Hub van Doorne

Hubert Jozef van Doorne (1900 - 1979)

Privacy Level: Open (White)
Hubert Jozef (Hub) van Doorne
Born in America, Horst, Limburg, Nederlandmap
Ancestors ancestors
[sibling(s) unknown]
Husband of — married in Deurne, Noord-Brabant, Nederlandmap
[children unknown]
Died in Deurne, Noord-Brabant, Nederlandmap
Profile last modified | Created 13 Jan 2016
This page has been accessed 510 times.

Categories: Nederlands Portaal | Nederlanders uit Limburg na 1811.

Nederlanders na 1811
Hub van Doorne is geboren in Limburg na 1811
Join: Dutch Roots Project
Discuss: dutch_roots

Contents

Voorbeeld voor Beginners

Dit profiel wordt als voorbeeld gebruikt voor de beginnende WikiTreeër.
De gegevens in dit profiel zijn die van de Oprichter van DAF en zijn familie.

Biografie

Van Doorne werd geboren op 1 januari 1900 in het dorpje America in de gemeente Horst (Limburg), als zoon van de smid Martinus van Doorne en Petronella Vervoort. [1]

Familie

Hub woonde in zijn jongste jaren in America. Het gezin verhuisde in maart 1912 naar Deurne, waar vader Van Doorne, die hoefsmid van beroep was, enkele maanden later overleed.

Huwelijk

Van Doorne huwde op 15 juli 1929 te Deurne met Maria Henrica (Rie) Reijnders, .[2] dochter van een plaatselijke winkelier van Limburgse komaf. Rie werd door de Paus onderscheiden voor haar werk op sociaal gebied. Na hun huwelijk woonden zij te Eindhoven, maar verhuisden kort daarna weer naar Deurne. Daar namen zij hun intrek in het Hofke van Marijke aan de toenmalige Marijkeweg in de Sint-Jozefparochie. Enige jaren later werd aan de Stationsstraat in de tuin van het landhuis Wilbertshove de villa Doornehof gebouwd. Zij kregen vijf kinderen.

Kinderen
 • Anny (1930-2004),
 • Tiny (1930),
 • Martien (1932-2006),
 • Piet (1934-1982)
 • Huub (1947).

Carrière

Hub wilde na het overlijden van zijn vader de smederij voortzetten, maar dat lukte niet omdat hij nog te jong was. Dus werd hij leerling-smid bij Machinefabriek Mandigers te Eindhoven.

Als werknemer

Na de Eerste Wereldoorlog kwam Hub in dienst bij de arts Hendrik Wiegersma als chauffeur en monteur, en daarna bij brouwerij De Valk. In 1920 trachtte hij alsnog een eigen bedrijf op te zetten te Deurne. Het betrof een inrichting voor grof-, fijn-, en kachelsmederij, reparaties aan rijwielen, motoren, automobielen. Na vier jaar stopte hij hiermee wegens gebrek aan klandizie. Opnieuw trad hij in dienst als werkmeester bij Machinefabriek Mandigers.

Als werkgever

Met steun van de brouwer begon Van Doorne op 1 april 1928 de Machinefabriek en Reparatie-inrichting Hub van Doorne, die vanaf 1932 voornamelijk aanhangwagens ging produceren onder de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. Aanvankelijk gestart samen met zijn broer Wim van Doorne en twee werknemers, waren er na een jaar al 30 mensen in dienst. Later ontwikkelde de fabriek zich tot producent van vrachtwagens en personenauto's.

Hub was bij DAF de technische man, zijn broer Wim meer de financiële man. Hub is dan ook de uitvinder van de Variomatic en ontwikkelde ook de eerste DAF personenauto, de zogenaamde "regenjas", een klein eenpersoons dwergautootje, in de Tweede Wereldoorlog.

Overige Informatie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hub_van_Doorne

Bronnen

 • Geboorteakte Hubert van Doorne. [1]
 • Huwelijksakte.[2]

References

 1. 1.0 1.1 Geboorteakte Doorne, Hubert Jozef van, 01-01-1900.
  Burgerlijke Stand in Limburg: Horst, Toegangsnummer:12.044, Inventarisnummer: 19.
 2. 2.0 2.1 Huwelijk Hubert Jozef van Doorne en Maria Henrica Reijnders, 15-07-1929,Toegangsnummer: 11065 Gemeentebestuur Deurne, 1926-1950. Inventarisnummer: 4467. Vindplaats: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.


More Genealogy ToolsSponsored Search
Search
Searching for someone else?
First: Last:

DNA
No known carriers of Hub's ancestors' Y-chromosome or mitochondrial DNA have taken yDNA or mtDNA tests and no close relatives have taken a 23andMe, AncestryDNA, or Family Tree DNA "Family Finder" test.

Have you taken a DNA test for genealogy? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.Images: 1
Hub van Doorn
Hub van Doorn

Collaboration
 • Login to edit this profile.
 • Private Messages: Contact the Profile Managers privately: Bea Wijma and Dutch Roots Project WikiTree. (Best when privacy is an issue.)
 • Public Comments: Login to post. (Best for messages specifically directed to those editing this profile. Limit 20 per day.)
 • Public Q&A: These will appear above and in the Genealogist-to-Genealogist (G2G) Forum. (Best for anything directed to the wider genealogy community.)


Hub is 54 degrees from Rosa Parks, 41 degrees from Anne Tichborne and 43 degrees from Victoria of the United Kingdom of Great Britain and Ireland on our single family tree. Login to find your connection.

V  >  van Doorne  >  Hubert Jozef van Doorne