no image
Privacy Level: Open (White)

Cornelis (UNKNOWN) Boonzaier (1754 - 1792)

Cornelis Boonzaier formerly [surname unknown]
Born in Arnhem, Gelderland, Nederlandmap
Ancestors ancestors
Husband of — married 30 Jul 1782 in Gorinchem, , Zuid-Holland, Netherlandsmap
Descendants descendants
Died at age 37 in Gorinchem, Zuid-Holland, Nederlandmap
Problems/Questions Profile manager: Johan Boonzaier private message [send private message]
Profile last modified | Created 6 Oct 2011
This page has been accessed 182 times.

Contents

Biography

Name

Name: Cornelis /Boonzaier (Boonzajer)/
Given Name: Cornelis
Surname: Boonzaier (Boonzajer)

Death

Death:
Date: 8 Jan 1792[1]


Note

Note: #NI1153
Note: #HI1153

Marriage

Husband: Cornelis UNKNOWN
PREF Y
Wife: Johanna Cornelia Van Appeltere.
PREF Y
Marriage:
Date: 30 Jul 1782
Place: Gorinchem, , Zuid-Holland, Netherlands[2]
Child: Allardus Cornelis Boonzajer
Child: Adriana Willemina Boonzajer
Child: Johan Christiaan Boonzajer
Child: Cornelis Gerhardus Boonzajer
PREF Y
Child: Francikus Johannes UNKNOWN
Child: Cornelia Johanna Boonzajer
Data Changed:
Date: 4 Jan 2010
Time: 09:55

Sources

  • WikiTree profile UNKNOWN-118560 created through the import of Boonzaier direct.ged on Oct 6, 2011 by Johan Boonzaier. Prior to import, this record was last changed 14:37 30 Apr 2011.

Notes

Note HI1153(Research):Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW)
«u»«b»
BOONZAJER (Cornelis)«/u»«/b», rector der latijnsche school te Gorinchem, geb. 21 Sept. 1754 te Arnhem en overl. 8 Jan. 1792 in eerstgenoemde stad. Hij was de zoon van Alard Boonzajer en C. Taats, studeerde te Franeker in de rechten, promoveerde daar in 1778 op een diss. de Crimine polygamiae ex Jure civili en werd nog in datzelfde jaar advocaat voor 't Hof van Holland en conrector der latijnsche school te Gorinchem, waarvan hij twee jaar later tot rector benoemd werd. Hij aanvaardde die betrekking met een oratie de Optimi studiosi officio. Als ijverig beoefenaar der nederl. taal- en letterkunde zette hij zich aan de bewerking eener nieuwe uitgave van het woordenboek Teuthonista of Duytschlender, reeds in 1475 door Gert van der Schueren te Keulen gedrukt. Na zijn vroegtijdigen dood werd de uitgave voortgezet door Ds. Joh. Wilhelmus Bussching en daarna door Mr. Jac. Arnoud Clignet in druk gebracht (Leiden 1804). Een nieuwe uitgave van M. Vitruvii Pollionis Libri X de Architectura en een ontworpen plan tot de uitgave van een uitgebreid werk, get. Korte letterk. aanteekeningen over Nederl. schrijvers werden door zijn dood verijdeld. In handschr. worden beide werken in de biblioth. van de Mij. der Ned. Letterk. te Leiden bewaard. Verder heeft men van zijne hand een Woordenboek der Nederduitsche werkwoorden, een Woordenboek der Nederduitsche taal in 3 dln. en Taalkundige aanteekeningen, 4 dln.
B. was sedert 1782 gehuwd met Johanna Cornelia van Appeltere, die hem 6 kinderen schonk, waarvan er 4 vroeg overleden. In de staatkundige woelingen van 1787 was ook B. betrokken en wel als secretaris van het toenmalige Exercitie-genootschap, dus als ijverig patriot.
Zie: Vad. Hist. ter verv. op Wagenaar XXIII, 17; de Chalmot, Verzameling v. stukken XII, 268; Alg. Vaderl. Letteroefeningen voor 1816, no. 13, en Hand. Letterk. 1828, 60.
Zuidema
«u»«b»BOONZAJER (Cornelis)«/u»«/b», zoon van Alard Boonzajer en van Cornelia Taats, geboren te Arnhem den 21sten September 1754, volbragt zijne letteroefeningen te Franeker, onder de Hoogleeraren Elias Wigeri en Hermannus Cannegieter in 1778, met eene verhandeling Over de misdaad der Veelwijverij volgens het Burgerlijk regt(1). Reeds in 1778 tot Advokaat voor het Hof van Holland toegelaten, werd hij dat zelfde jaar tot Conrector en in 1780 tot Rector der Latijnsche scholen te Gorinchem aangesteld; hij aanvaardde deze laatste betrekking in 1781 met eene verhandeling Over de hoogste pligt van eenen Studerende(2). Te Gorinchem besteedde hij zijne ledige tijd aan de hernieuwde bewerking van den Teuthonista of Duytschlender, door Gerard van der Schueren uitgegeven, en in 1475 bij Arnold ther Hornen te Keulen gedrukt, zijnde een tegenhanger van dat van Cornelis Kiliaan, en waarschijnlijk het eerste Duitsch-Latijnsch Woordenboek dat immer het licht zag. Van welk werk van van der Schueren, voor zoo verre bekend is, slechts twee afdrukken hier te Lande aanwezig waren. Het werk van Boonzajer was juist ter pers bezorgd, toen 's mans vroegtijdige dood, den 8sten Januarij 1792, hem verhinderde de proeven na te zien en de laatste hand te slaan aan de rangschikking der 3 deelen letterkundige aanteekeningen. Spoedig echter nam de Predikant Joannes Wilhelmus Bussingh op zich, om de uitgave van een en ander te bezorgen; doch gaf dit later over aan Mr. Jacob Arnout Clignett. Dit nu gevoegd bij de tijdsomstandigheden, had ten gevolge, dat de tekst van het Duitsche gedeelte, zonder de aanteekeningen, doch verrijkt met eene zeer uitgewerkte taalkundige Voorrede van den Letterkundigen Clignett, eerst in 1804 te Leiden in een deel het licht zag.
Het vroegtijdig overlijden van Boonzajer en de tijdsomstandigheden verijdelden mede eene door den Rector voorgenomen, en tot zekere hoogte gereed gemaakte, nieuwe uitgave van Marei
(1)Dissertatio Juridica inauguralis, De crimine polygamiae ex Jure civili. Franeq. 1778.
(2)Oratio de Optimi studiosi officio. Gor. 1781.
«u»<http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu03_01/molh003nieu03_01_0248.htm>
«/u»«b»[Mr. Cornelis Boonzajer]
Boonzajer«/b» («i»Mr. Cornelis«/i»), geb. te Arnhem 21 Sept. 1754, stud. te Franeker, prom. daar in 1778, werd eerst adv., en in 1780 rector te Gorinchem. Hij bewerkte het Wdb. Theutonista of Duytschlender van Gerard van der Schueren, reeds in 1475 te Keulen gedrukt en hoogst zeldzaam geworden. Na zijn vroegtijdigen dood werd de uitg. eerst bezorgd door J.W. Bussching, daarna door J.A. Clignet in druk gebracht, Leid. 1804.
«b»
http://www.personenencyclopedie.info/B/Boo/boonzajercornelis/view
BOONZAJER, Cornelis
b«/b»y admin — last modified 2006-06-03 07:35 PM
Nederlands letterkundige (1754-172)
* 21.9.1754 Arnhem – † 8.1.1792
Studeerde in de letteren en in de rechtsgeleerdheid te Franeker onder de hoogleraar Wigeri, Cannegieter en Alma, promoveerde in 1778 met een verhandeling 'De crimine Polygamiae ex Jure civilli' werd in 1777 advocaat voor het hof van Holland, in 1778 conrector en in 1780 rector der Latijnse school te Gorinchem. Hij deed daar zijn inrede met een oratie 'De optimi studiosi officio' en bearbeidde een uitgave van de Tenthonista of Duytschlender. Van G van der Schueren, in 1745 bij Arnold then Hornen te Keulen gedrukt. Van dit woordenboek, een tegenhanger van dat van C, Kiliaan, waren in ons land slechts twee afdrukken; Het was juist juist ter perse toen een vroegtijdige dood Boonzajer, het nazien van de proeven en de rangschikking van de drie delen letterkundifge aantekeningen belette. Tengevolge hiervan en van de tijdsomstandigheden verscheen eerst in 1804 te Leiden in één deel de tekst van het Duitse gedeelte zonder de aantekeningen, doch met een zeer uitgewerkte taalkundige voorrede van J.A. Clignett.
«b»
The Roelofs Family of Amersfoort, the Netherlands «/b»mroelofs.1@hccnet.nl
Cornelis Boonzajer (b. 21 September 1754, d. Bef. 1804)
Cornelis Boonzajer (son of Alart Boonsaijer and Cornelia Taats) was born 21 September 1754 in Arnhem, and died Bef. 1804. He married Johanna Cornelia van Appeltere.
Notes for Cornelis Boonzajer:
stud. te Franeker, prom. daar in 1778, werd eerst adv., en in 1780 rector te Gorinchem. Hij bewerkte het Wdb. Theutonista of Duytschlender van Gerard van der Schueren, reeds in 1475 te Keulen gedrukt en hoogst zeldzaam geworden.
More About Cornelis Boonzajer:
Christening: 22 September 1754, Nederlands Hervormde Kerk, Arnhem.
Occupation 1: 1778, Advocaat.
Occupation 2: 1780, Rector.
Children of Cornelis Boonzajer and Johanna Cornelia van Appeltere are:
+Cornelis Gerardus Boonzajer, b. 15 August 1788, Gorinchem, d. 04 April 1863, Gorinchem.
Note NI1153
Cornelis studied at the university of Franeker, and becomes a advocate in 1778 at the "Hof van Holland" In the same year he becomes rector Gorinchem Gymnasium. He also did a lot of work on a new edition of "Theotonista" by van Schueren.
«b»«i»* Cornelis changed the spelling of his surname from Boonzaier to Boonzajer, a spelling used by all his descendants.
See "Genealogie van de familie Boonzajer", p303
«/i»
«/b»Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW)
BOONZAJER (Cornelis), rector der latijnsche school te Gorinchem, geb. 21 Sept. 1754 te Arnhem en overl. 8 Jan. 1792 in eerstgenoemde stad. Hij was de zoon van Alard Boonzajer en C. Taats, studeerde te Franeker in de rechten, promoveerde daar in 1778 op een diss. de Crimine polygamiae ex Jure civili en werd nog in datzelfde jaar advocaat voor 't Hof van Holland en conrector der latijnsche school te Gorinchem, waarvan hij twee jaar later tot rector benoemd werd. Hij aanvaardde die betrekking met een oratie de Optimi studiosi officio. Als ijverig beoefenaar der nederl. taal- en letterkunde zette hij zich aan de bewerking eener nieuwe uitgave van het woordenboek Teuthonista of Duytschlender, reeds in 1475 door Gert van der Schueren te Keulen gedrukt. Na zijn vroegtijdigen dood werd de uitgave voortgezet door Ds. Joh. Wilhelmus Bussching en daarna door Mr. Jac. Arnoud Clignet in druk gebracht (Leiden 1804). Een nieuwe uitgave van M. Vitruvii Pollionis Libri X de Architectura en een ontworpen plan tot de uitgave van een uitgebreid werk, get. Korte letterk. aanteekeningen over Nederl. schrijvers werden door zijn dood verijdeld. In handschr. worden beide werken in de biblioth. van de Mij. der Ned. Letterk. te Leiden bewaard. Verder heeft men van zijne hand een Woordenboek der Nederduitsche werkwoorden, een Woordenboek der Nederduitsche taal in 3 dln. en Taalkundige aanteekeningen, 4 dln. Boonzajer was sedert 1782 gehuwd met Johanna Cornelia van Appeltere, die hem 6 kinderen schonk, waarvan er 4 vroeg overleden. In de staatkundige woelingen van 1787 was ook B. betrokken en wel als secretaris van het toenmalige Exercitie-genootschap, dus als ijverig patriot.
Zie: Vad. Hist. ter verv. op Wagenaar XXIII, 17; de Chalmot, Verzameling v. stukken XII, 268; Alg. Vaderl. Letteroefeningen voor 1816, no. 13, en Hand. Letterk. 1828, 60.
  1. Source: #S83
  2. Source: #S117






Is Cornelis your ancestor? Please don't go away!
 star icon Login to collaborate or comment, or
 star icon contact private message the profile manager, or
 star icon ask our community of genealogists a question.
Sponsored Search by Ancestry.com

DNA
No known carriers of Cornelis's DNA have taken a DNA test.

Have you taken a DNA test? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.



Comments

Leave a message for others who see this profile.
There are no comments yet.
Login to post a comment.

[Do you know Cornelis's family name?]  |  B  >  Boonzaier  >  Cornelis (UNKNOWN) Boonzaier