niet zeker bent wat je moet doen, vraag het!

DEEL 5. Hoe beheer je profielen

Nu je al een tijdje op WikiTree bent, zul je wel een paar profielen in je WATCHLIST hebben.

Hoe er te komen:

 • Klik hier of
 • via Pull-Down Menu: My WikiTree > Watchlist.

Bovenaan je Watchlist zie je twee tabbladen: FREE SPACE PROFILES en PERSON PROFILES . Free-Space Profiles zijn pagina's voor zaken alls locaties, gebeurtenissen en dingen. Voor nu zullen we focussen op profielen voor personen.

Onder de tabbladen zijn knoppen voor het bewaken en beheren van de profielen op je Watchlist. In deze oefening zullen we de belangrijkste van deze instrumenten onderzoeken.

Monitor Activiteiten

Bewaking van de activiteiten op de voor jou belangrijkste profielen, de profielen op je Watchlist, is een essentieel onderdeel van de wijze waarop onze gemeenschap werkt. Via de optie Activity krijg je een lijst van alle wijzigingen in de profielen in je Watchlist, wat Family Activity Feed wordt genoemd. Dezelfde lijst wordt je je per e-mail eens per week toegestuurd.

Hoe er te komen:

 • via de Activity knop op de pagina van je Watchlist
 • via Pull-Down Menu My WikiTree > Family Activity Feed

Vind WikiTree Duplicaten

Hoe er te komen:

 • Klik hier of
 • via de Find Matches knop op de pagina van je Watchlist of
 • via Pull-Down Menu: Find > WikiTree Matches

De "Find Matches" tool zal de profielen in je Watchlist met de rest van WikiTree vergelijken om te ZOEKEN naar potentiële DUPLICATEN. Bedenk hierbij dat het doel bij WikiTree is om één ​​profiel per persoon te hebben. Het is dus belangrijk om duplicaten op te sporen en samen te voegen (Mergen). Bekijk MERGEN voor meer informatie over dit belangrijke onderwerp.

Aangezien duplicaten niet altijd geconstateerd worden wanneer een profiel wordt gemaakt, is het belangrijk om Find Matches periodiek te verrichten.

Bekijk Pending Merges (samenvoegingen die in de wacht staan).

Hoe er te komen:

 • Klik hier of
 • klik op de knop Pending Merges op de pagina van je Watchlist of
 • via Pull-Down Menus Find > Pending Merges

De Browse Matches tool maakt het mogelijk om In de wacht staande, Onuitgevoerde en Geweigerde merges (voorstel tot samenvoegen) te bekijken die door jou geïnitieerd zijn of op actie van wachten. Je kunt ook alle in de wacht staande samenvoegingen uit heel WikiTree bekijken, maar voor nu is het het beste om je te concentreren op de profielen in je eigen Watchlist.

Wanneer je een duplicaten vindt en een samenvoeging (merge) voorstelt, is het noodzakelijk om te wachten op goedkeuring daarvan door de andere Profile Manager. Hetzelfde gebeurt als iemand een merge voorstelt van een van de profielen die jij beheert. Je moet een e-mail krijgen als er een merge wordt voorgesteld, maar het is nog steeds een goed idee om regelmatig Pending Merges Waiting for Action by Me te controleren.

De Merging en Matching and Merging FAQ pagina's kunnen als een paar van de meest essentiële help pagina's op WikiTree worden beschouwd. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om over dit proces te leren, en als je niet zeker weet hoe een samenvoeging moet worden behandeld, vraag het dan in G2G.

Bekijk Unconnected profielen

Hoe er te komen:

"Unconnected" betekent dat een persoon niet verbonden is met de "grote boom." Zie Unconnected voor meer informatie over wat dit betekent, en over een aantal van de leuke activiteiten op WikiTree waar we samenwerken om mensen te verbinden.

Het bekijken van de onverbonden profielen op je Watchlist kan een manier zijn om prioriteiten te stellen aan de profielen waaraan je zou willen werken. Uiteindelijk zal iedereen te verbinden zijn.

Bekijk bronloze profielen

Hoe er te komen:

 • via de Unsourced knop op de pagina van je Watchlist of
 • via Pull-Down Menus Find > Unsourced Profiles

"Unsourced" betekent dat een profiel geen bronvermeldingen heeft. Zoals we hebben besproken zijn bronnen van cruciaal belang in de genealogie.

Technisch gesproken verschijnen profielen in de Unsourced categorie als ze de {{Unsourced}}Research Note Box hebben. De tag voor de Research Note Box wordt automatisch toegevoegd als je een profiel creëert zonder een bron te vermelden. Nadat je een bron toevoegt moet je de {{Unsourced}} tag verwijderen.

Het is een goed idee om regelmatig te controleren of de profielen op je Watchlist controlelijst niet in de Unsourced categorie zitten door op deze knop op je Watchlist te klikken.

DEEL 6. Hoe je meer te verdiepen

Voorgaande oefeningen hadden betrekking op de fundamentele functies zoals bewerken, beheren van profielen en deelnemen aan de Wikitree community. In dit deel gaan we dieper in op enkele van de vele mogelijkheden van WikiTree.

Houd er rekening mee dat WikiTree enorm groot is. Geen enkel lid maakt gebruik van alle functies en mogelijkheden. Deze pagina is alleen bedoeld om je bekend te maken met wat er zoal beschikbaar is.

Bekijk de Family Tree & Tools pagina

Hoe kom je er:

 • Klik op het tabblad Family Tree & Tools van een profiel.
Tabbladen
 • of klik in het Profielmenu op Family Tree & tools
Open hier het Profiel Menu in de balk met Pull-Down Menus.

Het Profiel is in principe de hoofdpagina met gegevens van een persoon met een aantal achterliggende pagina's. Een van deze pagina's is de Family Tree & Tools (TNT) pagina die de gids is voor wikitree functies en functies die verband houden met deze persoon. Bekijk onder de afgebeelde kwartierstaat het Genealogy Research en Wikitree Tools gedeelte en je vindt een schat aan stamboom overzichten en tools, samen met een nuttige uitleg. Het zal wat tijd duren voor je deze pagina hebt verkend, probeer de verschillende items uit. Als je vragen hebt over deze pagina stel die in G2G.

Vul je DNA-test in.

Hoe kom ik er:

 1. Klik hier of
 2. via Profiel Menu > DNA.

Heb jij of een andere lid van je familie een DNA-test gedaan ten behoeve van de familie stamboom? Deze test kan je helpen met het wetenschappelijk bevestigen (of verwerpen) van de connecties in onze wereldwijde stamboom. Ons ideaal is elke ouder-kind relatie te markeren met een DNA-bevestigings-indicator. Zie: DNA voor een Engelstalige inleiding. Als je een beetje meer vertrouwd bent met "genetische genealogie" bekijk dan deDNA Features pagina. Maar voordat je iets doet, als je een DNA-test hebt gedaan selecteer deze dan hier, je test wordt dan verder verwerkt in wikitree zonder dat je verder iets hoeft te doen.

Probeer de Relationship Finder uit.

Hoe kom ik er:

 1. Klik hier of
 2. via Profiel Menu > Relationship to Me.

De relatie Finder is een geweldige stukje gereedschap om een aantal redenen:

 • het is een "Cousin calculator" - het vertelt je bijvoorbeeld hoe je een persoon noemt die een kind is van je oudtantes dochter.
 • je kunt zien welke gemeenschappelijke voorouders je deelt met andere genealogen die je ontmoet op wikitree.
 • Geeft aan hoe zeker je familierelaties zijn. Uncertain (Onzeker), Confident (Aannemelijk) of Confirmed with DNA (bevestigd met DNA). Dit geeft gerichte aanwijzingen tot verder onderzoek en verbetering.

Bekijk de Connection Finder

Hoe kom je er:

 1. Klik hier of
 2. via Profiel Menu > Global connections

Meer dan 75% van de mensen op wikitree zijn met elkaar verbonden binnen 100 stappen. In tegenstelling tot de Relationship Finder geeft de Connection Finder relaties weer inclusief deze door het huwelijk, dus het is geen genealogie, strikt genomen. Het is leuk om te zien hoe nauw de wereld is verbonden en in hoeverre je bijvoorbeeld bent gerelateerd aan Queen Elizabeth II.

Maak een Free-space profiel

Hoe kom ik er:

 1. Klik hier of
 2. via Pull-Down Menu Add > New Thing

PERSON PROFILES (profielen van personen) zijn de bouwstenen van wikitree. Genealogie gaat voornamelijk over mensen, maar er zijn ook plaatsen, evenementen, en andere onderwerpen die ons verbinden. Voor deze gevallen gebruiken we FREE SPACE PROFIELEN. Je kunt een pagina maken voor onderwerpen die belangrijk zijn voor je familie: een huis, huisdier, gebeurtenissen , begraafplaats, familiebedrijf, een militaire eenheid enz. Hier is een voorbeeld van een Free-Space_Profile de USS Bangor, een schip dat deel nam aan de tweede Wereldoorlog. Free-Space profielen kunnen ook worden gebruikt voor een samenwerkingsproject of je persoonlijk onderzoek met betrekking tot een van je voorouders.

Doe onderzoek met RootsSearch

Hoe kom ik er:

 • via Profiel Menu > Research

Rootssearch is een handig genealogisch onderzoeksinstrument. Het stelt je in staat om te zoeken naar records van een persoon op meer dan 20 verschillende websites met inbegrip van Familysearch, Ancestry.com, Myheritage, Find-A-grafe, en nog veel meer. Je hoeft niet steeds opnieuw de informatie in te vullen voor de verschillende websites. De beste manier om het te begrijpen is om het uit te proberen. Open een van je profielen en klik op de rootssearch link in de rechterbenedenhoek of op de link Research in het Profiel menu.

Probeer Categorisering

Via Categorieën kun je een overzicht maken van groep profielen die iets gemeen hebben. Bijvoorbeeld mensen die zijn geboren op een bepaalde locatie, begraven op een bepaalde begraafplaats, samen gediend hebben bij een bepaaldevmilitaire eenheid, of samen waren betrokken bij een historische gebeurtenis. Probeer een van je profielen in de categorie te plaatsen voor de stad waar de persoon is geboren. Vindt een regionale categorie door browsen op Category: United_States_of_America, Category: Europa_ (nl). Voor uitgebreide informatie over categorieën zie: CATEGORIEËN

Check een Wikitree+ Error report. (Fout rapportage)

Hoe kom ik er?

 1. Open het Profiel Menu
 2. Klik in de menulijst op: Error report.

Elk profiel die behoort tot een openbare stamboom heeft een Error report. Het toont je een lijst van de voorgestelde wijzigingen in profielen in de persoon die de familie lijn. Dit rapport is een van de vele handige tools gemaakt door Aleš Trtnik. Noemen we zijn Suite van tools wikitree +. deze tools zijn bedoeld voor gebruikers die echt wilt graven in. Maak je geen zorgen als sommige van de voorgestelde wijzigingen nog niet zinvol zijn.

Installeer de wikitree X Chrome extensie

Gebruikt je de Google Chrome web browser? Zo ja: klik hier voor het installeren van de wikitree X browser extension. Alhoewel dit voornamelijk voor ervaren leden is, is het een krachtige manier om informatie en onderzoek toe te voegen van sites zoals Ancestry.com, Familysearch, Myheritage, en Find-A-grave aan wikitree profielen. Zie Wikitree X voor meer informatie. (Engelstalig)

Verstuur een E-card

Elke afbeelding die is geüpload naar wikitree kan worden verzonden als een E-card. Gebruik de E-card knop onder een geüploade foto. Er zijn ook bijzondere collecties van vintage postkaarten die zijn geupload speciaal voor deze functie. Zie ook E-cards. Het is een leuke manier genealogie te delen met je vrienden en familie.

Je bent nu klaar met je rondleiding in WikiTree! We hopen dat je ervan hebt genoten, er veel van hebt opgestoken en vooral dat je het gevoel hebt dat je nu een deel bent van de wikitree familie!

NAAR:This page was last modified 14:37, 9 January 2022. This page has been accessed 1,079 times.