no image
Privacy Level: Open (White)

Wessel Schenck (abt. 1566 - aft. 1629)

Wessel Schenck
Born about in Aalten, Gelderland, Nederlandmap
[spouse(s) unknown]
[children unknown]
Died after after about age 63 in Amsterdam, Noord-Holland, Nederlandmap [uncertain]
Profile last modified | Created 25 Feb 2015
This page has been accessed 850 times.
Nederlanders voor 1700
Wessel Schenck is geboren in Gelderland in 1566
Join: Netherlands Project
Discuss: netherlands

Contents

Biography

Wessel Schenk was born in Aalten,Gelderland and probably died unmarried some time after 1629. Wessel Schenck was one of the major grain traders in Europe.
April 9,1609 His last will. He bequeathed 4000 guilders to the poor in the place (Aalten) where he was born or thereabouts in Gelderland.[1]
His sister was Geertruid Schenck and he was a halfbrother of Salomon Voerknecht, Hans Voerknecht (also named Schenck) , Judith Voerknecht and Anna Voerknecht .
His half-brother Salomon Voerknecht was a prominent merchant in Amsterdam, also born in Aalten about 1568.[2]In 1617 he was in Dantzig and he arranged there the estate of his deceased brother Hans Schenk (Voerknecht) from Dantzig.[3][4].

Occupation

Wessel Schenck, koopman te Amsterdam, en zijn zuster Geertruydt Schenck, geboren te Aalten bij Bredevoort, ontvangen voorschrijven aan de magistraat van Danzig. [5]
Koopman te Danzig en Amsterdam, Salesman (Koopheer) in Amsterdam, below shortened list of:
  • Largest Shippers to the Mediterranean,1590-1620
Shippers TotalshipmentsWith a partner
Jasper Quinget 201 197 4
Jan en Philippo Calandrini 91 25 66
Guillelmo Bartolotti 6642 24
Caspar van Ceulen 63 35 28
Isaac la Maire5642 14
Willem Willemss4948 1
Salomon Voerknecht 451332
Wessel Schenck30255
He was one of the largest share-holders in the East India Company, Amsterdam Chamber. In 1602 he participated for 30.000 guilders in the first decennial period of this company
He was the uncle of Jan Holscher (Hulscher), who participated in the earlier company of Hans Claesz (see note) Jan Holscher was from Dulmen in Munster and married in1613 , abt. 28 y. Elisabeth de Hardouin (Herwijns) from Rouen. He further helped to found the New Netherland Company (1614). He carried on a large trade with Italy (corn from Danzig to Genoa).
In 1609 and 1610 he chartered a number of ships for Christofel Fortenbach, merchant at Genoa, to carry salt From Evits =Iviza in the Balearic Islands to Genoa.
Wessel Schenck, living in the Breestraet in 1606, was one of the creditors of the painter Govert Jansz. in 1616

Nieuw Nederland

Het Atlantisch gebied werd vanaf de vijftiende eeuw gedomineerd door de Spanjaarden en Portugezen. Waarom de zeevaarders uit de Noordelijke Nederlanden afwezig waren in dat gebied, wordt verklaard door de handel binnen Europa.

Oostzeehandel

In de Lage Landen specialiseerden de kooplieden zich vanaf de late vijftiende eeuw in het vervoer van bulkgoederen binnen Europa.De graan- en zouthandel bracht hen van het Oostzeegebied tot het Iberisch Schiereiland en Italië. Amsterdam groeide uit tot de grootste stapelmarkt voor deze bulkgoederen.
  • Europa was voor Noord-Nederlandse kooplieden lange tijd groot genoeg voor een bloeiende handel, zodat de noodzaak tot expansie niet bestond, totdat de handel eind zestiende eeuw verzadigd raakte. De Oostzeehandel had de Lage Landen welvaart gebracht en er ontstond behoefte aan meer. Antwerpen was hét verwerkings-en distributiecentrum voor specerijen, suiker en andere tropische producten in Noordwest Europa.Met de verovering door de Spanjaarden van Antwerpen in 1585 vluchtten vele kooplieden, ambachtslieden en geleerden naar de Noordelijke Nederlanden. De economische macht van de Republiek, met Amsterdam als middelpunt, nam daarmee een enorme vlucht. De welvaart en economische macht maakte eind zestiende eeuw de expansie mogelijk richting Azië, Afrika en Amerika.

Noord-Amerika

  • Na de ontwikkeling van handelsactiviteiten in Azië en West-Afrika en de oprichting van de V.O.C. in 1602, volgde Noord-Amerika als laatste grote expansiegebied van de Republiek. In juli 1609 bereikte Henry Hudson met zijn schip De Halve Maen de oostkust van Noord Amerika. Hudson, een Engelse ontdekkingsreiziger , was door de bewindhebbers van de V.O.C. in dienst genomen om een noordwestelijke doorvaart naar Azië te zoeken. Na enkele tegenslagen onderweg, voer hij vanaf de Noordkaap, naar Nova Scotia en langs de Amerikaanse kust zuidwaarts. Daar trof hij een langgerekt eiland met daarachter een brede rivier. Hudson volgde de rivier negentig mijl stroomopwaarts. Terug in Engeland schreef hij een brief aan de bewindhebbers van de V.O.C.over zijn ontdekkingen. De V.O.C. was weinig geïnteresseerd in zijn ontdekkingen; een aantal Amsterdamse kooplieden was dat wel en zonden kort daarop schepen naar Noord-Amerika. De lucratieve bonthandel (beverpelsen) met de Indianen trok meer kooplieden naar het gebied.

Hans Claesz Compagnie

  • De Hans Claesz Compagnie was in handen van de Amsterdamse kooplieden Hans Claesz., Barent Sweers, Arnout van Liebergen, Wessel Schenck, Jan Holscher en Jacob Bontenos. Met het oog op volgende handelsexpedities probeerde de compagnie tot een definitieve overeenkomst te komen met de Van Tweenhuysen Compagnie. Van Tweenhuysen beschikte over een patent van Prins Maurits en claimde bij de Staten-Generaal het alleenrecht op de Noord -Amerikaanse handel , maar dat octrooi werd hem geweigerd. De Hans Claesz Compagnie was wel in het bezit van een octrooi van de Staten-Generaal. Een handelsovereenkomst was desondanks gewenst. In augustus 1613 benaderde Hans Claesz daartoe Prins Maurits. De prins adviseerde eenzelfde overeenkomst te sluiten als die tijdens de laatste expeditie was gesloten,maar dit bleek voor van Tweenhuysen onacceptabel. In de maanden daarna kwamen beide compagnieën, ondanks bemiddeling door de bekende Dr. Petrus Plancius, niet verder dan een wankel bestand. Beide compagnieën zonden eind 1613 opnieuw schepen uit naar Noord-Amerika. Toen in maart 1614 twee schepen in opdracht van een Hoornse compagnie en van de Amsterdamse Witsen Compagnie de Hudson opvoeren, moesten er nieuwe overeenkomsten worden gesloten.

Nieuw-Nederland Compagnie

  • De concurrentiestrijd tussen de vier compagnieën was nadelig voor de participerende kooplieden; de situatie bleek onhoudbaar. Hun onderlinge verhoudingen en andere gezamenlijke belangen vormden uiteindelijk een bepalende factor voor de samenvoeging tot de Nieuw-Nederland Compagnie.
  • Op 11 oktober 1614 verleende de Staten-Generaal deze nieuwe compagnie een octrooi voor vier jaar. De Nieuw-Nederland Compagnie had daarmee het monopolie voor de vaart op Nieuw-Nederland verworven. Participanten van de compagnie waren: Gerrit Jacob Witsen, Jonas Cornelisz.Witsen, Simon Willemsz. Nooms, Hans Hunger, Paulus Pelgrom, Lambert van Tweenhuysen, Arnout van Liebergen,Wessel Schenck, Hans Claesz (kooplieden te Amsterdam) en Pieter Clementsz. Brouwer, Jan Clementsz. Kies en Cornelis Volckertsz (kooplieden te Hoorn). Na het aflopen van het octrooi in 1618 leidde de compagnie een sluimerend bestaan tot zij in 1621 werd opgeheven.
  • De voormalige participanten van de Nieuw-Nederland Compagnie zetten de handel nog enige tijd als privé onderneming voort. Gedurende deze jaren was men al volop bezig met hetmaken van plannen voor de oprichting van een West-Indische Compagnie.
  • West-Indische Compagnie : De West-Indische Compagnie (WIC) werd opgericht in 1621. Zij had het alleenrecht voor de handel met alle landen in Afrika en in Amerika, dus ook Brazilië en later Suriname en de Antillen. In die landen mocht de WIC ook gebieden in bezit nemen (kopen of veroveren). Op zee mocht de WIC aan kaapvaart doen (piraterij). De WIC handelde vooral in goud, ivoor, suiker en natuurlijk ook slaven. De WIC had veel last van die smokkelschepen, die ook wel lorrendraaiers werden genoemd. In 1674 werd de compagnie ontbonden, door geldgebrek. Onmiddellijk richtte men een nieuwe WIC op, die in 1792 ophield te bestaan.

Notarial deeds

  • N o . 392. Contract van Bevrachting 1605 maart 4. Bevrachters: Salomon Voerknecht mede namens Srs. Hans en Wessel Schenck; en Pieter de Vlamingh en Pouwels van Heemskerkck, ieder voor zich, kooplieden te Amsterdam. Schipper: Douwe Cornelissen van der Schellingh. Schip: De Rotgans, groot 100 last. Bepalingen: Met de granen van de kooplieden waarmee de schipper van Danzig gekomen is uitvaren naar La Rochelle. Aldaar zal de commis van de kooplieden de goederen geheel of ten dele doen lossen of de schipper daarmee laten verzeilen, hetzij naar de rivier van Bordeaux of naar Charentes, St. Martens, Maran of daaromtrent. Als de goederen gelost zijn zal de commis de schipper opdracht geven naar Bruwaige of St. Martens te verzeilen om aldaar een lading zout in te schepen. V a n daar naar Danzig, Koningsbergen, Melvingh of Pommeren. Bericht hierover vindt de schipper in de Sont ten huize van Hans Crous. In de aangewezen haven zal de commis het zout doen lossen en het schip wederom laden met waren en koopmanschappen. Ligtijd in Frankrijk 1 maand, verzeildagen niet meegerekend; Oosters 3 weken. Terug naar Amsterdam. Vrachtprijs na gedane goede levering per last 29 c.gld. tot 40 gr. In deze vracht is begrepen 12 gld. per last over de reis naar Danzig, te rekenen 17 gld. naar de lasten zout Oosters afgeleverd. Als de schipper verzeild is van La Rochelle naar de rivier van Bordeaux of naar de stad Bordeaux 2 gld. per last zout meer, wat 19 gld. maakt en de voorgenoemde 12 gld. naar de lasten granen die reeds in Danzig waren ingeladen. De kooplieden zullen de schipper een voorschot betalen, nl. hier ter stede 300 c.gld., idem in Frankrijk, 85 reaelen van achten tot 47 st.; Oosters 162 rijksdaalders. Verder is afgesproken dat de voornoemde bevrachters zelf en alleen alle onkosten zullen betalen die alhier op de goederen gevallen zijn, loodsmansgeld, losgeld, lichtergeld en anderszins, niets uitgezonderd. [6]
  • Datering: 14-11-1616: Kapitein Frans Lieseman potentiavit Jan de Jonge, procureur in den Hove van Holland, in causa contra Wessel Schenck, koopman van Amsterdam, ad lites [enz.][7]
  • Datum decreet 1632-03-05 Decreet Willig Namen impetranten: Jeremias Roose, koopman te Amsterdam, met procuratie van Wessel Schenck, koopman te Dansick (Danzig)
    Namen eigenaren Jeremias Roose, koopman te Amsterdam,met procuratie van Wessel Schenck, koopman te Dansick (Danzig)
    Namen kopers Burgemeesters en regeerders van de stad Amsterdam Onroerend- en roerend goed Amsterdam, buiten de Regulierspoort in de Reguliershoff, een tuin of hof met getimmerte in twee percelen toebehorend aan Wessel Schenck (W. gemene binnenvaartsloot) [8]
  • In dit speciaal octrooi der Vereenigde Compagnie van Nieuw-Nederland komen de volgende namen voor, die wij de concessionarissen zouden kunnen noemen:
  1. Gerrit Jacob Witsen, Oud-burgemeester van de stad Amsterdam,
  2. Jonas Witsen en Simon Morissen,eigenaars of reeders van het Vosje, schipper Jań de Witt.
  3. Hans Hongers, Paul Pelgrom, Lambrecht van Tweenhuizen,eigenaars van de sche pen de Tijger en de Fortuin, schippers Adriaan Block en Hendrik Christiaansz. Arnoudt van Lijbergen,
  4. Wessel Schenck, Hans Claessen en Barent Sweetsen, eigenaars van de Nach tegaal , schipper Thijs Volkertsen.
  5. Pieter Clementsz.Brouwer, Jan Clementsz. Kies en Cornelis Volkertsen , kooplieden te Hoorn, eigenaars van de Fortuin, schipper Cornelis Jacobsz.Mey.[9][10] May 3, 1610. He sells his part in a ship to his partner Caspar Albertsen.
  • datum overdracht: 19-04-1608 verkoper: [ten]Grootenhuijs, Arent koper: Schenck, Wessel straatnaam: Reguliershof straatnaam in bron: Reguliershof omschrijving: Tuin met huis en getimmerte
  • datum overdracht:31-12-1610verkoper:[de] Rijck, Sijmon koper:Schenck, Wessel straatnaam: Reguliershof straatnaam in bron: Reguliershof (NZ)om schrijving:Stuk land,tussen Schenckentuin en Sijmon Rijkenpad
  • datum overdracht:09-02-1611verkoper:Schenck, Wessel koper:Pietersz, Harmen straatnaam: Simon Rijkenpad straatnaam: Simon Rijkenpad om schrijving: Erf,buiten de Regulierspoort
  • datum overdracht:24-02-1611verkoper: Schenck, Wessel koper: Lubbertsz, Carstiaen straatnaam:Simon Rijkenpad straatnaam in bron: Simon Rijken pad omschrijving:Erf,buiten de Regulierspoort
  • datum overdracht:18-03-1611verkoper: Schenck, Wessel koper: Basman, Jacob straatnaam:Simon Rijkenpad straatnaam: Simon Rijkenpad om schrijving: Erf,buiten de Regulierspoort
  • datum overdracht:21-03-1611verkoper:Jacobsz,Jan verkoper:Jacobsz, Meijnert koper:Schenck, Wessel straatnaam:Buitensingel straatnaam in bron:Buitensingel omschrijving:6 roeden erfs, achter het Reguliershof
  • datum overdracht:28-05-1611verkoper:Jacobsz, Meijnert koper:Schenck, Wessel straatnaam:Reguliershof straatnaam in bron:Reguliershof (ZZ)om schrijving:6 roeden lands,strekkende voor van Simon Rijckenpad
  • datum overdracht:22-10-1611 verkoper:Schenck, Wessel koper:Hecker, Edzert straatnaam:Simon Rijkenpad straatnaam in bron:Simon Rijkenpad omschrijving:Erf,bij het Reguliershof NZ
  • datum overdracht:15-12-1611 verkoper:Schenck, Wessel koper:Hecke, Edsertstraatnaam:Simon Rijkenpad straatnaam in bron:Simon Rijkenpad (NZ)omschrijving:Erf, bij het Reguliershof NZ
  • datum overdracht:1615 verkoper:[ten]Grootenhuijs,Johanverkoper:Carel, Jan Jansz koper:Schenck,Wessel straatnaam:Reguliershof straatnaam in bron:Reguliershof omschrijving:Tuin met huis en getimmerte

Sources

  1. City Archives Amsterdam,Not. Arch. 178 p.116v.April 9,1609
  2. Van Dillen,Het Oudste Aandeelhoudersregister,pp,139,140,152
  3. Not. Arch.113 p. 149
  4. Not, Arch, 150 p. 16, September 6, 1617. Kwijtscheldingen 35 p. 59 October 23, 1630
  5. Resolutien der Staten Generaal Deel 2 (1613-1616, GS 151) pg. 597
  6. Source: Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel pg. 242 Inv. no. N.A. 99, fol. 122-123v
  7. Folio: 265vToegangsnummer: 2003 ORA Arnhem Inventarisnummer: 414 Regest: 697
  8. Bronverwijzing Nummer toegang: 3.03.01.01, inventarisnummer: 3341,
  9. bron: De Gids. P.N. van Kampen, Amsterdam 1848. Octrooi
  10. Ibid., Not. Arch. 119 pp. 110, 114. Compare Stokes, VI, 64a; Not. Arch, 196 p. 479
  • Bredius, Künstler-inventare, p. 833
  • Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregistersTransportakten voor 1811: NL-SAA-21606116
  • Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregistersTransportakten voor 1811: NL-SAA-21606074
  • Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregistersTransportakten voor 1811: NL-SAA-21605777
  • Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregistersTransportakten voor 1811: NL-SAA-21605709
  • Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregistersTransportakten voor 1811: NL-SAA-21605447
  • Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregistersTransportakten voor 1811: NL-SAA-21605415
  • Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregistersTransportakten voor 1811: NL-SAA-21605400
  • Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregisters Transportakten voor 1811: NL-SAA-21605347
  • Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregisters Transportakten voor 1811: NL-SAA-21602623
  • The prehistory of the New Netherlands Compagnie
  • Bredevoort regesten
  • Amsterdam Archief
  • caribischegenealogie, hans-claesz-compagnie, 1514
  • New netherland Company
  • Een collectie van Directie der Oostersche Handel en Reederijen De Nederlandse Oostzeehandel in de periode 1600-1850 Oostzeehandel 1600-1850

Research notes

  • Jan Holscher (Hulscher) Jan Holscher was born in Dulmen in Munster about 1584. In 1601 he came to Amsterdam, where he entered into the service of his uncle, the merchant Wessel Schenk. Although he managed his uncle's company, he appears to also have carried on independent trade. He had shares in a company trading with Guiana. In April, 1609, this company sent Thijs Volckertsz. Mossel with the ship the ‘Capraeven’ to the West Indies. With his uncle he also participated in the Hans Claesz Company. In 1613 Thijs Volckertsz Mossel sailed for this company to the Hudson River. On July 10, 1612, Jan Holscher abt 28 years of age, married abt. 1613 in Munster Elisabeth de Hardouin (Herwijns). Wessels mother is named Johanna (Jenneken) Schenck ..
  • The Holscher family was a prominent one in Dulmen, many Holscher men mentioned as Mayor of the city (judges, etc) , the link between Wessel Schenck and the Holscher family (he is the uncle of Jan) maybe is the van Merveldt family, Johannes Merveldt is mentioned in a regest (Germany) and this van Merveldt branche takes/uses the name Schenck) (Vor Hinrick Holscher und Gerd Tegeder, Bürgermeister zu Dülmen, verkauft Hermann Besselinck..year 1547) (Johann Schenck(inck), der Bürgermeister der Stadt Münster )
  • His half-brother Salomon Voerknecht, a prominent merchant in. Amsterdam, was also born in Aalten about 1568...




Sponsored Search by Ancestry.com

DNA
No known carriers of Wessel's ancestors' DNA have taken a DNA test.

Have you taken a DNA test? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.



Comments

Leave a message for others who see this profile.
There are no comments yet.
Login to post a comment.